קוריוז בקטלוג הספריה

חייםלוי

Member
מנהל
קוריוז בקטלוג הספריה

היות והספריה הלאומית קמה ב-1892 ושיטות הקיטלוג השתנו כמה וכמה וכמה פעמים מאז אפשר למצוא כל מיני קוריוזים. סיב נוספת היא שבזמן ההסבה מכרטיסיםלמחשב מי שעשה את ההסבה לא היו ספרניות כי אם קלדניות. כך מצאתי עכשיו את המחבר "הנודע" עליכם, שלום.

Sapientia

New member
../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif

יש גם העם, אחד?

חוטהשני

New member
../images/Emo41.gif כדאי תמיד להזכיר דוגמאות כאלו כשבכנסת אנשים ממש מלומדים מנסים להכניס מובטלים (בלי השכלה..) לעבודה בספריות.. כשהם טוענים 'מה כבר עושים בספריה..רק משאילים ספרים.. גם פקיד יכול לעשות את זה..'

2004נטע

New member
אם זה לא היה עצוב...היינו צוחקים!

חיים, אתה כותב: "שבזמן ההסבה מכרטיסים למחשב מי שעשה את ההסבה לא היו ספרניות כי אם קלדניות"... זאת בדיוק הבעיה של המקצוע שלנו!! כל אחד חושב, שלחפש במחשב, להשאיל ספר או לזכות לקוח שהחזיר ספר הן פעולות, שגם פקידים יכולים לבצע. למעשה, הזילות (מלשון "זול") במקצוע הספרנות היתה מאז ומתמיד. שכן, הספרניות הוותיקות לא למדו את המקצוע בלימודי תעודה (שלא לדבר על תואר ראשון /שני), אלא בעבר הסתפקו המעסיקים ב"ספרן" בעל תעודה של אס"י... זה מזכיר לי, שבזמנו, כשסיפרתי, שאני לומדת לתואר שני בספרנות ומידענות, היו אנשים שהרימו גבה בתימהון רב: "מה!? תואר שני בספרנות? בשביל מה צריך תואר שני בספרנות??? אגב, בבתי ספר יסודיים אפילו אין תקן למקצוע הספרן!!! כל מורה עושה איזשהו קורס ומקימה ספריית בי"ס. נו, העיקר שבמשרד החינוך יש מפקחים לספרנות...(מעניין מה הם עושים שם).

חייםלוי

Member
מנהל
להשאיל לאנשים ולרשום לקוחות חדשים

במחשב באמת לא צריכים להיות ספרנים ואכן מי שעובד במחלקות ההשאלה בספריות האוניברסיטה הן סטודנטיות. ספרנים צריכים להיות מופנים לעבודות המקצועיות: קיטלוג, מיון, רכישה ובספריה הלאומית יש עוד כמה וכמה מחלקות מקצועיות ייחודיות לספריה הזאת כמו קרית ספר, רמב"י, פונותיקה, ארכיון איינשטיין, מחלקת כ"י ותצלומי כ"י. כל אלה צריכים להעסיק ספרנים מומחים כל אחד בתחומו. גם לי, אגב, יש תעודה של אס"י ואחרי זה הלכתי ללמוד לתואר שני ואני בהחלט לא מזלזל בבוגרים האלה.

2004נטע

New member
ומה למדתם בקורסים ההם של אס"י?

האם היתה זו תוכנית מסודרת ללימודי תעודה בספרנות? כלומר, האם למדתם סימסטר/שנה שלמ/ה קיטלוג מיון או מיפתוח (כמו באוניברסיטה)? אם הקורסים של אס"י היו כ"כ טובים ומוצלחים, מדוע הפסיקו אותם, והעבירו את לימודי התעודה למקומות כמו "בית ברל" או אוני' חיפה?

בתיה4

New member
מתוך סיכום שפעם עשיתי - ההיסטוריה

של מקצוע הספרנות בארץ. ואת האשמה על זילות המקצוע אפשר להטיל על מנהלי הספריה הלאומית בשנים המוקדמות . מתוך הסיכום: "בארץ קיימת אי בהירות בנושא ההכשרה המקצועית של עובדי הספריות הציבוריות. אי בהירות זו בהגדרת ספרן מקצועי בארץ היא תוצאה של גישה היסטורית לספריות הציבוריות. התפיסה ששלטה הייתה שאין צורך בספרנים מקצועיים אקדמאיים בספריות הציבוריות וכי די בהכשרה של קורסים קצרים הניתנים לאנשים בעלי כישורים פקידותיים, גישה שאומצה ע"י אס"י (ארגון ספרני ישראל). אך כיון שהיה צורך בידע מקצועי אומצה השיטה הבריטית של איגודים מקצועיים שמעניקים הסמכה מקצועית. בקורסים אלו של אס"י הוענקה לבוגרי שלב א' תעודת עוזר ספרן, ובוגרי שלב ב' – תעודת ספרן. בשנת 1976 החל סמינר "אורנים" בפרוייקט ניסויי המבוסס על הגישה שעל עובדי ספריות להיות בעלי השכלה מקבילה לפחות לזו של מורה בי"ס יסודי. ב- 1984 אומצה הגישה ע"י המועצה לספריות והוחלט כי הכשרה זו של "ספרן מורשה" היא הדגם המומלץ להכשרת ספרנים לא אקדמיים. באמצע שנות ה- 70 , השוואת השכר של בעלי ב.א. + שני שלבי אס"י לזו של ספרנים אקדמיים, הביאה לטשטוש הגבולות, וזו הפכה דרך לגיטימית לרכישת מקצוע, בלי שלבעלי הכשרה זו יהיו בדרך כלל הגישה או היכולת הדרושים לעבודה ברמה גבוהה. התפיסה שאין צורך בהשכלה אקדמית פגעה במעמדן ובתדמיתן של הספריות הציבוריות ופגעה ביכולתן לגייס כוח אדם אקדמי ומקצועי. (סבר וסבר, תשנ"ו)"

