ריסוס מים

uribz

New member
ריסוס מים

יש לי איזו נטיה להתיז מים בעזרת מרסס על הבונסאי, ולא רק בימי החום. חוץ מזה שזה נותן הרגשה של רעננות לפחות ויזואלית, האם יש בזה יתרון/חסרון לצמח עצמו?

erezbt

New member
לפעמים אפילו להיפך !

ריסוס העלווה במי ברז תביא במקרים רבים להווצרות משקעים על העלים, תוצאת האבנית שבמי הברז. בקשר לתועלת: אולי יש אבל מנסיוני הדל: לא משהו שאפשר להרגיש בו. אם ההשקיה מתאימה אז בשביל מה ?

אולמוס

New member
ריסוס במים

הריסוס הכי טוב - במי גשם או אפילו במי מזגן. ארז צודק בענין המשקעים ממים רגילים והפגיעה האפשרית בעלווה. עפ"י נסיוני ישנם כאלה הרגישים במיוחד להשקייה בריסוס מים רגילים כמו אלמוגנים ואחרים רגישים פחות.

minigan

New member
שיטה להגברת לחות בסביבת הבונסאי

אין הרבה משמעות לריסוס העלווה בשפריצר גם אם המים רכים/מזוקקים. השיטה המקובלת הינה להניח את הבונסאי על מגש השקיה/צלחת/תחתית עם חצץ ומים. אסור שיהא מגע בין העציץ למים. ככל שחם ויבש יותר יש יותר התאדות והתוצאה עליה קלה בלחות האויר בסביבה המיידית של הבונסאי. לדעתי אין צורך בכל הפרצדורה הזו כשמדובר בבונסאי ים-תיכוני.

סן תאי

New member
ספריי מים

מניסיוני השקייה בספריי מים עושה עבודה מצויינת, נכון שיש אפקט של הצטברות מעט אבנית על העלווה אך הוא שולי לחלוטין (ואולי זה בזכות המים באזור שלי) ואין לו כל השפעה על העץ. מאידך, אני בהחלט מוצא שהשקייה באופן כזה המחקה את פעולת הגשם, עושה לעץ רק טוב כל עוד לא נעשית תחת שמש קופחת (טיפות המים על העלווה תחת השמש הן כמו זכוכית מגדלת - מסב לעלים כוויות), חשוב גם למצעים המכוסים בטחב לקבל פיזור מים על כל שטח הפנים של המצע.

minigan

New member
התזה על מה? ולמה?

התזה על כל הנוף לקירור ורענון? התזה להשקיה? התזה ישירה על הטחב? לאיזה סוגי צמחים אתה מתייחס?

מידע שגויי - שחיטת "פרה קדושה"

ציטוט: (טיפות המים על העלווה תחת השמש הן כמו זכוכית מגדלת - מסב לעלים כוויות), זו בהחלט טעות - פרט למשקע של מלחים לא אין כל השפעה של ריסוס המים על העלוה. האגדה של זכוכית המגדלת אינה אפשרית פיזיקאלית - פיתוח ההוכחה בצורה מדעית - ראה ספרה של פרופ' אמי לינג - The living art of Bonsai by pro. Amy Laing (זה הכתיב הנכון של שמה כפי שמופיעה על גבי הספר) נ.ב אני אוסף "אמונות טפלות" בגידול בונסאי - ה"ספר" בקרוב...

minigan

New member
אולי איזה פרומו ללספר

מאד מעניין מה שאמרת על הטיפות. אני רץ לבדוק. אם כבר אספת אז אולי תשתף אותנו בעוד 2-3 "אמונות", אולי נחכים. אל תשכח שאחרי הספר מגיע הסרט והמחזמר...

"פרה" למיני ../images/Emo80.gif

"הפרה" את האדמה במיכל הבונסאי יש לסדר בשכבות - השכבה התחתונה שכבת ניקוז מחצץ גס וכ'... ההפך הוא הנכון! מסתבר שאם המצע אינו אחיד, שכבות משתנות של סוג הניקוז וגדול חלקים, יגרמו לתופעה הפוכה מהרצוי - "כיסי" מים ולחות. שכבת ניקוז בתחתית המיכל בדרך כלל תגרום בדיוק לפעולה ההפוכה מהנדרשת!!! מחקר שנעשה באוניברסיטת פלורידה בנדון - קל ורצוי לכל אחד לבצע את הניסוי עם הספוג המתואר במאמר - זה עובד.

minigan

New member
תמשיך, תמשיך...התחלת טוב...ואולי..

