ראיית חשבון

d a n d n o

New member
ראיית חשבון

אני מעוניין ללמוד לתואר רואה חשבון במכללה למינהל. עם סיום התואר לא מקבלים B.A. בחשבונאות אלא "רק" תואר רואה חשבון (לאחר גמר סטאז') כמובן ותעודת גמר. אם ארצה לאח"כ ללמוד לתואר שני יתאפשר הדבר בידי (הרי אין לי תואר B.A.)? אבקש הסבר על עולם החשבונאות. מה ההבדל בין רואה חשבון לחשב ולמנהל חשבונות (סוג 1,2 ו-3) והאם רואה חשבון יכול להיות (במידה והוא לא מוצא עבודה) גם מנהל חשבונות או חשב? מה ההבדל בין כלכלן לרואה חשבון מבחינת הידע הכלכלי? לא עדיף ללמוד ל-B.A. בכלכלה ורק אח"כ להשלים לרואה חשבון? יש למישהו מושג כמה זמן זה לוקח?

Kiru

New member
רואה חשבון

ראשית כל, במכללה למנהל בהחלט מעניקים תואר אקדמי - מנהל עסקים עם התמחות בחשבונאות. לאחר מבחני הלישכה והסטאז' מגיעה (כמו שכתבת) גם ההסמכה לרו"ח, אך התואר עצמו מוענק בסיום הלימודים ללא כל קשר. תפקידם של מנהלי החשבונות לסוגיהם הוא לנהל את ספרי החשבונות של החברה. מדובר בעבודה שהיא טכנית במהותה - בעיקר תיעוד פעולות. ההבדל בין הסוגים השונים הוא ברמת הידע: מנהל חשבונות סוג 3 ידע לטפל ביותר מצבים בלי להזדקק לעזרתו של הרו"ח. למעלה יותר בהיררכיה נמצא החשבונאי המדופלם, שלו יש את כל הידע של מנהל חשבונות סוג 3 ובנוסף גם ידע בנושאים כמו מיסים ויסודות הכלכלה. רואה החשבון הוא הגבוה בהיררכיה הזו (של חשבונאים). הערך המוסף שלו הוא סמכויותיו לייצג את לקוחותיו מול המדינה בנושאי מיסוי, לבקר מאזני חברות וכו', ובנוסף ידע נירחב מאוד במיסוי דיני חברות ונושאים נוספים. עקרונית יכול להיות רו"ח לא אקדמאי אבל פרקטית זה כמעט ולא קיים בזמן האחרון. כמובן שרו"ח יכול לתפקד גם כמנהל חשבונות... וזה בערך מה שהם עושים בתקופת הסטאז'
מבחינת הידע הכלכלי פרופר כמובן שכלכלן עולה בהרבה על רו"ח (אלא אם מדובר ברו"ח שסיים כלכלה וחשבונאות!...). חשב הוא לא מקצוע אלא תפקיד בחברה. מבחינת הזמן - זה תלוי. ספציפית במכללה למנהל השלמת התואר לוקחת 7 סימסטרים, ולאחר מכן יש שנת השלמה שמיועדת להכין למבחני הלישכה.

