מתאמנים, והרבה
בסופו של דבר, מחשבות שליליות הן רק הרגל מגונה של התודעה, ואת ההרגל הזה אפשר לשנות. הבעיה היא שקודם כל, תהליך השינוי הוא לא קל; חוץ מזה, בתהליך השינוי אנחנו עלולים לגרום לעצמנו לא מעט כאב ונזק בדרך של הדחקה, הלקאה עצמית ועוד. לכן חשוב שכל שינוי שנעשה יהיה מתוך גישה עדינה ומקבלת ומתוך חמלה כלפי עצמנו. כמה נקודות למחשבה, על קצה המזלג: כמו שאני רואה את זה, מחשבות שליליות הן עוד דרך שלנו להתרכז בעצמנו - אנחנו חושבים כמה אנחנו גרועים, כמה לא אוהבים אותנו, כמה שום דבר בעולם לא באמת אהוב עלינו ועוד כיד הדמיון. מה שעוזר לי בהקשר הזה הוא ללמוד לראות את ה"אני" הזה, שהכל סובב סביבו, בצורה יותר פשוטה ונינוחה. במובן מסוים, לתחזק "אני" זה כמו לשרת רודן עריץ ואכזרי, שהכל צריך להיות מושלם עבורו אחרת הוא מתאכזר אלינו. מי זה בכלל ה"אני" הזה, ולמה אני צריכה לטרוח כל-כך עבורו ?! שוב - לא מתוך שנאה עצמית, אלא בגישה רכה ואוהדת ומתוך צער וחמלה על כך שאנחנו שבויים בידיו של הרודן הזה. עוד דבר שעוזר הוא ללמוד להעביר את הדגש בחיים לנושאים אחרים, ולא לנושאים שגורמים לך את המחשבות השליליות. יש לי חברה שמציעה פשוט לשמוח. למצוא את הדברים הפשוטים שגורמים לנו שמחה ולאפשר לשמחה הזו לפרוח - חתולים, כלבים, תינוקות, מוסיקה. עוד פתרון שמציעים לעתים קרובות הוא לנסות לנגוד את המחשבות השליליות בחיוביות. פשוט לסגל לעצמנו את ההרגל לתת את התשובה הנגדית לכל מחשבה שלילית. למשל: "הוא לא סובל אותי", "אז מה? כל האחרים שם חוץ ממנו ביחסים טובים איתי". יש לנו מנהג מגונה, שמחשבה שלילית אחת היא בעלת כובד השווה לזה של מאה מחשבות חיוביות, ולכן זה די קשה, אבל שווה לנסות. עוד דבר שעוזר, באופן כללי, הוא הומור, וללמוד לא לקחת את החיים ברצינות רבה מדי. אבל גם כאן יש סכנה, והיא החשש שנתייחס לדברים לא ברצינות ואז נמצא את עצמנו בחיים שנראים לנו טפשיים וחסרי טעם. וכאן בעצם אני שולחת אותך להרהר בשורש של כל העניין, ובמה בעצם חשוב לך בחיים, ולמה?... אם יש לך עניין בדרכים רוחניות, אולי כדאי לך לחפש את התשובה גם שם, כי בתרבות שלנו לפעמים קצת קשה למצוא משהו שבאמת ראוי לחיות בשבילו. כאמור, אלה נקודות על קצה המזלג. המחשבות השליליות הן הרגל חזק וצריך עבודה רצינית כדי להתמודד איתן ולהשתחרר מהן בתבונה. אני מקווה שזה ייתן לך איזשהו כיוון שממנו תוכלי להתחיל לעשות את זה. בהצלחה!