חייםלוי

Member
מנהל
זאת בהחלט היתה תוכנית מסודרת

הלימודים נמשכו שנתיים וחצי - יום בשבוע. קיטלוג ומיון נלמדו במשך שנתיים בניגוד לשנה אחת באוניברסיטה שגם התחלקה לסמסטר אחד דיואי וסמסטר אחד LC בנוסף למדנו ביבליוגרפיה וספרות ילדים. החומר הותאם לעבודה בספריות ציבוריות, כלומר שיטת המיון היתה דיואי המקוצר העברי וספר הקיטלוג לא היה AACR2 כי אם הספר שחיבר אלחנן אדלר. (הוא עובד עכשיו בספריה הלאומית) יחד עם ציון שורר (שהיה המנהל שלי בספריה הלאומית). אני באמת לא יודע למה הפסיקו ללמד שם.

2004נטע

New member
חיים, תמסור דרישת שלום...

לפרופ' אלחנן אדלר ולמר ציון שורר. שניהם היו המרצים שלי באוניברסיטה העברית!
פרופ' אדלר לימד את הקורסים בשיטות מיון. (כל השיטות), וציון (מה איתו? פרש לגימלאות? דווקא איש משעשע מאוד!!
) לימד קיטלוג.

חייםלוי

Member
מנהל
ציון יצא לפנסיה אבל ממשיך

לעבוד במפעל הביבליוגרפיה בקיטלוג ספרים בערבית יהודית. פרופ' אדלר הוא סגן מנהל הספריה לענייני מיחשוב ומטפל בכל הקשור לאלף 500 אצלנו ובכל הספריות בארץ שעושות את המעבר הזה. בנוסף הוא מטפל בכל הקשור לדיגיטציה.

נכון, כדי להשאיל ספרים לא צריך

השכלה אקדמית. וגם אצלינו במחלקת ההשאלה ספרניות שעובדות בזכות ויטמין P וכך קרה שמישהו שאל אילו ספרים של שקספיר נמצאים כרגע על המדף ושמע על שהמלט - ה בפתח מ בסגול ל בצירה, כמו החומר שמשמש לערבוב בטון, נמצא!ממש כמו במערכון שהציג שייקה אופיר בשעתו. אז גם למחלקת השאלה צריך השכלה כללית כלשהי...

2004נטע

New member
מה, צריך "ויטמין P" כדי לעבוד ב-

מחלקת השאלה!?!? נו טוב, לגביי טעויות בהגיה (של קוראים)...שמעתי סיפורים רבים (אני רק צריכה להיזכר בהם).
. האמת, לא נתקלתי בזה באופן אישי. אחרת לא הייתי יכולה להתאפק מלצחוק...

perhay

New member
חוויה שהיתה לי היום

הייתי בספרייה של הקיבוץ, ומישהי רצתה ספר של סמי מיכאל. השיטה בקיבוץ היא לגמרי שונה מהשיטה הנהוגה בספרייה בה אני עובדת. בכל מקרה, מכיוון שהספרנית היתה עסוקה, הצעתי את עזרתי. חשפתי בקטלוג באות "מ" (הספרייה לא ממחושבת) וגם במדפים באות "מ" ולא הצלחתי להגיע לספריו של סמי מיכאל. לא היתה לי ברירה להודות בכשלוני, ואז הספרנית אומרת לי בבטחון מלא: "הספרים של סמי מיכאל הם באות "ס".

חוטהשני

New member
../images/Emo3.gif כאילו דא.. בקיבוצים תמיד פונים לאנשים בשם הפרטי.. לא ?? ../images/Emo8.gif אבל מילא שם... גם באנציקלופדיות מצאתי פעם משהו על פי השם הפרטי שלו ../images/Emo2.gif (נדמה לי שליאורנדו דה וינצי..) ואגב, תמיד כשאני לא מוצאת משהו לפי הסדר ההגיוני- אני מנסה את האופציה שפחות נראית לי הגיונית ובסוף מוצאת את התשובה שם ../images/Emo13.gif

perhay

New member
לחשוב על אופציות אחרות

זאת בדיוק התשובה שנתנה לי הספרנית. זאת אומרת, איך לא חשבתי על אופציות אחרות? בדרך כלל, אנחנו כמידענים או אנשי יעץ, מלמדים את הלקוחות שלנו לחשוב על אופציות אחרות כשמפחשים נושא כלשהו, אך האנקדוטה שכתבתי לעיל לא שייכת למקרה הזה.

חוטהשני

New member
למה זה לא שייך ?? זה דוגמה מאד בולטת בעניין שלחשוב על אופציה אחרת.. אם זה לא במ' אז אולי בס'.. (ובכלל, עם שם כמו סמי מיכאל, יכול להיות שכהכינו את הקטלוג לא ידעו מה הוא שם המשפחה שלו ומה השם הפרטי ../images/Emo3.gif)

למעלה