תייסד פינה קבועה בסגנון "פרה יומית".

סן תאי

New member
ספריי מים ופרות קדושות

לגבי התזת המים, הכוונה בדוש לשם השקייה ולא misting עם ספריי לשם לחות. נכון כמעט לכל סוגי העצים , לפחות אלו שברשותי. לגבי הפרה השחוטה, אל תשחט אותה כל כך מהר, עם כל הכבוד לאמי (ויש הרבה כבוד), בקיץ כשאתה בתוך הבריכה אתה נשרף מהשמש יותר מאשר כשאתה מחוצה לה, אני לא פיזיקאי , אבל זו נקודה למחשבה. אלא שזה למעשה כלל לא רלוונטי משום שאת ההשקייה לא מבצעים בשעות השמש אלא מוקדם בבוקר או בערב.

פרות...

"הפרה"
בהחלט רלוונטית מאחר ובכל מפגש בונסאי חוזרים עליה. ההמלצה הנכונה - לעיתים דוקא בלהט החום בהחלט ממולץ לצנן הן את העלוה והן את המיכל ע"י ריסוס מים. בדקתי בעצמי גם מבחינה תאוריטית וגם מבחינה מעשית - אין כל אפשרות שטיפה תהפך לעדשה. 1. תנסה בעצמך עם טיפה על עור חשוף בשמש. 2. תנסה עם טיפה על עלה. אני נוטה להביא בדרך כלל דוגמאות מגדולים ממני - ובכל מקרה האם אתה יכול לסתור את המשוואה שלה? הטיעון של הבריכה "לא מחזיק מים" (
) בבריכה אתה לא נשרף יותר בגלל טיפות המים, אלא בגלל החזר הקרינה מוגבר מפני הברכה המשמשות כראי (אם בכלל...) - אחרת היתי נשרף בצורה מנומרת לפי הטיפות.

minigan

New member
השקיה בדוש לעומת ריסוס להגברת לחות

אני מסכים איתך לחלוטין בנושא השקיה בדוש. יש לה יתרונות רבים שמנית. URIBZ שאל לגבי MISTING ועל זה אני לא ממליץ מסיבה פשוטה. אם לא מרססים את הצמח בקיץ כל רבע שעה איןאפקט מקרר/מלחלח משמעותי לפעולה כזו מעבר לשטיפת האבק (שניתן לבצע פעם בשבוע או בזמן ההשקיה בדוש).

