קרידוס,

רותי ב.

New member
קרידוס,

אנטס דה דוס סימאנאס מי אסקריב'י פור רסיב'יר לה גזטה / ג'ורנאל אסקריטו אן לאדינו "אל אמאנסר". פור מאס דטליוס קומו סה אסקריב'י פור ריסב'ירלו ב'ו אסקריב'יר מאס טאדרה. איי אונה אוז'ה קי סה קרה סקריב'ר אל נומברה, אדרסו, אי נומרו דל כרטיס אשראי - קומו סה דיזי?? כרטה דה 'אשראי'?? אל פרסיו פור און אניו אז 35 דולרס , אי נו סה קואנטאס ב'זיס לו פובליקאן אל אניו. אנטס דוס -טרס דיאס ריסיב'י לה פרימרה ב'ס אל ג'ורנאל - אסטה קי פובליקארון פור סוכות, אי ב'וס פואדו דיזיר קה אז אלגרייה גראנדה אה מלדארלו. אב'אגאר אב'אגאר ב'וס ב'ו קונטאר פור קואנטוס ארטיקולוס, אינטרב'יוס (אינטרב'יסטאס (??) = ראיונות) אי אוטראס קוזאס קה אל ג'ורנאל קונטייני (שהעיתון מכיל - מקווה שזו המילה). אסטה אגורה מלדי דוס אוז'אס (דה לאס 16 קי איי). אה לה פרימרה איי אונה "כתבה" אסקריטה דל רב יצחק הלב'ה דה טורקיה, פור אל מואב'ו אניו, אי אי אטרונה 'כתבה', אנדה קונטארון פור לה ריאוש'ידאד דה און קורסו אין לאדינו, פור סטודנטס מנסב'וס דה ישראל אי דה טורקיה, קי אג'ונטארון פור "אסקולה דה אנב'ראנו" אן לאדינו. קרש' קי ב'וס קונטה מאס?? לא רוצה להטריד אותכם אם אתם לא מעוניינים

רותי ב.

New member
מאז פור אל ג'ורנאל

אלה סגונדה אוז'ה איי אינטרב'יו (אינטראב'יסטה) דה לה פרופ'סורה תמר אלכסנדר, לה דיראקטורה דל סנטרו אל נומברה דה משה גאון אין לה אוניב'רסידאד דה באר שבע. אונה קוזה קי "מי טראב'ו אל אוז'ו:
"Es ke tyenes la esperansa ke puedra aver, un diya, un verdadero arrebivimyento del Djudeo-Espanyol popular?" Tamer respondio: "En el kampo Universitaryo i adademiko, absolutamente SI. En el kampo pupular? ... por las oras, rekojeremos refranes, dichas, kantes, romansas, uzos i kostumbres afin ke este legado no muera enteramente"​
אי דקה מה טראב'ו אל אוז'ו?? פור קה אקי אל פ'ורום - מוזוס, קאדה אונו אי אונה קה טומַה פארטה אי אסקריב'ה, סטאמוס אזיינדו טודו לו קה דיש'ו לה פרופ'סורה תמר אלכסנדר, אי מונצ'ו מאס. אה לה טריסרה אוז'ה איי און ארטיקולו קורטו, פור אל מז תשרי, אי לו קה סיגניפ'יסה אסיגון לה ליי אי לה טראדיסיון, לוס מועדים אי מאס. אל ארטיקולו אז אסקריב'ידו דה יהודה הצבי (ישראל) - לוס קה מלדאן אין לאדינוקומוניטה יה סאב'ן קי אל סניור הצבי קאדה סימאנה אסקריב'י אייה פור לה פרשת השבוע. אי סו אקספליקאסיונס סון מוי אינטרסאנטס. מאז סה פואדה מלדאר אין לה טרסרה אוז'ה אונה פואזיה דה אליעזר פאפו, פור אל שופ'ר. אמי מה אגראדו. אי אטרונה פור לוס ממוריוס דה לאס דולסריאס, אסקריטה דה ישראל בר יהודה. אה לה קואטרנה איי ארטיקולו פור לוס ליב'רוס דה אליאס קאנטי. מה אב'רוגואנסו דה דיזירב'וס קי נו לו קונוסקו
אמה יה ב'ו מלדאר אי אסטה אוז'ה, מאס טאדרה.

רותי ב.

