מה זה בכלל תקן?
תקן, כל תקן, בנוי מאוסף חוקים, שמטרתם לסווג באופן בינארי את הפריטים שעליהם הוא חל. וכך ניתן, לפי התקן, לקבוע לגבי כל פריט אם הוא עומד בתקן או לאו. תקן מתגבש כאשר דרושים תנאי סף לשימוש בפריטים. על פי רוב, תנאי הסף קובעים אם הפריט מתאים לפעולה בסביבה מסויימת (כך בתקני מחשוב, למשל) או אם הפריט בטוח (כך בצמיגי רכב, למשל). עכשיו אמור לי נא: למה צריך תקן לשפה? האם יש בעיה של התאמה? האם יש בעיה של בטיחות? התשובה לשתי השאלות: בהחלט לא! אף על פי כן, ישנו איזה גוף שמכנה את עצמו "האקדמיה" שדואג לתקן לשפה. והתקן הזה, כמו כל תקן, מסווג את הצורות בשפה לתקניות ולשאינן תקניות. כעת אשיב לטענותיך. א. באיזה אופן המקרה הזה תואם את גישתי? להזכירך, הדיון היה בתואר 'רטוב'. אילו היה לו "תקן" חד-משמעי, ניחא. אך הוויכוח מלמד שאין כזה! אתה, כמובן, רשאי לחשוב ככל העולה על רוחך, בכלל זה שהארץ שטוחה, שהיא עומדת על שלושה פילים, ושכל היקום חג סביבה. זה באמת עניינך האישי. רק מסקרן אותי לדעת: מהן אותן "סיבות טובות להתעניין בתקן"? ב. ההשוואה נעשתה רק בתגובה לטענה שלך שאני "מאלצת... לקבל את עולם המושגים" שלי, כאילו יש כאן שני עולמות מושגים שקולים. אז זהו, שלא. כי באמת, אין טעם להשוות. התקן אונס את השפה לתוך מערכת חוקים מלאכותית ומיותרת. ממילא, גם הסיווג לפיו מיותר. תאר לעצמך, שהייתי ממציאה רשימת כללים, כגון: "יש לו אחים קטנים" "מתגורר במספר רחוב זוגי" "אוהב לאכול תותים" ולפיהם הייתי מסווגת בני אדם - רק מי שהכללים הנ"ל מתקיימים בו עומד ב"תקן" שלי. בנוסף, מעת לעת הייתי גם מפרסמת רשימות של אנשים בצמוד לסיווג שלהם (עם או בלי לציין ש"רק מי שרוצה ישתמש בזה. לא חייבים."). טענתי היא, שכל אחד רשאי להמציא לעצמו סיווגים, טיפשיים והזויים ככל שיהיו, אבל עצם הפרסום שלהם כבר יש בו כדי להטיל כתם, ולא בצדק. אין צריך להסביר, מדוע דיון רציני שמתפתח בעקבות הפרסום הנ"ל אם פלוני "עומד בתקן" מאוד מקומם! ג. אז הנה ניסוח מחודש: לא יותר פשוט להגיד שזוהי סתם פיקציה? רוב הזמן אני אכן מניחה לשואלים ולעונים (אתה יכול לספור את השרשורים). אך מדי פעם, כשמתפתח דיון בסגנון אותה תחרות דמיונית בין סטיב אוסטין לפלאש גורדון, תוך התעמקות בטיב כוחותיהם המיוחדים, אני חשה חובה להזכיר, שבעצם אין ממש בישויות הללו. "השואל חושב כנראה שהתקן נחוץ" - הרשה לי לגחך. אילו השואל היה חושב על נושא השפה בעצמו, הוא לא היה מגיע למסקנה הזאת. השואל אינו אלא עוד תוצר של שטיפת המוח שעושים לתלמידים בבתי הספר. דווקא משום כך, חשוב לתת לו כלים להשתחרר ממנה.