קביעת תושבות

GuyP54311

New member
קביעת תושבות

שלום לכולם,

כמה פרטים עלי – עברתי לארה"ב בתחילת 2013, כיום תושב ארה"ב (גרין קארד). גם בשנת המעבר וגם בשנים שאחריה לא הייתי בישראל יותר מ-183 ימים בשנה. אין לי נכסים, חשבונות, חובות או שום דבר אחר שקושר אותי לישראל ומרכז החיים שלי הוא בארה"ב לכל דבר ועניין. במשך כל הזמן הזה (מ-2013 עד היום) שילמתי ביטוח לאומי ובריאות מינימלי בישראל (באזור ה-150 ש"ח בחודש), כדי לשמור את הזכויות שלי למקרה שאני אחזור.

השבוע אמא שלי קיבלה מכתב מביטוח לאומי עם הכותרת "הנדון: קביעת תושבות על פי חוק הביטח הלאומי" ובו מצויין כי "על פי המידע והממצאים שבידי המוסד לביטוח לאומי הפסקת, לכאורה, להיות תושב ישראל בתקופה המפורטת להלן: מתאריך 1/9/2018 ואילך. לפיכך, לכאורה, אינך מבוטח על פי חוק הביטוח הלאומי ועל פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי בתקופה שפורטה לעיל".

כתוב גם שההחלטה תיכנס לתוקף תוך 45 יום ושאני יכול לערער עליה.

אז כמה שאלות:

1) אני עדיין מעוניין לשמור על הזכויות שלי בביטוח בריאות וביטוח לאומי בארץ. האם יש אפשרות כן להמשיך את הכיסוי?

2) האם ביטוח בריאות פרטי בארץ (הראל לדוגמא) יכול לכסות אותי אם אין לי ביטוח בריאות ממשלתי בארץ?

3) אם בסוף אני אוגדר לא כתושב, הבנתי שביטוח לאומי מחזיר חלק מהכספים ששילמתי. כמה אחורה אפשר לקבל החזר? מ-2013 או רק מהיום שבו אני מוגדר לא כתושב (1/10/2018)?

4) אם כספים יוחרו לי רק מהתקופה של 1/10/2018 ואילך, האם אני יכול לערער ולבקש להיות מוגדר החל מ-2013 ואילך ולקבל החזר מאז?

5) האם במצבי יש איזשהו יתרון להיות מוגדר כתושב חוץ מעניין ביטוח הבריאות?

תודה!

zuki3

New member
תשובות

1. 5 שנים אחרי שאדם עוזב את ישראל, ביטוח לאומי מבטל את התושבות שלו,
הרי אתה לא גר בישראל, ואתה יודע את זה, אתה כמובן יכול לפנות אליהם ולערער,
אבל בפועל אתה לא גר בישראל.
2. אתה יכול לעשות ביטוח בריאות פרטי, אבל לא תהיה חבר בקופת חולים כלשהיא, ולא מספיק שיהיה לך ביטוח מושלם אבל משלים, שזה ביטוח משלים את הביטוח הלאומי, סביר שתושבי חוץ יכולים לעשות ביטוח בריאות פרטי, אבל זה לא יכסה טיפולים למחלות בקופות חולים.
3. לא תקבל החזר תשלום מלפני התאריך שתוגדר כשביטלת את התושבות, היית תושב ישראל ולכן שילמת.

