רגלו של הסוס

• פותח הנושא vet
  • פורסם בתאריך

vet

New member
רגלו של הסוס

מאחר שהתייאשתי שיעלו כאן נושאים וטרינריים לדיון החלטתי להציג את רגלו של הסוס כמבוא לנושאים נוספים שיבואו בהמשך (אם יהיה עניין..). ובכן, אם לא ידעתם הסוס צועד כבלרינה על קצה אצבע אחת, המקבילה לאצבע האמצעית שלכם. כל שאר עצמות האצבעות האחרות (כמעט הכל) התנוונו ונעלמו במהלך האבולוציה. המבנה הקרני העוטף את קצה הרגל הינו קיר הפרסה ותחתיתו הנוגעת ברצפה הינה הפרסה האמיתית. למנעל הברזל שאנו מלבישים על הפרסה יש לקרוא נעל. בכל מקרה, הפרסה הינה המקבילה של הציפורן שלכם. בחתך אורך בכף הרגל (FOOT) של הסוס (מקווה שהקובץ צורף היטב) נראות שלוש עצמות ראשיות: P1 המקבילה לעצם הראשונה (הקרובה יותר לשורש כף היד)באצבע שלכם. P2 העצם האמצעית, ו-P3 שהיא האצבע עליה מונחת הציפורן וכפי שנראה בשרטוט, עצם זו שקועה לחלוטין בקיר הפרסה. עצם קטנה נוספת נמצאת מאחור. זו עצם הסירה או navicular bone המשמשת כנקודת ציר לגיד העמוק (deep flexor tendon) הנמצא מאחוריה. בעתיד תוזכר עצם זו בהקשר ל navicular disease. קיר הפרסה מחובר לעצם(P3) בתיווך רקמה מורכבת ומסובכת להפליא הנקראת laminae ובעברית למינה. רקמה זו היא הנפגעת העיקרית בלמיניטיס (laminitis). המפרק בין P1 ל-P2 כמעט וחסר תנועה ועל כן נקרא low motion joint, ונמפרק שמתחתיו, דהיינו בין P2 ל-P3, בעל דרגת תנועה רבה מאד ועל כן נקרא high motion joint. הגדרות אלו חשובות שכן דרגת התנועה של המפרק קובעת דרכי טיפול בבעיות שונות. בין הגיד העמוק לעצם הסירה קיים שק קטן(bursa) מלא בנוזל מפרקי המיועד לסיכוך תנועתו של הגיד על פני העצם הנ"ל. בורסה זו הינה בעלת פוטנציאל ממשי לזיהום חמור בעקבות חדירה של מסמר לפרסה. עד כאן

יש לי שאלה בנוגע לזה

כתבת שם על עצם הנוויקולאר, שמעתי על סוס שיש לו בעיה עם זה או משהו, לא הבנתי בדיוק קראו לזה פשוט נוויקולאר, זה גרם לו לצליעה, מה בעצם הפגיעה בעצם? תודה רבה על המידע מענין מאוד!!

אוי אתה עדיין כאן?

הייתי בטוחה שעזבת..... ווי אני הולכת להעלות היום מספר שאלות ...

ווט! ואוו לא ראינו אותך מזמן...!

יש לי שאלה- כאשר בקו הלבן... חודרים חומרים מזהמים ומזהמים את ה... הדבר הזה שמסומן בתמונה (חחח אני לא טובה בזה...
)... מה זה יכול לעשות לסוס? האם זה יכול בכלל לקרות? ואם כן- ממה זה עלול לקרות?

קודם כל להעלות לטאגליין

ודבר שני אתה יכוןל לתת סיכום דומה על גרדת למיניטיס ומחלות נפוצות??

אורלי 2

New member
../images/Emo13.gifשלום לדוקטור אלישר,

חשבתי על רעיון נחמד שיכול לעניין וללמד את באי הפורום. אולי תוכל מידי פעם לספר על מקרה אמיתי "מוזר" שראית וטיפלת בו. או אפילו סתם מיקרים מענייינים שעברו תחת ידייך, בטוחה שיש לך סיפורים אמיתיים. (אין כאן מצב של חסיון תיק רפואי נכון? ). בזמנו עבדתי בחוות הרבעות והיו לנו דברים מעניינים כל הזמן, כמו סיחים שנולדו עם בעיות מסוימות, או סוסות שהגיעו בכל מיני מצבים והיו צריכות לעבור טיפולים מיוחדים לפני שיוכלו להרות. בטוחה שיש לך הרבה מה לספר. אנא תחשוב על זה. בברכה אורלי

פרסה

New member
צצצצ

לפי מה שאני יודע על דוקטור אלישר (וטרינרים אחרים) ד'ר אלישר היה מנתח בכיר בבית החולים בבית דגן. אמרו לי שהוא לא היה כמעט אף פעם במקרי שטח אז הוא יוכל לספר לך על דברים שקוראים בבית החולים אהוד נסע לפני יותר משלוש שנים לח"ול(שכחתי מדינה)

vet

New member
צצצצצ זה טוב או רע???

תיקון טעות. היתי אמור להיות מנתח "בכיר" בבית החולים אך זה לא יצא לפועל מסיבות שזה לא המקום לפרטן. הייתי אינטרן (סטאז'ר) שם לאחר סיום הלימודים, ואחר כך התמחתי בכרורגיה באנגליה ב Royal Veterinary College. אני עדיין עובד כאן ככירורג ומרצה. וגדעון, מאד לא מנומס לעשות צצצצ לאנשים.

zohark

New member
בקשר לנוויקולר ולקוו הלבן...כנסו

נוויקולר- זהו בעצם בולם הזעזועים של הסוס ולכן כאשר הוא נפגע (במיוחד אצל סוסי קפיצות) זה יכול לפגוע בהמשך כל הקרירה שלו, עד כמה שידוע לי זה לא יכול לפגוע בסוס יותר מידי רק מבחינת יכולות הרכיבה שלו (ככה שבדרך עקיפה הוא יכול להגיע לידיים לא ממש טובות ולהפגע בעצמו). אוקי קצת על הבעיה- העצם הנ"ל מאוד רגישה, ולכן אפילו אם זזה רק מעט הסוס יכול לצלוע וייתכן מאוד שלא יוכל לקפוץ וכדומה. המחלה ממש לא נפוצה עד כמה שידוע לי, ולא פגשתי יותר משני סוסים שחלו בה. הקוו הלבן- בזה אני מבין טיפה יותר כי הסוס שלי חולה בזה עכשיו (ב-White Line Desise) זוהי מחלה שמופיעה אצל סוסים שהפרסה שלהם רגישה ליידקים/פטריות מסוימים, ואז הם למעשה גורם לריקבון שעולה במעלה קיר הפרסה ולא מפסיק עד שלא מטפלים בזה. לפי מה שנודע לי לאחר שהסוס מבריא זו לא מחלה שחוזרת ונשנית. הטיפול במחלה (הטיפול שאני עושה לסוס שלי, אני לא מכיר טיפולים אחרים אבל אני לא פוסל את האפשרות שיש כאלה) הוא לחתוך את החלק הרקוב ואז לחבוש את הפרסה למספר ימים עם גופרת נחושת (חומר רעיל במיוחד שהורג את החיידקים/פטריות) זוהי חבישה מיוחדת. לאחר מכן יש להשרות את הפרסה פעם בשבוע למספר דקות בדלי עם גופרת נחושת או אקונומיקה אבל רק את הפרסה ושהחומר הרעיל לא יגיע לרגל עצמה. זהו אני חושב שכתבתי כל מה שאני יודע בקשר למחלות.

למעלה