ריצה
ריצה היא שם שניתן לצורה מסויימת של התקדמות על הקרקע בעזרת הגוף. כאשר אדם מתחיל לתרגל "ריצה", אם הוא עושה זאת פשוט על ידי כך שהוא מתחיל לרוץ לפי תבנית אימון כלשהי, התוצאה תהיה לדעתי, ברוב המקרים, בערך כזאת: 1. הריצה שלו תשתפר מן ההיבטים הבאים: מהירות, טווח ומידת העייפות 2. גופו יהיה קצת פחות גמיש 3. איכות התנועה הכללית שלו תפחת במקצת 4. הלב שלו יגדל 5. הריאות שלו תגדלנה 6. הגוף שלו אולי יהיה קצת פחות בריא ממה שהוא היה קודם (ובמקרים מסויימים - להיפך) 7. ההרגשה הטובה שלו תגדל קצת 8. במידה והוא יפסיק להתאמן כל 7 הדברים שצויינו לעיל יעלמו תוך זמן מסויים (די קצר)
לעומת זאת אם בנאדם ילמד לרוץ, בהדרגה (כמו שלומדים לעשות כל דבר אחר, או בעזרת מדריך מתאים או בעזרת לבד - אבל בצורה נכונה), התוצאה תהיה לדעתי שונה לגמרי: 1. הריצה שלו תשתפר מן ההיבטים הבאים: מהירות, טווח ומידת העייפות 2. גופו יהיה גמיש יותר 3. איכות התנועה הכללית שלו תגדל 4. הלב שלו
לא יגדל (אולי קצת כן, עם הזמן, בצורה שונה) 5. הריאות שלו
לא תגדלנה (אולי קצת כן, עם הזמן, בצורה שונה) 6. הגוף שלו יהיה בריא יותר מאשר קודם 7. ההרגשה שלו תהיה טובה יותר מאשר קודם 8. במידה והוא יפסיק להתאמן כל 7 הדברים שצויינו לעיל ישארו לתמיד, או כמעט לתמיד (ה"כושר" לא יירד כל כך מהר...) אני חושב שכאשר "סתם רצים" בצורה שלא נעימה לגמרי לגוף באותו רגע, אז זה כמו להתקיף את הגוף. ואז הגוף המותקף מתחיל להתגונן: מרחיב את הלב, את הריאות... וכולי. ברגע שמפסיקים "להתקיף" אותו הוא יכול להפסיק "להתגונן" והלב והריאות חוזרים לגודל הנורמלי שלהם. כמובן, זה לא באמת גודל "נורמלי" - יכול להיות שבצורת חיים אחרת, בריאה יותר, הלב והריאות היו נשארים גדולים - אבל בצורה הרמונית יותר לשאר הגוף (לא כתגובת התגוננות) וזה משהו אחר. לעומת זאת, אם אדם רק מתרגל הרפיה, או נשימה נכונה, כפי שציינת, אז אני בטוח שטווח + מהירות הריצה שלו יגדלו (אפילו אם הוא לא ירוץ צעד אחד!) וכמובן שמידת העייפות שלו תפחת. אין אלה השערות בעלמה, אלא תולדה של הנסיון שלי כמדריך קונג-פו. אנשים שלמדו להיות רפויים יותר, להפעיל את הגוף נכון יותר, בודאי שיכלו לרוץ רחוק יותר, עם מידה קטנה יותר של מאמץ ו"התנשפות", פשוט מפני שהם יכלו להשתמש בגופם בצורה נכונה יותר, חסכונית יותר. הרי ברור שאת אותה תנועה ממש אני יכול לעשות בצורות שונות, מעייפות יותר או פחות. חוץ מאשר שימוש נכון בשרירים ובנשימה, יש גם שימוש נכון בחשיבה, בדימויים... רובנו, כאשר אנחנו מתחילים לרוץ, אנחנו מגייסים מערכת שלמה, רובה בלתי מודעת, של דימויים, אודות הריצה. דימויים אלה מבהירים לעצמנו ולגופנו באופן חד משמעי, שריצה היא דבר קשה ובלתי טבעי. אם היינו עושים את אותו הדבר לגבי הליכה, לא היינו מסוגלים ללכת יותר מצעדים ספורים (למרות שגופנו היה בדיוק כפי שהוא עכשיו). רובנו, אם היינו מתחילים לרוץ פתאום ולא היינו נתקלים בשום קושי או מאמץ, היינו מאוד מופתעים! כמובן, מדובר במעגל קסמים ההולך ומעצים מיום ליום. ברגע שמשנים את התכנות, המעגל נשבר. ועכשיו לאנקדוטה בעניין. מתי שהוא פגשתי תלמיד לשעבר שלי, שלמד אצלי בעבר במשך מספר שנים. הוא סיפר לי בהתלהבות על תובנות שהוא הגיע אליהן במהלך אותם לימודים. הוא הזכיר לי כל מיני מקרים. אחד מהמקרים שהוא הזכיר לי התרחש באחד מהשיעורים הראשונים שלו אצלי. הוא התלונן שהוא "תפוס" לגמרי מבחינת השרירים. באותה תקופה הוא היה מאוד נוקשה ומאובן באופן כללי, אבל באותו בוקר ספציפי הוא היה "תפוס" באופן מיוחד. הצעתי לו, בתגובה, "בו נרוץ ל..." (מקום מסויים, שהיה מרוחק משם כשני קילומטרים). "הייתי בטוח שהשתגעת", סיפר לי אותו תלמיד בדיעבד, "אני אומר לך שאני כולי תפוס ואתה אומר לי ´אז בוא נרוץ´... הייתי בטוח שאתה משוגע". אבל הוא רץ, כמובן... וקיבל הנחיות הרפיה תוך כדי. כשהגענו לנקודת הסיום הוא היה רפוי יותר, הרבה פחות תפוס ואכן רוב העייפות נעלמה. הריצה היתה עבורו "הרפיה"... ואכן, בוודאי את מכירה את תהליך ההרפיה שמבצעים לעתים "מכף רגל ועד ראש", בשכיבה על הגב, איבר אחר איבר. החדשות הן שאפשר לבצע תהליך זה גם תוך כדי ריצה...
ואז, נחשי מה קורה לריצה? ולגוף במהלכה?