קטניות

קטניות

אני חושב שזה תמצית הטימטום. לא מספיק שאסור בפסח לאכול כמעט הכל, הוסיפו את האיסור הזה.
אבל מה זה קטניות? תירס, אורז, כל דבר שהוא לא תפוח אדמה.
ולגבי מקור המנהג?
אני חושב שלפני כמה מאות שנים אחד העסקנים קנה הרבה תפוחי אדמה, ולדאבונו הוא ראה את העסקן המתחרה, שקנה הרבה אורז.
העסקן חשש מהתחרות - ולכן הוא הלך לרב הקהילה, ושיחד אותו שיוציא איסור על הקטניות.

האיסור תפס, ומאז ועד היום אנחנו סובלים בגלל תאבת בצע של העסקן והרב.

קטניות זו סדרה של 3 משפחות צמחים בלבד הקטניות כוללות את הצמחים הנאכלים הבאים: חרובים ( משפחה שונה מזו של השעועית והאפונה למשל) , בוטנים , שעועית , אפונה, פולים, וחומוס בעברית החומוס נקרא חימצה ולכן הוא חמץ... חחח

תירס ואורז הם בהחלט דגניים! הם קורבים לחיטה אבל הקמח שלהם אינו תופח ולא ניתן ליצור מהם לחם אוורירי. אגב ישנן עדות שכן אוכלים קטניות. בבית סבא שלי בירושלים ( שם שמרו כשרות), אכלנו בליל הסדר אורז ופולים וכמובן גם תפוחי אדמה. בקיצור ככל הרבנים מחמירים יותר, כך הקהילה שלהם מכבדת אותם וממושמעת יותר.

מי שיקרא על פולמוס השבת בעיר קובה ביפן בשנות הארבעים, יראה שבגלל שלא ידעו לפסוק מתי מגיעה לשם השבת, אז לא יכלו לדעת מתי חל יום כיפור. החסידים צמו יומיים!!! אז מה זה לא לאכול כמי מני צמחים ?. פתחו גוגל ותתרשמו.

חזקוש

New member
חומרת קטניות רק על עדות אשכנז

לכן עוד בבגרותי החלטתי שאני ס"ט ובא לציון גואל

הרבה מהחומרות בפסח חסרות הגיון אבל

דוקא אני נהנית מכל זה, שבוע שלם שבו יחסית לא אוכלים זבל, שיחסית הכל נקי יותר וכו..
שיש חומרות משוגעות לחלוטין )לא לאכול עגבניות הרבה יותר מטורף מקטניות..( זה ברור...אבל מצד שני יש בהן פאן יפה ומרתק.

SilviC

New member
אני לא אוכלת חמץ בפסח ואף פעם לא אכלתי

אבל צר לי להודיע לך שהאוכל של פסח (כמה שהוא טעים) הוא לא בריא בכלל!!! ביצים, בשר ושומנים. המצות גם לא מטיבות עם הרבה אנשים.
אישית אני לא כל כך סובלת אבל זה די מכה.

nini132

New member
מקור המנהג הוא הגיוני

קטניות היו נמכרות בשקי חיטה (או משהו כזה - אולי בתערובת?)

שימור המנהג להיום הוא מגוחך לחלוטין ללא ספק. כשהיום וודאי שקטניות לא מכילות חמץ והן אפילו כשרות לפסח (לאוכלי קטניות בלבד).

לא צריך להפוך כל מנהג מטופש לקונספירציה של רבנים מושחתים.

קטניות או לא להיות

ישנה אגדה חסידית על רב ששמר את כלי הפסח של המשפחה ארוזים בתוך שק גדול שקשר על קורת עץ גבוהה בחדר ששימש לאיחסון.
בכל שנה לפני פסח לקח סולם גבוה וטיפס להוריד את השק כשהוא נושא איתו סכין לחתוך את החבל. הסכין הזאת היתה כשרה לפסח ונשמרה ארוזה בקפידה באיזו מגירה שחס וחלילה לא ייגע בה ספק חמץ.

החסידים שסיפרו את האגדה הזאת בהערצה ראו בהקפדה היתרה של החסיד הזקן מקום להערצה וזה גם בדיוק הצורה בה ניראת היהדות שלהם והסיבה שהיא נשמרת כך מדור לדור. קליפות הבצל הנוספות של איסורים חדשים לבקרים והידורים למצוות ולמנהגים חדשים מגדילים את מספר המצוות ה"מקוריות" או "הראשוניות" פי כמה וכמה. כל המרבה - הרי זה משובח.

אין אף "רב" או "מרן" שיעיז לומר בקול כי המלך הוא עירום וכי אין יותר חשש מקטניות כי כבר לא מוכרים אותם לציבור בשקים כמו פעם כאשר האיסור הונהג ומי שמעז על דעתו לעשות כן הופך ל"רפורמי" או "עמלק".

חזקוש

New member
ההסבר שלך להחמרת והאיסור הגיוני

כל ההלכה מסנהדרין הזוגות והתנאים מטרתה היא שליטה על ההמונים באמצעות האמונה והדת.

SilviC

New member
אני אוכלת קטניות למרות שאני אשכנזיה

החלטתי שאם זה טוב למזרחים זה מספיק טוב בשבילי גם כן.

למעלה