קיפודה

anat281

New member
קיפודה

בחצר השכנה ישנה קיפודה (או קיפוד) שמנמנה וחמודה שממש התאהבנו בה (וניראה שהיא בנו), אנחנו רוצים להאכיל אותה, מה אפשר לתת לה לאכול ? לחם ? ירקות ?

מזון חתולים

ראשית - אסור להחזיק קיפודים, זו חיית בר מוגנת ואזור להחזיק בה ללא היתר מרשות הטבע והגנים.

לגבי מזון - מזון חתולים הוא התזונה המאימה ביותר, שכן הם טורפים בעלי חיים קטנים בטבע.

חשוב לדעת שהם גם נשאים של פרעושים (וקרציות) ומומלץ להיזהר / לטפל.

מומלץ מאוד שלא להאכיל אותה

קיפודים הם חיות בר ומוצאים את מזונם בצורה טבעית, גם בתוך העיר. בין היתר הם אוכלים חרקים וג'וקים, כך שכדאי לכם (וגם לה) להמשיך לחפש ולמצוא אוכל בצורה טבעית ולא להפוך להיות שמנה עוד יותר מאוכל קל השגה ומשמין.

ד"ר טלית נודדת, רופאה וטרינרית.

yaelofer

New member
כמו שלחתולים מספיק לאכול חרקים וג'וקים?

כמו שחתולים יכולים למצוא מזון ומים בצורה טבעית?

הטבע כבר נגמר מזמן בתוך העיר. האדם לוקח לבעלי החיים עוד ועוד מהטבע, שכבר לא נשאר מספיק לבעלי החיים שם, ומחוסר ברירה הם מגיעים לתוך העיר כדי לאכול ולשתות כדי לשרוד. ולא רק קיפודים מגיעים כדי לשרוד, גם נמיות, חזירי בר, תנים, ועוד. אני ממליצה מאד לפותחת השרשור כן להשאיר לקיפודים אוכל ומים. אם הם הגיעו לאיזור שלה מחוסר ברירה מצווה לתת להם מזון ומים.

חתולים הם לא חיית בר

אם הייתה כמות מאוזנת של חתולים ברחוב אז מצבם של חתולי הרחוב היה טוב יותר. כרגע המצב הוא שבחלק מהאזורים יש התפוצצות אוכלוסין של חתולים והמזון הרגיל שיש עבורם ברחוב לא מספיק לכולם. כמובן שחלק מהעניין הוא שיש פינות האכלה שמכלכלות המון חתולים ולא דואגים לעיקור חתולות כך שיש גדילה של כמות החתולים ברחוב.

הדין לגבי קיפודים, תנים, שועלים וכו' אינו דין החתולים. חתולים הם חיות בית בבסיסן שהגיעו לרחוב בגללנו ושורדים שם בגללנו/בזכותנו. חיות בר הן חיות שהיו בסביבה לפנינו. להאכיל חיות בר אומר לפגוע בראש ובראשונה בחיות הבר: גורמים להם להפסיק לאכול מזון טבעי והן לומדות להסתמך על בני האדם כמקור תזונה. סיבה ראשונה בגללה חשוב לא רק לא לתת אלא גם למנוע מחיות בר תוספת של האכלה מלאכותית.

סיבה שנייה: חיות בר שמואכלות ע"י האדם מפסיקות לפחד מבני אדם. ומה קורה לחיות כאלו? נכון, נורות ע"י פקחים... רוצים שחיות הבר לא יפגעו? אל תרגילו אותם לסביבה אנושית ואל תתנו להם תוספת של מזון.

סיבה שלישית: האכלה מפרה את האיזון הטבעי של בעלי החיים. בשטח X ועל המזון שהוא מספק יכולות לחיות Z חיות. כשמוסיפים משאב מזון לסביבה אז היא יכולה לתמוך ביותר בעלי חיים. למשל, יש יותר חזירים, יש יותר המלטות, יש יותר גורים ששורדים לעומת מספרם השורדים בצורה טבעית = מספר החזירים עולה, האיזון הטבעי מופר. כבר אין מספיק אוכל לכולם, הם ממשיכים לפלוש לעיר והנה שוב מגיעים הפקחים ויורים בהם.

בקיפודים אף אחד לא יורה - הם משמידים את עצמם.. קיפודים שניזונים מפינות האכלה סובלים בדיוק מאותם דברים: מספרם עולה, יש צפיפות אוכלוסין גבוהה בהרבה ממה שאמורה להיות ואז מתחילות מחלות שמתפשטות במהירות בין הקיפודים, למשל סקאביאס שממנו קיפודים מתים. וזה נכון לכל חיית בר.

