צריכים

קודם אסביר משהו ואח"כ אעזור

ככה : טראגדיה מודרנית היא הגדרה בעייתית מאד.אני יודעת למה המורה שלך מתכוון/ת אבל הגדרה כהגדרה היא מוטעית מאוד. כיום (מאז ראשית המאה) נכתבו מחזות רציניים רבים אשר ניתן לאתר בהם קוים טראגיים אך לכנותם טראגדיה במלוא מובן המילה זה בלתי אפשרי. בודאי לימדו אותך את הסכימה הטראגית של אריסטו (המרטיה,מעשה נורא,אגון,פריפטיאה,אנגנוריסיס, קטסטרופה) ואת סוג הגיבור האפייני לטראגדיה או את הקוים הטראגיים שאפיינו את מחזותיו של שייקספיר (גיבור אמביציוזי מאוד אך לא בהכרח חיובי בבסיסו כמו הגיבור היווני) כל תקופה מציבה אמות מידה שונות לגיבור המחזה שלה. כל תקופה מביאה עמה משבר שונה (כלכלי,חברתי,פוליטי,אקטואלי) ואי לכך קווי הגיבור משתנים וכבר לא בהכרח תואמים את הקווים הקלאסיים של הגיבורים בטראגדיות השונות. אי כך כל מחזה מודרני שתקחי כמעט תוכלי לאתר בו יסודות שהם טראגיים אך תהיה זו טעות לכנות זאת "טראגדיה" של ממש. ועכשיו אני אעזור : במחזה האבסורד של יונסקו "הכיסאות" ישנם יסודות טראגים (קשה לאתרם אבל) במחזה "אוח הימי הטובים" שלבקט יש המון טראגיות למרות שזה מחזה אבסורד יד האוהבים לכנות את "כולם היו בני" של ארתור מילר טראגדיה מודרנית (בעצם מלודרמה) יש את "העלמה יוליה" של סטרינדברג שהיא מעין וריאציה על הסכימה הטראגית (בעיני הכי דומה לטראגדיה שיש)וגם מחזה קצר שתוכלי להספיק לקרוא ומצורפות לו היערות המחבר... יש את "בית בובות" "רוחות" "איולף הקטן" של איבסן.יש את "השחף" של צ'כוב. יש אתהמחזה המדהים של אינגמר ברגמן "תמוות מחיי נישואין". תשאלי כל שאלה על כל מחזה ואשמח לנתח לך את הקוים הטראגים והחריגות שיש בכל אחד מאלו. בהצלחה במתכונת.

