אז הנה FAQ חדש - במיוחד בשבילך../images/Emo26.gif
ובשביל עוד אנשים שיגיעו לכאן בהמשך. הרבה מאוד חדשים הגיעו בזמן האחרון והשאלות די חוזרות על עצמן, אז הגיע הזמן לFAQ עם שאלות מסודרות: לפני הכל - קצת דברים בסיסיים ------------------------------- ש: חלום צלול - מה הכוונה? ת: חלום צלול הוא חלום שבו אתה מודע לכך שאתה חולם. ייתכן שתשלוט בחלום באופן מלא, יתכן חלקית וייתכן שלא. ש: האם יש סכנה שאפסיק לחלום חלומות רגילים אם אני אתחיל עם חלומות צלולים? ת: ממש לא. חלומות צלולים הם חלק מזערי מכלל החלומות בלילה, וגם אם תחלום צלול כל יום (מצב נדיר מאוד) עדיין יהיו לך עוד חלומות רגילים בלילה. הצלול יגיע בד"כ לקראת סוף השינה, במחזורי הREM הארוכים יותר, שמניבים את החלומות הכי רציניים. ש: האם יש סכנת ניתוק מהמציאות בעקבות החלומות הצלולים? ת: בהחלט לא. הסיבה בתשובה לשאלה הקודמת - פשוט אין כמות רבה כל כך שלהם. ש: שכבתי במיטה ופתאום הרגשתי שאני משותק ופחדתי שיש אנשים בחדר. מה זה יכול להיות? ת: בניגוד למה ששרלטנים יגידו, לא מדובר בחיזרים שמנתחים אותך ניתוח לב פתוח. התופעה נקראת שיתוק שינה, והיא מתרחשת כל לילה, אצל כל בן אדם בעולם. המטרה - למנוע ממך לבצע במציאות את התנועות שאתה מבצע בחלום. במהלך ההירדמות, במיוחד אם אתה נרדם ישר לתוך חלום, אתה תרגיש את מה שנקרא "אפקט המכשפה" - תחשוב שמישהו נוגע בך, ולרוב תפחד. אין מה לדאוג - זה פשוט סף השינה, ותוך כמה שניות תיכנס לחלום. אם תישאר מודע ולא תעיר את עצמך אולי אפילו תוכל להיכנס לחלום צלול מיידית. ש: כמה זמן ייקח לי להגיע לחלום הצלול הראשון? ת: זה משתנה, אבל רוב האנשים מגיעים לחלום הצלול הראשון בין שבועיים לחודשיים אחרי התחלת העבודה. מה עושים ---------- ש: אז אחרי השכנוע שאין סכנות - איך מתחילים? ת: הצעד הראשון והמקובל בהתחלת העבודה על חלומות צלולים הוא ניהול יומן חלומות. מומלץ לשים דף ועט ליד המיטה, ככה שכשתתעורר תוכל מייד לרשום את החלום. אחרי ההתעוררות תישאר בעיניים עצומות ותנסה לעשות שיחזור לכמה שיותר פרטים מהחלומות שלך באותו לילה - ולא נורא אם זה לא מצליח, תמיד יש את הלילה הבא לעוד חלומות חדשים. עם הזמן תראה שזיכרון החלומות שלך ישתפר וייעשה טבעי יותר - עד לרמה של זיכרון 2-3 חלומות בכל לילה. בהזדמנות זו, חשוב לציין שככל שאתה מתקדם לקראת סוף השינה, החלומות נעשים יותר ויותר ארוכים ומפורטים, ולכן יש יותר סיכוי שתזכור אותם דווקא. אני אישית חושב שברגע שזיכרון החלומות כבר מספיק טוב ואתה זוכר את החלומות והמוטיבים החוזרים בהם לבד ובאופן טבעי, אין טעם להמשיך אותו (אחרי הכל זה מציק). ש: זיכרון החלומות שלי השתפר. מה הלאה? ת: עכשיו הגיע זמן בדיקות המציאות. השיטה הזו מבוססת על העובדה שאם תבצע פעולה מסויימת באופן קבוע במהלך היום תבצע אותה גם בחלום. הבדיקות מומלצות בתדירות של אחת לשעה/שעתיים, אבל העיקר שתעשה אותן במהלך היום. אחרי כמה ימים אולי כבר ייצא לך לעשות אחת כזו כשתהיה באמצע חלום
