קריאה לפני כיתה א'

דנירוני

New member
קריאה לפני כיתה א'

לפי מה שהבנתי הגננת של בני ממליצה ללמד ילדים לקרוא לפני כיתה א',
לבן שלי יש יכולות לעשות את זה כבר עכשיו,
אבל באמת כדאי להגיע לכיתה א' קורא?
הרי כל המטרה של א' הוא שכולם ילמדו לקרוא ביחד...אשמח לשמוע מנסיון.

florentin

New member
אני לא ממליצה

ילד שיש לו את היכולת, והסביבה שלו היא סביבה "אוריינית" (כלומר, יש בבית ספרים, יש אולי משחקים עם אותיות, קוראים לו ספרים, וכו') - ילמד לקרוא מעצמו. אם זה יקרה בתחילת כיתה א' או חצי שנה קודם זה חסר משמעות בעיני.

את הילדים שלי זה מאוד מאוד משך. אני מאוד הקפדתי להענות ליזמות שלהם (כששאלו עניתי, כשביקשו עזרתי או הסברתי) אבל גם מאוד הקפדתי לא להושיב אותם ללמוד את זה מיוזמתי. מיותר לגמרי בעיני.

כן ממליצה לחשוף לאותיות - יש את הספרים של דתיה בן דור (אותיות מפטפטות, אותיות מצחיקות וכו') - קראנו אותם כספרי קריאה לכל דבר, לא כלימוד קריאה.
ילד שכבר מזהה אותיות יכול לשחק עם משחקים - עת לאיית, האותיות של שבץ נא, עוגיות מאותיות וכו'.

אם לומד לקרוא בטבעיות סבבה. אם לא - לא ללחוץ.

florentin

New member
ולגבי כיתה א'

מי שמגיע קורא - מתרגל, משתכלל, מתקדם.
מי שלא - לומד לקרוא.
מהר מאוד זה מתאזן, ואין הבדלים מהותיים בין הילדים (פרט לאלה עם לקויות הלמידה למיניהן, אבל זה סיפור אחר).

אני לא מכירה המלצה שכזאת מהגננת שלנו

הגדול עלה לכיתה א כשהוא מזהה וכותב את האותיות והמספרים
למד יחד עם כל הכיתה לקרוא
מי היא מצפה שילמד אותו לקרוא?...את?...

ילד שאין לו בעיה ירכוש את הקריאה ללא קושי

ילד ללא לקויות למידה, סביר שירכוש את הקריאה ללא קושי. העניין מה קורה אם בכיתתו יהיו קבוצת ילדים שתגיע עם קריאה?
מניסיוני, ההורים של הילדים שאינם קוראים יכנסו מזה ללחץ והילד יכול לחוות תחושה שמשהו לא בסדר איתו.
למעשה הצלחה בכיתה א' לחלוטין אינה קשורה לאם הילד הגיע קורא או רכש את הקריאה בבית הספר. אם תבקרי באתר שלי תמצאי מידע רב על מה חשוב כדי להצליח בכיתה א' ובבית הספר בכלל. אם יהיו לך שאלות אישיות אלי תוכלי לפנות אלי דרך דף הפייסבוק

דנירוני

New member
לימוד קריאה

לדעתי לימוד קריאה לפני א' זה מיותר,למידה ביתית היא גם אחרת מאשר לימוד משותף בכיתה(פחות מתעכבים על ניקוד וכ"ד),
לא כל שכן אין למה למהר,יהיו לכל הילדים מספיק שנים לקרוא,
לילד שלי כן יש מודעות פונולוגית והוא מודע לכל האותיות,וגם מזהה כמה מילים ,לא רואה את עצמי מלמדת אותו קריאה על דעת עצמי,
מוזר שזאת המלצת הגננת,היא המליצה לחלק מהילדים העולים0והילד שלי גבולי,ולא בטוח עולה)ללמד קריאה כך שהנחיתה בכיתה א' לא תהיה שוק...
הגננת מאוד ותיקה ומנוסה רק לדעתי מעט מיושנת בחשיבה שלה...(אומרת לאמא של ילד דו לשוני להפסיק לדבר איתו אנגלית כדי שידע יותר טוב עברית).
ובאמת מה קורה שילד מגיע לקבוצה שכבר קראת?

אמאמרבל

New member
המלצה כזאת לא אמורה לצאת מגננת

כי אחרי שהוא יתחיל כיתה א' מורה תגיד לא להתקדם, ואז לילד שיודע לקרוא אין מה לעשות אלא לשבת ולהשתעמם (כי לרב זה מה שקורה +הפרעה בכיתה).

בן של חברה הולך לבית הספר ששם לא מרשים להתקדם ... אצלינו בכיתה מורה פחות קשוחה וחלקה ילדים לרמות וכל קבוצה עושה חוברת שונה מאחרים...

בן שלי למד לקרוא תוך חודש לפני הלימודים, והיום הוא כבר מסיים חוברת מס' 5 (אחרונה) ומחנכת אמרה שיש לה כבר תוכנית מה לתת לו בהמשך....אני אישית לא רציתי שבעלי ילמד אותו, אבל ילד ממש רצה ובעלי נשבר....אם מורה לא הייתה מעודדת ועוזרת לילדים שמתקדמים, בטוח היו מפריעים לה בשיעורים....

