קונצרטה 18 מ"ג

zivit9

New member
קונצרטה 18 מ"ג

שלום לכולם, בני בן ה-6.5 מאובחן מזה מעל לשנה עם הפרעת ADHD, טופל עד כה ב-10 מ"ג ריטלין ליום ולאחרונה עברנו לקונצרטה 18 מ"ג לצורך התאמה למסגרת הלימודית ולהתגבר על הקושי בהכנת שעורי הבית בשעות אחה"צ. חזרתי מפגישה בבית הספר, ונאמר לי כי הילד שלי מאוד מנומס, שקט, מתעקש לסיים את כל המשימות שלו, גם אם זה בא על חשבון ההפסקה, מאוד קשוב, בעבודות קבוצתיות לוקח חלק פעיל בשיחה. ואני תוהה: אומנם זה נשמע טוב, אך מה עם השובבות שלו ושמחת החיים? לאן היא נעלמה? חשוב לי שהילד שלי ישתלב במסגרת הלימודית ויפיק מזה את המירב, אך אני לא רוצה מן רובוט מתוכנת, ומאיך שדברים נאמרו, קיבלתי את התחושה, שאולי אני לא פועלת נכון. ובאמת, אחרי השיעור שוחחתי עם בני (שביום יום , ללא הכדורים מלא בשמחת חיים במובן החיובי של המילה), וראיתי שהוא קצת כבוי. מה אתם ממליצים? האם ייתכן שהמינון לא מתאים? או שאולי הפער הגדול בין הילד עם ובלי הכדור הם שגורמים לי לחשוב שמשהו לא בסדר. אודה לתגובות.

05 מיכל

New member
ייתכן שיש בעיה במינון

תראי, קונצרטה 18 שקול ל 5 מ"ג רטלין רגיל, ולא ל 10 כמו שהילד שלך קיבל עד עכשיו. את יודעת מה אחד המאפיינים של מינון נמוך מדי? נחשי... ילד כבוי! אני ממליצה להתייעץ עם רופא שממש מתמצא במינונים של רטלין, או אולי עם דר' עדי אדר בשירשור שלמעלה, ולברר אם מותר לך לתת לו קונצרטה 36, שזה המקביל של רטלין 10 מ"ג. חשוב שתצייני מה המשקל של הילד. אם 36 מ"ג זה יותר ממה שמותר לילד שלך לקבל ביממה, אז אולי כדאי לעבור לכדור של 8 שעות (SR או LA) ושיקבל 8 שעות מינון מתאים ולא 12 שעות מינון לא מתאים. בהצלחה!

zivadina

New member
בנוסף

אכן, ילד עם ריטלין הוא פחות עליז והיפר. זה לא אומר שהוא עצוב או כבוי. אין מה לעשות, עוד לא מצאו תרופה שתשאיר את הילד גם היפר וגם קשוב. אצלי, הילדים משלימים את "שעות החברה" אחה"צ, כאשר השפעת הריטלין פגה. שימי לב שריטלין משפיע רק מספר שעות, (בקונצרטה=עד 12), ואחר כך הילד חוזר למצבו ה"טבעי". אני מצטרפת לדעתה של מיכל עמיתתי, שההמרה מריטלין רגיל לקונצרטה לא נעשתה כראוי, היות שקונצרטה 18 מ"ג היא רק ריטלין 5 מ"ג. ייתכן שבימים הראשונים ללימודים הקונצרטה 18 תשפיע טוב בגלל החידוש במסגרת, אבל עם הכניסה לשיגרה, צפוי שהילד יחזור להיות בלתי קשוב בגלל המינון הנמוך מדי. כמו כן, אני מסכימה עם מיכל שאם הילד צעיר וללא בעיות התנהגות חמורות, אפשר להסתפק בריטלין "קצר" יותר שמשפיע עד 8 שעות, כמו LA או SR. נשמח לקרוא עדכונים.

zivit9

New member
הצורך בכדור ארוך טווח

ההחלטה לעבור לקונצרטה היתה בעצת הפסיכיאטרית, לאחר שדנו בצורך בכדור בשעות אחה"צ לצורך הכנת שיעורי בית. בני נמצא במסגרת מ-07.30 ועד 17.00 או 17.30 בימים שיש חוגים, כך שאת שיעורי הבית מכין לאחר שעה זו. במקרה זה לא ריטלין רגיל ולא SR יכולים לתת מענה. זו הסיבה שהקשבתי לעצת הרופאה. האם יש המלצות שונות?

skyd

New member
איך הוא מתנהג בימים שבהם הוא לא

לוקח כדור? (סופ"ש, החגים שהסתיימו עכשיו?) לא הבנתי אם שמחת החיים נעלמה עם המעבר לקונצרטה, ההתחלה עם ריטלין בכלל, או משהו אחר.. (אין לי הבנה בכימיה של ריטלין, פשוט מעניין אותי לדעת אם זה קורה בוודאות רק כשהוא לוקח ריטלין).

zivit9

New member
התנהגות בבית

למען האמת, אני לא נותנת לבני כדורים בבית, אלא רק למטרת לימודים. עשיתי נסיון של יום אחד עם הקונצרטה ולקחתי אותו איתי לעבודה. הוא היה מקסים ולא כבוי. המעבר לקונצרטה נעשה רק לאחרונה, כלומר, המורים התייחסו להתנהגותו עם הריטלין. אם הריטלין 10 מ"ג הוא מינון נמוך, אז לפי מה שהבנתי, קונצרטה 18 מ"ג על אחת כמה וכמה הוא מינון נמוך. (שווה ערך לריטלין 5 מ"ג?). האם למישהו ידוע מה המינון המתאים לילד במשקל של 23 ק"ג?. אשמח לדעת איך זה אצלכם.

