לענבל- כופתיות ועוד
ערב טוב ענבל, חן חן על קבלת הפנים הלבבית. הכל ברוח טובה ולמען בעלי החיים. זהו נושא חשוב מאד וחשוב לעשות כאן סדר. תזונת תוכים בעלת חשיבות אדירה לבריאותם. אכן, צריך להזהר בשימוש בשמם של פרטים אלה ואחרים ולהזהר אפילו באספקט המשפטי. חשוב עוד יותר להתבסס על עובדות ודעות מקובלות. בשורה התחתונה- כל בעלים/מגדל/וטרינר רשאי וצריך לפעול לפי ההגיוני בעיניו/יה. רבים המגדלים שעדיין סבורים שגרעיני חמניה הם תזונה נפלאה לג'אקו. רק שהם לא מבינים מדוע כל 5 שנים צריך לקנות תוכי חדש. אני שמח שאנו מסכימים שגרעיני חמניה הם "הרוע בהתגלמותו". אני ממליץ להתעמק בדברים, לפני שהם עולים אל עולם האינטרנט, כי גם כאן יש לדברים השלכות. למשל לגבי דברי דר' גנץ- בדפי ההסבר שלו הוא ממליץ על לפחות 80% כופתיות (קישור:http://vethospital.huji.ac.il/info-pages/ten_commandments.pdf) ויתכן שהוא ישמח להשתתף בדיון. לגבי מחקרים וידע תזונתי: דר' האריסון ותום רודיבוש הם מובילים בתחום התזונה של צפורים בכלל ותוכים בפרט. זה נכון שעדיין אין ידע כמו בתחום התזונה היחסית פשוטה של כלב/חתול, אך רבים הם הוטרינרים המומחים בעולם (ולאו דוקא בישראל) שמצטרפים להמלצת דר' גנץ והמלצתי להתבסס על תזונה מלאה (=כופתיות) כיון שבכל כופתית וכופתית יש הרכב בדוק ומדוד של אבות המזון. כשמתבססים על "בישול ביתי" איכות והרכב הרכיבים לא ידועה וזה פותח פתח לחוסר איזון עם הנגרות שלו. כמו כן כשמציעים לתוכי מגוון ירקות/פירות/נבטים/גרעינים ועוד- הוא תמיד יבחר את הטעים ביותר ולא את הבריא ביותר- הוא לא יקבל את כל אבות המזון בכמויות והיחסים הנכונים. רבים הגופים המקצועיים ואנשי המקצוע המדהימים שממליצים על בסיס מוצק של כופתיות ולא מזון ביתי (מהעולם כולו, גם בישראל יש בקרב אנשי מקצוע חוסר-ידע וחוסר-עדכון). למשל: AAV- ארגון הוטרינרים של ציפורים מארה"ב. אצרף טקסט שלהם בהודעה נפרדת. הם ממליצים על כופתיות וממליצים על מזון ביתי רק אם אין כופתיות בהישג. הם מדגישים את הקושי, על גבול הבלתי אפשרי, לאזן את התזונה כראוי בתנאים ביתיים. אני אבדוק את אורכי המחקרים שבוצעו. אך חד משמעית- הכופתיות של הריסון ושל רודיבוש נמצאות בארה"ב מעל 10 שנים בודאות ושתי החברות נחשבות למעולות. ביטלת את מפעל חייו של תום רודיבוש בהודעת פורום אחת. האיש תרם רבות למחקר, החל במחקר באוני' דייויס המהוללת במשך 16 שנים והרבה בשוק הפרטי (קישור: http://roudybush.com/index.cfm?fuseaction=nature.story). בעניין החברות המסחריות- נכון שיש חברות שמייצרות כופתיות בשלל צבעים וטעמים ועל אלה לא אמליץ. (כדאי שתבדקי היטב את רשימת המרכיבים וחומרי התשמורת). השאיפה היא תמיד להאכיל בכופתיות ללא חומרים משמרים, ללא תוספות מן החי, וללא צבע מאכל. אם היינו בארה"ב הייתי