זה נכון שאנחנו משתלטים לחיות הבר על שטחי המחייה הטבעיים, אבל האכלה שלהן לא פותרת את הבעייה - היא רק מחריפה אותה. יש המון בעלי חיים אבל אין להם למשל איפה לישון, איפה להתרבות, שטחי המחייה מצטמצמים אבל כמות בעלי החיים שהיתה אמורה להצטמצם לא מצטמצמת כי יש מי שמאכיל אותם... ושוב להזכיר את הפקחים?

לטובת בעלי החיים ולטובת הסביבה: מי שמאכיל חתולי רחוב שידאג שכמות האוכל תהיה הגיונית עבור החתולים ורק עבורם. האוכל לא אמור לשמש שום חיה אחרת, לא יונה ולא תן, לא קיפוד ולא שועל - אך ורק חתולים. תאכילו גבוה, שימו כמות פרופורציונלית של מזון שתספיק לכמות החתולים שמגיעים לפינת ההאכלה ולא יותר מזה. ואם החתולים בפינת ההאכלה יהיו חטובים ולא שמנמנים- זה רק לטובתם.

anat281

New member
טלית, אולי תבחרי במקצוע אחר ?

עייפת אותי עם דעותייך, "הילחמי" בפקחים שיורים במקום באנשים הטובים שמאכילים ועוזרים לחיות לשרוד.
מפריע לך פיצוץ האוכלוסין של חתולים, קיפודים ושאר חיות ? מה עם פיצוץ אוכלוסין של חיות על 2 ? זה לא מפריע לך ?
העיקר שאת כותבת את מה שאת כותבת על בטן מלאה ושבעה (בניגוד לאותם חתולים, קיפודים ושאר החיות הרעבות והמסכנות שמנסות לשרוד ברעב).

כמעט מחקתי

והחלטתי לא למחוק, למרות שאני חושב שההערה הזו לא ראויה. ואסביר:
1. טלית הציגה דעה לגיטימית, הנתמכת ע"י חוקרים ומחקרים רבים. לא חייבים להסכים איתה מסיבות כאלו ואחרות, אבל הדעה ראוי שתשמע.
2. אין מקום להתקפה אישית בפורום.

גמר חתימה טובה,
אסף

anat281

New member
אין לי

כל כוונה לפגוע אישית אבל גם איני יכולה להישאר אדישה למשמע דברים כאלו, כל פעם מחדש.
קודם כל מי שמכיר חתולים יודע שהם אוכלים כל כמה שעות ובמיוחד בשעות הלילה ולכן השארת כמות יותר גדולה של אוכל בפינת האכלה היא חיונית כי הם מגיעים לאכול שוב בלילה.
לשים אוכל גבוה כמו שטלית מציעה גם זה לא יישים כי מי שיש לו פינת האכלה ו 20 חתולים או יותר מגיעים לאכול לא יכול לשים למעלה במיוחד בעיר, אבל לא זה העניין, טלית מציעה זאת כדי שאם יבוא קיפוד הוא לא יוכל לטפס למעלה ואז לא יוכל לאכול, עכשיו בוא נגיד שהחתולים אוכלים למעלה, מגיע קיפוד, מת מרעב, מריח את האוכל, רוצה לאכול אבל לא יכול כי הוא לא מגיע, היש יותר אכזרי מזה ? זו אכזריות ממדרגה ראשונה בעיני, הוא מריח ולא יכול לאכול, קח את עצמך ד"ר יקר, ניראה אותך בזמן שאתה מת מרעב שיתנו לך להריח אבל ימנעו ממך לאכול, איך תרגיש ? בסופו של דבר זה גם לתת לו למות בייסורים מרעב, זה כמו אותם וטרינרים רשותיים כאלו ואחרים שניסו למנוע האכלת חתולים בעירם ואף היה אחד שהפליג ואמר בלי בושה שברגע שימנעו מהם לאכול הם ימותו מהרעב בסופו של דבר וזה למען דילולם, מה שטלית אומרת לא כל כך שונה בעיני, ובכלל, איך אפשר לראות בעל חיים רעב ובמכוון למנוע ממנו אוכל ? איפה מידת הרחמים והחסד ?
צריך לשבח, להלל ולהוריד את הכובע בפני כל מי שעוזר לבעלי החיים לשרוד (כמו גם העזרה לאנשים נזקקים, זקנים וכד') ונותן מזמנו ומרצו בשביל לעזור, כל הכבוד לכל מאכילי חתולי הרחוב שמקדישים בלי סוף מעצמם ומכספם למען עזרה זו.
יעל עופר תודה !

anat281

New member
ואגב

אפילו בתורה יש איסור חמור לגרום צער לבעלי חיים, ברגע שאתה נותן לקיפוד לצורך העניין או לכל בעל חיים אחר להריח אוכל אך מונע ממנו לאכול אותו אתה גורם לו צער אדיר !

