צרעות ונייר

הלדין

New member
צרעות ונייר

פעם קראתי בספר שהמקור הראשון שממנו הכינו נייר היה כוורות של צרעות. כן, הכוורת של הצרעות עשויה מנייר.(יש להניח שדרוש תהליך עיבוד מסוים) למה עברו לתאית?

Marinette

New member
ניחוש: שאלה של נוחות

כשאתה אומר תאית, אתה מתכוון לעץ? ידוע לי שעושים נייר מעץ, וגם מבד. עכשיו, אני מתארת לעצמי שייצור נייר מכוורות כרוך בגירוש הדבורים ובהיפטרות מלכלוך, גופות דבורים ואולי שאריות דבש שנמצאות בכוורת. פנים של גזע עץ הוא דבר ´נקי´ הרבה יותר. גם הרבה יותר קל פשוט לכרות עצים מאשר לגדל דבורים ולהתעסק עם כל זה כדי לייצר מהכוורת שלהן נייר בסוף. זה הרבה יותר פשוט בעיקר אם אתה מתעסק בייצור המוני. כריתת עצים היא פחות ידידותית לסביבה, אבל האדם בדרך כלל לא התחשב במיוחד בנזק הסביבתי שהוא גורם... כך שאני מתארת לעצמי שהמעבר היה די טבעי. אגב, המצרים עשו נייר מצמחים (פפירוס) כבר לפני הרבה מאוד שנים, אז הרעיון של שימוש בצומח לנייר הוא עתיק. אולי היה כתוב בספר שקראת, באיזו תקופה עשו נייר מכוורות?

Marinette

New member
תיקון קל: צרעות, לא דבורים

דיברת על צרעות ולא על דבורים. התבלבלתי. בכל אופן, זה מבהיר עוד יותר את הנקודה שלי, כי זה עושה את הייצור עוד יותר מסובך: לך תתעסק עם צרעות...

סיפור קטן ולקח בצידו ../images/Emo141.gif

לפני כחודש סילקתי קן צרעות מקופסת העץ של התריס בדירתי (כן, זה היה מפחיד וגם מגעיל לאללה). הצרעות בונות את הקן שלהן מעץ שהן נושכות ממנו חתיכה, לועסות, ומדביקות ברוקן למבנה (אני מניח שהפועלות אחראיות לכך, ולכן השימוש בלשון נקבה). לכן לקן יש מרקם של קרטון גלי, ולא מפתיע שהקדמונים התחילו להשתמש בו כמקור לנייר, לפני שלמדו לחולל את תהליך הייצור בעצמם, בלי הצרעות. והלקח: אל תקנו בתים עם תריסי גלילה, וילונות ונציאנים עדיפים.

Marinette

New member
עכשיו אתה יודע איך ליצר נייר ../images/Emo55.gif

אין כמו מראה עיניים כדי להמחיש את תהליך הייצור... איחחחס

hastings

New member
חיפשתי קצת בבריטניקה

אין שם אזכור של נייר העשוי מקיני צרעות. הם מדברים על פפירוסים, ועל נייר בסין במאה השנייה לספירה, עשוי סיבי עץ, קנאביס וחומרים אחרים. כן מוזכרות "צרעות נייר" שפנים קיניהן עשוי מחומר דמוי נייר, שהוא עיסת עץ מעובדת. כנראה שהחליטו לוותר על המתווך. בכל מקרה, כפי שאמרה מרינטה, עצים יותר נפוצים ויותר נוחים לטיפול מצרעות, ומעץ אחד אפשר להכין הרבה יותר נייר מאשר מקן אחד.

theodora

New member
פיסת מידע

בזמן המהפיכה התעשייתית (נושא חם כאן בפורום...) היו מייצרים נייר מסחבות וסמרטוטי בד. גם עזבו את העצים לנפשם, גם מחזרו סמרטוטים וגם ספקו תעסוקה לעניים שאספו אותם. מעניין למה הפסיקו עם זה...נראה לי שזה היה קשור לחומרים הרעילים למדי (!) שהיו מעורבים בתהליך. חבל שאף אחד, במאה ה21, לא משקיע כסף ומחשבה במציאת תחליפים לתאית (והרי ההיסטוריה סיפקה לנו כמה וכמה); השימוש בקנביס לדוגמא הוא הרבה יותר יעיל, ידידותי לסביבה ופסשוט להפקה.

