ריצה... ובעיות

ריצה... ובעיות

לילה טוב, הסיפור שלי טיפה ארוך, אבל הנה הוא: אני בן 18.5 התחלתי לרוץ בסביבות יולי-אוגוסט 2001. עד אז לעולם לא רצתי בשביל הריצה, אבל הייתי אקטיבי בצורות אחרות (כדורגל,סל, וכו´). בכל מקרה התחלתי לרוץ 2000 מ´ איזה חודש, אבל ראיתי שזה לא זה. הייתי גמור אחרי כל ריצה, בקושי עמדתי על הרגליים וגם אחרי כל ריצה הבטחתי לעצמי שיותר אני לא רץ בחיים ושזה לא בשבילי כל העסק הזה. למרות זאת התוצאות היו טובות (זמנים) אבל החלטתי שזה לא זה. בספט´ 2001 החלטתי לשנות טקטיקה. התחלתי לרוץ 2800 (בהתחלה 2400 אבל עד מהרה 2800) כאשר המטרה היא לתת 90%, לא לנסות לנפץ שיאים, אלא לנסות לבנות כושר ולהישאר על הרגליים גם אחרי הריצה. הפעם הראשונה של ה-2800 מ´ הייתה בזמן של 14:20. נתתי מעצמי די הרבה אבל לא הייתי "הרוג" אחרי הריצה. עד לינואר 2002 (במשך 4-5 חודשים) המשכתי לרוץ ככה כל 3 ימים בממוצע. בינואר 2002 הגעתי למצב שאני רץ את הריצה בזמן ממוצע של 12:50, כאשר השיא שלי בכלל עמד על 12:18 (אם כי התוצאה השנייה הכי טובה הייתה 12:32). יש לציין ששליש מהריצות לא הייתי מסיים, הייתי מפסיק אחרי 2000-2500 מ´, כי לפעמים רצתי בקצב שלא הייתי מסוגל לסיים איתו. בכל מקרה באמצע ינואר נסעתי לחו"ל לחודש פלוס. באותו זמן לא רצתי בכלל בצורה כזאת אבל הייתי פעיל בדרכים אחרות (שחייה,כדורסל,4-5 פעמים חדר כושר) והרגשתי שאני עדיין בכושר טוב. אחרי שחזרתי בריצתי הראשונה לא סיימתי 2800, הפסקתי אחרי 2400 בערך (מעייפות), אבל בפעם השנייה סיימתי ועשיתי 13:20. כלומר ירדתי מ12:50 ממוצע ל13:20, וזה לא שהתאמצתי פחות. בכל מקרה לאחר מכן הרגשתי שעצם העובדה שאני מודד את עצמי כל ריצה מזיקה לי, כי מה שקרה זה שהייתי לחוץ לאורך כל הריצות ולכן גם בערך שליש מהפעמים לא סיימתי אותם. החלטתי להמשיך לרוץ 2800 אבל בלי למדוד, תוך כדי מאמץ זהה בערך (ובניסיון לסיים כמה שיותר ריצות). בכל מקרה זה היה בסוף פברואר 2002, וכך רצתי עד היום (יוני 2002). רצתי כל 3 ימים בממוצע כאשר בחודש וחצי האחרון אני מגביר את הקצב לפעם ביומיים כמעט. הרגשתי שאני בפירוש משתפר, וזאת בעיקר על סמך זה שהייתי מסיים ריצות רענן (יחסית). בקיצור הרגשתי שיש שיפור חיובי בהחלט. היום החלטתי גם למדוד את עצמי סוף כל סוף לאחר 3.5 חודשים נוספים של ריצה. אמרתי שאני ארוץ כמו שאני בדרך כלל רץ בלי שעון ואנסה להתעלם מזה שאני מודד את עצמי. זה לא הכי הלך אבל בצורה חיובית - ננתי מעצמי יותר וסיימתי את ה2800, עצרתי את השעון על קו הסיום, אבל הרגשתי של-12:50 אני לא אגיע, אבל ציפיתי למשהו בסביבות 13:00-13:10 (שלא היה ממש מספק אותי אבל מילא). בכל מקרה הסתכלתי על השעון וראיתי ספרה שבכלל לא מוכרת לי... בקיצור... תדהמה: 15:36!!!!! כל כך גרוע בחיים שלי עוד לא עשיתי... ניסיתי לחשוב איך יכל להיות שהפעלתי את הסטופר לפני שהתחלתי לרוץ אבל זה לא קרה... פשוט רצתי 15 וחצי דקות... וגם נתתי מעצמי הרבה בהחלט, כמו בפעמים הקודמות ואולי גם יותר. מה יהיה? אני ממש בהלם שלילי מזה... במשך 3 חודשים שחשבתי שאני משפר את הכושר הרסתי אותו והגעתי לתחתית המדרגה. אם עכשיו אני עושה את המרחק הזה ב15:36 ובמאמץ כזה, זה נראה לי כמעט בלתי אפשרי להוריד דקה וחצי ולהגיע אפילו ל14:00, שגם זאת תוצאה גרועה מבחינתי... רק לפני 5-6 חודשים עשיתי את זה אפילו ב12:18 ומאז שמרתי על כושר כל הזמן... אשמח לקבל תגובות... בינתיים אני לא יודע אם אני אמשיך לרוץ. אני מתגייס עוד מעט וכל הקטע של הריצה היה להגיע לגיוס בכושר טוב (לקרבי) אבל עכשיו המוטיבציה שלי די הלכה. מה שלא יהיה בכושר טוב אני כבר בטח לא אגיע. יכול להיות יש לומר, שבגלל שרצתי כל יומיים בזמן האחרון נוצר עומס רב מאד עלי שכנראה פגע בריצה שלי (הרגשתי שהרגליים מאד כבדות, שזה לא קורה בדרך כלל) אבל בכל מקרה אין שום הצדקה לתוצאה כל כך גרועה, ובפרט שנתתי מעצמי הרבה בריצה וגם הרגשתי שאני רץ מהר... אז כרגע אני לא יודע בכלל אם אני עוד ארוץ לפני הגיוס כי גם ככה אני במצב גרוע מאד (משום מה...) לילה טוב

