רעיון נחמד לפרשת השבוע

טוהרtoar

New member
רעיון נחמד לפרשת השבוע ../images/Emo63.gif

והפעם בהקשר האקטואלי אנסה מהלך שסגולתו להביא גאולה לעולם
ולשם שינוי אכתוב דבר תורה נחמד שכל כולו לא שלי אלא אביא דבר בשם אומרו- המגיד מדובנא [ר' יעקב דובנא, "משלי יעקב"]. וחשוב לי להבהיר- מאוד אהבתי וחמדתי את הרעיון דלקמן לא בגלל שזה סוג דברי התורה שאני אוהב בדווקא אלא בגלל שזה כל כך ממחיש עד כמה "אין חדש תחת ה
" ועד כמה יש דברים שפשוט לא משתנים... אחת השאלות המפורסמות בפרשה היא איך עגלות משא גורמות לכזה שינוי משמעותי בווידוי עובדות,ככתוב: "וַיַּגִּדוּ לוֹ לֵאמֹר, עוֹד יוֹסֵף חַי, וְכִי-הוּא מֹשֵׁל, בְּכָל-אֶרֶץ מִצְרָיִם; וַיָּפָג לִבּוֹ, כִּי לֹא-הֶאֱמִין לָהֶם.וַיְדַבְּרוּ אֵלָיו, אֵת כָּל-דִּבְרֵי יוֹסֵף אֲשֶׁר דִּבֶּר אֲלֵהֶם, וַיַּרְא אֶת-הָעֲגָלוֹת, אֲשֶׁר-שָׁלַח יוֹסֵף לָשֵׂאת אֹתוֹ; וַתְּחִי, רוּחַ יַעֲקֹב אֲבִיהֶם. וַיֹּאמֶר, יִשְׂרָאֵל, רַב עוֹד-יוֹסֵף בְּנִי, חָי; אֵלְכָה וְאֶרְאֶנּוּ, בְּטֶרֶם אָמוּת..." מה לעגלות שגורמות לכזה שינוי דרמטי? אז ידוע ומפורסם הפירוש שמביא רש"י על דרך הדרש שיוסף רצה לשלוח ליעקב אביו סימני חיים על ידי רמיזה לסוגיה האחרונה בה דנו יחד לפני שנעלם- סוגיית עגלה ערופה
אך אי אפשר להתעלם מכך שיש פה פשט נצרך שזועק לשמים ואיך ניתן להסתפק בדרשה המשנה ניקוד של עגלת משא לעגלת בקר... ואכן המגיד מדובנא מספק עבורנו פשט שכזה בעזרת אחד המשלים שלו: [הבהרה- כל הניסוח דלקמן הועתק מילה במילה מהמקור ואין בו שום דבר שקשור לניסוח כלשהו משלי; ללא שום התערבות. מה שקרוי בפי ההמון: "לא נגענו"] משל סט': עיר אחת ממדינת ספרד
קבלו עליהם לרב ומורה איש אשכנזי [ושתי מדינות אלו הלא אנשים שונאים אלו את אלו כנודע, אך מפאת ההכרח קבלוהו עבור רוב חוכמתו ויראתו] והתנו עמו שלא יביא איתו כי אם בניו ובנותיו הקטנים הצריכים לעניין השגחתו והגדולים ישארו בארצם. ועל כן, כשלחם עגלה אחר בני ביתו, יבחרו עגלה קטנה מאוד שתספיק אך עבורו ובניו הקטנים ולא יותרו לשלוח מרכבה גדולה ורחבה מדאגה פן יעלה עליו עוד אחד מבניו הגדולים או מהקרובים [ההדגשה כן שלי]. הנמשל: כן יעקב אבינו עליו השלום ברצותו לעמוד על העצור בלב פרעה, גמר בלבו לראות בהעגלות אשר שלח אם גדולות המה או קטנות ובזה ידע אם טוב ליבו וכי חפץ בו בכל מאווי נפשו אם לאו כי אם מוכרח להפיק רצון יוסף וזהו שהעיד הכתוב כי פרעה היה חפץ ביעקב בלב ונפש כמאמר הכתוב:"וקחו את אביכם ואת בתיכם ובואו אלי וגו'" אשר על כן ויתר לשלוח עגלות רחבות ויפות עבורו ועבור כל הנלוים אליו וזהו: "וירא את העגלות אשר שלח פרעה" הנה מזה:"ותחי רוח יעקב".
שבת שלום -טוהר-

למעלה