hastings

New member
עדיין מייצרים נייר מסמרטוטים

הנה הקטע המתוך הערך paper בבריטניקה: Although wood has become the major source of fibre for papermaking, rag fibres are still used for paper of maximum strength, durability, and permanence. Recycled wastepaper (including newsprint) and paperboard are also important sources. Other fibres used include straw, bagasse (residue from crushed sugarcane), esparto, bamboo, flax, hemp, jute, and kenaf. Some paper, particularly specialty items, is made from synthetic fibres ושאלה - על מה את מסתמכת כשאת אומרת: "השימוש בקנביס לדוגמא הוא הרבה יותר יעיל, ידידותי לסביבה ופסשוט להפקה"? האם יש מחקר שמוכיח את זה? האם תפוקת הנייר לטון קנאביס גדולה מתפוקת הנייר לטון עץ? האם גידול קנאביס לצרכי ייצור נייר יצריך בירוא יערות? מה תהיה ההשפעה של חומרי ההדברה שישתמשו בהם לגידול הקנאביס על איכות הסביבה, וכיצד תשווי השפעה זו להשפעה של כריתת יערות לצרכי עשיית נייר? מה לגבי השפעת המיכון שייעשה בו שימוש לגידול הקנאביס? האם תהליך הפקת הנייר מקנאביס באמת פשוט יותר מתהליך הפקת נייר מעץ, או שזהו אותו תהליך? אילו שלבים נחסכים בייצור שמפשטים אותו? אחרי שתביאי תשובות מספקות לכל השאלות האלה תוכלי לקבוע קביעה כזו בצורה נחרצת. [ואני בטוח שישינן שאלות אחרות. למשל: איזו השפעה תהיה לחיסול ענף כריתת עצים לנייר על התעסוקה במדינות שבהן מתקיים ענף זה? כמה אנשים יידונו לאבטלה ובאילו מדינות זה יקרה?] אני מתנצל אם אני נשמע תוקפני, אבל אחד הדברים שהשנים שלמדתי בהן היסטוריה לימדו אותי הוא להימנע מקביעות נחרצות, ולבקש מאלה הקובעים אותן סימוכין לדבריהם.

