קלף "גלגל המזל"

אליחי

New member
קלף "גלגל המזל"

רציתי לפתוח דיון בנושא קלף גלגל המזל, ועל הסמלים שמופיעים בו. מהתבוננות בקלף (חפיסת ריידר) רואים שאם קוראים את האותיות הלועזיות שעל הקלף בגלגל בכיוון אחד מתקבלת המילה TORA, וביכוון השני TAROT, חוץ מזה, ארבעת הדמויות שמופיעות בקצות הקלף מתאימות לתיאור ארבעת החיות מסיפור המרכבה בחזון יחזקאל. בקלף גם מופיעה דמות שדון ונחש, שלא ידוע לי למה הן יכולות להתקשר. אשמח לשמוע מה ידוע לכם על הסמלים שבקלף...

אורי רז

New member
הסמלים בקלף גלגל המזל

ארבעת הדמויות בפינות הן סמלים לארבעת האוונגליסטים (מחברי ארבעת הספרים הראשיים בברית החדשה). כל אחת מן הדמויות קוראת או כותבת בספר על שמה. מקור הדמויות הוא חיות הקודש המתוארות בספר יחזקאל פרק א', פסוקים י'-יא' ("ודמות פניהם פני אדם ופני ארחה אל הימין לארבעתם ופני שור מהשמאל לארבעתן ופני נשר לארבעתן"), שמשם נלקח לחזון יוחנן בברית החדשה. סמלים בתוך הגלגל הם ארבעת אותיות השם המפורש (י ה ו ה), ארבע אותיות המרכיבות את המילים TARO או TORA, וסמלים לכספית, גופרית, מלח, ומיים \ תמיסה מופיעים על החישורים. המרכז הינו סמל יסוד הרוח. הסמלים האלה מקשרים את הקלף לקלף העולם, בו האישה במרכז הקלף מסמלת אף היא את יסוד הרוח. הנחש הוא המפלצת Typhon מן המיתולוגיה היוונית, שגרמה לאסונות כמו סופות והתפרצויות הרי-געש. ילדה את הספינקס, הקימרה, האריה הנימאי (האריה שהרקולס כאחד ממבחניו ואחר-כך לבש את פרוותו), ואת הנשר שאכל את כבדו של פרומיתיאוס (כחלק מעונשו על שניתן לבני האדם את האש). Typhon היה חזק דיו כדי להילחם באלים האולימפיים, וזוהה עם האל המצרי Set, שהיה אל הכאוס, הסופה, האלימות, והמדבר. הדמות הכתומה היא האל המצרי אנוביס, שהיה בעל גוף אדם וראש של תן. היה שומר קברי המתים והוליך את נשמות המתים אל העולם הבא. מקור לגלגל המזלות הינו הציור המסורתי של האלה הרומאית הרומאית פורטונה, שהופקדה על המזל והמקרה, המסובבת גלגל, עליו ארבע דמויות – האחת עולה עם עתיד ורוד לפניה, השנייה בראש הגלגל ונמצאת בשיא, השלישית בירידה לקראת שפל, והרביעית בתחתית הגלגל. התמונה מראה כי המזל, או הגורל, מביא לאנשים עליות ומורדות בחייהם. התמונה גם הדגימה היבט של האלה נמסיס המענישה את הגאים על-ידי השפלתם. המוטיב הבסיסי של הקלף הוא שרירותיות המזל העיוור, המאיר את פניו פעם לאחד ופעם לשני, המעלה אנשים לגדולה ומוריד אותם בחזרה לתחתית, ובעצם את השינויים של החיים שאינם קופאים על שמריהם אף פעם. עם זאת Waite מדגיש בעזרת הסמל של אלמנט הרוח כי יש השגחה עליונה – מאחורי השינויים של המזל הקפריזי והשרירותי עומדת יד מכוונת של כוח עליון.