ממליץ על הריסון- שהן כופתיות אורגניות(!) אך הן לא בנמצא ורוב הסיכויים שלא תהיינה, בעקבות המחיר הגבוה מאד. דרך אגב, הן כל כך איכותיות שהן מותרות גם למאכל אדם, ומניסיון, הן טעימות. התזונה הטבעית הביתית, נשמעת טובה. נשמעת טעימה, הוליסטית ובריאה. אך אין לה בסיס מדעי. יתכן שיש המלצות של מגדל X או מגדל Y וגם של וטרינרים, אך אין בסיס מדעי. הבא בתור הן כופתיות רודיבוש. שעונות על הקריטריונים שציינתי, יחד עם טעימות גבוהה ואחוזי הצלחה גבוהים מאד של "שכנוע" תוכים בוגרים וצעירים לעבור מזרעים/גרעינים לכופתיות. הרבה מגדלים ווטרינרים שמחים שרודיבוש בישראל ולכן חבל לי שביטלת את רודיבוש בכזו קלות. רודיבוש מציע לי, כוטרינר של ציפורים, לא רק מזונות לשלבים שונים בחיים: לגוזל, לשלב הגמילה, בוגר שלא ברבייה, בוגר ברביה, בוגר בעודף משקל, בוגר עם עודף משקל ברביה אלא גם מזונות רפואיים לתמיכה בתוכים במשך מחלות שונות. מוצרים אלו נותנים אפשרות להתאים לכל ציפור את התזונה המתאימה ביותר גם בריאותית, גם קלורית ועוד. העובדה שרודיבוש חדש לחלקנו, לא עושה אותו פחות טוב. להיפך. דר' שלומית לוי, מכירה וממליצה על רודיבוש למשל (אני לא מכירה את המוצר הספציפי הזה של רודיבוש, אבל המוצרים שלו בעיקרון נחשבים לטובים מאד בארצות הברית. הוא בן אדם אמין ואפשר לסמוך על המוצרים שלו. ד"ר שלומית לוי, מרכז וטרינרי השרון, רעננה, מתוך פט-נט). עוד דבר שאני אוהב ברודיבוש, זה שהוא נותן אופציה לתוכונים וקוקטילים לאכול כופתיות ולא רק לתוכים הגדולים. ושוב- אחוזי ה"שכנוע" גבוהים מאד. כואב הלב שהציפורים הקטנות מתות מתת-תזונה על דוחן וגרעיני חמניה. הסטנדרד בארץ התקבע על צבעי מאכל ושלל גימיקים ושוב- חבל. אני בעד הגישה של מזון לשלבים שונים ולא למוצר עבור תוכי X ומוצר אחר עבור תוכי Y- וכשבודקים- אין הבדל בין השניים, או שמגלים שההבדל לא מבוסס על מחקר, אלא על אריזה צבעונית ויפה. כפי שציינת, עניין התזונה הוא לא אמת חד משמעית, אך שאיפתי היא להתבסס על ניסיון ומחקר. דרך אגב- כמשתמשים במוצר מסוים, תמיד כדאי להצמד להוראות היצרן, כולל האחוזים והכמויות, כי אם חורגים מהם אז המוצר מאבד מיעילותו. מה יעזור מזון רפואי לחולה כליות אם במקביל נאכיל אותו עוגיות עתירות מלח??? כנ"ל לגבי כופתיות- אם היצרן ממליץ על 100%- כך אמורים להשתמש במוצר שלו. אם יצרן אחר אומר 80% כך יש לעשות במוצר שלו. מתוך כבוד לזולת, לא אכנס לענייני וט' ספציפיים מעבר לאלה שמפרסמים את דבריהם ברבים . צר לי לכתוב זאת אך גם חלק מהוט' שמטפלים בציפורים בישראל, לא מעודכנים. חד-משמעית. אם תרצי אפרסם שמות של וט' רבים מחו"ל. לצערנו או לשמחתנו, לא את ולא אני המצאנו את הגלגל, אך חשוב שדברים ישמעו ברבים. המשך חג שמח, טעים ובריא (גם לתוכים) בברכה דר' עמיר מאורר