רצון חופשי.

אתה לא צודק, אך זו אשמתי

לא צודק: שהרי לא טענתי שאין "סיבות שלא נמצאות בעולם הפיזי". בכל זאת, זה בגלל שאני לא ניסחתי את זה טוב. ננסח מחדש: הנחות: א. העולם הפיזי פועל ע"פ סיבה ותוצאה בלבד. ב. התודעה אינה חלק מהעולם הפיזי ג. לתודעה אין סיבה (יש לה תכלית, אבל זה כבר דיון אחר). ד. התודעה יכולה לתפקד כסיבה בעולם הפיזי. מסקנה: יש רצון ופעולה חופשית. הערה: ניתן עקרונית לחלוק על הנחות ג-ד, אך לא נראה לי שיש סיבה הגיונית לכך.

hikok

New member
רצון חופשי = תשוקה

רצון חופשי הוא הרצון שטבעי לנו הרצון המתואם עם טבענו האמיתי הסוכרייה היא , התחושה הטובה יכולה לומר שמטבענו יש לכולנו רצון חופשי זה הראש שלנו ,המחשבות שלנו ,התפיסה שלנו את המציאות את החיים ואת עצמנו שיוצרות את תחושת האין חופש , תחושת הכלא ככל שאנו מנסים להיות יותר בשליטה כך אנחנו פחות חופשיים ככל שנשחרר את האחיזה במנגנון השליטה המורכב הזה שהתרגלנו להשתמש בו , כך נהיה יותר חופשיים מתנהלים עפ"י חוקים חברתיים סטנדרטים איך צריך להיות , וכאשר לא עומדים בקריטריונים, עולים בתוכנו רגשות אשמה , רגשות כעס הרי אם אין קריטריונים גם אין בעיה... והשאלה מה מנחה אותנו... כאשר אנחנו מונחים על ידי מה שטבעי לנו אנחנו בעצם לא ממש בוחרים כי אם "הולכים אחרי" מובלים אל האי-ודאי הרצון החופשי הוא רצון ללא שליטה בתוצאה , הוא לוקח לאן שהדברים יכולים להגיע אליהם (בשונה ממה שהכי פשוט להגיע אליו , ממה שהכי הגיוני ,בפחות שינויים) לילה טוף באהבה סיגל

מולוקו

New member
מכאן יוצא, שאין הבחירה חופשית,

אלא אנו מובלים על ידי מה שטיבעי לנו, זו לא בחירה אלא הנחייה. ועוד אמרת, שהרצון החופשי הוא רצון ללא שליטה. זה ללא ספק מעניין, האם יש לך דוגמא לכך ? רק אהבה תנצח מולוקו

hikok

New member
השאלה מי הבוחר

האם זה שבוחר בוחר מתוך האני המותנה ...המורגל... החושב עצמו... ומכאן יוצא שאין בחירה חופשית משום שהאני מובל מונחה ע"י תנאים סביבתיים חיצוניים לו , שפועלים עליו או שהוטמעו בו לפעול על פיהם, מותנה ותלוי בדברים חיצוניים (כמו דעת למשל) האם זה שבוחר בוחר מתוך מהותו האמיתית שאינה מותנית מתוך "הלב" (לא רגש), מתוך פנימיותו האותנטית מתוך מהות שאינה נתונה להשפעה של גירוי תגובה אוטומטיים לא מובל ע"י מציאות , לא מוגבל אל מציאות כמו שתופשים אותה החושים הפיסיים שלנו , האמונות שלנו, זיכרונות העבר וחוקים שונים בחירה חופשית היא לא ביחס למישהו או משהו חיצוני לנו בחירה חופשית היא מתוך מהותנו ללא יחוס מיוחד בחירה חופשית היא לא הבחירה לעשות בחופשיות , זו אינה בחירה חופשית כי אם מידת העצמאות שלנו בגבולות שהסביבה התנתה בחירה חופשית אינה עד כמה אני שולט בענינים , אינה עד כמה אני עצמאי לבחור , זוהי אינה בחירה חופשית כי אם שליטה הדדית זהו לא בדיוק פורום בו מרגישה בנח לספר על התנסויותי בחיי האישיים אולם מרגע בו הבנתי שאיננה מעונינת בשליטה , השמיים הם הגבול אלו החיים החופשיים באמת , בהם התחושה היא של אי פחד מאי וודאות או מהחסר אדם חופשי הוא אדם שיוצר עצמו כל הזמן לא מתוך משהו חיצוני לו כי אם מתוך עצמו הוא הסיבה והוא התוצאה באהבה סיגל