אליהו ד

New member
../images/Emo163.gifהאם זו האלה החזקה מכל?../images/Emo163.gif

אורי-האם מדובר באלת המזל,או גם באלת הגורל?האם יש שוני בין השניים?נראה במבט ראשון שכן,שהרי מזל הוא בכל זאת לא כמו גורל..למרות הדימיון. יש לי כאן בעיה רצינית עם הקלף הזה.מצד אחד,אמרת יפה ש"מקור לגלגל המזלות הינו הציור המסורתי של האלה הרומאית הרומאית פורטונה, שהופקדה על המזל והמקרה, המסובבת גלגל, עליו ארבע דמויות – האחת עולה עם עתיד ורוד לפניה, השנייה בראש הגלגל ונמצאת בשיא, השלישית בירידה לקראת שפל, והרביעית בתחתית הגלגל. התמונה מראה כי המזל, או הגורל, מביא לאנשים עליות ומורדות בחייהם. התמונה גם הדגימה היבט של האלה נמסיס המענישה את הגאים על-ידי השפלתם. המוטיב הבסיסי של הקלף הוא שרירותיות המזל העיוור, המאיר את פניו פעם לאחד ופעם לשני, המעלה אנשים לגדולה ומוריד אותם בחזרה לתחתית, ובעצם את השינויים של החיים שאינם קופאים על שמריהם אף פעם."כלומר,אם אני לא טועה בכוונותיך,כי לי ממש אין ידע בסימבוליקה טארוטית,מהות הקלף מאופיינת רובה ככולה על ידי אלת הגורל(בהנחה שאלת המזל זו אלת הגורל,או לפחות שכאן בקלף זה כך..). כעת,מעניין שבהתאמות אסטרולוגיות הקלף הזה מותאם לכוכב יופיטר,כלומר זאוס.ועכשיו מתחילה הבעיה-ישנו הבדל מהותי,חד,ברור ומעניין בין סאוס ל"גורל".זאוס נחשב לאל החזק מכל שגם אם כל האלים יעמדו נגדו וימשכו את השמיים מטה,הוא עדיין יכול בהנף אצבע למשוך את השמיים אליו בחזרה.קיצר,זאוס היה השליט העליון,אדוני השמיים,ובאיליאדה הוא אומר למשפחה שלו או משהו כזה,דומה למה שאמרתי "אני החזק מכל.העמידוני במבחן ותיווכחו.קשרו חבל זהב לשמיים ומשכו כולכם.כל אל וכל אלה,ועדיין אין בכוחכם להוריד את זאוס..זה נראה לי גם לא ציטוט מדוייק,פשוט הבאתי שניה תספר של המילטון מהחדר".אבל:זאוס לא היה כל יכול,וגם לא כל יודע,למרות שזה עדיין לא אמור להפריע לנו.אספקט עמוק יותר בהיותו לא כל יודע מפריע לי מאוד,שמובלט מאוד כאשר באיליאדה פוסידון והרה מרמים אותו,אחרי שנעלבו ממנו לא פעם בשל בגידותיו הרבות במשפחה שלו.העניין הוא שגם הרה אומרת לו בכעס רב:"אמנם סבור אתה,כי בכוחך להציל ממוות אדם שנידון על ידי הגורל?",ופעמים לא מעטות אחרות מוזכר מין כוח מסתורי,הורגל,כחזק מזאוס,בפירוש חזק מזאוס.כלומר,הגורל הזה,הכח המסתורי הזה שמטה מהלכי עולם לפי רצונו,ונדמה לי אגב שזו הייתה אשה,אני רק לא זוכר את שמה(אם זו פורטונה אז עוד יותר טוב חח),יכול גם להטות את עינייני זאוס כאוות רצונו.. אז אם ככה,למה בכלל להתאים את קלף גלגל המזל לזאוס,כאילו ליופיטר(יופיטר השם הלטיני)?הרי אם מהות הקלף מאופיינת בעיקר ע"י אותו כח מסתורי שאולי הוא נשי ואולי לא,הגורל,למה לא להתאים לקלף את אותו כוח מסתורי,שמפאת העצלות שלי אני לא הולך ומחפש אם יש שם מפורש שמתייחסים אליו באיליאדה?הרי יש הבדל עצום ומהותי בין זאוס ל"כח הגורל".בכלל,זאוס אמנם יכל להעביר החלטות רבות במועצת המנהלים שמה באולימפוס,אבל מה הקשר בינו לבין "כוח הגורל או מזל"?אם כבר,מורגש מתח עצום גם במיתולוגיה וגם בטרגדיות היווניות שאחריה בין זאוס לאותו כח מסתורי,בדיוק בגלל שזאוס לא יכל לו. אז כן,אני עצלן יות רמדי מלחפש בספר כאן,א.אם פורטונה היא אותו "כח גורל" וב.באיזו התאמה בדיוק זאוס הוא גלגל המזל. אבל גם אם פורטונה היא לא אותו כח גורל,עדיין נותרת הבעיה,ובקשר ל ב. אני חושב שזו ההתאמה של שחר הזהב?אולי קראולי?בכל אופן,קיימת כזו התאמה ואני זוכר שהיא בין המקובלות,וזה פשוט לא הסתדר לי אף פעם..מה אתה חושב?

