ראשית קריאה...

מירי,

New member
ראשית קריאה...

דודו (5+) למד לכתוב בגן , ומאז הוא מאוד נהנה מהפעילות הזו , הוא יכול להעביר שעות בכתיבה , אמא תיכתבי לי... והוא מעתיק , או איך כותבים..? ואז יחד אנחנו מפרקים להברות והוא הופך לאותיות וכותב (האמת עבורי פעילות קצת מיגעת
)אבל... לאחר שסיים לכתוב מילה או שתיים הוא כלל אינו יודע לקרוא אותה! הוא יודע מה הוא כתב (כי הוא הרי ביקש לכתוב את זה) אבל לא לקרוא את המילה... עכשיו כל קשר ביני ובין לימוד דברים הוא מיקרי ביותר , אני לא מצליחה הסביר לו או אפילו להעביר לו מה הוא אמור לנסות לעשות... והוא כל כך מבקש... אבל אמא מה כתוב פה? אז נכון שאני מקריאה לו (תוך הצבעה והדגשת ההברות) אבל הוא רוצה לדעת לבד... למישהי יש רעיון איך מסבירים לו את זה?? (אפילו בעזרת עזרים - ספר / משחק/ קלטת...)

נעה גל

New member
קריאה וכתיבה הם שתי מיומנויות שונות

לחלוטין... יש המון תוכנות ללמוד קריאה וגם משחקים. לנו יש משחק הנקרא (אם אני לא טועה) "אות ועוד" והוא מכיל כרטיסיות של מילים בנות 4 אותיות עם תמונה מצולמת (כמו: כדור, פרפר, אריה וכו´) והרבה אותיות. הילד יושב עם הכרטיסיות וצריך להרכיב את המילה מתאימה מהאותיות. לגבי ספרים: יש את הערכה של "אותיות זה משחק ילדים" שבנתה אביבה יעקובוביץ בהוצאת קלאסיקלטת. הערכה מכילה ספר ומגנטים ומיועדת לגילאי 3-7. היא יותר טובה להבנת המבנה של האות מאשר ממש קריאה. חוץ מזה, יש את ספרים של מיריק שניר שמיועדים לראשית הקריאה, ואולי יענינו גם את בן וגם את דודו. בכלל ב"שוק" יש המון חוברות ללמוד קריאה. צריך לעבור ולבדוק אותם ומה נראה לך שמתאים לדודו. לי בבית יש את "אנו קוראים ומשחקים - דפדפת ללמוד הקריאה" של תמר פיש (נחשון) [למי שעוד זוכר אותה מחוברות העבודה לחופש
] בהוצאת ספרים אחיעבר ושות´ ירושלים (נשבעת שכך קוראים להם). הספר בנוי כמו "אלפוני" שהיה לנו פעם. תוכנות: התוכנה האולטימטיבית היא כידוע "יש לי סוד" של מט"ח. אני לא זוכרת אם זו היית את, שאמרת פעם, שהיא משעממת את דודו. בכל מקרה, לנו יש אותה והיא די מוצלחת לגבי לימוד קריאה (ולא, אורן לא יודעת לקרוא עדין - אבל, כן מכירה את המילים מהתוכנה). זה מה שאני זוכרת... אולי יש עוד מי שמכיר. ובסוף... איך אפשר בלי? קישור לכל ההודעות כאן בפורום בנושא לימוד קריאה

ריניני

New member
למה שונות לחלוטין?