armoza

New member
תשובות

עד המאה ה20 רוב רובו של הנייר בעולם יוצר הקנאביס, וזאת משום שנייר יוצר כאמור מסמרטוטים, והם היו ברובם מבד הקנאביס. במאה ה20 מממלא הקנאביס כחצי אחוז משוק הנייר, בפרט לצרכים מיוחדים ואיכותיים במיוחד: נייר סיגריות, פילטרים מדעיים, פילטרים לקפה, נייר לאומנות ועוד. תעשיית הנייר המודרנית היא מהזוועתיות שידע האדם מבחינה סביבתית, ושאלתך hastings לגבי בירוא היערות היא לכשלעצמה אוילית, שכן רוב רובם של יערות אירופה ואמריקה כבר בוראו לצורכי נייר. העובדות לגבי הקנאביס הן מרתקות ומטרידות בעת ובעונה אחת. דונם קנאביס מניב במשך 20 שנה פי ארבעה נייר מדונם עצים. קנאביס צומח מזרע לעץ בוגר תוך שנה. הפרדת החומר התאי משאר הצמח נעשה בעץ על ידי שימוש בכלור, שמזהם מאוד את הסביבה, לעומת קנאביס בו ניתן להשתמש בhydrogen peroxide, המזהם הרבה פחות. החומר התאי בקנאביס הוא אך תוצר לוואי ליתר הצמח, שהוא מזין ואנרגטי, ממנו אפשר ליצר טווח של מאות מוצרים שונים, בהם מזון זול במיוחד ועשיר בחלבון, ואף כמויות עצומות של שמן, אנרגיה זולה. הקנאביס ככלל הוא אחד הצמחים היעילים ביותר הידועים לאדם, מהבחינה שכמעט 100 אחוז מהצמח הגדל בעל תועלת מסחריםן שימושית. קנאביס אינו זקוק לחומרי הדברה, להפך, מחקרים שנעשנו בשנים האחרונות בהולנד מראים על האפשרות ההפוכה, לשתילת קנאביס בין צמחים אחרים כך שהצמח משמש כקוטל עשבים משיקים וחרקים טבעי. קנאביס יכול לגדול כמעט בכל מקום, במינימום אמצעים: שמש ולא הרבה מים, בטח בהשוואה לעצי יערות הגשם. רק המחסור בסמרטוטים בשלהי המאה ה19 הביא את התעשייה למצוא פתרון אלטרנטיבי לתעשיית הנייר, והוא העץ. מאז נכרתו יותר מ70% מיערות העולם. המיכון מפגר אחרי מכונות הנייר עץ, באופן טבעי. התעשייה פיתחה מכונות לעץ, שנחשב זול ובכמות אינסופית, ןלא לקנאביס. זו אינה בעייה, אלא אתגר. ישנו קשר בין תעשיית העץ והשמנים לבין הוצאתה מחוץ לחוק של המריחואנה (הלא היא הקנאביס) בארה"ב בשנות ה30. המפסידים הגדולים של אותו מהלך הם אנו בני האדם נושמי האויר, והמרויחים הם קומץ תעשיינים יצרני הכימיקלים ונייר העץ. מדוע לא תבקש מהם את העובדות על היעיל והנקי? ארור זה המעלה את האבטלה כגורם נגד התפתחות לעבר הנקי היעיל והזול. חשוב: מה על אבטלתם של סופרי הסת"ם, של נהגי הכרכרות, של מדליקי הפנסים? האם לשם כך נשמיד את הדפוס, את המכונית הממונעת ואת החשמל? צא וחפש במאגרי המידע הכתובים והמקוונים את ה"עובדות" שביקשה נפשך, ואל תהרוג את השליחה שבפיה מסר אמת: הקנאביס טוב ליהודים, וגם לכל השאר.

שאלה

מאמר יפה, ועד כמה שאני יודע גם נכון. השאלה של היסטינגס הייתה עם זאת, מה המקור לידע, האם יש מאמרים מדעיים בנושא?, מחקרים?, ואגב אני מסכים איתך, ולא רק שלא אפגע בשליחה אף אגן עליה בנפשי בחרוף נפש (עד שתיהיה בסכנה אמיתית ואז אברח...), אבל, המידע שאת מוסרת נמסר פעמים רבות על ידי המחייבים ליגליזציה או דה קרימינליזציה של הקאנביס, אני אישית לא ראיתי עוד מחקר רציני אחד בנושא, אני לא טוען שאין כזה אני רק אומר שטרם ראיתי אחד כזה, למרות שחיפשתי, מאחר ואת יודעת את הדברים מן הסתם בדקת אותם, אם תוכלי להפנות אותנו למקרות נדמה לי שכולנו נשמח.