skyd

New member
אני מקווה שאחרים יתייחסו למה שכתבת,

אבל בינתיים אני יצאתי קצת מבולבל מכל העניין. להבנתי: ריטלין 10 מ"ג טוב ל-4 שעות וזהוא מינון נמוך. בתום 4 השעות ההשפעה מתפוגגת והילד חוזר לפזז ולקפצץ. קונצרטה לעומת זאת הוא כדור לטווח של 12 שעות (הכי ארוך שאני מכיר), לכן אני לא מבין מה המינון הנמוך שבעניין... עם קונצרטה, הילד נמצא תחת השפעת ריטלין ל-12 שעות רציפות, לכן נשמע לי הגיוני שהוא יהיה כבוי במידה וזהו מינון גבוה מדי. בני גם הוא בן 6.5 (החל כיתה א' השנה) והוא קיבל ריטלין 10 מ"ג ל-4 שעות. לאחר מספר שבועות וכיוון שהוא היה עדיין היפר מדי בצהרון, הולץ לנו להוסיף עוד כדור 10 מ"ג בצהריים ומייד לאחר מכן התקבענו על חצי כדור בצהריים (במקום כדור שלם). ביום ראשון הקרוב נתחיל לתת לו כדור לטווח של 8 שעות. ל-12 שעות עוד לא הגענו ולכן מעניין אותי לדעת אם ניסיתם (LA (Long Acting או (SR (Slow Release (שניהם לטווח של 8 שעות) לפני שעברתם לקונצרטה של 12 שעות?? כמו כן, עדיין לא הבנתי אם בימים שהוא לא מקבל קונצרטה הוא ממש ממש לא כבוי בניגוד לימים שהוא עם כדור.

zivit9

New member
החלפת כדורים

בני לקח ריטלין 10 מ"ג, ועתה עברנו מיידית לקונצרטה. לא היה כל ניסיון בדרך. ההתנהגות שצויינה התייחסה לריטלין ולא לקונצרטה. אני תוהה, אם ריטלין 10 מ"ג הוא מינון נמוך עבור בני, אז קונצרטה 18 מ"ג, שהיא שוות ערך לריטלין 5 מ"ג, אמורה להיות מינון נמוך אף יותר. כך לפחות ההגיון אומר לי. מעולם לא ניסינו ריטלין מסוג SR או LA.

zivadina

New member
הסבר חשוב על מינונים והמרות כדורים

את המנה שטובה לילד בודקים לפי "ריטלין רגיל", שהוא ריטלין בצורתו המקורית, ומשפיע רק עד 4 שעות. אם רוצים להאריך את משך ההשפעה של הכדור, עוברים לריטלין ארוך טווח. בריטלין ארוך טווח מתייחסים לשני איפיונים: א. גודל המנה (המרה מריטלין רגיל) ב. משך ההשפעה (4 או 8 או 12 שעות) המרות לדוגמה: קונצרטה 18 מ"ג = מקבילה למנה של ריטלין רגיל 5 מ"ג שמחזיקה 12 שעות. קונצרטה 36 מ"ג = מקבילה למנה של ריטלין רגיל 10 מ"ג שמחזיקה 12 שעות. ריטלין SR = מקביל למנה של ריטלין רגיל 8 מ"ג שמחזיקה 8 שעות. ריטלין LA20 = מקביל למנה של ריטלין רגיל 8 מ"ג שמחזיקה 8 שעות. ריטלין LA30 = מקביל למנה של ריטלין רגיל 12 מ"ג שמחזיקה 8 שעות. יש לשים לב שככל שחילוף החומרים של הילד מהיר יותר, כך השפעת הכדור שהוא לוקח תהיה קצרה יותר. כך, קונצרטה עשויה להשפיע רק 10 שעות במקום 12 שעות, וכן הלאה.

גשי לרופא להחליף כדור...

כנראה שהמינון נמוך מידי,אבל התייעצי עם הרופא על תעשי לפי העולה על רוחך. "ההמלצה הרשמית אומרת שיש לתת ריטאלין במינון מקסימלי של 1.5 מ"ג לק"ג של משקל הגוף, כל יום." (הציטוט מספרו של ד"ר כריסטופר גרין המדריך השלם להורים ולמטפלים להבין ולטפל ב-ADHD. אבל מנסיון שלי 4 ילדי ADHD בבית וכולם מטופלים תרופתית , עברתי הרבה מינונים עד שהגעתי לשקט תעשייתי יחסי, וצריך לזכור שכמשקל של הילד עולה או יורד יכול להשתנות המינון (מנסיון עם בני הקטן שירד כ -4 ק"ג בגלל הקונצרטה הייתי חייבת להחליף לו את הכדור כי פתאום הוא נהפך לזומבי).

zivadina

New member
בואו נדייק עם ההמלצות:

ההמלצה המעודכנת אומרת ש: 1. לתת מינון של 0.3-0.7 מ"ג ריטלין רגיל על כל ק"ג משקל גוף. 2. מקסימום משך השפעה מותר ליום הוא 12 שעות 3. אין לקחת ריטלין רגיל אחרי השעה 16:30. אין לקחת ריטלין של 8 שעות אחרי השעה 12:00, אין לקחת קונצרטה יותר מפעם אחת ביום. ושוב, יש סטיות לכאן ולכאן, כי כל גוף מגיב אחרת. לכן חשוב ניטור (מעקב ומדידה) מול הרופא המטפל ובעזרת המחנכת.

למעלה