" רפואה סינית "

" רפואה סינית "

סין נחשבת לאימפריה העולה של המאה העשרים ואחת... האם אדם שמסיים היום לימודי " רפואה סינית " בחברה המערבית שלנו, נחשב ל"רופא מוסמך" אליבא דממשלת סין, הענק המתעורר? ובכלל, מה זה בכלל הקלישאה הזו " רפואה סינית ", סין המעצמה ששולחת חלליות לחלל, משתמשת גם בפיזיותרפיסטים " מערביים " ובעצם בידע רפואי מערבי... בסופו של יום בהודו לא מטפלים ברגל שבורה בעזרת איור ודה, וגם בסין יעדיפו את האנטיביוטיקה על פני הדקירות... האם התואר המדויק בישראל לא צריך להקרא " רפואה סינית עתיקה מן המאות ה5 לפני הספירה עד ה16 לספירה ( מבחינה פוליטיקלי קורקטית " רפואה מסורתית " ולא חלילה פרימיטיבית )? ושוב, תודה על התשובות הפוטנציאליות, אנדלס נוט- תם מה הוא שואל?

רפואה סינית

אדם שמסיים את לימודי הרפואה הסינית בארץ לא נחשב לרופא בסין, (לעניות דעתי) מכיוון שהלימודים בסין שונים, נמשכים יותר זמן, משלבים יותר ידע ועוד. למעשה, לימודי הרפואה הסינית המסורתית נעשים במקביל ובשילוב לימודי רפואה מערבית. "מה זה הקלישאה הזו 'רפואה סינית'" שאלת, ואני לא כל כך מבינה את השאלה. אחת ההגדרות למילה קלישאה היא "אמת שחזרו עליה הרבה מאוד פעמים". בסין לא יעדיפו אנטיביוטיקה על פני דקירות, כי אם צמחי מרפא. לרגל שבורה ישימו גבס ובמקביל ידקרו על מנת להאיץ את ההחלמה. לא כל כך הבנתי מה הקשר להודו, בהודו הרפואה שונה מבסין. הלימודים בישראל הם לא לימודי תואר, אבל אם אתה מתעקש, אז בתעודה כתוב בדרך כלל "רפואה סינית מסורתית" או "רפואה סינית עתיקה" (תלוי בשיטה ובבית הספר). למרות כל זאת, השנים שציינת הם ממש לא השנים שבהם החלה הרפואה הסינית. למעשה, היא החלה הרבה לפני הספירה, והיא נמשכת עד עכשיו. הרפואה הסינית ממשיכה להתפתח ולהתקיים, בבתי החולים בסין ובמקומות נוספים בעולם. שאלות נוספות?

שאלה יפה

בסין לומדים בשיטה שונה לחלוטין ממה שמלדים בארץ ובארצות אחרות. בכדי להיות רופא סיני אמיתי יש לחיות את הרפואה הסינית שזה כולל צ'יקונג רפואי, זה כולל קודם כל טיפול אישי למטפל לפני כל טיפול. לצערי הרב ישנם הרבה מטפלים שזקוקים קודם כל הם לטיפול לפני שהם נוגעים במטופלים ובבעיות כאלה ואחרות. לצערי הנוסף, ניתקלי בהרבה מטפלים שמתחילים טיפול ללא ריכוז מלא ומגע מרפא בתחילת כל הטיפול. יש לכל זה הרבה מאוד היבטים, ואומר חלק מהם: בסין מי שלומד רפואה סינית, אז הוא חיי את הרפואה הסינית, זה אומר לקום בבוקר מוקדם מאוד, לעשות שעתיים צ'יקונג, לעשות יוגה, להתחיל את סדר היום לפי המערכת שעות שנקבעה מראש. לעומת זאת במערב אנו משלבים את הלימודים עם עבודה לחוצה, עם לחצי היום יום של המערב (דבר שלא קיים שם בכלל). לצערינו אין לנו יותר מידי ברירות אז ככה זה נלמד במערב. בכל מקרה, מטפל סיני אמיתי זה מי שלומד רפואה סינית בסין. לשאלתך השניה: בסין יטפלו באנטיביוטיקה במידה ויש לחולה בעיה רצינית שחייבת מענה מהיר. מי שהיה בסין בוודאי ביקר בבתי החולים לרפואה המשלימה, יש שם בתי חולים שלמים שמתעסקים ברפואה המשלימה וישנם בתי חולים מערביים (שהם לא כ"כ מפותחים ביחס למערב). לגבי פיזאוטרפיה: צ'יקונג וטווינה הינם הפיזאוטרפיה האמיתית ולמען האמת העולם המערבי פיתח את הפיזאוטרפיה שאנחנו מכירים מהטווינה ומהצ'יקונג. הטווינה והצי'יקונג הרפואי הינם עובדים על שינוע מפרקים ושרירים, תזוזות הגוף ושיחרור מוחלט של השרירים והשלד. אני רוצה לציין שמי שחיי (במערב) בצורה אמיתי את החיים הסינים ונוסע מידי פעם להשלמות בסין, בוודאי לומד המון מכל ביקור שם. מקווה שעניתי לך בהרחבה על שאלותיך. יום טוב ושובע טוב. טל כהן