hastings

New member
תודה

קודם כל תודה שאתה טורח לקלל אותי, ועוד בסגנון תנ"כי. "ארור זה אשר... וכו´ וגו´." אכן מחמם את הלב ומעורר רצון להמשיך בדיון תרתבותי ואינטיליגנטי. שנית תודה על ה"עובדות" (למה שמת את המלה במרכאות?) שהבאת. אני לא יודע מדוע אתה שואל שאלות, אני שואל מכיוון שאני רוצה לדעת, ולכן אני מודה לך על התשובות שהבאת. ואם יורשה לי אני רוצה להעיר מספר הערות: הלכתי וחיפשתי עובדות, כי זה עניין אותי. מקור המידע העיקרי למה שאני עומד לומר בעניין הנייר היא האנציקלופדיה בריטניקה, אך גם מספר אתרים שבהם קראתי חומר על הנושא. אני אצמיד את ההערות לקטעים בהודעה שלך שלהם הן מתייחסות בתקווה שזה לא יעורר אותך לברך אותי שוב. "עד המאה ה20 רוב רובו של הנייר בעולם יוצר הקנאביס, וזאת משום שנייר יוצר כאמור מסמרטוטים, והם היו ברובם מבד הקנאביס." === לפי מה שקראתי רוב הסמרטוטים שבהם נעשה שימוש היו עשויים פשתן וכותנה. "תעשיית הנייר המודרנית היא מהזוועתיות שידע האדם מבחינה סביבתית, ושאלתך hastings לגבי בירוא היערות היא לכשלעצמה אוילית, שכן רוב רובם של יערות אירופה ואמריקה כבר בוראו לצורכי נייר." === אם אתה חושב שיערות אירופה ואמריקה בוראו לצרכי עשיית נייר, טעות בידך. בירוא היערות העיקרי היה לצרכי פינוי שטחים לחקלאות, שטחים שבהם נעשה שימוש היום ולכן יהיה צריך למצוא שטחים אחרים לגדל בהם קנאביס (או צמחים אחרים) לעשיית נייר. "דונם קנאביס מניב במשך 20 שנה פי ארבעה נייר מדונם עצים. הפרדת החומר התאי משאר הצמח נעשה בעץ על ידי שימוש בכלור, שמזהם מאוד את הסביבה, לעומת קנאביס בו ניתן להשתמש בhydrogen peroxide, המזהם הרבה פחות." === תודה, אלה תשובות לחלק מהשאלות ששאלתי. "קנאביס אינו זקוק לחומרי הדברה, להפך, מחקרים שנעשנו בשנים האחרונות בהולנד מראים על האפשרות ההפוכה, לשתילת קנאביס בין צמחים אחרים כך שהצמח משמש כקוטל עשבים משיקים וחרקים טבעי." === כנ"ל. "רק המחסור בסמרטוטים בשלהי המאה ה19 הביא את התעשייה למצוא פתרון אלטרנטיבי לתעשיית הנייר, והוא העץ. מאז נכרתו יותר מ70% מיערות העולם." === אתה בטוח שהם נכרתו לצרכי עשיית נייר. מדברים שקראתי יודע לי שעיקר כריתת היערות בברזיל למשל נעשה לצרכי פינוי שטחים לחקלאות. זה נעשה בצורה לא יעילה ולא מתוכננת, שאינה מאפשרת ליערות להתאושש, אך לא לצרכי עשיית נייר. "ישנו קשר בין תעשיית העץ והשמנים לבין הוצאתה מחוץ לחוק של המריחואנה (הלא היא הקנאביס) בארה"ב בשנות ה30." === אז? המריחואנה נאסרה לשימוש כסם, לא להפקת נייר, כפי שהעדת בעצמך בתחילת דבריך כשאמרת שיש עדיין נייר המיוצר מקנאביס. "ארור זה המעלה את האבטלה כגורם נגד התפתחות לעבר הנקי היעיל והזול." === זה הקטע האהוב עלי. שוב תודה. "חשוב: מה על אבטלתם של סופרי הסת"ם, של נהגי הכרכרות, של מדליקי הפנסים? האם לשם כך נשמיד את הדפוס, את המכונית הממונעת ואת החשמל?" === תזכיר לי מה הקשר של כל האנשים האלה לדיון שלנו? לפי הכלל של אוויר נקי=עולם טוב יותר אתה צריך לתמוך בכל אלה מכיוון שהם אינם מזהמים את האוויר. "צא וחפש במאגרי המידע הכתובים והמקוונים את ה"עובדות" שביקשה נפשך, ואל תהרוג את השליחה שבפיה מסר אמת: הקנאביס טוב ליהודים, וגם לכל השאר." === מי הרג את מי? בסך הכל שאלתי מספר שאלות, האם זה אסור? רציתי לדעת על סמך מה קובת שליחת מצווה זו, קדושה שבקדושות, יקירת העם, המדינה, העולם והכוכבים בשמים מעל (ולא, זה לא מכוון אליה, אלא אליך ואל הסגנון הנפלא שלך) את הקביעה שלה. אני שואל בכדי לדעת. אתה הואלת בטובך לענות לי (חלקית). === והערה אחרונה: אין לי שום דבר נגד קנאביס, זה אחד הצמחים החביבים עלי. יש לי עציצים במרפסת שבהם הוא גדל לתפארה. האם גם אני קדוש עכשיו? === ושאלה: למה אתה לא לוחם בחירוף נפש את מלחמתו של הפשתן? בחלק מסוגי הפשתן אחוז אפילו גבוה יותר של סיבים שמהם מייצרים נייר, וגם ממנו מפיקים שמן, קמח לאפיית לחם ומוצרים אחרים. ואת הפשתן אפשר להפוך לעיסה באמצעים אפילו פשוטים יותר ומזמהמים פחות (ביניהם למרבה הפלא חלה ומיץ ליים).