אוקיי אני אסביר

אז ככה : ניתן לאתר במחזות רבים-רבים התאבדויות של הגיבורים והתאבדויות בכלל. אנחנו כחברה נוטים להחשיב התאבדות כסוף החיים כדבר מה שהוא קטסטרופלי ואכן אחד המרכיבים המובהקים של הטראגדיה הוא קסטסטרופה בסיומה של היצירה שנוטה להתחלק לקטסטרופה במובן הנפשי וקטסטרופה גם המובן הפיזי (דוגמא : אדיפוס המלך בסוף היצירה נידון לקטסטרופה פיזית :מעוור את עצמו וגם לקטסטרופה נפשית איומה : המשך החיים עם תחושת הטומאה "מיאזמה" ביוונית). אך זה שבמחזות רבים כיום יש את מימד הקטסטרופה זה לא אומר שהיצירה היא טראגית במלוא מובן המילה מאחר ויסודות טראגיים אחרים יכולים לא להיות שם. זה במובן הכי פשוט ראשוני ושטחי. ועכשיו הסברים מעניינים אפילו יותר: התאבדות היא דבר שנפוץ במחזאות בעיקר מהמאה ה-19. מוכח שהחל מהמאה ה-19 בעקבות תהליכים קוסמופוליטיים ודתיים (אבדן האמונה באלוהות מיטיבה) בעקבות התיעוש וכו' שיעור ההתאבדויות בעולם גדל לאין ערוך,הפאסימיות גברה מאוד והמחזאות משקפת לרוב הלכי רוח של התקופה התאימה את עצמה ויותר ויותר מקרי התאבדות החלו נראים במחזות.דמויות החלו להתאבד במחזות מאחר וההתאבדות פתאום נראתה כאלטרנטיבה זמינה יותר. וזה לא שהדמויות המודרניות עוברות דברים חמורים יותר מהדמויות הקלאסיות שלא בחרו בהתאבדות. נהפוכו. הדמויות המודרניות רוב הפעמים בסבל הרבה פחות חזק מהדמויות הקלאסיות שבוחרות להמשיך את חייהן בסבל אך לא להמית את עצמם במו ידיהם. (תסכימו איתי שתחושת הטומאה בעקבות רצח אב משכב אם והריסת משפחה שלמה והבאת מגיפה על עם זה דבר הרבה יותר חמור מהתאבדותו של קוסטיה ב"בת השחף" של צ'כוב בעקבות אהבה נכזבת לנינה או יצירות בעייתיות שהוא כותב). מה שקורה הוא שהדמויות המחזות המודרניות נוטות להיות דמויות "אנטי גיבור" דמויות מיוסרות,תוהות ומתחבטות מאוד אשר בעקבות דברים רבים יחליטו לסיים את חייהן במקום להתמודד ממש.ואחד מיסודות הטראגדיה היא גיבור חיובי אך לא מושלם (בעל פגמים) חזק מאוד, בעל כריזמה ואמביציה אדירה שלמרות כל אלו יעבור מהצלחה לכשלון גורף. כמו כן אחד מהמאפיינים של הגיבור הטראגי הוא היבריס- תחושת ערך עצמי לא מוצדקת. תחושת אגו עצומה. ההיבריס הזה בעצם לא מאפשר לגיבור הטראגי האמיתי התאבדות. הוא גאה מדי מכדי לוותר,לא להלחם ולבחור במוות. המוות בעיניו הוא דווקא הפתרוןהקל יותר ואופיו לא מאפשר לו להתאבד. דוגמאות ? בבקשה : איפוס כמובן, אורסטס ואלקטרה שכל חייהם אבודים מאחר ואביהם הקריב את אחותם איפיגניה אביהם נסע למלחמת טרויה ונרצח על ידי אמם ומאהבה בשובו וכו',מקבת' שלא מתאבד למרות שברור לו לחלוטין שגורלו כבר נחרץ ומקדאף יביס אותו. מקבת' יודע כבר מהמערכה השלישית שהוא הולך לקראת כשלון אך הולך בראש גאה לקראת מותו למשל ויש עוד דוגמאות אין ספור (אגב רומיאו ויוליה היא לא טראגדיה אלא מלודרמה ככה שזה לא תופס כטיעון נגד). אלו מחזות בהם הגיבור שונה בתכלית מאשר במחזות המודרנים כמו "השחף" או כמו "כולם היו בני"למשל בהם האב ג'ו מתאבד בעקבות חשיפת סודו האיום שהוא אחראי באופן די ישיר למות בנו לארי בשל מכירת סחורה פגומה לצבא מה שהוביל לתאונה אוירית בה נספה בנו. ההתמודדות והנכונות לסבול ממש היא מאפיין שלהגיבור הטראגי וההתאבדות בעצם תסכימו איתי קוטעת סבל ולא מאפשרת לגיבור התמודדות שלמה וסבל מתמשך לטווח ארוך. סיבה נוספת לכך שיש מיעוט בהתאבדויות של גיבורים טראגים ממש היא הסיבה הדתית. בעבר התאבדות נחשבה ללקיחתהחיים במו ידיך והפרת סדר היקום בו האל בוחר מתי באת ומתי אל העפר תשוב. כל חריגה מסדר הדברים שנקבע מלמעלה תהווה חטא נוראי וכך גם ההתאבדות.מאז המאה ה-19 בה היראה מהאל פחתה משמעותית ניתן לאתר יותר אנשיםהשמים קץ לסבלם בהתאבדות בלי חשש מענישה. עד כאן. התעייפתי. מקווה שלא שיעממתי יותר מדי.

