רקע על שאיפת עשן

nikonit

New member
רקע על שאיפת עשן

שלום לכולכם! אשמח מאוד אם מישהו מהשותפים יוכל להסביר בכמה מלים, על מה מדברים כשמדברים על "שאיפת עשן", ומהם הסימנים המחשידים? מבחינת טיפול אני בסך הכל יודעת (פינוי, השגחה, סכימת החייאה לפי הצורך, תקנו אותי אם אני טועה). כמו שאני מכירה את הפורום, אתם בטח שואלים למה אני שואלת, אז אבהיר מראש: אני גרה באזור כפרי, בו השריפות אינן נדירות, ותושבי הישוב נוטלים חלק בכיבויין (היו שריפות שכיבינו עוד לפני הגעת כוחות הכיבוי, ובמקרים אחרים סייענו בידם). באחת השריפות הראשונות, שהיתה הדולה ביותר והקרובה ביותר לבתים, היו שני נפגעי שאיפת עשן ממהלך הכיבוי. אחד מהם הסתיר את הפגיעה, נח והמשיך לתפקד בהמשך (למיטב ידיעתי, פגיעתו היתה קלה והוא התאושש ללא טיפול, זה היה לפני כמה שנים, ולא הצלחתי לקבל ממנו תשובות ברורות, אני אישית בכלל לא הייתי בישוב באותו יום). השניה פיתחה סמפטומים מאוחר יותר, פונתה לקופ"ח וקבלה טיפול תרופתי. בשבוע האחרון היתה שריפה נוספת (כנראה הצתה), ובכיבויה נטלו חלק מצטרפים חדשים לישוב. לאחר סיום מוצלח של פעולות הכיבוי החלטתי להזהירם מפני התפתחות אפשרית עתידית של הפגיעה, כדי שלא יזניחו אותה אם תתרחש. אז הבנתי שאני מתדרכת לפי "מיטב זכרוני", ורציתי להיות יותר בטוחה בדברים (נדמה לי שמה שהם הבינו, ואני מקווה שכך הוא - "אם אתם לא מרגישים טוב, תפנו לטיפול, זה יכול להיות קשור..", שזה די כללי בסך הכל). בדקתי את סיכומי משני קורסי המע"רים שעשיתי, אך לא מצאתי בהם שום הסבר (פרט לכך שזה עלול לקרות). חיפוש באינטרנט (גוגל) לא הביא לתוצאות שהייתי מרוצה מהן. לכן החלטתי לפנות לעזרתכם. אז תודה מראש לכל מי שיענה, חג שמח ניקוניט.

קבלי מספר קישורים

1. http://www.emedicine.com/emerg/topic538.htm 2. http://pedsccm.wustl.edu/FILE-CABINET/Pulmonary/Smoke_inhalation.html הקישור הראשון, למרות היותו יותר ארוך נראה לי יותר מסודר וידידותי בני

amitp

New member
על רגל אחת

(בשביל לתת טיפה רקע לקישורים שצירף אלי), בשאיפת עשן יש מספר בעיות: 1. הבעיה הברורה ביותר - כאשר אדם נושם עשן הוא אינו נושם אוויר. כיוון שאנו רגילים לחיות על אוויר הדבר מציק קצת. כמו כן - תוצרי הדליקה (כדוגמאת גז ה-CO עשויים לגרום להיפוקסייה) 2. טמפרטורת העשן היא בד"כ גבוהה למדי. הדבר עשוי לגרום לכוויות באיזור הפנים וקנה הנשימה. כוויות אלו עשויות להביא להתפתחות מאוחרת של בצקות באיזור, מה שיביא לחסימת נתיב האוויר. 3. תגובה עם מערכת הנשימה - ברונכוספאזם ותגובה דלקתית באיזור. גם כן - חסימת נתיב האוויר. הטיפול מצוי בפירוט רב בקישורים שצירף אלי, אולם בקיצור: ABC, שמירה על נתיב אוויר פתוח (אינטובציה במקרה הצורך) ומתן חמצן, מתן נוזלים במקרה של כוויות וטיפול בהתאם, במידת הצורך טיפול במרחיבי סמפונות ופינוי לבי"ח להמשך מעקב, ניטור וטיפול.

nikonit

New member
../images/Emo51.gif ועוד משהו לא ברור לי

ראשית, תודה רבה לאלי על הקישורים, אשתדל לקרוא אותם יותר מאוחר, למרות שקצת קשה לי עם טקסטים ארוכים באנגלית. ועמית, התשובה שלך מאוד עוזרת, מה שעדיין חסר לי הוא סמפטומים אופייניים, בעיקר באמת במקרים של פגיעה יותר קלה, ותופעות שתופענה מאוחר יותר, ולאו דווקא למי שנפל במקום השריפה. בהקשר הזה, אגב, יש הבדל בין שריפת יער לשריפת מבנה, שבראשונה, אם תעמוד בנק' שונות, היחס בין עשן לחמצן באוויר יהיה שונה, ולכן לרוב לא יקרה כלום. באותה מידה, כמובן, גם עניין הטמפ'. במהלך כיבוי שריפת יער לא נעמדים בתוך אש גלויה, כי הדבר נמצא בשליטה, לא כמו מבנה בוער שעלולים להילכד בתוכו, למעשה גם משתדלים מאוד שלא להתקרב יותר מדי אל האש. ושוב, במרחק מה מהאש הטמפ' הרבה יותר נמוכה, כך שהסיכוי לכוויות פוחת. כל זה סתם לידע כללי, מהניסיון שלי עם שריפות יער. חג שמח, ניקוניט.

