רמת הלימודים.

אטיוד5

Active member
רמת הלימודים.

כידוע לכל הדרדרנו בארץ במתמטיקה ממקום ראשון בעולם בשנת 1964, למקום 28 בשנה שעברה. הבן שלי עושה 5 יחידות היום. לא בא לשאול אף שאלה. הכל כל כך קל שאין אפילו מה להתכונן או להלחץ. לקראת הבחינה גם אמרו להם מה יהיה ומה לא יהיה. נושאים שלמים הורדו. הציונים שלו 97 פלוס מינוס 3 נקודות. אינפלאציה. אני, שגמרתי בציון 8 או משהו כזה, בשנת 67, ידעתי בזמנו פי שניים ממנו היום. זה מתמטיקה. במקצועות אחרים המצב לא שונה, רק ששם יותר קשה לכמת את הנתונים. תנ"ך למשל - יש לו רשימה של פרקים וגם בהם ערכו דילול. נשארה לו רשימת פרקים מצומצמת מאוד. כבר לא זוכר כמה, אבל בערך פי 10 פחות מאשר בזמני. כמובן שכל זה בא בליווי מתודולוגיות חינוך חדשניות, לפיהם כמות החומר לא חשובה. מה שחשוב בימינו זה שהם ילמדו לחשוב. כאילו שמישהו יודע ללמד כיצד לחשוב. ועכשיו לשאלה - עם הבוגר כבר פיספסתי. אבל האם עלי כהורה להתלבש על הילדים היותר צעירים שלי ולפטם אותם ביותר ממה שנותנים להם במערכת המדולדלת והדלילה הזאת?

התשובה בגוף השאלה-בוודאי שכן.

אני מזמן לא מתייחסת למערכת החינוך כמחנכת. לא כמקנה ידע ולא כמקנה כישורים. אלא מסגרת חברתית לילדים ונוער עם איזשהן תפוקות שכליות בצידן. תנ"ך -25 פרקים מספרים שונים. נושא מסכם (אבל ושכול במקרא) חלק של "בלתי מוכר" ושירה משיר השירים -ניתוח. בהסטוריה- מלחמת העולם השנייה, שואה,יהודים בארץ ,אירופה ומזה"ת בשנות ה20-30. משבר הכלכלי 1929 ארה"ב וגרמניה.המלחמה הקרה,מלחמת העצמאות -לא לעומק,כללי בלבד,ישראל בשנות ה50-60. אני לא מבינה במתמטיקה אני רק יודעת שההסטוריה לא התחילה בתחילת המאה ה-20. מעולם לא למדו על המהפכה הצרפתית, מהפכה תעשייתית באנגליה, מלחמת העצמאות של ארה"ב, מלחמת האזרחים בארה"ב, קולוניאליזם, כלום על ימי הביניים, ראנסאס..... וכן הלאה. פלא שלא יודעים למלא מילה בתשבץ אפילו. להלן ציטטה של הבן שבמקום ללמוד לבגרות של היום במטמטיקה הוא רואה כדורגל- גם אתמול הוא לא למד וסופשבוע בילה עם חברים: " מערכת החינוך היא במילא לא מקור השכלה-היא מכונה משומנת לתעודת בגרות . מטרת משרד החנוך היא להגדיל את אחוז הזכאים לתעודת בגרות. אפשר לעשות זאת בשתי שיטות. להעלות את רמת הלמודים או להוריד את רמת הבגרות. הדרך הזולה והקלה שבה משרד החנוך נוקט, היא להוריד את רמת הבגרות ולראיה, בכל אחד מהמקצועות הריאלים, שאלה שהמורה מחבר נחשבת תמיד ליותר קשה משאלת בגרות ובחינת המתכונת שהיא מחוברת על ידי המורה,היא בד"כ קשה יותר מבחינת הבגרות" זו הייתה תשובה מספקת???

AYELET1

New member
החומר הנלמד מועט ודל

השכלה כללית בוודאי שאינו מקנה אך השאלה כיצד "מפטמים" בידע? יש כאלו , שהם צמאי ידע - קוראים, שואלים, חוקרים וכו´ יש כאלו שלא ממש מתעניינים אפשר לטפטף,ואין לי שום ספק, שבית בו הידע והרצון לדעת מצויים אצל ההורים, גם הילדים יצאו נשכרים, אבל זה בפירוש לא הכל. מה עושים עם ילד שאינו צמא דעת בהיסטוריה, למשל? כן, אז כאמור לטפטף. אבל כמה ואיך? שאלה טובה. ולאש"ש: אני מסכימה עם כך שרמת בחינות הבגרות הולכת ויורדת, כמות הידע לבחינה , הולכת ומצטמצמת וכו´ א-ב-ל זה שהבחינה של המורה קשה מבחינת הבגרות, עדיין לא מוכיח כלום. זו אסטרטגיה ידועה, לתת בחינות מתכונת ובחינות בכלל קשות יותר, כדי שה"דבר האמיתי" יהיה קל לבצוע. ואטיוד: טוב לראותך בינינו