אז לי קשה להמליץ מה לעשות או לא לעשות...כי גם המחשבה שאולי אז הוא יהיה יחיד שקורא או לא קורא...אולי שווה לבדוק מה גישה של בית הספר -מורות כיתה א' בבית ספר שילד ילך.

florentin

New member
מוזר מאוד

כי בגנים בפירוש יש הנחייה לחשוף ילדים לכתיבה, להכיר להם אותיות, לתת להם להעתיק מילים וכו'.

וכמו שכבר נאמר כאן -ילד שרוצה ילמד בעצמו. גם אם הסביבה תנסה למנוע את זה (ולדעתי אין שום סיבה למנוע).

כך או כך - הרבה ילדים עולים היום לבית הספר כשהם כבר קוראים וכותבים. בתי הספר ערוכים לכך - ועושים מיפוי בתחילת השנה, כדי לחלק לקבוצות לפי רמות הקריאה.

כאמור - לא הייתי יוזמת את זה, אבל לא שמעתי על ילדים שאסרו עליהם להתקדם.

אמאמרבל

New member
מדובר פה בקריאה ולא בכתיבה והכרות אותיות

כאשר מלמדים לקרוא מלמדים כל הצלילים ובגן לא נראה לי שעושים זאת (לפחות בגן שלנו הסתפקו רק בלימוד אותיות, כתיבה ועבודות בחוברת+ לימוד מספרים)...ילד לא ידע צלילים ולא ידע לקרוא כמו שצריך- רק זהה מילים.

וכמו שכתבתי יש מורות בכיתה א' שלא תמיד מרוצות שילדים יודעים לקרוא כי לא יודעות מה לעשות איתם.

ayely33

New member
תשובה לא מדוייקת

זה לא נכון שהרבה ילדים עולים קוראים וכותבים ובתי הספר ממש לא מוכנים לזה.
יש תוכנית לימודים לכיתה א' וזה כולל הקניית הצלילים והקריאה בתהליך ארוך שנמשך על פני כמה חודשים, אין טעם בכוח ללמד קריאה, אלא אם כן זה בא מהילד עצמו. כן יש טעם ללמד זיהוי ושיום האותיות (לא כתיבה), ילדים שעולים לכיתה א' קוראים וכותבים, המחנכות צריכות לדאוג להם לתוכנית למידה נוספת, דפי עבודה או כל דבר אחר ולא כל מחנכת יכולה לעשות זאת, אין משהו אחיד בין בתי הספר, זה מאוד תלוי בבית הספר שבו הילד נמצא ובניסיון המחנכת ,באישורי מנהלה לצילומים מיוחדים, ספרים נוספים וכו'.

ayely33

New member
לא כתבתי מה שכתבת לפחות לא בשורות האחרונות

כתבת: - "הרבה ילדים עולים היום לבית הספר כשהם כבר קוראים וכותבים. בתי הספר ערוכים לכך - ועושים מיפוי בתחילת השנה, כדי לחלק לקבוצות לפי רמות הקריאה" זאת התשובה הלא מדוייקת ועל זה הסברתי בתשובה שכתבתי. רוב בתי הספר לא ערוכים לקבלת תלמידים קוראים וכל מחנכת נאלצת להתמודד עם זה, אם בכיתתה ילד או שניים שקוראים ולהתאים להם תוכנית אישית - אם היא רוצה, מבחינת תוכנית הלימודים כולם בחודשים הראשונים לומדים הקניית צלילים.

florentin

New member
אה, טוב, נפלאות הדו משמעות... עכשיו אני מבינה

אם כי נשאר חלוקות - אני יודעת שבגנים כן חושפים ילדים לקריאה וכתיבה, וודאי שלא מעטים מהם קולטים את זה.
מבתי הספר שאני מכירה - יש התמודדות מובנית עם זה, וזו לא יזמה או בחירה של כל מורה מה לעשות (וגם בדרך כלל לא מדובר בילד או שניים, אלא בקבוצה משמעותית יותר, אם כי לא אחידה ברמתה). זה אגב לא נוגד את הקניית הצלילים. בגנים אין הקנייה שיטתית, ולכן יש צורך לישר קו ולבסס.

דנירוני

New member
האמת

כשעבדתי עם ילדים בכיתה א' זה היה מאוד נוח שהם ידעו לקרוא(ומעטים ידעו,רובם הגיעו לא קוראים)
כך או כך לילדיןם זה היה מיותר,כי לא היה להם מה לעשות,הקוראים השתעממו,והמערכת לא ידעה כל כך איך להתמודד איתם.

ayely33

New member
בדיוק מה שאמרתי

נטלי22

New member
בבית הספר שלנו אין שום דבר מובנה.

תלוי על איזו מורה את "נופלת". עם השניים הגדולים שלי לא היה שום מענה והם השתעממו כהוגן, לפחות במהלך השנה-שנתיים הראשונות. אצל השלישית קיבלנו מורה מדהימה, שאכן נתנה לה לעבוד בחוברות משלה, לעשות פרוייקטים מיוחדים, ואפילו למדה שיעור או שניים בשבוע בכיתה גבוהה יותר, כדי שיהיה לה מעניין.

למעלה