אליהו ד

New member
../images/Emo163.gifאולי בגלל זה זאוס הוא..../images/Emo163.gif

הלכתי לחדר,והמוח האיטי שלי פתאום נזכר באלמנט של "כח גורל" שדווקא כן יכול להיות מיוחס לזאוס.התפיסה באיליאדה וגם בטרגדיות של אייסכילוס,היא שהחלטות האלים הם מין גורל בל ישונה,כמו שאגממנון היה חייב לקריב את בתו איפיגניה,אורסטס היה חייב לרצוח את אימו קליטמנסטרה(אגב במיתולוגיה זה לא ככה,כי אלקטרה רוצחת את קליטמנסטרה) וכן הלאה,כי האלים,כל אחד בנישה שלו(ארטמיס אלת הנקמה נוקמת באגממנון על הרג הכבשה,ואם אני לא טועה גם פוסידון אל הים היה מעורב בסערות שעברו על מנלאוס כשחזר עם הלנה מטרויה ויש עוד מלא דוגמאות).כלומר,האלים קובעים משהו;האדם יעשה,בין אם ירצה או לא ירצה,זוהי גזירה קדומה החלטית וסופית משמיים,משהו נוסח הבחירה מתוך חסד שפאולוס מייחס לנבחרים שאלוהים בחר בהם להיות צדיקים..אז,אם באמת מתבוננים על הסוגיה מנקודת המבט של בני האדם שמתייחסים לזאוס,אז באמת זאוס,בהיותו הסמכות הבלעדית כביכול של האלים,הוא,בחשבון אחרון,עבור בני האדם,מין גורל שקובע את מהלך חייהם.אבל,וזה אבל עקרוני:זאוס הוא בכל זאת לא הקובע הבלעדי,ורחוק מלהיות מין כוח "גורל עיוור" שכזה,משתי סיבות: 1.הרה ופוסידון וגם ארטמיס המרו את פיו לא פעם,ופעלו בניגוד לדעתו,גזרו גזירות(למשל הרה הפכה איזו מישהי לפרה כדי שזאוס לא יזהה אותה,בניגוד להחלטתו של זאוס,או ארטמיס שפעלה משיקול דעתה בלבד כשעצרה את רוחות או פוסידון-נפטון-שעורר סערות בים בלי קשר ובלי לשאול את זאוס).כלומר,גם אם זאוס אומר "עמדו!",שאר האלים לא בדיוק לוקחים את זה כדבר אלוהים מסיני,ולרוב מחליטים דווקא לעצבן אותו על בוגדנותו,ואם אפשר לקרוא לזה כך-אנושיותו...אז קיצקיצ,זאוס ממש לא כח גורל אבסולוטי שמכתיב באופן מסתורי מהלכי אדם,אלא עוד אחד מן האלים האולימפיים שגוזרים גזרות שהאדם מבצע אותם אכן כאילו היו גורל עיוור(שוב ,מדובר רק בתפיסה באיליאדה ובטרגדיות של אייסכילוס),ואולי הוא מעט יותר חזק,והגזירות שלו הן רבות יותר. 2.זאוס עצמו מובדל-וכפוף-לכח גורל מסתרוי.כלומר,בחשבון אחרון,אם מסתכלים על מערכת היחסים של בני אדם-אלים-כח גורל,אז גורלם של בני האדם,שוב,רק לפי האיליאדה של הומרוס והטרגדיות של אייסכילוס,נקבע על פי מאויי אותו כח גורל. כלומר,זאוס אמנם לכאורה קובע הרבה מן מהלכי חיי האדם,אך הוא אינו אבסולוטי כפי שגורל אמור להיות,וגם מהלך חייו נקבע במובן לא נסתר כלל על ידי כח חזק ממנו.זאוס,על כן,אינו מתאים להיות מופקד על גלגל המזלות..לא?לא יודע,לא נראה לי..שוב,מה דעתך? אה ועוד משהו-ישנו עוד הבדל חד וברור בין האיליאדה מחד,הפרומיתיאה והאורסטאה של אייסכילוס מאידך,אדיפוס ואנטיגונה של סופוקלס,איפיגניה של אווריפידס ועוד לא מעט טרגדיות-הבדל מבחינת "מהו גורל".בעוד באיליאדה ובאייסכילוס מדובר בגזירה קדומה שאין עוררין עליה,ושגם אם האדם ירצה הואלא יכול לשנותה,ואין עניין של רצון(יש כאלו שאומרים שיש מין רצון לבחור בגורל..אבל הגורל נקבע מראש,אז לא ברורה לי הבחירה..בעיקר לא כשאגממנון נדרש לרצוח את בתו..טוב נו),אצל סופוקלס ובעיקר אצל אבריפידס העניין מתערער:ככל שמתקדמים מאייסכילוס אל סופוקלס(שנמצא כאן בתווך) לאבריפידס,לאדם יש יותר אחריות,יותר חופש בחירה,והלחצים המופעלים עליו הם בסה"כ לחצים פוליטיים חברתיים,ולא הכרח או גורל עיוור,וודאי שלא מדובר באלים שהם גוזרי גזירות אבסולוטיות..כלומר,תמיד אנחנו מדברים על האלים ומאפיינים אותם כפי שהומרוס איפיין אותם,ולא שמים לב שגם את מערכת היחסים ומערכת הכוחות בין האלים לאדם אנו לוקחים מהאיליאדה של הומרוס..מי אמר שזה צריך להיות ככה?והרי לא מדובר בהבדל דק בדמות של זאוס או של ונוס..מדובר בהבדל עקרוני בין מערכת היחסים של אדם-אלים במיתולוגיה לבין זו שבטרגדיות היותר מאוחרות,מדובר על כח רצון,מדובר על יכולת לבחור,מדובר על אחריות..מה עושים?במה טוב אבריפידס מהומרוס ולהפך? בכל אופן,זו שאלה ענקית נוספת,שאני לא בטוח שיש תשובה כזו כלאחר יד עליה..הרי מדובר כאן באחד ההבדלים העקרוניים ביותר באיפיונם של האלים,איפיון שמשפיע על בני האדם באופן הכי מהותי שיש..משום מה אנשים נוטים לשכוח שהיו עוד אנשים לא פחות ליריים ומפורסמים,ואפילו ביוון,ואפילו לא הרבה זמן אחרי האיליאדה,ששיקפו תפיסה שונה לחלוטין של מערך האלים מול בני האדם..אבל העניין שרציתי עכשיו להעלות,לא שיש לי בעיה גם לדבר על הנושא השני,אבל בכל זאת כדאי להתמקד-עדיין,למרות הטיעון שלא רע שהעליתי כאן בנוגע להתאמת זאוס לגלגל המזל,אפשר בקלות לראות שההתאמה הזו,בלשון המעטה,חורקת,חריקה שחורגת מגבולות של הבדלי טעם..מדובר על תפיסה עקרונית של מהו זאוס,מי קובע את ההחלטות כאן,גם אם לא פחות לליברליות שבטרגדיות היותר מאוחרות,שבכלל מבטלות איזה שהוא אפיון של האלים כקובעי גורלות שאינם ניתנים לשינוי.. טוב,זהו לבינתיים חחח

