באמת?
אז יש לי חדשות בשבילך. אם הדבר הנוראי היחיד שיש לך להגיד על היהודים זה שהם זחלו בבית, אזי בוא נראה מה יש ליוונים והרומים להציע. מה דעתך על כיבושים, כריתת אברים לשם שעשוע, עבדי מין, אונס נוראי ועוד? על ההצעה שכל חייל שחוזר מהקרב יקבל בחור או בחורה שמעת? מה עם שריפת מקדשים? ביתוק בטני אנשים שסרבו לאכול חזיר? והסעודות האיומות שלהם, שהם אכלו ואכלו, הקיאו, ואכלו ואכלו שוב? וזה בלי להזכיר את העובדה שלמי שהיה עבד שלהם, מין או לא מין, לא היו זכויות בכלל ולא היו כתבים שהגנו עליו. הלאה. רנסנס? הרנסנס הוא יוון ורומי, רק עם אנטי לדת. יש להם אותם ערכים: יופי, אמת מוחלטת, האדם במרכז, כוח. והתוצאה? בוא נראה. הפאנטיות הנוצרית עליה אתה מדבר הייתה ברובה יוזמות של מלכים ושליטים חילוניים, שרצו לזכות באדמות (מסעות צלב) או רצו לגלות אנשים שמרדו בסמכותם (אינקוויזיציות). הרנסנס לדעתך הביא "אור"? אולי כדאי שתלך לשאול את עמי אפריקה, אסיה ואמריקה, מה קרה כשהגיעו בני עת הרנסנס לפתחם. וכמובן בוא לא נשכח את כל המלחמות שהיו בין אותן מעצמות לבין עצמן. כן, תקופה מוארת ונהדרת. הלאה. הרנסנס קובר את עצמו, ועולה תקופת ההשכלה לשלטון, שאחראית גם היא למעללי הפיאודליזם, הקולוניאליזם והאימפריאליזם. היא מדחיקה את היופי וה"אדם במרכז" לטובת לוגיקה קרה, והרנסנס מתפרץ שוב בדמות התנועות הרומנטיות - רגש, יופי, דחף וסער, הירואיקה, אחדות עם הטבע, אומנות לשם אומנות, לאומיות, התמקדות ב"אני" ועוד. התנועות האלו כשלעצמן לא היו מזיקות, כי הן לא היו בפוליטיקה. אבל אז מגיעה המאה העשרים, עם המודרניזם היהיר שלה, עם תיאוריות היחסות ועם תיאוריות פסיכולוגיות שקובעות שיש נורמאלי, בריא ורצוי, ויש את האחרים, וכל תנועה פוליטית הופכת למודרניסטית, משמע, מקבלת עליה את הרציונאליות ואת ההנחה שהאנושת זזה מנקודה קבועה לנקודה קבועה אחרת, במסלול אחיד. בין השאר, גם התנועה הרומנטית עשתה את זה. עכשיו בוא נוסיף לערכים הרומנטים את ערכי המודרניזם: רגש, יופי, דחף וסער, הירואיקה, אחדות עם הטבע, לאומיות, התמקדות ב"אני", פלוס התנשאות, יהירות, אמונה במדע, וכמובן ההנחה שיש דבר שנקרא "נאור" ו"מתקדם". וזה הנאציזם. וכל הזמן הזה, היהודים היו עסוקים בללמוד ולנתח ספרות ניתוחים אינטלקטואלים. באמת. נורא ואיום.