קוליק וההבחנה

אבו-דני

New member
קוליק וההבחנה

--- היום לפני שלושה שבועות נפטרה לנו הסוסה של טליה שפונקה כמלכת השכונה בשעה 6 היא קיבלה את הארוחה האחרונה...ב8 בליל שבת ביקרה אותה טליה ב2 בבוקרו של שבת המלכה נבחו הכלבים יצאתי החוצה והנה היא מוטלת גונחת מנסה לקום ביטנה נפוחה חשבה להתפקע 3 דקות אחר כך נפחה את נשמתה אצל סוסים זו בעיה שכיחה והלוואי והיה דרך לאמר הנה סוס זה רגיש ויש לבצע מעקב אחריו ללא הפסקה אבל שמתי לב לדבר אחד אצל סוסים שלא כל כך רגישים- הם יותר מפליצים הגזים פשוט לא מצטברים נ.ב. השימוש בתערובת במקום בשיבולת או שעורה היה הסיבה העיקרית

אוי.... עצוב...

טוב אם הגזים מועילים לסוסים אז טאורה וקאיה יכולים להיות בטוחים
ואבו דני מה זה? "שבת המלכה?" חחחחח

פרסה

New member
היום בחווה יש לנו מקרה של קוליק

בו חטף קוליק ממש לא רציני בגלל שהוא לא שתה מים אז כל היום עשינו לו סיבובים אם הטרקטור רק שתדעו בדרך כלל הטיפול הכי טוב לסוס בקוליק קל זה להעמיד אותו הרבה ליד מים, לא לתת לו לרדת להתגלגל, לא לתת לו אוכל ביום הראשון, אחרי היום הראשון לתת אוכל רטוב כמו דשא או עשבים, לקשור אותו לרכב פעם בשעתים למשך חצי שעה לנסוע כל הזמן על 15 קמ"ש ולדאוג שיהיה בטרוט, לבדוק שהוא מחרבן ומשתין לעיתים קרובות (במידה ולא להזמין וטרניר) לקולק בקושי בינוני (הבטן מלאה הסוס לא משתין או מחרבן) הוטרניר יכניס לסוס צינור דרך האף וירוקן לו את הקיבה במידה והסוס לא שותה ולא משתין הוטרינר יחבר לסוס אינפוזיה, יתכן שהוטרינר ירצה לקחת דוגמא ממי הקיבה או למשש את הקיבה מבפנים ויכניס את ידו לתחת של הסוס לאחר יצוב מצבו של הסוס פעלו על פי הוראות הוטרינר. אל תאכיל את הסוס!, אל תתן לו ליפול לרצפה. מומלץ לקשור אותו לרכב ולהוציא אותו בטרוט למשך כחצי שעה במידה והוטרניר נתן אינפוזיה יתכן והוא ישאיר את הקטטר(המחט) של האינפויזה על צאוורו של הסוס. במידה והסוס ירד לרצפה הוא עלול לפצוע את עצמו קשות (וזה קרה לנו אם סוס) קוליק חמור! הוטרינר יבדוק את הקיבה ע"י הכנסת היד דרך התחת של הסוס, יכניס לו צינור לתוך הבטן וירוקן את כל האוכל והמים מהקיבה. במידה והקיבה מפוצצת לא יהיה לסוס הרבה סיכוי אבל הוטרינר ימליץ לקחת אותו לבית החולים הוטרינרי בבית דגן (בבית החולים אין כמעט סיכוים שהוא ישרוד העלויות בבית החולים הם גבהות מאוד) אל תעשה: אל תתן לסוס לרדת לרצפה אל תרכב עליו אל תתן לו לרוץ יותר מידי אל תיתן לו לאכול עשה דאג לתת לסוס הרבה מים תן לו ללכת הרבה (זה משחרר את הסתימה) תופעות בזמן קוליק משחק אם המים (יש לאפשר לו) ירידה להתגלגל אדישות הסוס ישמיעה קולות תופעות בהתחלה הסוס ישכב ברבה על הריצפה יאבד כוח ישלשל ישחק אם המים מניעה לדאוג שהסוס שותה הרבה לדאוג שלא יקבל יותר מידי תערובת/שעורה לא יקבל לחם יבש לא יוכל יותר מידי לחם יתכן והסוס יחפש את האוכל על הצפה ויוכל גם את הקקה שלו (יש לנקות מיד) אם אמרתי משהוא לא נכון אני מחכה לאבן מקווה להיכנס לטאג לין (אולי אני אכתוב מאמר?)