תשובה כללית בנושא.

מה שאת מדברת עליו הוא נזק מצטבר. ברמה שלכם כתובשי יישוב שפעם בחצי שנה יש לכם שריפת קוצים קטנה או שריפה של כמה עצים אתם לא צריכים לפחד. גם שאיפת עשן בטווח הקצר של בן אדם ששאף 20 דקות עשן תושיבו אותו תנו לו לשתות קצת מים יתאכן והוא יקיא את הנוזלים ששתה. לאחר מכן האדם ירגיש הרבה יותר טוב. במידה ולא ירגיש טוב יש לשלוח אותו לבי"ח לבדיקת רעלים ובדיקה מקיפה. לגבי נזק לטווח הארוך מחלות כמו COPD לא באות בכלל בחשבון פעם בחצי שנה לספוג קצת עשן בשריפת קוצים זה כמו לעשן כמה סיגריות זה לא הדבר הכי נוראי שיש. שריפות במבנים הן דבר בהרבה יותר מסוכן. לא נכנסים לעולם ללא מערכת נשימה למבנה בוער מהסיבה שצפיפות העשן היא גדולה יותר, מטען האש גדול יותר (רהיטים ספרים בגדים וכ'ו) וכושר ההתמצאות במבנה כזה הוא קשה ביותר. כבאים שנכנסים למבנה שכזה נכנסים בזוגות עם קו מים פנסים ומערכת נשימה עושים זאת בזחילה (העשן עולה מעלה) לכן במידה ונלכדים במבנה כבאים הם חוזרים על עקבותיהם לפי הקו של הזרנוק. הם ממוגנים המערכת נשימה ולכן נושמים אויר מתוך גליל דחוס ואין להם שום קשר לאויר החיצוני. אדם מן היישוב לא רצוי שיכנס לתוך מבנה בוער ע"מ שלא יוסיף עוד עבודה לכבאים (גם לפנות את הלכודים הקיימים וגם לפנות את המחלץ כויכול). בגדול שריפת קוצים פעם בחצי שנה לא תעשה כלום לבריאותכם. טוב שאתם נרתמים לעזרה לכבאים. יום טוב :)

עוד נקודה בקשר לשריפה בחלל סגור

היי ניקוניט, מה שהוזכר נכון אלא שיש עוד משהו: בשריפת מבנה יש להוסיף לעשן גם חומרים רעילים שיכולים להמצא במבנה ואלה אגב לא חייבים להיות רעלים אקזוטיים. פלסטיק הכי פשוט והכי נפוץ משחרר בזמן השריפה גז CN או בשמו היותר מוכר ציאניד שלמעשה חונק את התאים בגוף (חוסם את מערכת החימצון התאית) ויש עוד מספר דוגאות לרעלים אחרים. בני

paradan

New member
עוד קצת על שאיפת עשן

תרגמתי קצת דברים מהמאמר בEMEDICINE והוספתי קצת מהידוע לי: שלושת המנגנונים העיקריים המובילים לנזק כתוצאה משאיפת עשן הם: * נזק טרמי - לרוב מוגבל לאזור הפנים והלוע. נגרם עקב טמפרטורת האויר. מוחמר ע"י התווספות חומרים וגזים שונים לאויר שמאטים את קירורו במהלך השאיפה. אויר לח גורם לנזקים קשים יותר מאויר יבש (אידוי המים שמשמשים לכיבוי השריפה...). * חנק - בעירה צורכת חמצן. מהווה סכנה בעיקר במקומות סגורים ובהתאם לחומר הנשרף מוצרי פלסטיק, גומי ניילון, בדים ועוד כולם גורמים לפליטת חומרים רעילים לאויר (CO, Cn ועוד). * גירוי דרכי האויר - יכול לגרום לתגובה דלקתית ולבצקת העלולה לחסום או להצר את דרכי האויר וגם (בלי קשר להיצרות) לפגוע בחילוף הגזים בריאות (כתוצאה מהתגובה הדלקתית, הרס ודנטורציה של חלבונים וכו'). סימנים מחשידים: סיפור המקרה: אופי האירוע וסוג החומרים שנשרפו קרבתו של הנפגע ומשך המצאותו בקרבת השריפה. כל אלה צריכים להעלות חשד ובעקבותיו בדיקה מדוקדקת ומעקב עד כמה שניתן אחרי התפתחות קליניקה (במידה ואין הצגה מיידית). קוצר נשימה בולט, סימנים קרדיוווסקולרים או ניורולוגיים יכולים להחשיד לפגיעת עשן מלווה בשאיפת גזים מזיקים (CO, Cn וכו'). שימו לב שבמקרים כאלו לא בהכרח יופיע כחלון ואולי אף ההפך - סומק בולט. לנזק תרמי יחשידו במיוחד סימני פיח באזור הפנים, שערות חרוכות באף, צרידות, ריור יתר, סימני גירוי בלוע וחיך (אודם, שלפוחיות). יש לציין כי בחלק מהמקרים נדרשת הרדמה ואינטובציה פרופילקטית עקב חשש שכשיופיעו לבסוף סימנים מרשימים יהיה קושי בהשגת שליטה בנתיב האויר. כפי שניתן לראות השם "שאיפת עשן" לא כל כך מתאים לפציעות מבחינה מילולית. הכוונה היא לסך כל הפציעות האפשריות ממתאר פציעה זה הקשורות למע' הנשימה ולאו דווקא מילולית לשאיפת העשן בלבד. רק בריאות וחג שמח, דני

למעלה