קשה לישון

anatdror

New member
קשה לישון../images/Emo1.gif

בני בן ה- 7.5 סובל מתסמונת "טוראט" מגיל 3 קיבל הכרה רק מגיל 4.5 ומטופל בקונסרטה וקלונידין, בזמן האחרון קשה לו להירדם הוא קם כל הזמן ומתלונן שהוא עייף אבל לא מצליח לישון לרוב בסביבות השעה 22:30 - 23:00 הוא נרדם ובבוקר קשה לו לקום, פרופ' רות שלו המליצה לי לתת לו קלונידין גם בערב כיוון שהכדור מעבר לעזרה בטיקים הוא גם מרגיע רציתי לדעת האם גם אצלכם יש בעיית שינה ואיך ניתן לעזור ללא תוספת של כדורים. שיהיה לכולכם בוקר נפלא , ענת.

הלנה

New member
הי ענת

אני אישית לא מכירה את התופעה. אבל לפני כמה שנים היתה לנו הרצאה של ד"ר הרשקוביץ במשרדי העמותה, יחד עם עוד רופא מוולפסון שאני לא זוכרת את שמו והם דיברו בחלק השני של ההרצאה על בעיות שינה אצל טורטניקים. האמת שלא היה הרבה זמן לפתח את הנושא אבל הרבה ניגשו אליו אחרכך לשאלות.. מה שמראה שכנראה זאת בעיה נפוצה. אני מצרפת קישור.

ש ל י ק

New member
יש את זה גם לילדים

שהם עם ADHD, וממה שאני שמעתי יש גם קשר לקונצרטה (כך לפחות טוענם כמה רופאים). אצלנו יש בעיות הרדמות עם הקטן (לא לוקח כלום) ועם הגדול שנוטל קונצרטה אין בעיות שינה כי לדעתי הרספרדל מעייף אותו יותר.

last day

New member
גם לי יש בעית שינה

לא הייתי מצליחה להרדם, ובבוקר לא הייתי מצליחה להתעורר (והייתי מאחרת לבית ספר בצורה כרונית) נכנסת לעולם שלי ומה לא... אבל אובחן אצלי בעיית שינה, ואני על מטפוג....לא זוכרת את שם הכדור
אני לא יודעת איך אפשר לטפל בזה בלי כדורים, אולי ספורט יומי יעייף אותו?

last day

New member
בקשר לשורה השנייה

משום מה לא שמתי לב ולא כתבתי את כל השורה... אז "זהייתי הולכת לישון הייתי נכנסת לעולם שלי ומה לא, חושבת על כל דבר ולא מצליחה לנקות את המחשבות, וככה לא הייתי נרדמת"

סמדר 21

New member
הי ענת

גם לבת שלי יש בעיות בשינה, בעבר היינו מוצאים אותה משחקת במחשב או בבובות באמצע הלילה, היא היתה נרדמת מאוחר ומתעוררת בשעות הקטנות של הלילה. כשהיא טופלה בפבוקסיל וריספרדל היא היתה עייפה ונרדמת( תופעה של הריספרדל). היום היא ללא טיפול תרופתי קשה לה מאוד לישון היא נרדמת מאוד מאוחר ישנה כל הלילה ובבוקר קשה לה לקום.