vet

New member
נו, זה לא כל כך פשוט

עם כל הרצוון הטוב, לא ניתן לחלק את סוגי הקוליק והטיפול בהם בצורה כה ברורה כפי שתארת. אתה מוזמן לקרוא את הקישורים למעלה שכתבתי בנושאי אבחון וטיפול בקוליק. מאחר שאין סיבה לחזור על כל מה שכתבתי שם, אגיב רק לדברים הבאים: ראשית החמור ביותר ממה שכתבת הוא שבבית החולים אין לסוס סיכוי לשרוד(זה לא רק השמצה פרועה שלא ברור לי על מה אתה מבסס אותה, אלא כמעט הוצאת לשון הרע).אם הסוס אכן ישלח לבית החולים רק כאשר המעי כבר התפוצץ, הרי שבאמת חבל על הזמן. לעומת זאת עם הסוס ישלח מוקדם, הרי שהסיכוי להוציא אותו מקוליק (גם קשה) גבוה בהרבה מכל טיפול בחווה. הערתי פעם שלטעמי להכריח סוס בקוליק לרוץ (ועוד אחרי רכב!!!!) אינו תורם דבר לבריאותו, אלא רק גורם להחמרת ההתיבשות בה הוא נמצא בכל מקרה הסטרס והעייפות. "עשה דאג לתת לסוס הרבה מים " = טעות. בקוליק לא נותנים כלום עד שברור שדברים מסתדרים. אסור לקבל החלטות רפואיות לבד. יש במקום זה לקרוא לרופא מוקדם. לסיכום אחזור שוב לענין בית החולים (ולא אני לא עובד שם). למה לא ציינת שרק שם ניתן לנתח סוסים? לצערי עדיין יש רופאים שמתכחשים לקיומו של מוסד זה, ומשקולים לא מקצועיים מסרבים לשלוח לשם סוסים ובמקום זה ממשיכים בנסיונות שוא לטפל בסוס עד שהמצב כבר כה גרוע שהסוס לא ישרוד בכל מקרה (אגב יש גם כאלה ששולחים את הסוס בשלב זה לבית החולים כדי שלא ימות כאשר הוא תחת אחריותם אלא בבית החולים). נכון שלמעלה מ-90% מהקוליקים מטופלים בהצלחה בחווה, החוכמה היא לדעת להפנות את אלה שצריכים את זה לבית החולים לטיפול יותר אגרסיבי. חג שמח.

תודה על ההסבר

לא ידעתי שאנשים מריצים את הסוס שיש קוליק! אנחנו ישר קוראים לוטרינר....

פרסה

New member
ד´ר אלישר

לגבי בית החולים: לפי מה שאני זוכר (אין לי כל כך זמן לבדוק שוב) רשמתי שבמידה והמעי מפוצץ אין כמעט סיכוי שבבית החולים הוטרינרי יצילו אותו ואני מאמין שתסכימו איתי. הרבה וטרינרים לא שולחים לשם את הסוסים כי העלויות גבוהות. לפני שבוע סוסת טורברד של 50 אלף שקל חטפה קוליק. בעל הסוסה לקח אותה אם קוליק במצב בינוני לבית החולים בבית דגן הוא שילם 15 אלף שקל והיא מתה. אני לא יודע בדיוק מה עשו לה(ניתוח וכ´ד) אבל זה עלות גבוהה מאוד. אני לא חושב שבעל של סוס בשווי 3000 שקל יוכל להרשות לעצמו לטפל בסוס ככה ועוד שיש 80% שהוא ימות. לגבי הקשירה לרכב: לפי מה שידוע לי זה משחרר אותו, מקל על הכאב וגורם לו לחרבן יותר ולנקות את הקיבה. חשוב מאוד להזכיר יש לקחת את הסוס רק בטרוט או הליכה. הקשירה לרכב זה לא בשביל לגרור את הסוס אלה בגלל שאסור לרכב עליו ואני לא מאמין שמישהוא יתחיל לרוץ לידו אז זאת השיטה הכי טובה. לגבי המים: באמת שכחתי לצין במקרה והסוס לא משתין לא מומלץ לתת לו מים (זה עלול לפוצץ לו יותר את הקיבה) במקרה כזה מומלץ להתיעץ אם וטרינר בנוסף כל מקרה הוא חריג לכן אם סוס אחד לא משתין וגם השני ככה זה לא אומר שהם צריכים לקבל אותו טיפול. תמיד מומלץ להתיעץ אם וטרינר ניתוח: שאלתי אליך כיצד ניתוח יעזור? ניתן להגיב. כל תגובה תתקבל בכיף

vet

New member
לצערי קצרה היריעה מלתאר הכל

קיימים אינספור סוגים של קוליק. הקיבה עצמה רק לעתים רחוקות אשמה. מעורבות הקיבה נובעת מיכולתם הקלושה של הסוסים להקיא, ועל כן כאשר לדוגמא מעי נסתם נוזלים המופרשים לתוכו כחלק מהתהליך הפתולוגי, מצטברים ולבסוף ממלאים את הקיבה עד פיצוצה. הבדיקה הרקטלית אינה כוללת את הקיבה אלא אם לרופא יש יד באורך של מטר וחצי... ניתוח? ובכן בניתוח ניתן לעשות הרבה. כמעט כל הסוסים שצריכים ניתוח ימותו בלעדיו, והסטטיסטיקה מראה שרוב הסוסים המנותחים שורדים (אני ממליץ שתתנצל בפני בית החולים). המחיר? גבוה מה לעשות. סוסים עולים כסף ואחזקתם יותר. כמובן שקל יותר לקנות סוס חדש, השאלה היא מה וכמה אתה מוכן לעשות למען הסוס שלך ששירת אותך בנאמנות. אתה לצערי נראה לי מאלה שלא יעשו הרבה. אני אמשיך ואחזור כמה שצריך עד שהמסר יועבר: הכרחת הסוס ללכת/ לרוץ כאשר הוא סובל מכאב הינה לא במקום, עלולה להזיק, וראוי שהחלטה כזו תתקבל רק ע"י רופא לאחר שהסוס נבדק.

