קדושה

yaakii

New member
קדושה

1.איזה קטעים בקדושה הציבור צריך לומר ואיזה קטעים החזן לבדו צריך לומר? כי לפי סידור אחד שכתוב על קטעים שרק החזן צריך לומר אבל תמיד הציבור שר אותם איתו (בשבת)...? 2.סבי אמר לי שהמנהג הזה לפנות שמאלה,קדימה ואחורה במילים "....זה אל זה ואמר" הוא מנהג ללא בסיס שלא מוזכר בשום מקום, ולכן לא כדאי שאעשה אותו, האם זה נכוון?

תשובות

הציבור+החזן:"נקדישך ונעריצך כנועם שיח סוד שרפי קודש המשלשים לך קדושה וכן כתוב על יד נביאך וקרא זה אל זה ואמר קדוש קדוש קדוש השם צבקות מלא כל הארץ כבודו" החזן:לעומתם משבחים ואומרים הציבור+החזן:ברוך כבוד ה' ממקומו החזן:ובדברי קדשך כתוב לאמר הציבור+החזן:ימלוך ה' לעולם אלוקיך ציון לדור ודור הללויה בשבת שרים כולם "כתר יתנו לך...." וכשמגיעים לקטע הנ"ל נוהגים בו כמו שכתבתי אבל יש נוהגים גם להגיד את השורות של החזן. 2.לא יודע אם זה מנהג או הלכה אבל הרוב עושים אותו וגם הגדולים בתורה אז למדנו מהם אולי מי שבקיא יגיד לך מה המקור. עצת עבות את בטוחה ששאלת כיצד לנהוג כשהחזן אומר קדיש? אולי קדושה התכוונת? בכל מקרה בקדיש צריך להקפיד לענות אמן, ואמן יהא שמיה רבא ולכוון בו שיתרבה כבוד ה' בעולם. יש מעלה לעמוד בזמן הקדיש אבל לא חובה בכל מקרה מי שהיה עומד כשהתחילו לומר קדיש לא יישב עד שיסיימו "...שמיה דקודשא בריך הוא"

asaf2000

New member
הארה

באמצע שכתבתי תשובה הלכתי לשבור את הצום ולחצתי :"שלח" רק אחרי רבע שעה לכן לא ראיתי שכבר ענית.

כנראה שאני לא יודעת מה כל קטע

בתפילה אומר.... אני התכוונתי לקדיש בפי יתקבל ויתגדל שמיה רבה ויקרב משיחה וכל זה.... שהחזן קורא בתפילות שחרית, מנחה, וערבית. [קדיש זו התפילה שאומרים בבית העלמין? אז אני התכוונתי ל'חצי קדיש' כנראה, שאומרים בתפילות הרגילות, יתקבל ויתגדל שמיה רבה...] בכל אופן, בחצי קדיש שהחזן קורא, צריך לעמוד ולחזור אחריו ולהשתחוות איפה שכתוב 'כריעה' בסידור?

תשובה

רק מי שקורא את הקדיש כמו החזן בחצי קדיש או בקדיש תתקבל והיתום בקדיש על ישראל ויהא שלמא הם כורעים ומשתחווים איפה שצריך שאר הציבור מי שעמד יישאר לעמוד ומי שישב נשאר לשבת והעומדים לא כורעים רק עונים איפה שצריך. ההערה תקיפה בכל סוגי הקדיש!

asaf2000

New member
תגובה

קדושה זה מה שאומרים כשהשליח ציבור חוזר על התפילה. לגבי קדיש יש כמה סוגים של קדיש: קדיש שלם (שנקרא קדיש יתום), קדיש עם תתקבל וקדיש דרבנן. יש כמה מנהגים בנוסח העניה על הקדיש: מנהג רוב האשכנזים שעונים "אמן יהא שמה רבה מברך לעלם ולעלמי עלמיא [יתברך]" ומשם השליח ציבור ממשיך לבד, וכשהוא מגיע ל"בריך הוא" גם הקהל עונה אחריו (או איתו לפי חלק מהמנהגים) "בריך הוא", ואחרי זה עונים "אמן" אחרי "דאמירן בעלמא" כמובן. לפי הספרדים נוהגים לומר "אמן יהא שמה רבה מברך לעלם ולעלמי עלמיא יתברך ויתרומם וכו'" עד שמגיעים ל"דאמירן בעלמא". כשהשליח ציבור מגיע ל"בריך הוא" עונים "אמן" אחריו, אם הוא כבר כבר את 'בריך הוא' אז עונים אמן רק אחרי "דאמירן בעלמא ואמרו אמן" ולא מפסיקים את עניית "אמן יהא שמה רבה" בשביל לענות אמן אחרי ברוך הוא (אבל אם עוד לא הגעת ל"דאמירן בעלמא" והש"ץ כבר מגיע ל"דאמירן בעלמא" אז מפסיקים לענות אמן).

asaf2000

New member
תשובה

הציבור אומר "נקדישך ונעריצך כנעם שיח סוד שרפי קודש המשלשים לך קדושה ככתוב על יד נביאך וקרא זה אל זה ואמר" (לנוסח אשכנז: נקדש את שמך בעולם וכו'"), ואז מחכים שהשליח ציבור יאמר גם את המשפט הזה ואז הקהל אומרים "קדוש קדוש קדוש וגו'" אחרי זה השליח ציבור אומר "לעומתם משבחים ואומרים (אשנכזים: ברוך יאמרו) ואז הקהל אומר "ברוך כבוד וכו'". (אצל אשכנזים הציבור גם אומר את הקטעים "לעומתם משבחים ואומרים" "ובדברי קדשך כתוב לאמר").

למעלה