מולוקו

New member
על זה אמר ארתור שופנהאואר

"למראית עין נמשכים אנשים לנוע קדימה; למעשה, הם נדחפים מאחור". רק אהבה תנצח מולוקו

hikok

New member
וואלה נדחפים מאחור

הדברים הכי לא מוסברים שפעלתי לעשות הרגישו לי כאילו נדחפתי מאחור לפעול לעשותם תשוקה לא מוסברת לעבר גילוי עלום יש בזה הנעה יש בזה הטענה לילה טוף באהבה סיגל

מולוקו, הרצון הוא חופשי.

מה פירוש "רצון" שאינו חופשי? כשאני רוצה אז אני רוצה, שום דבר לא מונע את רצוני מלבחור בדבר-מה לסיפוקו. מה איכפת לרצון הנמצא בי, איזה מניעים משפיעים על מושא בחירתו? הנה אני רוצה לטייל עכשיו לאור הירח. אין ברצוני זה שום החלטה. המניעים לבחור דווקא בדבר זה ולא בדבר אחר, (דחפים,השפעות חיצוניות, שיקול דעת, השקפת עולם, צורכי הגוף או הנפש וכו') אינם משנים את העובדה, כי גם ביושבי בכלא, אני חופשיה לרצות כל מה שיעלה ברצוני, כי הוא חופשי. דבר לא מגביל את רצוני. מה שמוגבל הוא הוצאתו אל הפועל, או - סיפוקו בפועל.

מולוקו

New member
זה מביא אותנו לחופש הרצון.

האירועים שקודמים לשקיעת השמש זו חובה, מעין סדר עולמי. לפי כך ההסתברות שזה יקרה גדולה, לכן הכרח שיקרה. לגבי האדם בעל הבחירה החופשית זה אינו הכרח, אלא בחירה שלו. אבל הבחירה שלו מושפעת ממציאות חברתית, ממבנה תורשתי, זה מה שבעצם גורם לנו לבחור בדבר מסויים, ולא בדבר אחר. כפי שאנו רואים, לאדם היה לו רצון לבחור במשהו מסויים , אבל בחירתו לא הייתה חופשית אלא תלויה בדבר. יש אנשים שטוענים כי אין בחירה חופשית וכי יש חוקים בטבע השולטים על כל דבר שמתרחש בעולם הזה. פרוייד שהאמין בדטרמיניזם נפשי טען שבחירתו של אדם נובעת משרשרת סיבתיות ולא דוקא מבחירה חופשית. זה שהאדם חושב שבחר חופשי זה כחש עצמי.לכן צריך את הפסיכואנליזה שתשמש לו תירוץ למה הוא כזה.

הטענה לא מובנת לי:

"פרוייד שהאמין בדטרמיניזם נפשי טען שבחירתו של אדם נובעת משרשרת סיבתיות ולא דוקא מבחירה חופשית." ? אז מה אם לבחירה במשהו יש סיבה? אם לא היתה סיבה לבחירה אז היא לא היתה מתרחשת. בחירה היא פעולה(לעניין הרצון מדובר בפעולת הרצון) עד כמה שידוע להגיוני, אכן פעולה נובעת משרשרת סיבתית שקדמה לה. זה שיש סיבה לרצון שבוחרX , (למשל, אדם צמא למים) - אין זה אומר שהסיבה מגבילה את בחירתו לשתות מים. ההיפך הוא: לולא הסיבה לא היה צמא ולא היה נולד הרצון . וברגע שהוא צמא- הוא צמא חופשי ביותר. אדם חופשי להיות צמא. לא כך? "כחש עצמי", להבנתי זה חוסר רצון לדעת את הסיבות לבחירתו(כשהן ניסתרות). ןבכלל, אני חושבת שבחירה "לא חופשית" איננה בחירה. זה כבר משהו אחר. או שאתה בוחר, או שאינך בוחר.