DBZ3

New member
בעיות שינה וקלונידין

המצב אצלינו בדיוק כפי שאת מתארת. וכך היה מגיל מאוד צעיר. ההצעה לקחת את הקלונידין בערב היא נכונה. ועובדת נפלא!! שלוש השנים בהן בנינו לקח קלונידין, היתה התקופה היחידה בחיו שההרדמות לקחה זמן סביר (פחות מ 45 דקות). רק לא ברור לי מדוע צריך לקחת קלונידין גם בערב. פשוט נותנים בערב ולא ביום. או חלק מהכמות בערב. הרי קלונידין איננו כמו ריטלין שהשפעתו חולפת תוך מספר שעות ולכן ממלץ לתית אותו בבוקר לפני ביה"ס. מומלץ בד"כ ממילא לקחת את כל כמות הקלונידין, אן חלק מהכמות בערב, בגלל ההשפעה המרדימה שלו. אצלנו זה עבד נפלא! זה עזר להרדמות בלילה, ונמנעה העיפות ביום. לפני כשנתיים כשהיה ברור שאנחנו צריכים לעבור לקו טיפולי אחר,ולהחליף את הקלונידין, אחד השיקולים החשובים ביותר היו בדיוק סביב השינה. ושקלנו להשאיר מינון נמוך כדי לאפשר הרדמות.זזה לא התאפשר לצערינו מבחינה פרמקולוגית,ומאז אנחנו בבעיה, ומחפשים עדיין פתרונות. הבעיה של חוסר הרדמות קשורה כנראה לשילוב של קשיי קשב (קשה לכבות את המתרוצץ בראש בלילה ולהרדם), עם רמה מסוימת של חרדות או מחשבות מציקות שעולות ביתר חדות במיטה בערב כשפחות עסוקים בדברים אחרים. זה כמו גלגל, לא נרדמים בערב בגלל שמוסחים, וכשלא ישנים מספיק בלילה הקשב ביום שלמחרת נמוך כמובן אפילו מכרגיל. לגבי מתן הקלונידין בערב, כעזרה לשינה, מניסיונינו יש חלון הזדמנויות צר. כלומר הילד צריך להיות במיטה זמן מגדר מאוד לאחר מתן הכדור כדי שזה יעבוד. אצלנו כשהיה קטן זה היה בדיוק שעה לפני השינה. והיו תקופות שזה היה שעה וחצי. וכשגדל ירד ל 45 דקות. תנסו יום-יומיים ואם זה לא עובד, תזיזו את משך הזמן ב 15 דקות. שאלת לגבי עזרה לשינה ללא התערבות תרופתית. מניסיונינו: 1. מאוד עוזר אם יש סדר יום מאוד מאוד קבוע בערב לפני השינה, ולא חורגים ממנו!! זה מרגיל את הגוף במידה מסוימת. מקלחת בשעה מסוימת, אח"כ נכנסים למיטה , הקראת ספר או שיחה לזמן קצוב, וכיבוי אורות בזמן קבוע.אן כל סידור אחר. 2. המעבר מהפעילות האינטנסיבית של היום, לשעת ההשכבה השקטה בלילה צריך להיות הדרגתי. כלומר, להמנע מפעילות מרגשת ומלהיבה לפני השינה, אלא להכנס למצב שקט ורגוע כבר כשעה קודם. 3. לעזור לילד להכנס למצב של רגיעה כשהאור כבר מכובה. אצלנו גרודים בגב הם הלהיט, וניסינו גם תרגילי הרגעה מחשבתיים בתקופות קשות. יש כאלו שטוענים שזה עוזר, אצלנו לא. 3. היינו במרפאה לשינה- הם המליצו על סוגים שונים של תרגילי הרפיה והרגעות - אצלנו לא עבד. 4. ד"ר לובל- הנוירולוגית משניידר, המליצה לנו על 'מלטונין' כשהיינו בתקופות ממש קשות. זה עבד נהדר!!! אבל אנחנו לא משתמשים בו באופן קבוע. זה הורמון טבעי, שאצל אנשים שאין להם בעיות שינה הוא עולה באופן טבעי במוח כששוכבים לישון, ואצל החברה שלנו לא.. זו לא תרופה במרשם, ואפשר לקנות אותה ללא מרשם. זה ממש קסם, לוקחים את המינון הממלץ, שוכבים לישון 30 דקות אחרי הכדור, ותוך 15 דקות הילד ישן ומאושר. אין תופעות לוואי. לא ידוע לי על סיכונים, כי השתמשנו בזה רק לתקופה קצרה.אולי כדאי לברר. אם צרת רבים- היא נחמת ... אז תתנחמי בעובדה,ש אתם לא לבד במערכה.. הבעיה המעיקה מוכרת מאוד אצל אחוז ניכר ממלוקי הטוראט. והיא מעיקה כמובן לא רק על הילדים. המעמסה של לגדל ילדים עם טוראט ו ADHD וכל התוספות מובנת מעליה,, וכשייש קשיי שינה זה אומר שהילד נרדם בד"כ לא לפני ההורים, כלומר אין דקה ביום בה אנחנו כהורים חיים ללא הטורטניק בסביבה על כל המשתמע מכך. זה מתיש.. לא פשוט.. מקווה שמשהו מזה יעזור.