בשני המקרים מדובר על בניה של מסר, תוך שימוש בתרגום גרפו-פונמי (סימן-צליל). כך לפחות ברמה הגבוהה של הקריאה והכתיבה. בכל מקרה, הגישה האוריינית מדברת על כך שלא מתחילים מפירוק של מילים, כמו שאת - מירי - מנסה לעשות עם דודו, אלא ממילים שלמות. למילה שלמה, שלא כמו להברה או לאות, יש משמעות. אפשר למלא את הבית בכרטיסים שעליהם כתובים שמות של אובייקטים (דלת, כיסא, אקווריום וכו´ - כל כרטיס מודבק על החפץ המדובר), ואחרי איזה זמן להתחיל לשחק בהם: לערבב כרטיסים ולראות אם יכול להתאים כרטיס לחפץ, לקשר כרטיס לתמונה (רמה גבוהה יותר של הפשטה), להעתיק כרטיס (אפשר תוך התייחסות להברות, אבל ממש לא הכרחי. בכל מקרה הקריאה בשלב הזה נעשית מתוך הזיהוי השלם - הגלובאלי - של המילה ולא מתוך חלוקה לצלילים). הקישור בין גרפמה (אות) לפונמה (צליל) נעשה בשלב מאוחר יותר, וממש לא שווה לכוון לשם - זה מגביר את התסכול לדודו ולך. אחר כך, כשכבר ממש ידע לזהות מילים שלמות, תוכלו לנסות להסתיר חלק מהמילה ולראות מה נשאר, ומשם להתחיל את החלוקה לצלילים. חוץ מזה, תמיד טוב להתאמן על חריזה - למצוא מילים נוספות שמסתיימות באותו צליל (אפשר אחר כך גם לכתוב אותן, ולראות את שגם בכתיבה יש דמיון, אבל זה לא תמיד עובד בלשון הקודש שלנו - למחות/לסחוט וכו´). אפשר גם מילים נוספות שמתחילות באותו צליל, קודם באותה הברה (גיטרה, גיר) ואחר כך גם (אבל זה באמת כשכבר מתקדמים מאוד מאוד) באותה אות (בית, בובה). התכוונתי רק לכתוב שכדאי להכיר מילים שלמות קודם, ויצא שקשקשתי מלא. מורה שכמותי
. בכל מקרה, אם צריך עוד הבהרות, אשמח לנסות (ואני לא ממש מבינה בזה, בדרך כלל עובדת עם לקויי-למידה בוגרים יותר).

michal@gal

Active member
מנהל
הגישה האוריינית ללימוד קריאה נכשלה

היום חוזרים לשיטה הישנה של פירוק מילים להברות.

לאה_מ

New member
אני לא חושבת שאפשר להגיד נכשלה

או לא נכשלה כאשר מדברים על תלמיד פוטנציאלי בודד. התלמידים שונים מאד זה מזה ולכן יתכן שלתלמידים שונים מתאימות שיטות שונות. אני אישית למדתי לקרוא בגיל שנתיים בשיטה האוריינית, כך שבאופן אישי אצלי זה מאד הצליח, ולא נכשל. לעומת זאת, ניסיתי את זה על עומר, והוא תפס את הרעיון אבל לא גילה נכונות להתקדם איתו, כך שאפשר לומר שהשיטה נכשלה עבורו. אצל שירה זה הצליח. אז לסיכום נראה לי שמכיוון שמירי שואלת לגבי דודו, אין שום בעיה לנסות את השיטה האוריינית. הצורה שריניני מציעה, עם פתקים בבית, ובכלל, ליצור סביבה מאד אוריינית, ודאי לא יכולה להזיק לדודו, ואולי מירי תגלה שהוא לומד כך טוב יותר. ועוד דבר - יש גם בשלות אישית של הילד, רצון אישי שלו ללמוד את הטכניקה של הקריאה. אולי דודו עדיין לא ממש בשל לכך. אולי בעוד שנה או שנתיים הוא יהיה יותר מעוניין ומוכן, ואז זה גם ילך הרבה יותר בקלות - לא משנה באיזו שיטה תבחרו.

מירי,

New member
כן... אז יש לי שאלה

את אומרת שבעצם בשלב הראש/ון רצוי שהוא פשוט ישנן שכך ניראית המילה דלת או חלון או ... ורק אח"כ יסיק ממנה....? אני חייבת לציין שאין לו שום בעיה בפירוק להברות בכתיבה , הוא כמעט מיד יודע איזו אות מייצגת את ההברה ,ויש מילים שלמות שהוא מכיר כבר כמה חודשים ועדיין לא מצליח להסיק מהן הלאה.

