קריירה צבאית

קריירה צבאית

רציתי לדעת עד כמה נכונה הסברה כי העתודה יכולה לשמש כקרש קפיצה משמעותי בדרך לקריירה צבאית מכובדת (עלייה בסולם הדרגות וכיו"ב)? מהם השלבים שצריך לעבור בשביל להצליח בקריירה מעין זו בעודי עתודאי? מהי הדרגה המקסימאלית שאליה באפשרותי לשאוף? האם קיים קצין גבוה בצה"ל אשר התחיל את שירותו הצבאי כעתודאי? אם כן, מיהו, ומה דרגתו? Danke

תשובה

אם אין בכוונתך לעשות קורס קצינים - אין לך סיכוי או טעם לקריירה צבאית. הדרגה שתהיה לך תהיה קמ"א (קצין מקצועי אקדמאי - ארון שטוח אחד) ובקבע תקבל קא"ב (קצין אקדמאי בכיר - שני ארונות שטוחים). האחרון שווה ערך לסרן, אבל הבעיה שכאן זה נגמר - אין יותר מה לעשות עם זה, ואין קידום מעבר לכך. לעומת זאת, אם תטריח עצמך לקורס הקצינים ותדאג לא לעוף ממנו, תוכל לקבל סגן, אחרי זה סרן, ואז אם תישאר בקבע גם תתקדם לאנשהו. הקצין הבכיר המפורסם היחיד הזכור לי שהחל בתור עתודאי הוא שר התחבורה דהיום ד"ר אפרים סנה, שהחל כעתודאי רפואה, וסיים כאלוף-משנה. בעיקרון, בחיל הרפואה, כל הקצינים הבכירים היום החלו כעתודאים.

run away

New member
עוד

בעיקרון עתודאים שמגיעים לצבא נוטים להישאר צמוד למקצוע ואז הם דימוגבלים בתפקידים הבכירים אליהם הם יכולים להגיע (אני מדבר בעיקר על מקצועות טכנולוגים) לעומת זאת אם המטרה שלך להגיע רחוק בצבא (מטרה שלא ממש ברורה לאור העובדה שלהערכתי עדיין לא התגייסת) אז כדאי לך לקפוץ בין תפקידים אקדמאים לתפקידי שטח. בצבא נוטים לקדם יותר אנשים שיש להן מגוון של תפקידים מאחוריהם אבל אז זה ידרוש שחלק נכבד משירותך יהיה לא במקצוע. ועד כמה שזכור לי היה בחור חביב: תא"ל רמי דותן שהיה עתודאי וכפי שהבנת גם תת אלוף בכל מקרה הוא לא הכי בכיר כי הוא היום טוראי והוא גם בכלא אז זה לא ממש משנה

פלטרון

New member
לא נכון ...

והכותרת נאמרת בפליאה .. עם פה פתוח !! אפריים סנה הוא עתודאי ???? * פה פתוח מרוב תדהמה * ... ואוו - אם זה נכון אז יש לי וואחד חור בהשכלה !! אתה בטוח בנכונות של זה ?? נ.ב. אולי נזמין אותו לפורום . יכול להיות קטעים.

לפי מה שידוע לי, כן...

העתודה הרפואית הייתה בין הראשונות של צה"ל, ופועלת החל משנות ה-50. וסנה לא ה"זקן" היחיד בין העתודאים - גם ד"ר שלמה לניאדו (מנהל כירורגיית לב באיכילוב שעבר לכתיבת ספרים) למד בעתודה הרפואית באוניברסיטה העברית בסוף שנות ה-50. אפרים סנה, אגב, אפילו השתתף במבצע אנטבה בתור רופא מנתח... עומר ד, לתשומת לבך.

עומר ד

New member
מכיר את אפרים טוב מאוד

אכן היה עתודאי, וידיד של המשפחה (אני ממליץ על הספר שלו, "באחריות", באחריות..).

yoavsc

New member
לפי מה שזכור לי

אבל זה לא בטוח, אהוד ברק היה עתודאי של מתמטיקה פיזיקה, ואחרי הלימודים הלך לסיירת מטכ"ל.

יוסי99

New member
ממש לא מדויק לדעתי

הוא באמת למד מתמטיקה פיזיקה, אבל זה היה במסגרת הצבא (משהו כמו "אופק"). הרי אי-אפשר להתקדם מעל לדרגת רב-סרן (אני לא זוכר בדיוק , משהו כזה) ללא תואר ראשון, ואז את הקצינים שממשיכים מוציאים בד"כ ללימודים, או לחופשה בתשלום מלא או תוך כדי שירות אם הם כבר בעמדה חשובה. כנ"ל מאוחר יותר לגבי תואר שני, אבל זה כבר ממש לדרגות גבוהות (מפקדי חטיבות למשל, שהם אל"מ אם אני לא טועה, מספיק שיהיה להם תואר ראשון). בנוסף הם נשלחים כמובן ללימודים בפו"מ (ביה"ס לפיקוד ומטה), וחלקם ללימודים צבאיים בחו"ל. חלק מהקצינים בדרגי השדה מסתפקים ב"תואר" מפו"מ, כיוון שהדבר אפשרי. אבל מי שמסתכל קצת קדימה ויש לו ראש על הכתפיים, הולך ללמוד משהו יותר רציני בד"כ. אהוד ברק למד במסגרת השירות גם תואר שני בניהול סיכונים\מערכות כלכליות וסטטיסטיקה (או משהו בסגנון) באונ´ סטנפורד, ארה"ב.

yossi c

New member
תיקון..

הוא למד תוא שני ב"ניתוח מערכות" בסטנפורד. את התואר ראשון במתמטיקה-פיזיקה הוא עשה במכון וויצמן (בתקופה ההיא היה ניתן ללמוד שם גם לתואר ראשון). תקראו את הביוגרפיה שלו (שנכתבה ע"י בן כספית).. מומלץ.

פלטרון

New member
תקשיב טוב

לדעתי מוקדם לתכנן את סולם הדרגות בצבא ( אם זה מה שניסית לעשות ) לפני שתדע 3 דברים חשובים ( לא לפי סדר חשיבות ) : 1) מהם חיים אזרחים אמיתיים . 2) מהם חיים צבאיים אמיתיים ( ובפרט , שירות קבע ,לצורכי העניין ). 3) מה שאיפותיך לחיים . נכון שכולם משתנים מאחד לאחר , ובכל מקרה כדאי לקבל ´טעימה´ מכל אחד לפני שמחליטים סופית .

atudaman10

New member
באופן עקרוני

- מעטים העתודאים שמגיעים לדרגות של סגן אלוף ומעלה. - מי שכבר מגיע משמש בדרך כלל כראש יחידת פיתוח או משהו מקביל. - העתודאי הבכיר ביותר הוא האלוף ד"ר יצחק בן-ישראל - זה נכון בנוגע לעתודאים במקצועות טכנולוגיים או מדעיים כמו פיסיקה,כימיה,הנדסות,מתמטיקה וכו´ וכו´. עתודאים ברפואה ובמשפטים משובצים בצבא במערכות יחודיות להם - חיל הרפואה והפרקליטות הצבאית, שם נמצאים רק עתודאים ושם אפשר לקבל קידום מהיר יותר לדעתי. נראה לי גם שהפרקליט הצבאי הראשי שהוא עתודאי הגיע לדרגת אלוף - מבלי להיות בטוח בדברים נראה לי שהחל מדרגה מסויימת(נראה לי שאל"מ) דרוש ניסיון קרבי כלשהו, ככה שאתה צריך כנראה לפקד על בסיס קרבי או משהו כזה כדי לצבור ניסיון

למעלה