minigan

New member
פרה ישראלית ../images/Emo80.gif../images/Emo104.gif

אתה הרי כבר הספקת להכיר אותי... אז ככה: קראתי בעיון את המאמר על המחקר המדובר המתייחס למצעי גידול לצמחי נוי ואם לסכם במספר מילים: 1.ככל שמיכל השתילה גבוה יותר אוורור וניקוז המצע טוב יותר. 2. שכבת ניקוז מחלקיקים גסים אינה משפרת את הניקוז כי המים "נעצרים" מעליה. עובדות מדעיות מוצקות ונכונות!! עכשיו בוא נבחן מה קורה לעציץ/מיכל בונסאי אופייני רדוד (מקסימום 10 ס"מ עומק) ורחב בקיץ ישראלי בהנחה שיש לו מצע ניקוז גס בתחתיתו: 1. אתה משקה והמים "נעצרים" בעומק 8 ס"מ (מעל מצע הניקוז) ומשם מטפטפים לאט לאט לתחתית העציץ ושם זורמים אנכית (!) באין מפריע לפתח הניקוז הקרוב. 2. המים שהצטברו ב- 8 הס"מ העליונים נקלטים בחלקם על ידי הצמח לדיות וברובם מתאדים מפני השטח הרחבים העליונים! 3. לפני שהמצע מתייבש לחלוטין ישנה לחות שנבלמה במרכז עומק המצע. בהנחה שהמצע מאוורר כהלכה ושההשקיה מבוצעת במועדה מה יכול להיות רע בתאור הנ"ל? מה אכפת לנו שהמים יעצרו קצת? אולי זה אפילו רצוי לנו. מנסיון של 22 שנה בשתלנות בתנאי הארץ אני יכול לומר לך שמאות אלפי הצמחים שגידלנו לא סבלו בדרך כלל מעודף מים במצע. במיקרים שבהם הנחנו שכבת ניקוז גסה (קל קר גרוס) עבה בתחתית העציץ אחוז גבוה של השורשים צמח בנישה הלחה והמאווררת הזאת. מאחר ובגידול בונסאי יש לבצע גיזום שורשים אחת לתקופה אולי יהיה אפילו נוח יותר לגזום את השורשים כשמסת שורשים תתפתח בשכבת הניקוז הנוחה לניעור/שטיפה. לכל מי שטרם ביקר במעבדת/חממת השורשים בגן הבוטני באוניברסיטת תל אביב אני ממליץ ללכת לבקר. נכנסים לחדר חושך שמעליו שתולים סוגי צמחים שונים ומטיילים בין השורשים שתלויים באוויר הלח!! כל ארץ והפרה שלו ואין דומה בונסאי לגידול צמח נוי רגיל במיכל. אני מציע שכל אחד באזור שלו יעשה ניסויים בתנאי שטח אמיתיים עד שיגיע לנוסחא שלו.

"עז" קדושה?

אני חושב שיתכןואתה צודק - הפרה הזו בהחלט חלוקה - הטיעון הפחות מדעי נגדה - 800 שנות נסיון של בונסאי יפני - הם כן נוהגים לשתול בשכבות. מצד שני אם אתה חובב מתחיל וחסר נסיון בהשקיה (ביפן העתיקה חניך למד להשקות במשך שנתיים) - גם לפי הניתוח שלך יש סיכון גדול יותר בשתילה עם מצע ניקוז. מורי ורבי רפאל שמי ז"ל לא נהג לשתול בשכבות - לא נהג לסנן את המצע - השתמש רק בטוף גרוס ללא תוספת אורגנית - עציו היו הבריאים ביותר שפגשתי... בס"ה אין עצה יותר חכמה מהסיפא של תגובך - כל אחד ונסיונו הוא. האם אתה משתמש במצע ניקוז מקלקר או מחצץ גס?

minigan

New member
אני לא משתמש בבונסאי במצע ניקוז כי.

כמו שסיפרתי בעבר המשתלה שלי נמצאת באזור עם קיץ מאד חם ויבש עם רוחות חזקות (ספר מדבר יהודה) ואין לי בעיית ניקוז אלא בעיית עודף התאדות ולכן אני גם נאלץ להשקות 3 פעמים ביום. כמו שאמרתי כל אחד עם התנאים שלו. כשמשקים בטפטוף המים "יורדים" במצע מנוקז ישירות למטה ואז הבעיה הפוכה איך למנוע מהם להתנקז מהר מדי. פותרים זאת על ידי הגדלת מספר הטפטפות לעציץ ומצע שונה מהמצע הביתי. הבעיה היחידה שיש לי הינה בערערים ואני מטפל בזה בימים אלו על ידי החלפת המצע הסטנדרטי שלי במצע מנוקז יותר ועל ידי הפרדתם מהשקיית יתר הבונסאי. השתמשתי במצע ניקוז דווקא לגידול צמחי גן במיכלים עמוקים!! עבד יופי אבל מבחינה מסחרית הרבה עבודה לשים בכל מיכל מצע מתעופף כזה. יותר פשוט להשקות בפולסים באופן מדויק יותר. זה למעשה הפיתרון לכל בעיות הניקוז, להשקות בכמויות נכונות. הניקוז הוא מעין גלגל הצלה כשטועים בבחירת המצע ומשטר ההשקיה.

minigan

New member
ודרך אגב לא התייחסתי לשתילה בשכבות

זה כבר מזמן ברור לכל בעל מקצוע. דיברתי רק על שכבת ניקוז אחת תחתונה.

למעלה