רנרפש - חידה !

clocker

New member
רנרפש - חידה !

יש לי קבוצה S של n איברים, המכילה את המספרים מ1 עד עד n. אני מעוניין לבחור k תת קבוצות של S, שאף אחת מהן לא מוכלת באף אחת אחרת דוגמא: עבור n=4, מצאתי 4 קבוצות (k=4)
S={1,2,3,4} {1,2},{1,3},{4,1},{4,3,2}​
אולי אפשר יותר טוב ? החידה היא: בהנתן n, מהו מספר תת הקבוצות המקסימלי שלא מוכלות זו בזו ? (בעצם השאלה היא מה ערך הk המקסימלי שניתן למצוא)

עריסטו

Active member
נראה לי שפתרתי

אני חושב שניתן להניח ללא הגבלת כלליות שכל k תת הקבוצות הן בעלות אותה עוצמה (כי אם זה לא כך ובגדולה מביניהן יש x איברים ניתן להוסיף איברים לכל אחת מהקבוצות כל שבכולן יהיו x איברים, ויש מספיק אפשרויות לבחירת האיברים הנוספים כך שכל הקבוצות המתקבלות יהיו שונות). לכל הפתרון הוא המקסימום של n מעל m, כלומר הפתרון הוא n מעל רצפה של n/2. בתקווה שלא כתבתי שטויות

clocker

New member
../images/Emo127.gif נכון מאוד

למשפט הזה בקומבינטוריקה קוראים משפט שפרנר, כותרת החידה היתה הפתרון בהיפוך אותיות. והשם הפורמלי של "אוסף קבוצות שאין אף קבוצה שמוכלת באף אחרת" הוא אנטי-שרשרת. רק תשים לב שהפתרון n מעל n/2, לא משנה אם תעגל את n/2 מעלה או מטה, התשובה תהיה זהה בגלל הסימטריה של המקדם הבינומי.

דווקא נראה לי שיש בעיה בהוכחה.

החלק שבו אתה אומר שניתן להניח בה"כ שכל הקבוצות הם בעלות אותה עוצמה לא מנומק היטב, לדעתי. כי אם למשל בקבוצה הגדולה שביניהן יש n-1 איברים אז אי אפשר להוסיף איברים לכל אחת מהקבוצות כך שבכולן יהיו n-1 איברים וכל הקבוצות המתקבלות יהיו שונות. אסטרטגיה אחרת להוכיח ש- k הוא חסם עליון על מספר הקבוצות האפשרי ללא הכלות הוא לכסות את אוסף התת-קבוצות של {2,1,..n} על ידי k שרשראות (שרשרת הוא אוסף תת קבוצות כך שעבור כל שתי קבוצות באוסף, אחת מהן מכילה את השניה). וכך, אם יש k+1 תת קבוצות אז שתיים מהן חייבות להיות באותה השרשרת (ע"פ עיקרון שובך היונים) ולכן מוכלות זו בזו.

עריסטו

Active member
התכוונתי שניתן להניח שבקבוצה הגדולה

יש לא יותר מ - n/2 איברים, שהרי אם זה לא כך ניתן לקחת במקום כל קבוצה את המשלים שלה. אם זה כך אין את הבעיה שכתבת.

הבעיה עדיין קימת

שכן ייתכן מצב שבו ישנן גם קבוצות בנות פחות מ- n/2 איברים וגם קבוצות בנות יותר מ- n/2 איברים. ובמצב זה לקיחת המשלים של כל הקבוצות לא תעזור. כמו כן, גם אם כל הקבוצות בנות פחות מ- n/2 איברים, עדיין יש לתאר את הדרך שבה משלימים כל קבוצה לקבוצה גדולה יותר, ולהוכיח שבאמת יתקבלו קבוצות שונות.

למעלה