הקיפוד יריח אוכל, לא יגיע אליו

וילך לתפוס חרקים כמו שהוא נועד לעשות. זה לא למנוע ממנו רעב - זה למנוע ממנו השמנה ומחלות בגלל התפוצצות אוכלוסין.

חתולים אוהבים לנשנש כל היום, אבל מסתדרים מצויין עם האכלה של פעם ביום. ברגע שהם יודעים שזה האוכל שלהם - הם יאכלו ברגע שהוא ינתן. זה לא המצב בפינות האכלה שאני מכירה. בפינות האכלה שאני מכירה שמים כמויות אדירות של מזון שמכלכל לא רק חתולים אלא גם כלבים, תנים, יונים, עורבים, קיפודים והמון נמלים. זה בסדר להאכיל חתולי רחוב ואף מומלץ, כל זמן שמקפידים גם לעקר ולסרס אותם, וכל זמן שמקפידים לשים כמות מזון שמספיקה לכלכל אך ורק את החתולים.

yaelofer

New member
זה נכון לעקר ולסרס גם את חיות הבר

כדי שלא תתרבנה, ולא להגיד שאם יהיה להן אוכל הן יתרבו ויתקרבו לאיזורים שלנו, (ואז יבואי פקחים).
כפי שהדרך הראויה ביותר להתמודד עם עודף כלבים וחתולים היא לא המתתם של אלו הקיימים אלא עיקור וסירוס ומניעת ילודה מרובה שלהם, כך ראוי שיתבצע גם עם חיות הבר למיניהן (תנים, חזירי בר, קיפודים, וכל מה שאפשר).
למנוע מהם אוכל (כפי שניסו לעשות לחתולים בעיריות שונות) לא יפתור באמת את הבעיה, רק יגרום להם למות ברעב עקב מניעת אוכל מהם (או שימותו מהפקחים).
הדברים שלי אינם משהו אישית נגדך, אלא מדיניות כללית שלדעתי היה ראוי להנהיג ולנהוג לפיה. (לגבי כלבים כבר החלה יוזמה של עידוד עיקור וסירוס ע"י העלאת מחיר אגרת הכלבת, לא שזה דבר שמספיק - חשוב למצוא דרכיםפ נוספות ויעילות יותר על מנת לעודד עיקור אבל כבר יש התחלה של פעולה. צריך לבצע דברים דומים גם לגבי בעלי חיים אחרים.)

לא, זה לא ריאלי

מה שצריך זה להפסיק להתייחס לחיות בר כמו אל חיות בית. צריך להפסיק להאכיל אותן וצריך להפסיק להוסיף חטא על פשע בצורת הרגלה שלהם לאנשים. הם מספיק סובלים מנוכחות האדם, אין צורך להוסיף עוד עוול למצב שלהם.

anat281

New member
"הקיפוד יריח אוכל, לא יגיע אליו וילך לתפוס

חרקים", "חתולים אוהבים לנשנש כל היום", " "פיצוץ אוכלוסין" , "שהעורבים לא יאכלו מהאוכל של החתולים", "לתת כמות מדודה ורק פעם ביום לחתולים", וחלילה שחיות אחרות לא יהנו גם מהאוכל, אימרות כאלו ורבות אחרות, גברת טלית היקרה, האם את מנסה לעשות סדר חדש בעולם ? לקבוע מהי כמות החיות המותרת ומה כבר נהיה יותר מידי ויש לדללם ? לקבוע מה יאכל ומי יאכל ? לקבוע מי ימות מרעב ומי ישבע ? לקבוע את סדר עדיפויות חדש בטבע ? לא התבלבלת קצת ? זהו תפקידו של היושב במרומים ולא שלך, ולא, אני לא אומרת זאת בנימה של תוקפנות או זלזול חלילה, אני חושבת שאת טועה טעות מרה ואני רק יכולה לקוות שתחשבי שוב על דברייך ושיבוא יום שתשני את גישתך (הלא כל כך הומאנית בעיני) לגישה יותר מכילה, מתחשבת ורחמנית.
שבוע טוב !

אני מקווה שיום אחד תביני

הגישה שלי היא ההומנית והיא לטובת בעלי החיים ולא נגדם.

