יושתק?
איך יושתק? כל המדינה יודעת. חוץ אולי משומרי שבת... איך מודיעים דבר כזה ביום שישי בערב? למיטב הבנתי, מדובר באצווה מקולקלת, או איחסון לקוי, או הרעלה מכוונת. אחרת, לא מובן איך יש כל-כך הרבה מקרים תוך זמן קצר באותו איזור. אפילו אם היו בעבר מקרים שחשבו באירופה או בארה"ב שתמ"ל צמחי גרם לנזק מוחי, זה לא היה בצפיפות מקרים כזו. ולגבי השאלה שלך על יכולת ההנקה - מה זה "יכולת הנקה"? כמעט כל הנשים שניסו להניק ולא הצליחו, היו יכולות להצליח אם היו מתאמצות מספיק. כמה זה "מספיק"? יש כאלה שבשבילן להרים טלפון ליועצת הנקה זה קשה מדי. ויש כאלה שבשבילן לבלוע כדורים להגברת החלב ולשאוב כל שעתיים מסביב לשעון, תוך כדי הנקה עם פטמות פצועות ומדממות, זה עניין של מה-בכך. אני מכירה (דרך הרשת) אפילו אישה אחת שבמשך כמה חודשים לא אכלה שום מוצרי חלב, חיטה, ביצים, עגבניות, אגוזים, סויה, רוב הפירות, ובטח שכחתי משהו (וזה בנוסף להיותה צמחונית), כי התינוק שלה היה רגיש לזה. היא חיה בעיקר על אורז, אם אינני טועה. (מצד שני, סביר להניח שהתינוק שלה היה מגיב רע גם על כל סוגי התמ"לים הקיימים, אז אולי לא היתה לה ברירה). בכל אופן, לדעתי, אי אפשר לעשות מחקר על יכולת הנקה, אלא רק על מוטיבציה להנקה. אגב לסביות, אימוץ, והנקה: ברשימת דיוור שפעם הייתי מנויה עליה, של אמהות ששואבות חלב-אם, היו זוג לסביות. אחת היתה בהריון, והשניה שאבה על-מנת לגרום לשדיה לייצר חלב. (זה אפשרי, ויש אמהות מאמצות שעושות זאת ואח"כ מניקות את התינוק שלהן. מידת ההצלחה תלויה בעיקר בגיל התינוק - אם הוא מספיק צעיר אפשר ללמד אותו לינוק מהשד, שזו פעולה שונה לגמרי ממציצה מבקבוק). התכנית שלהן היתה שהיולדת תחזור כמה שיותר מהר לעבודה (זה היה בארה"ב, אז אין חופשת לידה קבועה בחוק) ולא תניק בכלל, ובת-זוגה תישאר בבית ותניק ותגדל את התינוק. אני לא יודעת אם התוכנית יצאה אל הפועל, כי הפסקתי לעקוב שם לפני הלידה, אבל זו נשמעה תכנית מעניינת מאוד. Anyway, מקווה שאכן מצאו את הגורם למחלה, ושרמדיה לא יתמוטטו בגלל זה... הגוזל שלי דווקא אוהב את דייסת שיבולת השועל שלהם.