New member
אה לה סינקנה אוז'ה

קה סה יאמה "אל קאנטון דה משה" אסקריב'ידה דה מושה גרוסמן - אז אונה קונסז'ה אסקריב'ידה קון סנסיה דה הומור, קי סטו סיגורה קי יה לה קונטימוס אי אקי אל פ'ורו. סולו קי משה לה אינלארג'ו, פוז'ו קואנטאס קונסז'יקאס אין מדיו אנסינה קה סה "אינצ'ה לה אוז'ה אנטרה קון אסטה קואנטו. אין לה אוטרה ב'אנדה דה לה אוז'ה מיטיירון דוס מסאג'ס קה דה אנטס לוס אסקריב'יירון אן לאדינוקומוניטה. - אונה פור לה קומידה ש לה אסקולה
שריקה, טה אקודראס קי אי טו מוס קונטאטס פור אסטה סוג'טו אין יפו?? אי אוטרוס קונטארון אקי טאמביין. - אל סיגונדו קה סה יאמה "אנסי פאסאן לוס דיאס" - דאינדה נו לו מלדי.
סוזי - אין קואנטוס מסאג'ס אנטס אסקריב'יטס "כשב"אקי ירושלים" יש מחסור בכתבים טובים ב"אל אמניסר" עומדים בטור,רק שיפרסמו כמה שורות שלהם. " - קואנדו יו טה אסקריב'י פור לה דיפ'רנסיה אנטרה אקי ירושלים אי "אל אמאנסר" (קון אונה סנסיה "פוליטיקלי-קורקט") מירי דה דארטה א אינטנדר קי אי לאס "רמות" נו סון אינטרמנטה לאס מזמאס.
אנסינה קה נו קאדה אונו קה אסקריב'י אל "אל אמאנסר" פנסו קה פואדה אסקריב'יר טאמבין אין "אקי ירושלים"

SuzieRS

New member
ותי, מי סי פ'וייו די לוס אוז'וס,

אי נו ב'ידה קי אסקריב'יטיס. קואנדו נומבראטיס איל "למתחיל" ייא אנטינדי קואלו קיז'יטיס דיזיר. לו קונוסקו ביין "למתחיל". מו לו דאב'אן אה מילדאר אין קלאסה,איל דאלקאב'ו מיס דיל אולפאן. לא ב'ירדה איס קי נו מי פודייה אסימיז'אר קי איי אונה טאן גראנדה דיפ'ירינסיה אנטרי לוס דוס פיריודיקוס. פור קי לו אלאב'ארון טאנטו אין LK, קי סי קירי דיזיר קי איס איל סאלון דיל לאדינו, אי נו מוס מיראן אין לה קארה אה מוזוטרוס. אסטו קונטינטה קי טופאטיס טו נישה אין לאדינו. אסיגון לוס גראנדיס פאסוס קי איזיטיס אין לאדינו אין פוקו טיימפו,אסטו סיגורה קי נו ב'ה פאסאר מונצ'ו טיימפו אי ב'אס אה בושקאר אוטראס פוינטיס פארה אב'אנסאר מאס.

רותי ב.

New member
סי, דיפ'רנסיה גראנדה

אמה, יה אַיי (AY) טאמביין סוג'טוס אי ארטיקולוס סריוזוס אסקריטוס אל צנטרו דל ג'ורנאל , און ארטיקולו אנטרסאנטה פור לוס ג'ודיוס אן לה גרה דה אספאניה (1936-1939) אי אין ב'רדה קי איי אין אסטה מאס פאלאב'ראס קי נו אינטיינדו פור סיגורו לה סיגניפ'יקאסיון. (סטו אריקוז'נדו טודאס לאס פאלאב'ראס פור דימאנדאר אקי). אינטרמיינטס ריסיב'י אוי און פאקטו דה טודוס לוס ג'ורנאלס דל אימפסיז'ו דל אניו או מאס .. יה טנגו קואלו מלדאר אסטה שבה. סי, יו סטו מלדאנדו "למתחיל" אין לאדינו, און דייה ב'ו אדלנטאר טאן קי ב'ו פאסאר אה מלדאר לוס "מאזניים" ......

רותי ב.

New member
פור לוס קה קרן אזר מינוי

מי פארסה קי סה דיזי - אבונדאר (נו סטו סיגורה) אה לה גאזטה "אל אמאנסר" ב'ו מטו אקי לה פ'ורמה. דספואס קה אסקריב'י מיס דטאליוס נססרוס, לה מאנדי קון פקס. ב'וס רקומנדו. מצרפת פה את הטופס שצריך למלא, למי שמעוניין להרשם לקבלת העיתון בלאדינו "אל אמאנסר"

SuzieRS

New member
../images/Emo51.gif אבל אני בעד local patriotism

מה רע ב-"aki yerushalayim" מי תוצרת ישראל, כחול לבן.מופיע 3 פעמים בשנה ועולה .-75 שח. אין נביא בעירו? כמו שאין פורום לאדינו בישראל? שלא תבינו לא נכון, אני גם בעד תורכיה! איך לא ??...

רותי ב.

New member
סוזי, אל אמאנסר מי אז מאס קולאי

אה אינטנדר אי אה מלדאר, קומפראנדו קון אקי ירושלים. אי אקי ירושלים ריסיב'ו, דוס-טרס ב'זיס פאגי פור אל פריודיקו או קומו סה דיזה, אמה מי סטוב'ו קוריוזו קואלו סטאן אב'לאנדו טאנטו פור איל 'אל אמאנסר'. יו דיגו קה קאדה קוזה פובליקאדה דה לאדינו טיינה סו אימפורטנסיה אי קאדה אונו קי אסקוז'ה לו קה לה קונב'יינה לו מאז. נו אז אנסינה??