פרסה

New member
תראי

לגבי קשירת הסוס לרכב זו המלצה של שני וטרינרים לאחת קוראים דליה ולשני אני לא זוכר שוב זה מכדי לאלץ את הסוס הכוח אנחנו קושרים בשביל לא לרכב ולא לרוץ איתו ברגל תראי לא נראה לי שלבנאדם יש 15 אלף שקל בכיס זה קשה. הרי אי אפשר לתת מה שאין. אז לפעמים אין ברירה לגבי בית החולים זה מידע שאני קיבלתי מכל מיני בעלי סוסים

yael filan

New member
ummmm

i can´t read hebrew, can some one translate what is he saying? cos i think it´s something sad, and i want to know

storm15

New member
סוסה מדהימה אצלנו

חולה בקוליק הגעתי היום ושאלתי איפה נדה ודורון ילד אחד באורווה אמר לי שהיא חולה ושאלתי במה והוא אמר בקוליק המסכנה אבל בא וטרינר על הבוקר מוקדם ונתן לה זריקות ועכשיו היא בסדר התברר שהיא שיחררה את עצמה מהתא ואכלה מהכלי של השעורה ועד שהם שמו לב היא כבר אכלה די הרבה אבל היא בסדר וכבר מיום שישי יהיה אפשר לרכב עליה!

אני מקווה שהרצתם אותה....

הייתם צריכים איך שראיתם שהיא אוכלת מהשעורה ישר להריץ אותה... זה קרה גם לאינדוש שלנו..... אבל לה לא נגרם קוליק....במזל!

גם לנו היה פעם מקרה

שסוס קפץ את התא והלך למכל שעורה ואכל איזה 10 ק"ג אבל המאכיל בוקר ראה את זה ויש קרא לאחראי והוא הזמין וטרינר ועשו לו שטיפת קיבה לפני שזה התפתח לקוליק. היום הגיע הוטרינר לעשות חיסונים אז לא עשינו את האמיון קפיצות לתחרות. כנראה שאני אתחרה על טאורה בסוף
אבל אני אדע רק מחר....

מ י כ י

New member
??

מה שאתה בעצם אומר זה שכמות גדולה של תערובת (או בכלל תערובת) זה מה שגורם לקולוק? כי בחווה שאני רוכבת הארוחת ערב שלהם זה תערובת...

angel457

New member
בקשר לקוליק גם לי היה מקרה כזה.....

בחווה שאני רוכבת בה לפני כחודשיים בערך.. היה לנו סוס שקראו לו גרלם.. והוא חלה מספר פעמים בקוליק אבל הוא החלים מהם.. כזכור לכם לפני בערך כשלושה חודשים עד ארבעה הייה וירוס מאוד מסוכן שהתפשט בכל רחבי הארץ.. לצערי אותו גרלם חלה בו והיו לו בלוטות בגרון שאם הן היו מתפוצצות הוא היה מת מזיהום.. מנהל החווה המפגר שלנו חשב שהוא החלים מהמחלה כנראה.. והוא התחיל לשבץ את הסוס הזה בשביל שירכבו עליו!!!!!! באחד השעורים שרכבתי אחד האנשים רכב על גרלם בקבוצה איתי ופתאום הסוס גנח על הרצפה!!! והתחיל להתפלש.. הוא עשה זאת מספר פעמים עד שהורדנו את הציוד ממנו ולא נתנו לו לשכב.. למרות שהוא מאוד סבל.. לצערי אחרי כפחות משבוע הסוס הורדם.. כתוצאה מהקוליק... אני ממש עצובה!!! ואני מתגעגעת אליו!!!!!!!! תנו תגובותתתתת....... ותנחומים..

נכוןןןןןןןןןן!!! גרלם מת מקוליק...

ומה עוד ש, הם לא עשו לו התרגלות חזרה לעבודה אלא ישר קאנטר בלאגנים והוא מסכן... אז הוא נפל במנז´ ואח"כ גם באורווה הוא שוב נשכב.... נר זיכרוןןןןן לזכרו

angel457

New member
גרלמוש!! מתה עליך!!!!

כן חבל על הזמן מה הלך שם!!!!!!!!!!!! וזה עוד קרה בשעור שלי!!!!!!!! מה זה היינו עצבנים על יהודה המפגר הזה!!!!! אני ראיתי במו עיני איך הוא סבל!!!!!!!!!!

למעלה