בקיצור,

ההתאבדות היא אקט של הדמות שבא לשים קץ לסבל שלה, ואם הסבל שלה נגמר, אז הסוף הוא בעצם טוב. אם הדמות לא תסיים את הסבל שלה, ותמשיך לסבול בגלל האופי שלה/למען מטרה מסויימת/ועוד כל מיני סיבות, אז המחזה הופך לטראגדיה, מכיוון שבסיומו הדמות עדיין סובלת, או מתה לא מרצונה. בהתאבדות הדמות למעשה משיגה את מבוקשה. הבנתי נכון?

מאיויה

New member
כן...גם אני!../images/Emo108.gif

פשוט הייתי צריכה את המיליםפ ולא היה לי כוח לכתוב אותן... תודה רבה על העזרה...

totsade

New member
האמת,../images/Emo80.gif

זה באמת די עניין יש מזל. וגם הרבה פרוטקציות
אבל אם אין לך קשרים אז פשוט תלכי לאודישנים שאת שומעת עליהם. ואם את באמת רצינית את יכולה לקחת סוכנת (רוב הסוכנים מביאים לך אודישנים ורק אם אתה מתקבל לוקחים כמה אחוז מהתשלום) אבל זה רק אם את ממש בטוחה שזה מה שאת רוצה לעשות. לפני זה אבל אני ממליצה לך לסיים ביצפר, צבא ואולי ללכת לאוניברסיטה ללימוד משחק ואז להתחיל

The Flash

New member
*אייקון הזדהות*

ל=גן אני מראשון, גם אני בן 17 וקצת, גם לי יש את החיידק(הוא כנראה מדביק אנשים כמונו :)) אני כותב אני שר ואני הכי אוהב לשחק ואני גם בחוג דרמה ובמקהלות בית ספר אבל אין משו אמיתי, רציני... וזו בעיה כי אין לאן להתקדם....

fluppster

New member
לפחות אני לא לבד.......

איפה אתה לומד? זה ממש מדכא, התחושה הזאת שיש לי פוטנציאל אבל אין לי איפה באמת לממש אותו. אבל האמת, נראה לי שכרגע ממש אין לי בעיה להסתפק ב"קטן". אני מתגייסת מאוחר (באפריל עוד שנה), אז אני רוצה לפני לחפש עבודה בתור מלצרית שרה או בצוות בידור. זה יכול להיות ממש כיף....... מה שמזכיר לי- יש לי חלום כבר די הרבה זמן להקים להקה, אבל בשביל זה אני צריכה אנשים שיודעים לנגן. מישהו מעוניין?

The Flash

New member
כן...

אני לומד בגן נחום, את? כן לצערי אין דברים גודלים כרגע, ובאמת להיות מלצרים מזמרים זה בטח אחלה כן גם אני הייתי רוצה להיות בלהקה אבל אני לא מכיר אנשים שמנגנים...אבל הציעו לי להיות בלהקת פאנק עכשיו...אז אולי נראה..

actress

New member
אז לינה יש טונות של קשרים בתחום

וכל פעם פונים עליה לגבי אודישנים ומי שהיא רואה לנכון היא ממליצה לו אני למדתי אצלה 15 שנה כן כן מאז שהמקום הוקם בכל מקרה תמסרי לה ד"ש חמה ממני ו

fluppster

New member
באמת?

לא ידעתי את הקטע הזה על אודישנים....... מגניב ביותר..... אני אמסור לה!

actress

New member
עכשיו היא גם מעלה הפקת ע-נ-ק../images/Emo70.gif

שנקראת סינדרלה מה גם שהיא הולכת להפיק אותה ברחבי ראשל"צ וכנראה הם יתפתחו לכיוונים נוספים.

למעלה