Assaf Feldman

New member
הי טל המטפל

אני לא יודע אם היית בסין או לא, אבל לצערי הדברים שאתה אומר לא מדוייקים. סטודנטים לרפואה סינית בסין עוברים מסלול של שבע שנים, הכולל לימודי רפואה מערבית, והתמחות לפי בחירתם - דיקור או צמחי מרפא, ולאחר מכן אם יבחרו להיות רופאים ולא ללכת לכיוון האקדמאי או מחקרי, הם מתמחים בהתמחות מסויימת , כמו גניקולוגיה, אף אוזן גרון, אונקולוגיה וכו', ממש כמו במערב. המציאות שאתה מתאר, של מגע אישי, צ'י גונג לפני טיפול וכו' כבר לא כל כך קיימת בסין, ואם כן זה בכפרים ובמקומות שהמודרניזציה עוד לא הגיעה אליהם. הרופא הסיני המודרני מקבל הכשרה שמגיעה הרבה יותר מהכיוון המערבי , שזה כולל לימוד על פי מחקרים מודרניים, הרבה שימוש בתרופות מערביות, והרבה פחות פרקטיקה על פי הפילוסופיה של הרפואה הסינית. אני חושב שדווקא במערב לימודי הרפואה הסינית יותר מחוברים לגישה היותר אישית שאתה תיארת.

היי אסף

להיפך, מה שאתה מתאר זהו רופא בבית חולים מערבי שברשותו כלים לטיפול ברפואה משלימה. ישנם שני סוגי בתי חולים בסין, מערבי ואחד שכיביכול הינו לפי הרפואה הסינית. מה שהסברת אכן נכון לרופא שרוצה לטפל בתחום המערבי ולשתף טיפול ברפואה סינית. רופאים שהם רופאים סינים אמיתיים על פי הרפואה הסינית לומדים בדרך שהסברתי לעי"ל. הלימודים אינם נעשים 7 שנים כי אם 5 בלבד והסדר שלהם מורכב מאוד ונעשה הרבה יותר על הפן האנרגטי כגון: צ'יקונג טאי צ'י וכו. להזכירך סין היא ענקית וישנם הרבה ביתי חולים שם. דרך אגב, את מי שלוקחים היום לסטאג' (לא בכל המכללות) נוהגים לקחת לבתי חולים מערביים שמשלבים רפואה משלימה (ואין לי מושג למה זה ככה). יום טוב

Assaf Feldman

New member
הי טל

מה שתיארתי מבוסס על מה שראיתי בסין בחצי שנה ששהיתי שם, ובסטאז' שעשיתי מאחד מבתי החולים הגדולים בסין לרפואה סינית (TCM לא מערבית) שבצ'נגדו. אשמח לשמוע מה אתה ראית שם, ואיפה. טאי צ'י וצ'י גונג מאוד פופלריים בסין, גם בקרב סטודנטים, אבל לא ראיתי שהם חלק מתוכנית הלימודים.

תלוי מה תוכנית הלימודים

וזה נשמע לי מאוד מוזר שזה לא חלק מהלימודים של המקום שבו למדת... (למען האמת לא מכיר את בית החולים שציינת). האם אתה מכיר את בית חולים ק'ילו ... (אם אתה מדבר על בית חולים גדול) ...
בכל מקרה, בררתי את זה, לכבודך. ישנם מספר דרכים ללימוד הרפואה המשלימה ואכן יש אמת בדבריך לגבי אחת הדרכים. אני אנסה למצא אתר המסביר את דרך הלימוד שאמרתי לך. מי ששאל כאן את השאלה, היא הייתה מופנית למה הוא רופא סיני אמיתי ואכן זו התשובה. הרופאים הסינית האמיתיים אינם עוסקים כלל ועיקר ברפואה המערבית. והם גם ממש לא נמצאים מוחבאים בכפרים.
שיהיה יום טוב

לעוסקים כוונתי היא

לא מתעסקים בפן המערבי, הם אכן לומדים את הרפואה המערבית ולא כמו שציינת.