mazy

New member
הפרעות שינה>>

הפרעות שינה היא תופעה מאד שכיחה אצל לוקים בטוראט. גם אצל בני (14 וחצי) אנו עדים לכך. הוא מטופל בהלידול ופבוקסיל. למעשה הוא מגיע מביה"ס עייף באופן קיצוני מאד (תופעת לוואי של ההלידול) ו"חייב לישון" לדבריו (ממש מחפש את המיטה). אם לא מעירים אותו- הוא יכול לישון שעות רבות... ואז....בלילה הוא לא יכול ללכת לישון בשעה סבירה (בגלל שנת הצהרים), וקורה הרבה פעמים שהוא לא מצליח להירדם עד שעה מאוחרת מאד..(לפעמים אחרי חצות ויותר), ואז....סיוט להעיר בבוקר. לצערי אני עוברת את זה פעמיים ביום- הצורך להעיר אותו (שדורש המון אנרגיה- פשוט מסרב לקום). ממש מעגל כזה שנורא קשה לצאת ממנו...

מזי ../images/Emo24.gif הרשי לי לצטט אותך../images/Emo26.gif

אצלנו הבן בן ה13+ מטופל בריספרדל+ריטלין....ו...למעשה הוא מגיע מביה"ס עייף באופן קיצוני מאד (תופעת לוואי של הריספרדל) ו"חייב לישון" לדבריו (ממש מחפש את המיטה). אם לא מעירים אותו- הוא יכול לישון שעות רבות... ואז....בלילה הוא לא יכול ללכת לישון בשעה סבירה (בגלל שנת הצהרים), וקורה הרבה פעמים שהוא לא מצליח להירדם עד שעה מאוחרת מאד..(לפעמים אחרי חצות ויותר), ואז....סיוט להעיר בבוקר. לצערי אני עוברת את זה פעמיים ביום- הצורך להעיר אותו (שדורש המון אנרגיה- פשוט מסרב לקום). ממש מעגל כזה שנורא קשה לצאת ממנו... כשמעירים אותו בכח...או בצעקות...התפרצות הבוקר יוצאת לדרכה....והרגיעה אח"כ...לוקחת זמן..יש מזל שההסעה לביה"ס אורכת בחצי שעה ולכן הוא מספיק לפעמים להירגע עד תחילת הלימודים.

הלנה

New member
מה דעתכם?

נראה לי שרוב התגובות של ילדים עם הפרעות שינה היא של ילדים שנוטלים תרופות... למרות שלבן שלי לא היו בעיות לישון גם כשהוא לקח תרופות (אבל היה לו קשה להתעורר בבוקר כי הוא לקח את התרופה בלילה). נראה לי שזאת בהחלט שאלה שכדאי לשאול את פרופ' קינג ביום שלישי.

השגיא

New member
יש תרופה טיבעית שקוראים לה מלאטונין

היא אמורה לעזור לאנשים או ילדים שיש להם הפרעה בשעון הביולוגי שלהם. כלומר, מי שמתעורר ב-0:300 לפנות בוקר, או עירני בלילה וישנוני ביום. התרופה הזו ,אין לה תופעות לוואי והיא טיבעית כאמור ושמעתי שהיא מחוללת נפלאות. השאלה היא האם היא עוזרת במקרים של קושי בהרדמות ו/או בקימה כתוצאה מתרופות. אולי כדאי לבדוק את זה.... גלית

שביק

New member
לבעיות שינה סיבות רבות, שונות

ומגוונות. כל מקרה לגופו. ישנן סיבות הקשורות ישירות לA.D.H.D. ולעיתים קשה לדעת האם תופעת A.D.H.D. קשורה לשינה או להיפך. לכן, אני ת מ י ד ממליצה לעבור בדיקת שינה אצל מומחה לנושא (A.D.H.D.). בעקבות בדיקה כזאת אפשר לדעת מה קודם למה הביצה או התרנגולת. ישנם מקרים לא מעטים אשר אדם מאובחן כ- A.D.H.D. ולמעשה הבעיה היא בעית שינה. כנ"ל ישנם מקרים הפוכים.