AYELET1

New member
אנא קראו את זה!כתבה מאת יעל פז-מלמד

מצאתי בדיוק היום כתבה של יעל פז-מלמד בנושא, שממקדת מבט על נקודה חשובה, בנושא ההקלות בבחינות הבגרות. הקטע הוא דווקא האחרון בכתבה (למרות שאת כולה שווה גם שווה לקרא!). ובכן, כותבת י.פ.מ. , שחבל לסגור דלתות בפני אנשים, ש"אשמתם" היא, שבגיל ההתבגרות לא השקיעו ולא למדו היטב, לא הצליחו בבחינות , ולכן אינם יכולים להמשיך וללמוד. אם הם לא טובים, וזה לא רק עניין של גיל, אי הצלחתם בבחינות, הרי ממילא, כך טוענת י.פ.מ., הם יפלטו מהלימודים. על מה היא מתקוממת? על כך , שמי שלא השקיע , אך יש לו כסף, יכול ללמוד את החומר הדרוש זמן קצר לפניהבחינה. מי שלא יעבור אותה, יהיה זה חסר האמצעים הכלכליים. שווה לקרא, אמרנו? וכמובן הנכם מוזמנים לחוות את דעתכם.

AYELET1

New member
וכתבה נוספת בנושא

מלפני שבוע וחצי במעריב בשנים האחרונות, כל שר חינוך מנהיג הקלות משלו, על מנת להקל בבחינות הבגרות, ולהעלות את אחוז הזכאים להן . הבעיה היא, התחלופה המהירה של שרי החינוך, ועקב כך אין זמן מספיק לעקוב אחרי תוצאות השיטות השונות. ההקלות באות לביטוי גם בשיטות השונות , שכ ל שר חינך מנהיג (הגרלות, מיקודים וכו´) וגם בדברים נוספים: תלמיד שנתפס בהעתקה , רשאי לגשת למועד ב´ כבר לאחר חודש וחצי. כאשר נבחנים מועד א´ ו-ב´, נלקח בחשבון הציון הגבוה יותר (בעוד, שאצל סטודנטים, ציון מועד ב´ מבטל את זה של א´, ולא משנה מי הגבוה מבינהם.) מוזמנים להביע את דעתכם

ציפי ג

New member
גם אני תהיתי בשאלה

לאחר ששמעתי עד כמה התדרדרנו עולמית. ואח"כ שאלתי את עצמי אם זה משום שאנחנו מוותרים לילדינו בהרבה דברים, ולא רוצים להתעמת עימם? לגבי ידע כללי. אין תחליף לקריאה בתחום הזה. אני יודעת שקשה להטמיע קריאה אצל ילדים, אבל בינתים שלושת הקוראים שלי, אוהבים מאוד לקרוא. ואני קונה להם ספרי היסטוריה לקריאה, כדי שילמדו הסיטוריה. אחד הערוצים היחידים שאני עוד מרשה להם לראות הם ערוצי טבע, וכך גם הפן הזה חשוף בפניהם. אין מה לעשות - יש רק 24 שעות ביממה, ואם הילדים גם שוהים כמה שעות בבי"ד, גם רוצים קצת לנח, גם קצת במחשב, גם קצת חברים וכו´, לא נשאר להם זמן לרכוש ידע. צריך לעורר בהם את התאוה. צריך ללמד אותם מגיל קטן שמה שלא יודעים - פותחים ספר לחפש בו תשובות. אפילו באמצע משהו הכי חשוב, אם ילד בא עם שאלה, אני מפסיקה ועוזרת לו לחפש באינציקלופדיה. כך אני גודלתי, כך גודל אבי, וכך גם סבתי, וכלנו תאבי דעת.

AYELET1

New member
כן, לגבי ספרים אני מסכימה איתך

ובית בו ההורים קוראים, פעמים רבות גם הילדים אוהבי ספר. למרות שכמות הקריאה כיום פחותה, מאשר לפני דור, והסיבה מובנת - ישנם מקורות עניין שלא היו קיימים אז (למרות שהרגשת ההחמצה, אצלינו ההורים נותרת בעינה...). מקור ידע נוסף חשוב (אם כי מצריך סינון קפדני ביותר) הוא האינטרנט.

בקשר למתימטיקה

ממה שאני יודע בתנ"ך הורידו המון חומר לימוד בהשוואה לשנים עברו, כנראה שאותו כנ"ל נכון גם להיסטוריה, אולי גם ספרות ואני לא יודע מה עוד. אני לא לגמרי בטוח בעניין המתמטיקה, ברור לי שהרמה של המתמטיקה בארץ על הפנים. במחזור שלי מתוך בערך 120 תלמידים רק 6 (!) עשו בגרות של חמש יחידות והיו שתים או שלוש כיתות שלימדו בהן 3 יחידות. הכיתה של ארבע יחידות לא הייתה גדולה במיוחד. אבל מה שמפריע לי זה שאתה אומר שגם במתמטיקה עשו צמצום רציני וזה נשמע לי קצת מוזר. אני למדתי וקטורים, מרוכבים, גיאומטריה, טריגונומטריה, אלגברה (כלומר סדרות, אינדוקציה...), חשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי וזהו אני חושב. היה מעבר לזה? והרבה כמו שאתה טוען ?

AYELET1

New member
היה, כן

סטריומטריה, סטטיסטיקה והסתברות (שלא לומדים בכלל ל-5 יחידות לימוד) ועוד. וגם במילה "אלגברה" אתה יכול להכיל דברים אלו או אחרים (אלגברה לא מסתכמת בסדרות ואינדוקציה
), וגם רמת השאלות עצמן , יכולה ליהיות שונה.

למעלה