doronf65

New member
מנהל
כמה תשובות

1) אני עדיין מעוניין לשמור על הזכויות שלי בביטוח בריאות וביטוח לאומי בארץ. האם יש אפשרות כן להמשיך את הכיסוי?
- לא, הכיסוי הוא לתושבים. לקח להם זמן להבין שזה המצב, אבל אם תרצה לטעון לתושבות תצטרך להוכיח זאת עם עדויות.
2) האם ביטוח בריאות פרטי בארץ (הראל לדוגמא) יכול לכסות אותי אם אין לי ביטוח בריאות ממשלתי בארץ?
- למיטב ידיעתי ביטוח פרטי יכסה, אבל בדוק זאת ספציפית. כשיצאתי מהארץ ובזמנו היה לי בטוח פרטי ואפילו הוצאתי מהם מכתב שלביטוח אין מגבלות גיאוגרפיות.
3) אם בסוף אני אוגדר לא כתושב, הבנתי שביטוח לאומי מחזיר חלק מהכספים ששילמתי. כמה אחורה אפשר לקבל החזר? מ-2013 או רק מהיום שבו אני מוגדר לא כתושב (1/10/2018)?
- לא יודע, אחרים יענו
&nbsp
&nbsp
4) אם כספים יוחרו לי רק מהתקופה של 1/10/2018 ואילך, האם אני יכול לערער ולבקש להיות מוגדר החל מ-2013 ואילך ולקבל החזר מאז?
- לא יודע
&nbsp
5) האם במצבי יש איזשהו יתרון להיות מוגדר כתושב חוץ מעניין ביטוח הבריאות?
- לדעתי ממש לא. קודם כל, אתה חושף את עצמך להיות מחוייב למס הכנסה מהארץ. אם אתה טוען שאתה תושב, אז למה שלא תשלם מיסים?
- זאת ועוד, הם לא פראיירים. אם הרווחת כל הזמן הזה מעל למינימום, ושילמת רק מינימום, הרי ששילמת בחסר. לפי החוק אתה אמור לשלם בט"ל 15% מההכנסה שלך ולא 150שח. אני לא יודע מה הרווחת אבל דע שמאוד ייתכן שבכלל לא שילמת מספיק. אז הם לקחו עד שהמערכת פלטה אותך אבל אם תצטרך פתאום טיפולים הם עלולים לבדוק את זכאותך ולומר לך שאפילו ששילמת זה לא היה מס אמת ולא לראות אותך כמבוטח.

Kender00

New member
תשובות

ענו לך לפני אבל כמה התייחסויות
&nbsp
1. יש אפשרות אבל עד היום לא שילמת מס אמת ואני לא חושב שאתה רוצה לשלם 12 אחוז מהכנסה חייבת לביטוח לאומי (שזה כולל ביטוח לאומי פלוס ביטוח בריאות), כמובן שיכול להיות עוד הפרשי מס אבל תלוי מה אתה יכול לנקות, כמה שילמת בארה״ב וכדומה.
אתה יכול לערר אבל זה זה יחליש מאוד את הנושא של ניתוק תושבות לצרכי מס.
במקרה שאתה מערר וזה לא מתקבל אז אתה יכול לפנות לבית משפט לעבודה (תביעות נגד ביטוח לאומי נדונים בבתי משפט לעבודה)
&nbsp
2. לכסות אותך לאיזה מטרה? הזמן ביקורים בישראל? או אתה מתכוון לחזור?
לכיסוי בזמן ביקורים הביטוח הרפואי שלך מארה״ב יכסה מקרי חירום, לא מקרה חירום רוב הביטוחים לא יכסו, יש אפשרות לקנות ביטוחים שמכסים תושב ישראל בישראל שאינם ביטוחים משלימים על ביטוח בריאות חובה, חלק מקופות החולים מאפשרות ביטוח למי שאינו מכוסה ע״י ביטוח בריאות, למשל מי שנותקה תושבות וחזר אחרי מספר שנים נופל תחת תקופת צינון (חודש על כל שנה שהיה בחו״ל עד מקסימום של 6 חודשים)
ניתן לפדות את התקופה או לקנות ביטוח מקופת החולים (לרוב דרך הקופה זול יותר)
תקופת הצינון חלה רק על מי שגילו 18 ויותר (לילדים אין תקופת צינון)
&nbsp
3. אתה יכול לערר על זה, בעבר ביטוח לאומי היה מוכן להחזיר רטרואקטיבית אבל היום לא, שוב תמיד פתוחה האופציה לפנות לבית משפט לעבודה.
&nbsp
4. ראה תשובה ל 3
&nbsp
5. איזה יתרון יש לך להמשיך להיות מוגדר כתושב ישראל (אתה עדין אזרח ישראלי)
האם אתה רוצה לשלם 12 אחוז (ולא כפי שצויין בהודעה אחרת 15%) מהכנסה חייבת לביטוח לאומי?
האם אתה צורך שירותי בריאות בישראל?