חגית35

New member
חשוב לאבחן אם ה-ADHD משני או ראשוני

חשוב לאבחן אם ה-ADHD משני או ראשוני להפרעת השינה. אפרופו ביצה ותרנגולת.... אם חוסר הריכוז נגרם עקב הפרעת שינה אזי ה-ADHD משני לה ובה צריך לטפל ראשונה ואז ישתפר הריכוז כשהשינה תהיה איכותית ותקינה ללא הפרעות במהלכה (ויש רבות, הרגל הקופצנית, תנועות אוטומטיות מתוך שינה, חריקת שיניים, בעיות בשלבי שינה, בהרדמות וביקיצה, שעונים ביולוגיים, הפרשת מלטונין ועוד...) יש גם דום נשימה בשינה (שאני אישית אובחנתי לאחרונה כלוקה בו, מה שנקרא OSA- Obstructive Sleep Apnea ) וזו הפרעה שמאוד מאוד מאוד משפיעה על איכות הלמידה והריכוז והעייפות במשך היום! ובהמשך להערתי: אם המצב הוא להיפך- קרי- הפרעת הקשב והריכוז היא הראשונית, אזי הפרעת השינה משנית. נטפל נכון בהפרעת הקשב בעדיפות ראשונה, ואז יש הצדקה למשל לריטלין. באופציה הראשונה שהזכרתי לעיל, יאמרו מומחי שינה (זכור לי היטב דר' גיורא פילר ממעבדת השינה שאיבחן את בני ואת הרצאותיו ואת מחקריו) כי מיותר לתת ריטלין להמריץ ילד שישן, כי יש לו הפרעת שינה וכי עדיף לטפל בה ואז הריכוז יעלה ממילא וגם ההיפריות תפחת ואז אולי אפשר יהיה לוותר על ריטלין במשך היום. תודה בת שבע על ההזדמנות להוסיף זה נושא מאוד חשוב!

חגית35

New member
מלטונין הוא הורמון- לא תרופה:

מלטונין הוא הורמון המופרש רק בלילה כשאנו ישנים. הוא אחראי על השראת השינה עלינו. הוא מופרש רק כשחשוך אגב. (עכשיו ניתן להבין מה קורה בארצות שבהם חצי שנה אור וחצי שנה חושך... שם מטופלים קבוע במלטונין). מחסור בו גורם להפרעות שינה וג'ט לג (לטסים בהפרשי זמן על פני כדור הארץ) . הוא אינו חוקי למכירה בארץ. בארה"ב זה תוסף מזון שנמכר מה שנקרא OTC היינו לשלוף חופשי מהמדף, כמו ולהבדיל "אקמול". הרבה אנשי הייטק פשוט קונים אותו שם (בארצות אשר הפרשי השעות הינם 8-12 שעות) בבית מרקחת כדי להתגבר על הג`ט לג. מצרפת מידע מסיכום הרצאה שנכחתי בה לפני מס' שנים, בה הרצה דר` ירון דגן (מנהל מעבדת שינה בתל השומר נכון לאז): בהרצאתו ביום העיון על ADHD בת"א לפני כשנה וחצי שנתיים ציין, שכשמתגלה באיבחון במעבדת שינה שהאדם לא מפריש הורמון זה באופן טבעי- רק אז נישקל טיפול באמצעותו. למרות הסבירות שזה קורה לכולנו אל תוותרו על איבחון במעבדת שינה. תתעקשו ותקבלו הפניה מהרופא המטפל - חוצמזה שייתכן גם שיש בעיה של "שעונים ביולוגיים". לפני שנותנים לילדים ובכלל מלטונין, מנסים לגרום לגוף לייצרו ע"י טיפול בחשיפה לאור וחושך (כאילו לרמות את הגוף) כמו שאנו עושים לתינוקות לפעמים, כשרוצים להרגילם לסדר יום של יום ולילה. במצבי הפרעות שינה או שעונים ביולוגיים הפוכים של עירות ושינה, הגוף ,ובמיוחד אצל ילדים עם קשיי קשב וריכוז זה מתגלה, "הולך לישון" ז"א מקבל את ההוראה להפריש הורמון מלטונין, נאמר ב-8.00 בבוקר, שזו השעה שאנו מנערים את הילד מהמיטה...והוא "מתעורר" קרי, מתרכז וממוקד מבחינה מוחית, בערך ב-17.00 (אחרי "שינה" של 9 שעות) כשכבר אין צורך בכך....ואז... אינו יכול לישון בלילה וחוזר חלילה. ואז....היפר אקטיבי... לא מרוכז??? כמו עוד תהליכים בגוף, יש ריתמוס, קצב, הנשלט ע"י גורמים חיצוניים כמו האור והחושך. אלו הם שעונים ביולוגיים. אז אם הילד הולך לישון בבוקר ומתעורר בערב ניתן להבין מזה שהוא לא מרוכז ביום והיפר ולא נרדם בלילה... ואז מלטונין יכול לעזור. להלן כתבה בעברית על המלטונין של פרופ' קראסו (יש לה גם חלק שני ושלישי הקפידו לקרוא את כולם) יש טענה אגב, שיש מזונות המפחיתים את כמות המלטונין- קפאין, קולה, אלכוהול. ויש אפילו צמחים המכילים מלטונין- מצ"ב קישור: http://www.tevalife.com/article.asp?id=1030 שימו לב לשלושת הצמחים המוזכרים שם- בן חרצית וסקוטלריה נמצאים בכל פורמולה אפשרית המיועדת להרגעה ושינה. אבל!!!!! מהצמח השלישי להיזהר- היפריקום (פרע) St. John's Wort Hypericum perforantum נאסר ע"י ה-FDA למרות שמשווקים אותו כתוסף מזון! למרות שיש ארצות בהן הוא תחליף הפרוזאק. אבל היו מקרי מוות איתו כנראה בעיקר כי שילבו אותו יחד עם תרופות נוגדות דכאון.