ריניני

New member
אז ככה..

קודם כל, לא שמעתי שהוחלט סופית שהגישה האוריינית לא מוצלחת
אמנם השיטות הקרויות בארץ "קריאה ללא מקראה" ו"הטקסט האישי" פחות פופולריות במחקר בשנים האחרונות, אבל האוריינות - גישה הרואה בקריאה וכתיבה חלק ממכלול מיומנויות שפתיות, שמטרתן העברה ובניה של מסרים - עדיין כוחה במותניה. אין לאוריינות, כפי שאני מבינה אותה, שום בעיה עם פירוק של מילים, זה חלק הכרחי מלימוד קריאה וכתיבה. אני רק לא בטוחה שצריך לעשות אותו בשלב הממש-ראשון של הכרות עם שפה כתובה, שלב שקשור יותר למוכנות מאשר ללמידה ממשית ופורמלית של קריאה/כתיבה. למירי - לא ממש הצלחתי להבין איך את ודודו ´עובדים´ בכתיבה. מי מפרק את המילה (לצלילים ולא להברות, כל אות הרי מתאימה לצליל בודד)? מי מתאים את האות לצליל? הוא זוכר את סימני כל האותיות? מה אתם עושים עם תנועות (עניין די מסובך בעברית)? ומה זאת אומרת שלא מצליח ´להסיק´ ממילים שלמות שמכיר - שלא מפרק אותן? שלא משתמש בצלילים שלהן כדי להרכיב מילים אחרות? אם לא מפרק, אז איך זה מסתדר עם הפירוק שכתבת עליו קודם? כמו שאת רואה, אני באמת לא מבינה.. מה שאמרתי קודם, ועדיין נראה לי תקף, זה שלא כדאי להתרחק יותר מדי מהמילה השלמה, המשמעותית, בשלבים הראשונים. אפשר לקחת מילה, נגיד ´שלום´ (גישה אופטימית..), להכיר אותה קודם כשלם, לזהות אותה בין מילים אחרות, לעשות משחק זיכרון של חיבור מילה לציור (זה במילים יותר קונקרטיות, לא ב´שלום´) - כמו שכתבת ´שהוא פשוט ישנן שככה נראית המילה´. אחר כך לשחק במילה - למצוא מילה שמסתיימת באותם צלילים (חלום?), לראות את הדמיון בכתיבה, להסתיר חלק ולקרוא מה שנשאר, לגזור לחלקים ולסדר מחדש בסדר הנכון (אפשר רק על ידי הזיכרון החזותי ואפשר גם להעזר בשחזור צלילי, כמו שאתם עושים בכתיבה. בכל מקרה, נדמה לי שעדיף בשלב ראשון לא לפרק צירוף של עיצור ותנועה - ´לו´ בדוגמה של ´שלום´ - כי זה ממש מסבך את החיים). אם ממש בא לו לכתוב זה מעולה, אבל אל תילחצי אם הוא לא ממש מפענח את מה שכתב אלא פשוט מזהה את המילה השלמה. זה מה שאמור לקרות בשלבים הראשונים. גם בכתיבה לא חייבים ללחוץ על פירוק של המילה, ממש טוב שיעתיק אותה כשלמה. מה שעוד אפשר לעשות זה ללמד את שמות האותיות - במאמר של איריס לוין (מהמאמרים שבלינק בשורה האפורה שבמרום הדף) כתוב שנמצא שזה מסייע ברכישת קריאה/כתיבה. חוץ מזה, הזכרתי קצת בתשובה הקודמת ואני מרחיבה עכשיו, ממש שווה לשחק במילים בדיבור: למצוא מילים מתחרזות, למצוא מילים שפותחות / מכילות אותם צלילים, להשמיט צלילים ממילים ולראות מה נשאר. כל אלו עוזרים לפתח את המודעות לכך שמילה היא לא רק שלמות, אלא גם שרשרת של צלילים שאפשר לבודד ולעשות עליהם מניפולציות (מודעות פונולוגית), מודעות שנמצאה כקשורה להתפתחות קריאה. מה את אומרת?