. אז איך עושים בדיקת מציאות? שיטה טובה אחת היא להסתכל בשעון, להפנות את הראש ולהאמין שתראה שעה אחרת, ואז להסתכל שוב. אם אתה חולם, מרבית הסיכויים שהשעה תשתנה בצורה לא הגיונית. עוד בדיקה מומלצת היא של מכשירים חשמליים - בחלום רוב המתגים והמכשירים החשמליים יעבדו בצורה מוזרה/לא כמו שצריך. עוד שיטה היא לבחור מוטיב שחוזר בחלומות שלך (עוד יתרון של יומן חלומות) ולהחליט שכל פעם שאתה נתקל בו אתה עושה בדיקת מציאות. סביר להניח שאם אתה מקפיד בבדיקות, תוך כמה ימים עד שבועות הן יופיעו בחלומות שלך, ואולי אפילו תגלה שאתה חולם. ש: הגיע הרגע ונכנסתי לחלום צלול. מה עושים עכשיו? ת: מגבירים את הצלילות. יש כמה שיטות להגברת צלילות, שאני אביא כאן בקצרה: חיכוך הידיים אחת בשנייה זו שיטה מוכרת להגברת הצלילות. החלום נעשה חד יותר. כשהחלום מתעמעם, או שאתה חושב שאתה לקראת התעוררות, כדאי שתסתובב במקום. זה אולי יחליף את הסביבה שאתה נמצא בה, אבל החלום ימשיך ברוב המקרים. עוד שיטה היא שתשב במקום ותזכיר לעצמך שאתה חולם עכשיו, זה החלום שלך ואתה יכול לעשות בו מה שתרצה. אחרי הגברת הצלילות תמצא שהחלום השתפר בצורה רצינית, הוא הרבה יותר חד ואתה שולט בו יותר בקלות. ש: שמעתי על טכניקות מתקדמות כמו WILD. מה זה? ת: יש הרבה מאוד מאמרים, בעברית ובאנגלית, על שיטות הWILD והMILD. חלק מהם נמצאים בקישורי הפורום. ולסיום ------ ש: אז אחרי הכל - למה זה בכלל טוב? ת: מעבר למשמעות הבידורית שלו (ובלי להמעיט מערך רכיבה על דרקון
), בחלום צלול יש פוטנציאל אדיר. במקרים רבים, כשאתה מתמודד עם פחד בחלום, הוא מופחת ואפילו נעלם במציאות. הדוגמה הכי נפוצה היא פחד במה -תחלום שאתה עומד מול קהל ענק ועושה משהו, זה ישפר את ההתמודדות שלך עם קהל במציאות. כל דמות בחלום היא יציר התת מודע שלך. והתת מודע הוא לא משהו שאפשר לזלזל בו - רצוי מאוד לשאול את הדמויות מה הן רוצות ומה הן מייצגות. גם כשיש חלום שחוזר על עצמו זה בעצם איתות מהתת מודע שמשהו לא בסדר, וצריך להתמודד איתו - זה יכול לקרות ע"י תישאול הדמויות בחלום. יש אפשרות גם לשחזר זכרונות ואירועים שקרו לך במציאות. אתה יכול לבקש לשמוע את המנגינה היפה בעולם, לראות צבע חדש או לשמוע צלילים חדשים. אחרי הכל, המוח הוא זה שמתרגם את הסביבה לחושים, אז הוא יכול גם ליצור קצת בעצמו
. תגלה הרבה מאוד דברים גם בעצמך במהלך החלימה הצלולה - יהיו שיטות שיתאימו לך יותר ושיטות שפחות, טכניקות שיבואו לך יותר בקלות מהאחרות. חשוב גם להבין שחלום, לא בהכרח צלול, הוא הדבר הכי אינדיבידואלי שיש - הביטוי שלך לעצמך.