זכותך לחשוב אחרת

הדעה שהצגתי היא לטובת חיות הבר ולא נגדן. מי שמאכיל חיות בר רואה את ההווה- את החיה שאוכלת כרגע, אבל לטווח הרחוק הוא פוגע ביותר בעלי חיים מאשר החיה שאותה הוא מאכיל.

zukik

New member
אני לא וטרינאר

ואפילו מקובלת עלי הדעה שלך מבחינה מחקרית אבל...
האדם אמור להיות חייה שיש בה קצת חמלה ... וכמו שאני אישית הוצאתי עד היום עשרות אלפי שקלים בהצלת חתולי רחוב (אם זה בשיקום גורים שנזרקו עיי שכנים טובים לרחבת הזבל שהיו בני ימים בודדים או בהצלה ממות חתולים חולים והחזרתם לאחר טיפול לאיזור המחיה שלהם) למרות שבעצם היתי צריך לא להתערב ולתת ל "טבע " לעשות את שלו .... זה מה שמיחד אותנו כבני אדם (לפחות את חלקינו ) אז גם אצלי באים עורבים וקיפודים לאכול את האוכל של החתולים .... אבל אני מעדיף קיפודים שמנים ובריאים מאשר קיפודים חולים ...
כל פעם שאני מסתכל מהעבודה על החצר דרך מצלמת האינטרנט שלי ורואה את החתולים המדושנים יושבים על הכסאות ונחים זה עושה לי טוב .... זה אומר שהצלחתי לגרום להם לחיות טוב ואם בא קיפוד ויכול לאכול מה טוב ....
נכון ..... רפואית זה לא נכון לעשות כך אבל פה נכנס גם השיקול של עזרה וחמלה ....
ולפעמים אחנו צריכים לעשות שיקול שהוא לא רק מקצועי פרופר .....

היתה לי שיחה עם הוטרינאר שלי על דרך טיפול בחתול חולה עם מחלה כרונית שלא כל כך רוצה לשתף פעולה ואני אמרתי שאני אעשה כל מה שאפשר ואלחם איתו כדי שאצליח לתת לו את הטיפול גם אם זה יגרום לו סבל (התכוונתי לחתול כמובן) ובלבד שהוא ימשיך לחיות הוטרינאר אמר לי שהרבה פעמים הוטרינארים לא יכולים לטפל בחתולים כי הם לא משתפים פעולה ... פעם חשבתי שאני אלחם בכל מחיר לטפל בהם היום אני חושב שחתול שלא משתף פעולה עדיף שימות (אני נגד הרדמות כהמתת חסד אלא אם החתול ממש סובל מכאבים) בדרכו מאשר להחזיק אותו בכל מחיר ולשיקול הזה אנחנו בני האדם יכולים לעשות גם בנושא של האכלה של חיות בר שבטוח שהמזון שהם מקבלים בעזרת האכלה יהיה הרבה יותר זמין ולפעמים גם מזין גם אם מבחינה רפואית ומחקרית זה לא נכון לעשות ....

anat281

New member
לא יכולתי שלא להגיב לך zukik

כל הכבוד לך על גילויי החמלה שלך כלפי בעלי החיים, שכרך בצידך !
אני כבר למדתי שאי אפשר לשנות אנשים, מי שלא נולד עם חמלה גם לא ימות איתה, אין מה לעשות, יש אנשים שמסוגלים לראות בעל חיים רעב ולהמשיך הלאה כאילו כלום, אין להם את מידת הרחמים הזו שיש לך, מה לעשות ? תתעצבן ? לא ! חייה את חייך ותמשיך את מה שאתה עושה (בצורה מעוררת הערכה רבה) ותשאיר את העבודה ליושב במרומים, מי שמתאכזר לחלשים סופו שיתאכזרו אליו !
שנה טובה לך אדם יקר

zukik

New member
תשובה

קודם כל תודה על המחמאה
אני חושב שכל אחד צריך לנהוג כך ....