מולוקו

New member
השקפה דטרמיניסטית בנויה

ברצף של סיבה תוצא {מסובב} בניגוד לפטאליזם ששם הדברים כבר נקבעו מראש ואין לאדם אפשרות לשנות. ברצף דטרמיניסטי יכול כוח חיצוני להסיט מהמסלול את הרצף. היינו להכניס פקטור נוסף. יש גם את הבחירה החופשית ששם האדם קובע את גורלו. פרוייד החזיק בדעה הדטרמיניסטית סיבה תוצא, לא בפטאליזם ולא בבחירה החופשית. הערה: כמובן שלתוצאים יש סיבות אבל זה לא העניין, מדובר בהשקפה דטרמיניסטית ולא בסתם סיבות.

אז יש לך שתי גירסאות. פעם אתה אומר

(בפתיחת הפתיל) "הדטרמיניזם יגידו שזהו מצב שנקבע מראש , ומופעלים עליך כוחות ,רצונות ומשאלות. ובסופו של דבר אתה בוחר במה שנקבע מראש." וכאן "השקפה דטרמיניסטית בנויה ברצף של סיבה תוצא {מסובב} בניגוד לפטאליזם ששם הדברים כבר נקבעו מראש ואין לאדם אפשרות לשנות". ומה זה "סתם סיבות"?

מולוקו

New member
אכן, הטדרמיניזם דומה למראית עין

לפטאליזם. אבל יש הבדל בין שתי הגישות. הדטרמינזם בנוי סיבה תוצא וכך הלאה. זה לא נקבע מראש אלא באופן סיבתי. יש אפשרות לפקטור להיכנס ולהסיט את השרשרת.למרות ההתערבות מבחוץ השרשרת ממשיכה להתגלגל סיבה תוצא. ובאופן סיבתי אני בוחר את שנקבע מראש. פטאליזם הכל נקבע מראש, זהו רצף לא חדיר של אירועים, שכל הרצף נקבע מראש.

אני דווקא חושב שהרצון איננו חופשי

אין לי שליטה במה לרצות ובמה לא. רצוני נכפה עלי. הרי לא אני החלטתי לרצות להשכיב את החתיכה שהופיעה פתאום לפני ברחוב עם רגליים שזופות וחצאית מיני לבנה ומגפיים עד מבוא הברך. ולא אני החלטתי שאין לי רצון ללכת לקרקס או לסטנדאפ קומדי, אבל יש לי רצון אדיר לשמוע את זובין מטה מנצח על הסימפוניות הראשונה והחמישית של מאהלר. ואני נורא רוצה לדעת איך היה נשמע וואלס שבאך כתב אותו - אבל הרצון הזה לא עלה לפני ביוזמתי. ובא לי כרגע לחם צרפתי עגול ענק כמו שראיתי פעם בפאריז, עם חריץ גבינה ירוקה ויין בורדו. לא אני החלטתי על הרצון הזה מרצוני החופשי - הוא פשוט הופיע. אין רצון חופשי. מעולם לא עמדתי בפני הדילמה במה לרצות.

אתה חופשי לרצות לחם צרפתי עגול

כי דבר לא מונע את הרצון מלהופיע, בעצמך אמרת זאת. אתה באמת רוצה להחליט לרצון מה לרצות? כי אם אתה הוא רצונך- אז זה מצחיק לרצות לרצות. אני חושבת שרצונותיי משקפים את מה שאני. ועוד חשבתי שהחלטה נולדת בעקבות הרצון: אני רוצה עכשיו לטייל לאור הירח. אבל לא החלטתי לטייל עכשיו לאור הירח. משמע- כמוציאה לפועל, יש לי שליטה על הרצון, וזה שהוא קופץ כשמתחשק לו זה כי הוא חופשי. מה פירוש "אבל הרצון הזה לא עלה לפני ביוזמתי"? יוזמות והחלטות זה רצונך להגשים את הרצון.

מולוקו

New member
אולי אתה דוגל בהשקפה פטאליסטית

שהכל נקבע מראש. החתיכה הופיעה כאילו מעצמה, רצף האירועים מתנהל מעצמו. מבלי יכולת לשנות אותו.

למעלה