טעות בידך, הייסטינגס.

הקנביס נאסר. נקודה. הוא נאסר ונרדף במשך חמש שנים בצורה שדי מוכיחה את הטענה שהמטרה הייתה תעשייתית ולא חברתית. מטעים עצומים נכרתו ועל החוואים אסר לגדל קנביס. בשנת 1942, אחרי שארה"ב מצאה את עצמה במלחמה וללא גישה למטעי ההמפ (קנביס תעשייתי) של הפיליפינים, היא חילקה לחוואים כמויות עצומות של זרעי קנביס, חייבה אותם לגדל קנביס וגם לצפות בסרט התעמולה "Hemp for Victory" (המפ לניצחון - המפ הוא השם של הקנביס כמוצר תעשייתי). עד היום ארה"ב אוסרת באיסור חמור על גידול קנביס למטרות תעשייתיות, למרות שבאירופה זהו התחום המתפתח ביותר. ועוד דבר, הייסט - אני מכיר מקרוב מאד מקרה שבו אנשים נעצרו והסתבכו לאללה בגלל שהם דיברו ברשת על סוגי הפטרוזיליה שהם מגדלים במרפסת וכאלה. אתה לא חי בדמוקרטיה אמיתית ואין לך זכויות פרט. די לחכימא.

hastings

New member
תודה.

היה מי שאמר שבכל יום צריך ללמוד לפחות דבר אחד חדש. אני משתדל.

מה שאתה אומר על קנביס הוא אמת

לאמיתה ולניבלונגים - אני אמצא לך "מחקרים" אם כי אני לא בטוח למה אתה מתכוון. אלה עובדות. אין איש בעולם שמכחיש שעד סוף המאה ה-19 היה הקנביס חומר הגלם העיקרי לנייר. זו פשוט עובדה. לגיב תועלתו של הקנביס והקנוניה נגדו -אשמח מאד לדון בכך בקרוב. אבל לך, ארמוזה, הערה קטנה: למה לומר לאדם ששאלתו אווילית? מה זה בדיוק נותן, חוץ מלהעכיר את האווירה ולהוציא אותך שחצן? עזוב אותך.

התכוונתי לגבי התועלת של הקנביס

בייצור ניר ומוצריו. לגבי האיסור עליו, ולגבי העובדה שהשתמשו בצמח זה לייצור ניר. אכן מדובר בעובדות ידועות. המחקרים הידועים לי מתיחסים דווקא ליתרונות (וחסרונות) החומר הפעיל בגראס, ועל עובדת היותו מסוכן פחות מסיגריות או אלכוהול, ואגב נדמה לי שהאיסור על גידול הקנביס נובע יותר מלחץ של יצרני הטבק האלכוהול, מאשר של תעשיית העץ, אם כי יתכן ואני טועה.

טוב, אני משתדל לא להפוך את הפורום

לזירת דיונים על לגליזציה, משום שאני עוסק בכך בזמני הפנוי ובעל דעות מאד נחרצות, ואני לא רוצה שחובבי היסטוריה בעלי דעות הפוכות ירגישו כאן לא בנוח. לגבי מי בקנוניה - בוא נגיד שמדובר בצומת בו נפגשו הרבה מאד אינטרסים. הנייר, הכותנה, התעשיה הפטרוכימית והסמים החוקיים. בכל מקרה, לחומר הפעיל בקנביס אין שום קשר לעניין האיסור על השימוש בו כחומר תעשייתי. עובדה שאתה אוכל בייגל או אוזני המן עם פרג (וכן, זה בדיוק אותו פרג). כנ"ל לגבי רפואה. להמשך דיון בנושא, אתה מוזמן לפורום שאני מנהל בנושא בנענע.

למעלה