קאפו והשלכות

AshkA_

New member
קאפו והשלכות

ראיתי עכשיו את ``קאפו``. הסרט שזכה בפרס כלשהו, מדבר על תקופת השואה מזוית שונה - השוטרים היהודים שמונו על ידי הגרמנים, כדי להשליט סדר ומשמעת במחנות ובגטאות. לא אהבתי את הסרט. משהו צרם לי בצורה שהם הציגו את הנושא. הצגת פרוטוקולים משפטיים על אנשים שהואשמו בשיתוף פעולה עם הנאצים, וגזרי עתונות בעיקר של משפטים ועדויות. אבל הם הראו משהו שונה. עדויות של אנשים, גם אסירים, וגם שוטרים ומפקחים בעצמם (לא היה ברור לי העניין. אם הם היו שוטרים, למה הם לא בכלא עקב החוק הזה, ``חוק לעשית הדין בנאצים ובעוזריהם`` (מי אמר ששיעורי אזרחות לא מועילים)). מצד אחד, קצת קשה להבין איך אדם, שעד המלחמה היה שפוי, מוכן לקבל על עצמו תפקיד שכזה. ראיתי את הניסוי בפסיכולוגיה שנותנים לאנשים את הכוח לתת זרם חשמלי לאנשים אם הם טועים בשאלות. כל שאלה לא נכונה, זרם חזק יותר. כמובן שהנבדקים אמורים לשחק את הכאב, אך אנשים התמכרו לתחושת הכוח ובאמת הכאיבו לאנשים רק משום שטעו בשאלות. בכל אחד יש משהו רע. אבל להעדיף את עצמך ולעשות הכל בשביל אולי להנצל גם כשהתפקיד הוא להעניש, להרביץ ואף להרוג? כמובן, שבתור אחת שנולדה למציאות מוגנת של ישראל חזקה (יחסית), קשה לי להבין את העניין. אבל אנשים רצו רק לשרוד. איף אפשר להאשים אותם. חוץ מזה כל הרגשות אשמה שלהם. עכשיו כשהם בארץ הם יכולים ללכת ופתאום מישהו יזהה אותם. ``הי זה היה המפקד בלוק שלי שהרג את החבר הכי טוב שלי רק כי הוא לא חבש כובע למסדר``. דוגמא טובה לכך היא בסרט ``תלמיד מצטיין מידי``, כשהזקן בבית החולים פתאום זיהה את שכנו לחדר כקצין הממונה עליו במחנה. איך אפשר לחיות עם עצמך. טוב כל ההודעה הזו די מבולבלת ולא ניתן להבין ממנה אם אני מצדדת בהם או מגנה אותם. זה מכיוון שאי אפשר לדעת מה היית עושה שם. לא יודעת כבר כלום אוף. עוד שבוע יש לנו את טקס שחזור המסע. תבוא אשת העדות שלנו, וגם המדריך המצוין שהיה לנו. כולם יבואו בחולצות המשלחת ויהיו אחידים. דגל ישראל יתנוסס בכל פינה, והשיר השלט שלנו יהיה ``אין לי ארץ אחרת``, שמשום מה נתפס אצל כולנו כשיר שמבטא את הרגשתנו בצורה הכי טובה. הכל מתנקז לנקודה אחת. אין שום מוצא. כן. זה יום אחרי שהייתי ממש ממש שמחה..

HilOneT

New member
פספסתי..

דווקא רציתי נורא לראות את הסרט .הייתי במשלחת והאמת היא שמאז אני הרבה יותר מתעניינת בנושא ויודעת הרבה יותר והעובדה שבספרות מוגבר אנחנו לומדים על השואה חיזקה אצלי את העניין בנושא, המורה לספרות המליצה לנו לראות אותו...אבל פספסתי. מתי הייתם בפולין?

goldy

New member
אנשים יעשו -הכל- כדי להמשיך לחיות

הרצון לחיות קבור לאנשים עמוק עמוק בתת המודע. כש``הנבדקים`` צעקו מה``כאב`` לא איימו על חיי הבודקים. תאמיני לי שאם היו מאיימים על חייו של זה שהיה לוחץ על הכפתורים למכות החשמל הוא היה לוחץ על הכי חזק כדי להמשיך לחיות. אבל מכיוון שזה היה רק ניסוי חלק נכשלו, ואת לא הבנת אותו. מקווה שהסברתי כנדרש. מאיפה את יודעת שמדריך ואשת העדות יבואו לטקס?

חתולית

New member
שני צדדים למטבע

זה כל כך עצוב ונכון ומרגיז. כשאני חושבת מה אני הייתי עושה אני מגיעה למסקנה שאני לא יודעת, וגם לא אדע. מצד אחד אני אומרת - חברים, קרובים, קצת רחמים! ומצד שני - אני צריכה להציל את עצמי, לאחרים זה בכל מקרה יקרה! זה נשמע די טיפשי, אבל כשאתה שם זה לא. זאת התלבטות לא נורמלית, זאת הדילמה של החיים! זאת הדילמה של החיים או של המוות. חובה להחליט. את הסרט קאפו ראיתי בהזדמנות אחרת והסרט דווקא מאוד מעניין ומציג את הנקודה הכואבת ביותר. הנקודה של יהודי הורג יהודי. זה כואב, כואב מאוד. לא הייתי רוצה להיות במקומם. רחמים! על שני הכיוונים. גם על הקאפו צריך לרחם, לא פחות. היתה לו החלטה קשה לא פחות, והוא בחר בדרך הקלה. בדרך חסרת הסבל. סבלם של אחרים נטו. הוא יצא נשכר? לא ולא. הוא היה צריך להרוג אחרים, איכסה! איכסה ורחמים, לא יודעת מה יותר. משהו אחר.

למעלה