קטב מרירי הסבר קצר

La Gamba

New member
קטב מרירי הסבר קצר

קטב מרירי- אחד מהתירגומים התמוהים ביותר בעולם קרין (חוץ משד, כמובן). ממה הוא נובע? ראשית הפעם היחידה בה נתקלים בשם ללא קשר לרומח הדרקון היא בפרשת האזינו בספר דברים. כך שיכול להיות שבאחד התירגומים של התנ"ך לאנגלית, מתורגם קטב מרירי כרימנארד (או איך שקוראים לו). בנוסף קטב מרירי מוזכר בלקסיקונים ובאנציקולפדיות של היהדות, כאחד מהיצורים דברים/ אנשים שה´ ישלח כנגד העם כאשר ישמן ישורון ויבעט. כמין עונש איום. אך קה להבין ברומח הדרקון על איזה עונש מדובר, במה חטאו אנשי קרין (לא רק אנסאלון)? זו שאלה חסרת תשובה אלא אם מישהו יפרסם אותה פה. אולם חוץ מזה לא נראה שיש קשר כלשהו בין השם המקורי לתירגום, וכנראה שזהו אחד ממעשיו המעצבנים יותר של עמנואל לוטם (הידוע לשמצה בזכות בני הלילית שלו). נא תקנו טעיות אם יש כאלה בנמצא.

SaberTooth

New member
לדעתי התרגום נראה הגיוני...

במיתולוגיה היהודית קטב מרירי הוא שד איום ונורא, עמנואל לוטם מדמה את את הדמות קטב מרירי המטילה אימה על כל קרין לשד האיום והנורא קטב מרירי המוזכר בתנ"ך. בתנ"ך קטב מרירי אמור לזרוע הרס וחורבן בכל מקום אליו הוא מגיע, ברומח הדרקון קטב מרירי אכן זורע הרס וחורבן בכל מקום אליו הוא מגיע, לדוגמא,
כשהוא שורף את הכפר של סהר פז
. לדעתי התרגום הגיוני בהחלט.

strahd

New member
תרגום עברי....

קטב מרירי מופיע רק פעם אחת בתורה כולה וזה בפרשת האזינו. מדובר שם שבעת של צרה גדולה, אלוהים ישלח על העם קטב מרירי. השם באנגלית של שר הדרקונים הוא ורמינארד, שפירושו, אם יש לו פירוש, הוא מעין שרץ. עדיין לעמנואל לוטם לא הייתה את הזכות לתרגם כל כך גרוע את הספרים. קטב מרירי הוא רק דוגמא אחת, מה למשל אם מי-נהר, השם שלו באנגלית זה ריוורוינד, שמשמעותו הוא רוח נהר ויש גם שיר שמספר איך הוא קיבל את השם בהתחלת הסדרה, אין רוח הפכה למים??? שאמשיך? סולאס הפכה למרגוע, למרות שהתרגום יחסית מדוייק ויש משמעות לשם הזה, החליטו בתרגומים מאוחרים יותר לוותר עליו. אך עדיין היה את מקרה בועז וייס שהועף מאופוס לאחר פשלות אין ספור וקיצוץ קטעים שלמים מספרים, ככה שיש רק מעט מאוד מתרגמים נורמלים פה בארץ. אגב תרגומים, האם יש מתנדבים?

קטב מרירי, תנ"ך ??? וואו!

רומח הדרקון (הספר הקדוש) מקרב אותי לתנ"ך יותר מידי. וזה נכון.
הבן יונה הזה שרף את סולאס

strahd

New member
זה לא כך כל ספויילר

אתה יודע, זה קרה בספר הראשון, קשה להמשיך לקרוא ולא לדעת שזה קרה, זה כמו להגיד שחלמיש הוא גמד.

אני יודע שכשהיה לי חבר

שהיה באמצע של הספר וסיפרו לו זה הרס לו. ואני יודע שיש אנשים שיתבאסו לדעת לפני הזמן. כתבתי שזה ספוילר ומי שמכיר את הקטע אז הוא לא חייב להתייחס לסמל:"
" ולהמשיך לקרוא.

La Gamba

New member
תנ"ך ורומח הדרקון.

יש כל כך הרבה דוגמאות מהתנ"ך: "הביטו מצפון, כי מצפון תיפתח הרעה" (רייסטלין לשרת הלילה לילית- דרקוני להבת קיץ) שמות האלים-חידוקל, כסליו, כמוש. ועוד כמה שאני לא זוכר כרגע. והדימוי של קלחת המלחמה לקוח הישר מהתנ"ך.