מסכימה עם דבריך

לא ראיתי רופאים סיניים שמתרגלים באופן קבוע צ'י קונג רפואי. עכשיו כשאני חושבת על זה, ראיתי רופאה אחת שעשתה את זה, והיא בת לשושלת ארוכה של מסטרים בצ'י קונג רפואי. חשוב לציין שהצ'י קונג הרפואי הוא לא תרגול שכיח בשום מקום. גם אני למדתי חצי שנה בצ'נגדו, וטאי צ'י לא היה נחלת הסטודנטים. קשה לי להאמין שמישהו מהרופאים שם תרגל טאי צ'י. בטח לא הזקן מהמחלקה לרפואת עור שעישן בשרשרת תוך כדי מדידת הדופק למטופליו... טל, כתבת: "לצערי הרב ישנם הרבה מטפלים שזקוקים קודם כל הם לטיפול לפני שהם נוגעים במטופלים ובבעיות כאלה ואחרות". אני חושבת שטיפול הוא דבר שכל אחד זקוק לו בתקופה כזו או אחרת בחייו. רוב האנשים חולים מידי פעם, רוב האנשים עוברים משברים כאלה ואחרים, זה חלק מהחיים וזה לא רע, יש אומרים שזה אפילו חלק מהצמיחה שלנו. השאלה אם מטפלים שסובלים בעצמם יכולים לטפל היא שאלה מעניינת, אבל אולי מקומה בדיון אחר. לגבי הצורך להתרכז במטופל ובצרכיו, פה אני מסכימה איתך שזה דבר חשוב מאוד. אבל לא ממש נתקלתי בזה בסין (לא רק בצ'נגדו). הצורך לשמור על עצמנו כמטפלים ולהתכוונן לטיפול הוא חשוב, אבל לדעתי היישום שלו במדינה כמו סין עם בתי חולים עמוסים לעייפה ורופאים שדוקרים את אותן נקודות עשרות פעמים ביום, לא קיים במידה מספקת. שעתיים צ'י קונג ובנוסף יוגה - אני לא חושבת שזה קיים. בכלל, הסינים יודעים מה זה יוגה? סטודנט בסין חי או עם ההורים או במעונות סטודנטים, כלומר חולק חדר עם עוד כמה אנשים. ארוחותיו הן ארוחות זולות במיוחד בדוכנים שצמודים לאוניברסיטה, והן עשירות בשמן ובתבלינים תעשייתיים. הם אולי פחות לחוצים מטבעם מאנשי המערב, ובטח שפחות לחוצים מישראלים, אבל זו לא חכמה גדולה... יש להם לחצים אחרים. לכל אחד יש את נקודת המבט שלו לגבי מהי הרפואה הסינית האמיתית. פגשתי סגנונות דיקור שונים לחלוטין, וכל מטפל אמר שזו הרפואה הסינית כפי שהיא נעשית בסין. האמנתי לכולם, מאחר וסין ענקית, וכמו שיש צמחים שמוכרים בצפון ולא משתמשים בהם בדרום, כך בכל אזור היו רופאים שונים שגילו דברים שונים לגמרי. אני דווקא בדיעה שאת הרפואה הסינית ה"אמיתית" ניתן למצוא דווקא במדינות שכנות לסין כמו טייואן, ואולי במלבורן, העיר שבה יש הכי הרבה סינים בעולם... חוץ מבסין.

ראשית כל,

הטענה שאין ברפואה המערבית התייחסות לרפואה מונעת, היא, סלחו לי- שטות מוחלטת. מדעי התזונה,החינוך הגופני וכו' עוסקים גם במניעת מחלות ולא רק בריפוי... בנוגע למחקרים- חלקם אכן מפתיעים לטובה, אם כך אין שום סיבה שלא תהפוך הרפואה ה"משלימה" לחלק אינטגרלי ממערך הבריאות המדעי במערב, אם אכן זהו המצב... זכור לי שקראתי על גופים מדעיים שמציעים תמלוגים כספיים כבירים לאנשים שיוכיחו להם יעילות טיפולית שלא בדרך מדעית קבילה וידועה... יכול להיות מעניין... באשר לטיעון שמקור הפיזיותרפיה המערבית הוא בטווינה הסינית- אפשר לקבל ביסוס לטיעון?

למעלה