אורי רז

New member
ההתאמה היא של שחר הזהב

הדבר היחיד שנראה לי שקראולי עשה בנקודה הזאת היה להתאים את שלושת כוכבי הלכת החיצוניים, וגם לגבי זה אני לא בטוח - ייתכן ועשו את זה בשחר הזהב לפניו (רק לא כחלק מהשיטה המקורית שלהם בסוף המאה ה 19).

אליהו ד

New member
../images/Emo163.gifאבל מה בקשר להגיון?../images/Emo163.gif

הרי זה פשוט לא יכול להיות זאוס..אני יודע שהמכניזם או המנגנון העיקרי שלגביו התאימו את הקלפים והמזלות הוא הקבלה,והמשני הוא האסטרולוגיה..אבל לי זה חורק יותר מדי שזאוס כאן מוצג כ..כמה?כאל הגורל?כאחראי על גורל בני האדם?כן,אז זה נכון אם מעקמים את מערכת היחסים של אדם-אלים,אבל באופן אבסולוטי?זאוס אינו אל הגורל או אחראי על הגורל,אלא כפוף לו ולמאוייו,ועצם זה שקיים משהו שנקרא כח הגורל,שהוא לא זאוס,מסכם את הנקודה.. קיצקיצ,גלגל המזל כיופיטר לא מובן לי..

סתם משהו מעניין

לגבי סת'. סת' היה האל שנלחם והביס את טייפון (שכחתי את הכינוי המצרי, אפולו מבצע את התפקיד הזה אצל היוונים), רק אחר כך זוהה עימו. הדבר מזכיר לי את האמונה הישנה שעדיין קיימת אצל שבטים רבים - הריגת האויב נותנת לקוטל את כוחו של האויב המומת.

למעלה