ראש חודש אלול

ראש חודש אלול

מתחילים להגיד בכל תפילה את מזמור כ"ז בתהילים. א) לדוד, ה' אורי וישעי ממי אירא, ה' מעוז חיי ממי אפחד: ב) בקרֹב עלי מרעים לאכֹל את בשרי, צרי ואֹיבי לי, המה כשלו ונפלו: ג) אם תחנה עלי מחנה לא יירא לבי, אם תקום עלי מלחמה בזאת אני בוטח: ד) אחת שאלתי מאת ה', אותה אבקש, שבתי בבית ה' כל ימי חיי, לחזות בנעם ה' ולבקר בהיכלו: ה) כי יצפנני בסכֹה ביום רעה, יסתירני בסתר אהלו, בצור ירוממני: ו) ועתה ירום ראשי על אֹיבי סביבותי, ואזבחה באהלו זבחי תרועה, אשירה ואזמרה לה': ז) שמע ה' קולי אקרא, וחנני וענני: ח) לך אמר לבי בקשו פני, את פניך ה' אבקש: ט) אל תסתר פניך ממני, אל תט באף עבדך, עזרתי היית, אל תטשני ואל תעזבני א-לקי ישעי: י) כי אבי ואמי עזבוני, וה' יאספני: יא) הורני ה' דרכך ונחני בארח מישור למען שׁררי: יב) אל תתנני בנפש צרי, כי קמו בי עדי שקר ויפח חמס: יג) לולא האמנתי לראות בטוב ה' בארץ חיים: יד) קוה אל ה', חזק ויאמץ לבך, וקוה אל ה': חודש טוב!

זה עוד מובן, אבל למה בתפילה קוראים את

הקורבנות, ובכלל, בתורה מתוארת עבודת הקורבנות בפרוטרוט, בשביל מה? אם התורה זה משהו ניצחי אז היא אמורה להיות רלוונטית גם לימינו, אבל העובדה שיש שם כ"כ הרבה על הקורבנות מראה שזה נכתב ע"י אנשים שחיו בזמנו וחשבו שזה באמת חשוב, ואתם יודעים מאיפה זה הגיע... מכך שהפגאנים קודם לכן חשבו שהאלים אוכלים את הבע"ח שמקריבים להם

קשה להגיב לך

אתה הרי יודע הכל.

תשובה

א. קשה לעשות לך מאחר ואתה ליצן. במיוחד לאור מחשבתך שאתה 'המרכז השפוי' בין כל היהדות המטורפת, שמשום מה עומדת במבחן הנצח יפה מאוד, בניגוד לארעיותך. ב. כדי לא למנוע מאחרים שאולי כן מעוניינים בתשובה אמיתית: התפילה ונוסחה נקבעו על ידי אבותינו, ועל פי ההלכה יש עניין לקרוא וללמוד את פרשיות הקרבנות ו'מעלה אני עליכם כאילו הקרבתם קרבן לפניי'. האמירה 'ונשלמה פרים שפתינו' היא בעצם ההלכה האומרת שגם אם אין לנו את האפשרות הממשית כרגע להקריב קרבנות, עצם הקריאה והלימוד נחשב כאילו הקרבנו קרבן. יש לציין שקרבנות הם עניין יומיומי וזכות גדולה לנו, ולכן אנו משתדלים וקוראים כל יום את הפרשיות העוסקות בכך.

עומדת במבחן הנצח, מה הקשר

בין היהדות של היום למה שהיה בימי בית המקדש ובין מה שהיה אז לבין מה שהיה בתקופת התנ"ך? ולא, הכינוי שלי לא קשור ליהדות, אני המרכז השפוי בין כל הימנים הפנאטים והשמלאנים ההזויים, לא הכל בחיים זה סביב יהדות, אני לא ארעי? אתם ארעיים, אני ארעי, מדינת ישראל ארעית, האורתודוקסיה ארעית, וגם נוסח התפילה עוד ישתנה, גם בתי הקברות ארעיים, אבל משום מה דווקא לדתיים מאוד חשוב כל פולחן המתים ולא להזיז את קברי המתים למען האנשים החיים...