JochaSchwartz

New member
תגובה

אנסח את השאלה שלך בעיניים של מי שגר בארץ, אל תיקח את זה אישית נגדך (אני בכוונה כותב בצורה בוטה, כדי לשקף את העניין):
אתה כבר 5 שנים לא גר בארץ, לא משלם מיסים, לא משלם ביטוח בריאות ולאומי (אתה משלם 150 שח לחודש, אתה חייב ב12% מהכנסותייך).
ועכשיו - אחרי ש5 גנבת פוליסת ביטוח בריאות בפרמייה אפסית, אתה שואל האם ניתן לקבל אפילו את הפרמייה המינימלית הזאת בחזרה.
לגופו של עניין: אני מקווה שאם תנסה לקבל את הסכום בחזרה, המדינה תהיה מספיק חכמה לבקש ממך 12% מהכנסותייך עד למועד ביטול התושבות.

GuyP54311

New member
שאלות המשך

תודה על התגובות (החיוביות), כמה הבהרות:

1) אני מבין שמה שמוגדר כ-"ניתוק תושבות" מתבצע רטרואקטיבית, כלומר רק בדיעבד. הכוונה שלי הייתה לשמור על הזכויות שלי כמה שיותר אבל מכיוון שביטוח לאומי החליט בשבילי, אז "אם כבר אז כבר" - האם יש תהליך שאני יכול להציג בפניהם הוכחות שהחל משנת 2013 אני לא תושב ישראל וכך לקבל החזר על כל התקופה? אני מבין שבעבר זה היה אפשרי, האם גם היום?

2) מישהו מכיר את התהליך המדוייק של לקבל בחזרה את הזכויות הרפואיות? זה תהליך של תושב חוזר? מה הקריטריונים?

הערה כללית:
ההכנסות שלי בשנים האחרונות הן מעטות וברובן פסיביות (תודה ששאלתם). לא אכנס לסיבות אבל אני לא מאחל לאף אחד מכם להיות במצבי. העובדה שהדאגה העיקרית שלי היא לביטוח בריאות אומרת משהו. לא ברור לי למה התגובה האינסטינקטיבית (בחלק מהתגובות), בצורה ישירה או בין השורות היא שאני מנסה לנצל את המערכת ומי שחושב ככה צריך לשאול את עצמו למה הוא חושב ככה.

Kender00

New member
תשובות

1. יש שני סוגים של ניתוק תושבות, הראשון מול ביטוח לאומי וזה ניתן לבצע מראש ע״י מילוי טופס ניתוק תושבות,
השני מול מס הכנסה, בגדול ניתן לבצע מראש גם את זה אבל זה תהליך מסובך ולרוב מס הכנסה לא רואה מי שהיה פחות מ 3 שנות מס מחוץ לישראל כמי שניתק תושבות (בניגוד לפסיקה)
לרוב הבעיה היא שברגע שמס הכנסה קבע שאתה תושב לצרכי מס ביטוח לאומי מצתרף לקביעה.
במקרה שלך ביטוח לאומי יכול לטעון שרק מהתאריך שאתה תושב אתה חייב בתשלום לכן לא מחזירים את הכספים, כפי שרשמתי יש לך זכות לערר על זה וכמובן פתוחה לך הדרך לפנות לבית משפט לעבודה על מנת לתבוע, אבל זאת שאלה לאיש מקצוע שיוכל לתת מידע אמין האם יש תקדימים בנושא ומה הסיכויים.
&nbsp
2. מידע לגבי תושב חוזר אתה יכול למצוא פה https://www.btl.gov.il/Audience/toshavChozer/Pages/default.aspx
כמו כן כפי שציינתי אני זוכר לפחות קופת חולים אחת שמאפשרת לקנות ביטוח דרכה בזמן ההמתנה (לפי זכרוני בעבר ראיתי שהם גובים משהו בסביבות 500-600 שח לחודש)
&nbsp

vinney

Well-known member
כמה הערות

1. לא, זה לא בהכרח רטרואקטיבי, אני עשיתי ניתוק תושבות בביטוח לאומי עוד לפני שעליתי על טיסה. יש פה כמה נקודות שיכולות לבלבל:

ניתוק תושבות בביטוח לאומי != ניתוק תושבות במס הכנסה. אלה גופים שונים ובלתי תלויים ולכל אחד מהם יש קריטריונים שונים ואינטרסים שונים. ביטוח לאומי מעוניין לנתק תושבות כמה שיותר מהר (ולכן הצלחתי לעשות את זה מראש מאוד בקלות) כי זה מוריד מהחובות שלהם כלפי האזרח (בדיוק החובות שאתה מעוניין לשמור). מס הכנסה לעומת זאת מעוניין לא לנתק תושבות כי זה מאפשר גביית מסים יותר גדולה.