כלכלה וחשבונאות

המסלול לחשבונאות במכללה למינהל נלמד במסגרת החוג למינהל עסקים. בגמק הלימודים מקבלים תואר ראשון במינהל עסקים בציון ההתמחות- ראית חשבון. כדי להיות רואה חשבון אין די בלימודים והתמחות. יש לעמוד בבחינות סיום התמחות של לשכת רואי חשבון. כל רואה חשבון יכול למלא תפקיד מנהל חשבונות, אלאשזה כמו להציב מהנדס בתפקיד טכנאי. אחד התפקידים שרואי חשבון יכולים למלא הןא תפקיד חשב חברה. תפקידיו של רואה החשבון: ביקורת - פונקצית הביקורת נועדה הן לגופים חיצוניים - (בכל מקרה שנדרש אישור מרואה חשבון עבור גוף חיצוני בקשר לביצוע חוקי מסים, חוק עידוד השקעות, השקעות הון, מימון ממשלתי ועוד.) והן לצרכים פנימיים - דו"ח המבקר נועד לחוות דעה ביחס לדו"חות כספיים ופעולות משקיות הערוכים ע"י מנהלי החברה. שירותי ניהול - שהם פונקצית לוואי של הביקורת ונועדו לענות על פונקצית הפיקוח והתכנון של ההנהלה. הם כוללים הצעות והמלצות לשיפורים בתחומים כמו תיקצוב, ניתוח כדאיות, בקרה, שיקולי אלטרנטיבות וכו'. שירותים הקשורים במיסוי: המשימה של ביצוע לצרכי מס מוטלת על רואה החשבון ע"י המחוקק. בתוקף תפקיד זה מייצג רואה החשבון את לקוחו בכל הדיונים בפני שלטונות המס. כלכלנים מועסקים במערכות רבות ומגוונות שיש להן נגיעה בנושאים כלכליים, והתמחותם נקבעת בהתאם לאופי הארגון בו הם מועסקים. בין הארגונים המעסיקים כלכלנים ניתן למנות: הסקטור הציבורי - משרדי ממשלה שעיקר עיסוקם בבעיות כלכליות כמו משרד האוצר, משרד המסחר והתעשיה, אגף התקציבים באוצר, בנק ישראל, מחלקות כלכליות במשרדי ממשלה שונים, ברשויות ציבוריות, בחברות ממשלתיות ועוד. הסקטור הפרטי - חברות כלכליות ומסחריות, חברות חקלאיות, מפעלי תעשיה, חברות תחבורה, ביטוח, חברות העוסקות בייעוץ כלכלי, חברות העוסקות בייעוץ השקעות, בנקים ועוד. בהוראה ובמחקר - החל בהוראת מקצוע הכלכלה במגמות החברתיות בבתי ספר תיכוניים וכלה במכללות ובאוניברסיטאות. השכלה ורקע כלכלי מהויים בסיס טוב לעיסוק בתפקידי מינהל בדרגים שונים ורבים מבין בוגרי החוג לכלכלה עוסקים בתפקידים מנהליים במוסדות, במפעלים, ברשויות ציבוריות ובחברות שונות. כדאי לך לפנות למרכז מידע על מקצועות ולקרא בהרחבה על התחומים. ניתן ללמוד שילוב חוגים כלכלה וחשבונאות. אין טעם ללמוד את התחומים זה אחר זה.

DiamondL

New member
חשבונאות ../images/Emo35.gif

אני מאוד רוצה ללמוד ניהול וכלכלה באחת האוניברסיטאות בארץ. ההתלבטות שני היא איזה חוג לבחור- חוג בניהול או בחשבונאות. אם אני אבחר בחוג של חשבונאות, האם הלימודים משלבים בעצם גם חשבונאות וגם ניהול או שיש דגש יותר גדול על המקצועות הנדרשים בשביל רואה חשבון אך לא נדרשים במגמת ניהול? למעשה אני חוששת שאם אני אלמד חשבונאות יחסר לי הידע בניהול, ובסופו של דבר אני איהיה "חייבת" לעבוד כרואה חשבון מתוך אי ברירה. מקווה שתעזרו לי.

חשבונאות וניהול

ראשית בחלק מהמוסדות לפחות ניתן ללמוד במסלול דוחוגי חשבונאות וניהול. שילוב כזה כולל מספר קורסים דומה בכל אחד משני התחומים. בנוסף יש לדעת- ישנם רואי חשבון רבים העוסקים בתפקידי ניהול גם אם לא למדו מינהל עסקים. נכון להיום ההכשרה הנחשבת יותר היא תואר ראשון בחשבונאות , ותואר שני במינהל עסקים.

למעלה