כרגע שמתי לב לתגובה שלך

אני חייב להדגיש שמצד אחד אומרים שהיהדות לא "נאמנה" למה שהיא הייתה לפני אלפי שנים ומצד שני טוענים שהיא מיושנת ותקועה בהיסטוריה. יש קצת צביעות בכל הנושא ובשיח הזה כיוון שהיהדות חייבת להשתנות כי התקופות משתנות, ומצד שני - האמריקניזציה שקוראת בארץ ובעולם היא לא בהכרח דבר טוב ואין שום חובה ללכת אחריה. הדת מעצם קיומה היא ההפך מהחילוניות, ומי שלא מבין את זה - יש לו בעיה הבנתית קשה. ואני לא מתכוון אליך, אני מדבר בכללי. מצד שני יש המון המון דתיים לאומיים, ודתיים שלא משוייכים לקבוצות כאלה ואחרות שכן משתלבים באופן מלא בחברה. בדיוק כמו שיש אורתודוקסים שחיים ביחד עם הגויים באמריקה ולא מסתגרים בשכונות משלהם כמו החרדים. אין כאן קביעה ברורה ומוכללת לגבי כל מי שדתי. ובנוסף לכל אלה - ברור שהיהדות תשתנה. היהדות היא דת הלכתית ומתאימה את עצמה למציאות בדרך כלל (ברור שיש קבוצות שמתכחשות למציאות ולא מוכנות לשום שינוי - אבל זו כבר בעיה שלהן). זאת לעומת הנצרות למשל - ששם הם בנו לעצמם סיפור שעליו מושתתת על האמונה שלהם, ופרט לכמה טקסים וללכת לכנסייה ביום ראשון אין שם שום דבר.

HGXEU

New member
אני לא מבין למה זה לא מטריד את הדתיים...

וכן, אני דתי ולומד בישיבה. לגבי הטענה שלך: "התורה" שאתה מדבר עליה, הכוונה מן הסתם לחומש, אבל החומש לא בא ללמד אותנו הלכות או מנהגים לימינו, כמה דוגמאות: 1. "עין תחת עין"- בימינו זה קנס כספי, בזמן משה זה היה הוצאת עין ממש (ע"פ ברייתא והרמב"ם במורה נבוכים). 2. "וקצותה את כפה"- בימינו זה קנס בימי משה זו היה קטיעת יד. [מסיבות שונות שלא כאן המקום להסביר] המסורת שבעל פה באה ללמד אותנו את ההלכות והפילוסופיה היהודית, התורה שבכתב באה לחנך אותנו לקשר עם ה' (תזכרו שה' בחר בכם, וכשהלכתם בדרכיו היה לכם טוב, ההלכות שבתורה זה רק סיפור שמשה סיפר "כך אני אמרתי לכם לפני כך וכך שנים" וכל הלימודים בדרשות המקרא הם רק רעיונות לזכירה או אסמכתה, לא הוכחה). הרב קוק אומר שבבוא הזמן, כשהסנהדרין תחזור הם יוכלו לדרוש מהפסוקים שהקורבנות לא יהיו של בעלי חיים אלא מן הצומח. יש מסבירים שגם בימינו (כל עוד אנחנו לא צימחוניים) הקורבנות רלוונטיים כי אתה נותן לו כאות תורה מהמאכלים שאתה אוכל, אבל זה.... לא יודע...

הערה על עין תחת עין

הרמב"ם כותב בפירוש שמדובר בהלכה למשה מסיני, גם בגמרא שוללים את הגרסה כאילו ר"א סובר כלשונו. במו"נ דברי הרמב"ם סתומים ופתוחים לפרשנויות שונות, הפרשנות שלך מאוד נועזת ואינה ברורה לאור דברים ברורים שכתב הרמב"ם ביד החזקה ובהקדמה לפירוש המשנה.

HGXEU

New member
אין סתירה.

א. לגבי "הלכה למשה מסיני" לפי חלק מהראשונים הכוונה לא להלכה שה' אמר למשה בהר סיני, אלא זו מסורת שבאה באומה והיא מאומתת בלי מחלוקות כמו שמשה קיבלה מסיני (והרי יש מצווה הלכה למשה מסיני לכתוב על קלף את ספר התורה, ובימי משה לא הכירו בכלל את הקלף, ולא השתמשו בו). ומשה אמר "עין תחת עין" רק לדור המדבר, כדי שיזהרו שלא לפצוע אחד את השני, וכשנכנסו לארץ נהפך לממון (לפי דיוקים בדברי הרמב"ם במורה נבוכים). ב. הגמרא שללה, אבל הגר"א אומר שיש "פשוטה של משנה" ולא חובה להתייחס למסקנת הגמרא (רק להלכה יש חובה במסקנה). וחוץ מזה, נניח שהרמב"ם לא כתב את זה (יש ראיות טובות שכן גם ממשנה תורה בהלכות חובל, בכל זאת) הרעיון יפה. ואגב, לא אני אומר את זה, אלא הרב שרקי.

למעלה