חגית35

New member
יש אפקט יתר אדרנלין עם קונצרטה

לאחר 12 השעות יש עוד שעתיים של תחושה המאוד דומה לאחר פעילות ספורט יש עדיין רמות גבוהותשל אדרנלין ולכן, נסי לשנות את שעת הקונצרטה בבוקר ולהקדימה מניסיון זה עוזר אבל כשהילדים יגדלו ממילא זה יהיה קשה יותר אז פשוט תשלימי עם הרדמות מאוחרת... אפשר להתעקש שיהיה במיטה או סרט או ספר זה לפעמים מעייף את העיניים והם ישנים. גם אצלי אגב זה ככה. והבן שלי לוקח המון קלונידין (למעשה נורמופרסאן, אבל בהקבלה ל-12 כדורי קלוניריט ליום) וזה ממש לא מדגדג לו את השינה... אבל מסייע להפחתת טיקים כי הוא נוטל גם קונצרטה 54 .

מצטרפת בהחלט להמלצות של DBZ3

גם אני "היפרית" וצריכה לנוח לפני שאני מצליחה להירדם. היות ואני מגיע הביתה בשעות הערב (סביבות 21:00) אז אין מצב שאני אצליח להירדם לפני השעה 1:00. מובן, שאני לא מצליחה להתעורר לפני 6:30 בבוקר... (ואז מתפנקת במיטה עד 7:00 לפחות...). בהמשך להמלצות לעיל - אני בהחלט שוקלת להתייעץ עם רופא (אנדוקרינולוג) בנוגע למלטונין. אבל, לא הייתי לוקחת הורמונים ובטח שלא הייתי נותנת לילד שלי ללא התייעצות עם רופא. אני זוכרת שגם לבן שלי היתה בעיה של הירדמות בלילה והתעוררות בבוקר - בלי שום קשר לטיפול תרופתי... לדעתי - זה פשוט בגלל שהילד עובד ב"טורים גבוהים" וצריך להירגע לפני שהוא נרדם (כמוני....). כמו כן - ידוע על קשר בין טוראט לבעיות שינה. אנחנו פתרנו את זה באופן הבא - ראשית: למיטה לא יאוחר מ- 20:00. שנית: הולכים לישון עם קלטת של מוזיקה מרגיעה או מצחיקה (אצל הבן שלי דני סנדרסון עבד פלאים)... בכל מקרה, מדובר בשאלה נוספת ששווה להעלות במפגש הקרוב בשניידר. רשמתי.

למעלה