SuzieRS

New member
אל אמניסיר / אקי ירושלים

רותי ,זאת לא הייתה הבעת ביקורת,אלא הבעת צער באופן כללי. לו לא היו מבקשים פרטי כרטיס האשראי וכו', גם אני הייתי עושה מנוי לעיתון. וכל המרבה לקרוא ולהתעניין בלאדינו מבורך. * הנקודה היא שמארגני ה-פריודיקו אל אמניסיר הן ממכובדי ה-LK,ושם יודעים לשבח,לפרסם ולדחוך,כשאנו -הישראלים- לא מפרגנים. חלק גדול מהכותבים שם הם ישראלים. כמו שהם לא יכנסו לפורום הלדינו הישראלי, הם גם לא יכתבו באקי ירושלים. כי שם כאילו נדבק להם אבק החו"ל. כשב"אקי ירושלים" יש מחסור בכתבים טובים ב"אל אמניס" עומדים בטור,רק שיפרסמו כמה שורות שלהם.
הבהרה:כתבת שיותר קל לך לקרוא ב"אל אמניסיר" ,את יכולה להסביר בבקשה איך ולמה,כי השפה אמורה להיות באותו סיגנון כמו אקי ירושלים. ** ו-
אם בציניות שלי נשמעה או התפרשה איזו שהיא נימה של ביקורת אליך.
שיהייה לנו,לכולנו יום טוב!

רותי ב.

New member
יותר קל - הסבר

אין אקי ירושלים איי מונצ'אס קוזאס דה מלדר, סי קרו מלדר און ארטיקולו פור לה יסטוריה, מי טופו פנסאנדו מון מונצ'אס פאלאב'ראס קי נו לאס סה. לאס פואזיאס דיזרמוס דל סניור אבנר פרץ, טאמביין, סטו אב'לאנדו פור איל "ריכוז" דה פאלאב'ראס קה נו לאס סה. נו מה ספאנטו סי איי אקי אור אייה אונה אור דוס קי נו לאס קונוסקו, ב'ו בוש'קאר, אי דמאנדאר אי פנסאר קואלו קרה סיגניפ'יאר - לאס לטראס סון מאס צ'יקאס קומפראנדו קון אל אמאנסר, אי נונקה נו מה טופי מלדאנדו און פריודיקו דה אקי ירושלים דל אמפסיז'ו פ'ין אל קאב'ו. סיימפרה אז אונה אוז'ה אקי אור אייה. סוז'י - אין קורטו אז קומה לה דיפ'רנסיה אנטרה אל ג'ורנאל "המתחיל" קון דיזרמוס אל פריודיקו דה ארטיקולוס אי אופיניונס פור יסטוריה, ליטרטורה אי מאס "משקפיים" "מאזניים" וכו'

SuzieRS

New member
../images/Emo51.gif הבנתי.מי יודע אם יצא הגיליון

האחרון של אקי ירושלים? עוד לא קיבלתי אותו.

אסטרלו

New member
אסטה מוי אנטרסאנטה

לה אינצ'י לה אוז'ה אי אמניינה לה ב'ו מאנדר. אי יו מה טופי מוי זור אה מלדאר "אקי ירושלים". פואדה סר, דספואס דה קואנטאס גאזטאס דה "אל אמאנסר" ב'אמוס אה מלדאר מאס קולי אל "אקי ירושלים"

רותי ב.

New member
יופי אסתריקה,

נוכל לחלוק בדיווחים, קצת את וקצת אני (או אחרים שהעבירו את הטופס).
!!!

מירי88

New member
רותי צהרים טובים.כף לנו שאת משתפת

אותנו בחווית הקריאה .אני חושבת שחברים רבים בפורום מודים לך על השתוף.תודה

Sarika

New member
אל אמאנסר או אקי ירושלים

לא מכירה את העתונים, אני סבורה שהעיקר הוא לקרוא כמה שיותר, כל אחד וטעמו הוא,זאת הדרך הטובה לשפר את השפה. תודה לך רותי שאת מביאה לנו מידע כה חשוב, מסכימה לתשובתה של ד"ר תמר אלכסנדר באומרה שבתחום האקדמיה יש תקווה ללאדינו מכיוון שישנם לימודים מסודרים ובחיי היומיום המשימה מוטלת עלינו לאסוף ולאגור ולהעביר כל מידע ויאמר לזכות הפורום הנפלא שהוא עומד בכבוד במשימה.

SuzieRS

New member
ואין כאן אף אחת/אחד שלא מרגיש

נפגע,מקופח או מזולזל מהתעלמותם של האנשים הנחשבים חשובים בתחום הלאדינו מקיומו של הפורום הזה, שכולנו אוהבים ומעריכים את כל משתתפיו. אני לא קמה!

תודה קרידה רותי, ממש כיף לקרוא כל

מה שכתבת - השפה בפיך עשירה בכמה ובכמה מלפני כשנתיים. נ ה ד ר.רק חבל שאני לא יכולה להכנס לעיתים תכופות. בהזדמנות זו אני שולחת לכולם............. "בזוס ואברסוס" לרותי,מאי,שריקה,אסטרלו,רחילו סוזי, אנג'ליק,פשריקה מטיקה, חברה אמתית ולכל השאר וותיקים חדשים.

למעלה