לגבי תשובתך
אני באמת חושב שמי שכתב שאסור לתת מאמין בתפישה הזו ועושה זאת לא מרוע לב ... הרופאים הרבה פעמים מסתכלים על מקרה מבחינה רפואית ואני הרבה פעמים מסתכל על מקרה מבחינה אנושית ... יש לי לא מעט אי הסכמות עם הוטרינאר שלי לגבי הטיפול כי הוא מסתכל יותר על הצד הרפואי ואני מסתכל יותר על הצד האנושי אז כל עוד הבקשות שלי לא מתנגשות עם הטיפול הרפואי עושים מה שאני מבקש ....
אז לא לתקוף מי שלא מסכים אלא לנסות להסביר שמאחורי כל בעל חיים מסתתרת נפש ולא רק מחקר מדעי ישנם אגב לא מעט רופאים שכן הולכים בגישה הזו .... ועושים איזה שהוא איזון בין מה אומר המחקר המדעי לבין מה דרוש לנפש של החיה ...

anat281

New member
קודם כל

תודה על תגובתך, אתה כזה טוב שקשה לך להאמין שלא כולם כאלה ידידי, ביני ובינך אין מחלוקת, כשבא אליך קיפוד רעב (או כל בעל חיים אחר) ומבקש אוכל (והמצב שלהם ברחוב הוא לא כזה מזהיר בלשון ההמעטה) בשביל לשרוד אז לא מעניין אותו מחקר כזה או אחר, הוא צריך את האוכל בשביל לחיות ולשרוד ! אז מספיק עם השטויות האלו של מחקרים, אתה אוכל כשאתה רעב ? אני אוכלת כשאני רעבה ? גם לקיפוד מגיע לאכול כשהוא רעב ולא להריח את האוכל ששמת למעלה לחתולים וללכת לחפש במצוקה גדולה איזה יתוש אומלל באויר כדי לשרוד את היום הבא (כמו שהוצע כאן) !
אתה מבין וסולח למי שהולך בגישה הזו כי אתה הוא עם הלב הטוב ולא הצד השני, לכן אתה סולח, לי קצת יותר קשה לקבל ולסלוח לאדם שרואה בעל חיים רעב ובמצוקה ולהתעלם ממנו ו "שילך לחפש" כמו שאומרים בשפת העם, או במילה אחרת : שיתפגר ! פשוט לא יכולה להבין אנשים כאלו ולא יכולה לקבל זאת ואנשים כאלו אי אפשר להגיד שיש להם לב טוב ולב רחמן שכן אחרת הם לא היו מסוגלים להישאר אדישים למראה של סבל של הזולת, אני הרבה יותר מזדהה עם אדם מקסים כמו yaelofer שהגיבה כאן ועם אדם כמוך, שלא נשארים אדישים למראה יצור סובל, בין אם הוא אדם ובין אם הוא בעל חיים, מידת הרחמים והחמלה (כמו שציינת באחת מתגובותיך) היא אחת המידות והתכונות החשובות ביותר, כמו שנאמר ולא סתם: "חברה נמדדת ביחסה לחלשים", ומי שלא פועל כך אז גם לגביו ישנו הפתגם: " המתאכזר לחלשים סופו שיתאכזרו אליו", זהו ! אין לי מה להוסיף בעניין והתשובה הזו באה יותר לאוזניים של הצד השני מאשר לאוזניים שלך כי איתך אין לי שום מחלוקת, אנחנו באותו צד ועם אותן מידות של רחמנות, אני רק משבחת אותך שוב על כל מה שאתה עושה וכל הכבוד לך ! שכרך בצידך ! חג שמח !

yaelofer

New member
אמנם הדברים שלך נשמעים מאד נכונים, אבל:

הגישה שלי אומרת שאם קיפוד כבר נאלץ להגיע לחצרות הבתים ולאכול אוכל של חתולים, כנראה שאין לו מספיק "מזון של קיפודים" כדי שיוכל להתקיים ממנו (אני לא ממש מכירה קיפודים ומה הם אוכלים, חוץ מהעובדה שגם בחצר שלנו היתה פעם משפחה של 4 קיפודים שהיתה מגיעה לאכול), ואם כוטרינרית את אומרת שלמעשה ג'וקים הם התזונה של הקיפודים לא אתווכח איתך על כך, רק אומר שוב שאם קיפודים נאלצים לחפש אוכל אחר כדי להתקיים ממנו כנראה שאין מספיק ג'וקים כדי שיספיק להם למאכל. (אולי יש יותר הדברות של העיריה נגד ג'וקים, אולי חיות אחרות שמתחרות עם הקיפודים על אותו מזון כבר אכלו חלק מהג'וקים, ויש אולי עוד 1000 סיבות למה אין מספיק ג'וקים.) אני אישית לא אדאג להעלות את כמות הג'וקים בסביבתי כדי שלקיפודים יהיה מה לאכול, אבל לא אמנע מקיפוד רעב לאכול אוכל של חתולים. אם אין לו משהו אחר לאכול עד כדי כך שהוא נאלץ להגיע אליי - שיאכל כאוות נפשו ורעבונו.

למעלה