SaberTooth

New member
לילית...

לפי המתולוגיה היהודית לילית הייתה אישתו הראשונה של אדם, היא לא הייתה מצלעו של אדם כמו חווה, יש אומרים שהיא הייתה מלאך שהופשט מכנפיו, בכל מקרה, היא ואדם רבו ולילית ברחה לאזור ים המלח, אלוהים שלח עשרות מלאכים לשכנע אותה לחזור לאדם אך לשווא, לילית סירבה, אלוהים קילל את לילית, טיבעה של הקללה לא ברור אך היא הכעיסה את לילית מאוד, לילית נשבעה לנקום בצאצאיו של אדם. מאוחר יותר מצא אותה אשמדאי, מלך השדים ונשא אותה לאישה, לילית הפכה למלכת השדים. לעיתים שולחת לילית את שדיה לנקום בבני האדם - צאצאיו של אדם. עד היום יהודים נוהגים לצבוע את אחד הקירות החיצוניים של ביתם בכחול - שדים אף פעם לא נודעו בחוכמתם, למען האמת הם די טיפשים, לפי המיתולוגיה כששד רואה את הצבע הכחול הוא חושב שזה יום, ומכוון ששדים עובדים רק בלילה הוא חוזר ללילית.

EverMan

New member
לא מדויק

לפי המיתולוגיה לילית הייתה אשתו הראשונה של אדם. בעוד הוא נותר מאפר ועפר , היא נוצרה מהזוהמה והרפש. יום אחד אדם ביקש מאיתה לשכב בצורה שהיא לא מיסיונרית , והיא סירבה כמובן , הוא ניסה לכפות את זה עליה ואז היא ברחה לים המלח. שם יש חילוקיי דעות , יש אומרים שאחרי שנים קין מצא אותה והתחתן איתה , אולי אשמדאי , בכל מקרה היא הולידה המון ילדים/שדים והיא רוצה לנקום בכל ילדי אדם וחוה באשר הם , ואומרים שהיא הורגת כל לילה תינוק אחד אם אין מעל עגלתו מלאך או שם של מלאך שומר.

Palass

New member
תגובה לסאברטוס

אני אף-פעם לא שמעתי על מנהג בו יהודים צובעים קיר בבית שלהם בכחול. (וגם מבחינה הגיונית-מדעית זה מפוקפק. הרי בחושך, אם אין לך אור - איך גם החזרה של אור, כלומר, אתה לא יכול לראות צבעים.)

SaberTooth

New member
האמת....

האמת שכיום צובעים את אחת מהקירות הפנימיים של הבית בכחול, המנהג הזה היה נהוג בעבר והיום מעט מאוד יהודים שומרים עליו.

strahd

New member
לילית (הכושית??)

ובכן, כדי ליישר הדורים, האגדה מספרת על לילית שהייתה אמנם אשתו הראשונה של אדם אבל הסיםור הוא שהיא אפילו לא שכבה איתו בכלל מכיוון שהאדם הראשון רצה בפוזיציה המיסיונרית, וגברת לילית לא הייתה מוכנה שהוא יהיה מעליה, מה אפשר לעשות, גאה מדי. כולם התעצבנו עליה וזרקו אותה לים המלח, שם הוא קוללה בקללה נוראה, מכיוון שהיא הייתה אמורה להיות אם כל חי, מי שהפכה להיות בסוף חווה, היא תיענש ולא יהיו לא ילדים. כל יום היא מולידה תשעים ילדים ובסוף אותו יום ילדיה מתים. עונש רע לכל הדעות. לכן לילית גונבת ילדים ובשביל להגן עליהם, לא ידעתי שצובעים דלתות בכחול, אלא שמים סרט אדום קטן על היד של הילדים, בדרך כלל ניתן למצוא כאלו לרוב בקברי צדיקים, מכיוון שהצבע מרחיק את לילית, הידועה גם בשם שני. לכן הוחלט דאז לתרם את אלפים כבני לילית, לא על ידי עמנואל לוטם, אלא על ידי המתרגמת של שר הטבעות הישן. עמנואל לוטם הפך את בני הלילית לעלפים.

Palass

New member
אני דוקא

מרוצה מהתרגומים. ומאוד התפעלתי על קטב מרירי. אני לא חושבת שזה רע.

למעלה