ביטוח לאומי מנתק תושבות אוטומטית למי שנמצא בחו"ל יותר מ5 שנים (כפי שקרה לך), ולא נראה לי שתוכל לשמור על התושבות הזאת מבלי לטעון באופן אקטיבי (ע"י הצהרה מפורשת) שמרכז חייך הוא בישראל. טענה כזאת בתורה תגרום למס הכנסה להתייחס אלייך כתושב (כי הרי עצמך טענת), מה שיטיל עלייך את נטל מס ההכנסה הישראלי, ובעקבותיו את נטל מסי הביטוח הלאומי (12% שהוזכרו כבר, שלא ניתן לקזז מהם את מה ששילמת בארה"ב).

מס הכנסה מנתק תושבות רטרואקטיבית, ועקרונית אתה צריך להגיש דו"ח שנתי ולשלם מס עד שהם יגידו לך להפסיק (או לטעון שאתה לא חייב מס ולקוות שהם לא ידחו את הקביעה). רוב האנשים שאני מכיר פשוט מתעלמים מרשות המסים.

להערכתי, אם לוקחים בחשבון שאתה כנראה מרוויח יותר מהממוצע בארה"ב, עדיף לך פשוט לקנות פוליסת ביטוח פרטית מלשלם 12% מס לביטוח לאומי + הפרשים למס הכנסה והתעסקויות עם כפל מס.

2. תהליך של תושב חוזר הוא די פשוט. יוצרים קשר עם ביטוח לאומי ומשלמים להם "כופר" (שאתה צריך לשלם לפני שאתה חוזר לארץ) כדי לפדות את תקופת האכשרה (עד 6 חודשים). זה יוצא סד"ג 12 אלף שקל (ראה קישור [1]).

[1]: https://www.btl.gov.il/Insurance/Living_abroad/Pages/pidyonTkufatHamtana.aspx

randomwinds

New member
האמת על "מס אמת"...

ככלל, וע"פ הידוע לי ומה שהופיע באתר ביטוח לאומי, התשלום החדשי לביטוח לאומי וביטוח בריאות ממלכתי נקבע ע"פ השומה שמס הכנסה מנפיק. בהעדר שומה, משלמים את המינימום. לא ידוע לי על איזהשהו חישוב שביטוח לאומי עושה, לקביעת התשלום החדשי, שמתבסס על הכנסות בחו"ל או בארץ, מלבד שומת מס הכנסה

פנה לביטוח לאומי למספר המיועד לגרים בחו"ל
972-8-936-9669+
ושאל על האפשרות להמשיך ולהיות מוגדר 'תושב' לענין ביטוח לאומי

ככלל, אם אתה משתמש בשרותי ביטוח בריאות ממלכתי בארץ אזי יש בכך לחזק את זיקתך לארץ, כאשר מס הכנסה בוחן את תושבותך. אם מס הכנסה מחליט שאתה תושב ישראל לענינו, אזי תחוייב בתשלום מס בארץ ומזה יגזר תשלום לביטוח לאומי (גם אם לא תשלם בפועל מס הכנסה בארץ בגלל אמנת המס בין ישראל לארה"ב)

אם השתמשת בשרותי בריאות או ביטוח לאומי בתקופה ששילמת, לא נראה לי שתהיה זכאי לאיזשהו החזר

פנה לקופות החולים השונות לברר מה הם מציעות למי שאינו תושב. למשל תכנית Well-Come של מכבי
https://www.maccabi4u.co.il/407-he/Maccabi.aspx

בנוסף לקופות החולים, סוכן ביטוח בארץ יוכל לומר לך מה מציעות חברות הביטוח השונות למי שאינו תושב. למשל Tour & Care של הראל
https://www.harel-group.co.il/Insurance/foreign/policies/Pages/tour-and-care.aspx

למעלה