מירי,

New member
להלחץ אני בטח לא נלחצת

יותר מכך אני לא יוזמת שום פעילות בנושא אם היא לא באה ממנו, העיניין הוא שהוא ממש מבקש, אז היבטחתי למצוא דרך להסביר לו את הנושא, היום או מחר אני גם אנהל שיחה עם הגננת שלו בנושא... אז ככה - את הפרוק להברות אני עושה , הוא אומר איזו אות מבטאת את ההברה וכותב אותה, כאן יש השלכות ממה שהוא מכיר וּ יש למשל בדוּדוּ והוא יודע למה אני מתכוונת כשאני שואלת איזו אות צריך להוסיף כדי שהצליל יהיה אוּ כנ"ל לגבי אִי (מירי צחי רותי ) ,אבל זה באמת החלק שיותר קשה לו... אבל כאשר הוא צריך לקרוא את המילה ´ברוכים´ אותה הוא רשם זה כבר בעיה... האמת היא שאין לי ממש מושג על השיטות הנהוגות היום ומה פופולרי יותר , אני פעלתי יותר מהבטן כשוהא שאל אותי ´אמא איך כותבים?´ בפעמים הראשונות כתבתי לו והוא העתיק , אבל מכיוון שהוא כבר מכיר את כל האותיות ומזהה אותן היצעתי לו לנסות להבין לבד... עכשיו הוא שואל אמא איך קוראים את זה? ופה אני כבר לא יודעת איך להסביר לו...

ריניני

New member
פרק ג´ ../images/Emo13.gif

אוקיי, מכל מה שאת מתארת נשמע שדודו עוד לא ממש מבין את הקשר בין האותיות לצלילים, אולי עוד לא לגמרי מודע למבנה הצלילי של המילה (לכך שמורכבת מרצף של צלילים, לכך שלסדר הצלילים יש חשיבות) ולעובדה שבשפה הכתובה רוב הצלילים מיוצגים על ידי אותיות. עוד פעם חוזרת על דעתי - קחו צעד אחורה, חזרו למילים שלמות. קודם שיכיר אותן, שיעתיק אותן, שיזהה אותן, שיקשר בינן לבין תמונות / חפצים מתאימים, רק אחר כך תעברו לפירוקים. נדמה לי שכתוב כבר די המון בהודעות הקודמות איך אפשר לעשות את זה
בהצלחה!

sibi

New member
אותיות מגנטיות

על המקרר... כך למדנו לזהות את האותיות ובהמשך לבנות מהצלילים הנפרדים מילים. מהנסיון שלנו בגן ומהנסיון של הילדים האחרים בכיתה א´ הרכבת מילים מצלילים יותר מובנת מאשר הפנמת מילים שלמות ופירוקן להברות. עדיף "דנה קמה" על פני "אלפי"! |:)|

נעה גל

New member
זה לא נכון, אגב, עבור כל הילדים

יש ילדים שלומדים טוב יותר כאשר הם מסתכלים על המילה השלמה ולא על החלוקה להברות. לכן, הכי טוב לבדוק איך הילד מסתכל על הדברים ולהשתמש בכישרון הטבעי שלו ללמוד קריאה.

נעה גל

New member
אגב מירי, נתקלתי אתמול בעוד משחק

שחברה שלי אמרה שהוא מוצלח (אני לא מכירה אותו באופן אישי) - קוראים לו "גן מילים" (או "גן של מילים") של חברת ´אורדע´. הערכה מכילה 4 משחקים שונים (והוא עולה בסביבות 60 ש"ח).

צורה צבע וצליל/יצחק תורג´מן

זהו ספר בגישה טיפה שונה. אצלינו הוא עבד מעולה - בעיקר ללימוד ניקוד, כי את העיצורים שי כבר ידע. שווה הצצה.

למעלה