רודן? אימפרסיוניסט?!

scarlet moon

New member
רודן? אימפרסיוניסט?!

מכירים את הפסל "הנשיקה" של רודן? אז התווכחתי עם המורה שלי לאמנות - היא טוענת שזה פסל אימפרסיוניסטי, אבל אני לא רואה בפסל אף אחד מהמאפיינים האימפרסיוניסטים הפיסולים (מגע יד האמן, חוסר גימור, תפיסת הרגע החולף, טכניקת יציקה....) הייתי אומרת שאם הייתם מראים לי את הפסל הזה והייתם אומרים לי שהוא מתקופה הלניסטית, נגיד (ולא הייתי מכירה אותו) הייתי בקלות מאמינה! מה לא אימפרסיוניסטי בו?... מישהו? סקרלט

pomelit

New member
אימפרסיוניזם

רודן מאוד אוהב את גוף האדם, זה נכון. הוא גם דומה לפיסול ההלניסטי (בשונה מהקלאסי) ברגשות העזים שהדמויות שלו מעבירות, ובקומפוזיציה הסרפנטינית של הרבה מהפסלים שלו (דרפנטיני = serpentine = "נחשי", כלומר מסתובב על צירו, בניגוד לקלאסיקה הפתוחה מאוד). שניה, אני אשגר את התמונה כדי שאראה את הפסל לנגד עיני כשאנסה לראות אם הוא אימפרסיוניסטי

pomelit

New member
אז ככה

ניתוח של הקומפוזיציה בקווים כלליים: הפסל מתאר שתי דמויות עירומות יושבות על סלע, ומתנשקות (גבר ואישה) הדמויות יושבות אחת ליד השניה. האישה מכופפת את הגב כלפי מעלה אל הגבר הרוכן מעליה, כך שנוצרת תנועה סיבובית על ידי הטיית הגוף. ידו הימנית של הגבר מונחת על ירכה השמאלית של האישה, והיד השניה מונחת על הסלע למטה. ידה השמאלית של האישה מחבקת את צווארו של הגבר וידה הימנית משלימה את המעגל מעברו השני של הראש. למעשה נוצרים שני מעגלים על ידי הידיים, כשהמעגל הנוצר על ידי הגבר גדול יותר, ושטוח, וידי האישה יוצרות מעגל קטן יותר ובזווית. למה זה אימפרסיוניסטי: קודם כל אי אפשר להתעלם מההקשר. רודן הוא פסל מודרני בן המאה ה 19 וה 20, חי בתקופה מסויימת, ספג תכנים מסויימים, והוא משקף או מבטא את התכנים והמסרים האלה בעבודותיו. הוא לא יכול להיות פסל הלניסטי כי הוא פשוט לא בזמן המתאים. מקסימום הוא יכול להיות נאו-הלניסטי או לחדש את ההלניזם או לעשות לו רנסאנס. זו לא התחמקות או ציניות: אדם בן תקופה מסויימת יכול להיות כמו אמנים בני תקופה קודמת, אבל לעולם זה יהיה שונה. מבחינת הפסל עצמו - שימי לב לעיבוד השונה של הפרטים. אמנם הגוף העירום מעוצב להפליא, אבל יש הרבה "קיצורי דרך" בכל הנוגע לעיצוב הפרטים בפנים, או בשיער למשל. יש כאן תפיסה של אירוע או רגש מסויים, התמקדות במה שרואים, והתעלמות מהפרטים המיותרים. אנחנו רואים את תמצית הנשיקה באשר היא נשיקה. ממש לא מעניין אותנו כל המסביב של זה.

pomelit

New member
ולשם השוואה

התמונה המאוד מפורסמת של אנטוניו קאנבה, נאו-קלאסיקאי (אני חושבת בערך דור אחד לפני רודן, אבל אל תתפסו אותי במילה): פסיכה וקופידון (קלאסיקה, אמרנו
) גם כאן - נשיקה. מעניין לראות את ההבדלים בין שני הסגנונות: כאילו אותו נושא, בני אותה תקופה בערך, ובכל זאת

מה היינו עושים

בלי פומלית המקצועית? תודה לך על ידע עמוק ומעשיר (שלוש קריאות כיפק היי!). אפרת

scarlet moon

New member
תודה פומלית!

זה פסל כל כך יפה!!!!! ו... בקשר לאיפרסיוניסטיות של הפסל הזה.. אני עדיין לא ממש משוכנעת, למרות שמה שאמרת הוא נכון........ תודה בכל מקרה! מה שכתבת מאד מעניין.... את היית מורה לאמנות? בתיכון? ספרי חוויות.
סקרלט

pomelit

New member
הייתי

ברחתי כל עוד נפשי בי
בית ספר ואני הוכח כרומן הפחות מוצלח במילניום הקודם. אבל למדתי אמנות גם באוניברסיטה, ולמרות שאני לא יוצרת (לא שזה קשור בהכרח) אני חושבת שחקר האמנות זה תחום מרתק.

scarlet moon

New member
אני גם חושבת ככה...

שחקר האמנות זה דבר מרתק. וגם שאת איתנו...

למעלה