התיחסותי

אתה יותר מדי מחמיר עם עצמך ! התוצאות שעשית הם יפות מאוד ואני בטוח שהדבר יעזור לך בצבא. צריך לזכור שגוף האדם הוא לא מכונה וליש לו עליות וירידות, יכול להיות שלפני הריצה האחרונה ישנת לא טוב, לא אכלת מספיק או אכלת יותר מדי, לא התאוששת מהאימון האחרון ועוד הרבה סיבות שיכולות להשפיע על היכולות. בשורה תחתונה אתה רץ בכדי לשפר את הכושר הגופני ולא להשיג שיא אישי וכושר גופני לא נמדד רק בתוצאות סופיות. המלצתי: 1. הפסק לרוץ על זמנים (בצבא חוץ מבוחן בראור אין בזה צורך) 2. הגדל את מרחקי הריצה (עד 10 ק"מ ויותר) 3. רוץ בעצימות של 80-90 אחוזים 4. אל תתיאש זכור אל תחמיר עם עצמך, אתה בדרך הנכונה בהצלחה

תודה רמי

אני אקח כמה ימים חופש ואתן לרגליים לנוח ואז ארוץ שוב, רק פעם אחת, ואמדוד ואראה בכל זאת מה המצב. ואחר כך ארוץ בכל מקרה בלי שעון. אבל בקשר למה שאמרת שאני ארוץ 10 ק"מ... אז אני מקסימום רץ 3.5 ק"מ... הכי הרבה שאי פעם רצתי זה 5 ק"מ... אני לא חושב שאני מסוגל בכלל להגיע ל10 ק"מ. אז איך בדיוק אני מגיע לזה? כנראה רק בריצה איטית אבל אני מאד מתקשה לרוץ לאט, אבל אם אני ארוץ מהר יחסית אני אעצר אחרי 3 ק"מ. אז מה עושים? ואין לי עכשיו מלא זמן לאט לאט לטפס עד 10 ק"מ, כי אני מתגייס עוד חודשיים או פחות.

מה לעשות

פשוט מאוד, להלן תוכנית קצרה: שבוע I אימון1 - 3 ק"מ אימון2 - 3 ק"מ אימון3 - 4 ק"מ שבוע II אימון1 - 4 ק"מ אימון2 - 5 ק"מ אימון3 - 5 ק"מ שבוע III אימון1 - 3 ק"מ אימון2 - 6 ק"מ אימון3 - 6 ק"מ שבוע IV אימון1 - 7 ק"מ אימון2 - 8 ק"מ אימון3 - 9 ק"מ שבוע V אימון1 - 3 ק"מ אימון2 - 3 ק"מ אימון3 - 10 ק"מ תנסה ותראה שאתה יכול, אל תאיץ בעצמך עם הקצב ובמקביל תקפיד לאכול מספיק ולשתות הבה מים. תוך חודש ושבוע אתה פנתר !!! בהצלחה ודווח לנו

PowerEdic

New member
מוכנות לתוכנית

האם התוכנית הזאת מתאימה לכל אחד בעל כושר בסיסי? אני מסיים 4000 ב 20 דקות, אבל זה מאמץ אדיר בשבילי. ועוד שאלה, כאשר רצים למרחק ארוך כמו 10 ק"מ האם יש להתרכז גם במהירות או כל מהירות ריצה זה בסדר ( 9 קמ"ש למשל)?

מוכנות

התוכנית מתאימה לאנשים פעילים מבחינה ארובית שהמטרות שלהם הן לפתח סבולת לב ריאה ולהיות מסוגלים לתפקד במאמצים אירובים לאורך זמן - יח´ צבאיות וכו´ אם המטרות מתאימות לך או יש לך רצון לשפר את היכולות שלך אתה יכול לבצע את התוכנית הזאת בדגש על עצימות נמוכה בהתחלה - 9 קמ"ש זה בסדר גמור !

behappy

New member
המלצה נוספת.......

הייתי באותו מצב-לא יכולתי לעבור מחסום של 10 ק"מ.השיטה שהמליצו לי עליה היתה אימון אינטרוולים מסוג כזה:20 דקות ריצה קלה,10 דקות הליכה מהירה וכך הלאה עד שמגיעים לסוף המסלול. אחרי 2-3 אימונים מקטינים בהדרגה את זמני ההליכה המהירה. בין לבין יש אימונים קצרים יחסית של הליכה או ריצה למרחק קצר יחסית.<וגם ימי מנוחה כמובן> תוך חודש וחצי רצתי 30 ק"מ כמו כלום.......

למעלה