רעיון קצר לפרשת השבוע../images/Emo63.gif [א]
להפעם היה לי רעיון די מוכן לפני מספר שנים כתבתי לעלון של הישיבה שלי דבר תורה לפרשת "וישלח" שהיה אמור להיות ל"ויצא" אך נדחה, מבוסס על השיר של להקת "ללדין"[ז"ל]-"יעקב". ובעיקר לשורת המפתח "יעקב תקום כבר לא מאוחר אתה לא לבד בעולם..." לא מצאתי אותו אז אני אחזור על הרעיון בתמצות והאמת שאני מעדיף כך כדי לא להלאות את "יושבי הפורום" במשהו ארוך... כן,בהחלט עדיף...
בקיצור הפרשה שלנו מתחילה כידוע עם הסיפור המפורסם על החלום שלאחריו ברכה מה' ולאחריה נדר שנודר יעקב. הכל היה יכול להיות פשוט, אלולא פסוקי הנדר התתארכו על 3 פסוקים עם המון "וו"ים כך שלא ניתן להבין איפה ההתחלה ואיפה הסוף מהו התנאי ומהו הנדר לעשות: [מחולק לפי ה'וו'ים] "וידר יעקב נדר לאמור אם יהיה אלוקים עמדי ושמרני בדרך הזה אשר אנכי הולך ונתן לי לחם לאכול ובגד ללבוש ושבתי בשלום אל בית אבי והיה ה' לי לאלוקים והאבן הזאת אשר שמתי מצבה יהיה בית אלוקים וכל אשר תתן לי עשר אעשרנו לך..." ברור לחלוטין שלא כל ואו הוא "אם" ומצד שני לא כולם ואו של "ואז.." אז איפה נגמר זה ומתחיל זה? איפה מתחיל הנדר? רש"י הולך בכיוון שכנראה הוא גם כיוון בעל הטעמים שהתנאי נגמר והנדר מתחיל ב"והאבן הזאת" "כך תפרש ואו זו של והאבן אם יעשה לי את אלה, אף אני אעשה זאת..."[ציטוט]כלומר, אם ה' ישמור עליו ויחזירו בשלום אזי אותו מקום יהפוך למעין בית מקדש קבוע ויעקב יקפיד בהפרשת מעשרות... והכל טוב ויפה. אך הרמב"ן חולק וסובר שה"ואו" הקריטית היא דווקא של "והיה ה לי לאלוקים" "איננו תנאי כדברי רש"י אבל הוא נדר וענינו אם אשוב אל בית אבי אעבוד השם המיוחד...ויש בעניין סוד" כלומר, במילים פשוטות, מעשה הנדר שתלוי פה בתנאי הוא העובדה שה' יהיה לאלוקים של יעקב או ביותר קיצור: יעקב שם תנאי על כך שה' יהיה לו לאלוקים!!! איך יתכן הדבר? למה הרמב"ן אומר דבר כזה? לכאורה מה הבעיה עם דבריו הנכוחים של רש"י? והכי חשוב- למה מתכוון בדברין ש"יש בעניין סוד"? איזה סוד? בשביל לענות על כך צריך לעיין בפרשה של שבת הבאה ועל כן המשך בשבוע הבא... נ.ב. לבעלי הפתיל הקצר- הרמב"ן כבר רומז בדבריו לפשר הסוד בהזכירו את מאמר חז"ל: "כל הדר בחוצה לארץ דומה כמי שאין לו אלוק" שבת שלום -טוהר- נ.ב.ב למי שלא זוכר- להלן השיר "יעקב" של להקת "ללדין" וגם בו פשר כלשהו לאותו הסוד...:
כל האנשים שנרדמו אנשי המסיבה בבית על האבנים שבמדבר אנשי המסיבה בבית הם האנשים שלא חזרו אנשי המסיבה בבית הם החלומות שנעלמו אנשי המסיבה בבית יעקב נרדם על החולות הנודדים אל השמיים בין עננים שער נפתח המלאכים כולם קוראים לו: "יעקב תקום, זה לא מאוחר, אתה לא לבד בעולם" אבל יעקב ישן. ישן וחולם, על סולמות אל השמיים הלו יעקב "ויצא יעקב מבאר שבע וילך חרנה ויפגע במקום וילן שם כי-בא השמש ויקח מאבני המקום וישם מראשותיו וישכב במקום ההוא, במקום ההוא ויחלום, והנה סולם מוצב ארצה וראשו מגיע השמימה והנה מלאכי אלוהים עולים ויורדים בו והנה יהוה ניצב עליו ויאמר: אני יהוה אלוהי אברהם אביך ואלוהי יצחק הארץ אשר אתה שוכב עליה לך אתננה ולזרעך"
להפעם היה לי רעיון די מוכן לפני מספר שנים כתבתי לעלון של הישיבה שלי דבר תורה לפרשת "וישלח" שהיה אמור להיות ל"ויצא" אך נדחה, מבוסס על השיר של להקת "ללדין"[ז"ל]-"יעקב". ובעיקר לשורת המפתח "יעקב תקום כבר לא מאוחר אתה לא לבד בעולם..." לא מצאתי אותו אז אני אחזור על הרעיון בתמצות והאמת שאני מעדיף כך כדי לא להלאות את "יושבי הפורום" במשהו ארוך... כן,בהחלט עדיף...