צליאק ומצב נפשי

צליאק ומצב נפשי

שלום חברים!
האם יש קשר בין צליאק למצב נפשי?
במיוחד מעניין אותי אם תסמונת פוסט-טראומתית PTSD (בעברית הפרעה בתר-חבלתית) יכולה לגרום להתעוררות של צליאק קיים או להתפרצות של צליאק שעל קיומו לא היה ידוע. אם יש מישהו שמבין בעניין לעומק - עוד שאלה : לאיזה MASRH זה יכול להביא? תודה רבה לעונים

טליאמתי

New member
ברוך הבא לפורום
ככל הידוע לי יש קשר למצב נפשי

לגבי פירוט שאלותיך, אני לא מבינה בנושא מספיק כדי לענות לך בצורה אחראית אבל אתה מוזמן לקרוא באתר עמותת הצליאק בלשונית 'על המחלה' מאמר של ד"ר אפרת ברוידא שנקרה 'התייצגות מחלת הדגנת וקבוצות סיכון'. במאמר מופיעה טבלה של תסמינים בנוסף אך מחוץ למערכת הגסטרו.
אולי תמצא שם או באחת הכתבות האחרות תשובות כלשהן לשאלותיך.
&nbsp
ואני חייבת תיקון קל להגדרות שלך:
אין 'התעוררות של צליאק קיים' או 'התפרצות של צליאק שעל קיומו לא ידוע'-
כאשר צליאק התפרץ-הוא קיים בין אם יש סימפטומים ובין אם אין סימפטומים (וכשאין קשה לדעת שיש צליאק אלא אם 'נתקלים' במקרה בחוסרים בבדיקות שגרה).
אם לא ידוע שיש צליאק-הצליאק פשוט לא אובחן אבל הוא כבר קיים וגורם לנזק שצליאק גורם גם כאשר אין סימפטומים.
&nbsp

אני לא כל כך מבין בזה

קודם כל תודה על ההכוונה. כשאת אומרת יש/אין צליאק למה את מתכוונת? יש מה שנקרא genetic predisposition. השאלה אם יש ייצור נוגדנים (tTG-IgA test) ואם נגרם נזק למעי ובאיזו דרגה (Marsh 0-4). תודה רבה על הברכה, אבל אני חבר ותיק כאן, פשוט לא נכנסתי תקופה ארוכה לכאן.

טליאמתי

New member
כשאני אומרת 'יש צליאק' כוונתי היא שהאדם חולה בצליאק.פשוט.

יכול להיות שהצליאק אצלו לא מאובחן מפני שאין לו סימפטומים או לא הייתה לו סיבה לבדוק שיש צליאק-אבל כשיש צליאק הנזק לגוף נעשה ומצטבר אם הוא לא מטופל (=אם הוא לא עובר לתזונה נ"ג מוקפדת).
כאשר צליאק אינו מטופל-נוגדני IGA יראו רמה גבוהה מן הנורמה. (ושוב, הנזק לגוף נעשה).
כשאתה מדבר על נזק למעי אני מניחה שאתה מדבר על תוצאת הביופסיה- אין דרך לומר מה רמת הנזק כשלא מטפלים בצליאק. זה אישי ולכל אחת רמת הנזק/גובה הנוגדנים שונה.
ההגיון אומר שהם תלויים במשך הזמן שהמחלה קיימת אך אינה מטופלת
דוגמה:
הבת שלי אובחנה בבדיקות שנעשו לכל המשפחה לאחר האבחון שלי.
רמת הנוגדנים והנזק במעי אצלה היו גבוהים הרבה יותר מאשר אצלי.
כשהסתכלנו אחורה, הערכנו שכפי הנראה נפילה חזקה בערכי הברזל בתקופת השירות הצבאי שלה, 6 שנים קודם, הייתה כתוצאה מהתפרצות הצליאק. בצבא נתנו לה תוסף ברזל ואנחנו , שלא היינו מודעים אז לכך שכולנו בקבוצת סיכון, הסתפקנו בזה.
&nbsp
כאשר מטפלים בצליאק (תזונה נ"ג) רמת הנוגדנים נכנסת לנורמה והמעי משתקם לכן אין ממש חשיבות לרמת הנזק או גובה הנוגדנים. הטיפול זהה כשרמת הנוגדנים גבוהה מאוד .
או 'סתם' גבוהה מעל הנורמה וכנ"ל לגבי תוצאת הביופסיה.
&nbsp
לגבי ה-genetic predisposition-
היום ידועים כמה גנים שאחראיים על צליאק ויש אפשרות לעשות בדיקה גנטית להמצאות אותם גנים.
עדיין-כאשר הבדיקה הגנטית חיובית ומראה שיש הגנים האלה, זה לא אומר שאתה חולה צליאק נכון לרגע הבדיקה או שאי פעם תחלה בצליאק.
מה שזה אומר הוא שיש לך סיכוי לחלות בצליאק מפני שאתה נשא של הגנים האחראים לצליאק.
&nbsp

ooochy

New member
יכול להיות קשר, צליאק זו מחלה אוטואימונית

לרוב האנשים שחולים בצליאק יש את המרכיב הגנטי לצליאק, לא כל אלו שיש להם את המרכיב הגנטי לצליאק הם חולי צליאק בהכרח.

הצליאק היא מחלה אוטואימונית - שזה אומר שהגוף פוגע בעצמו, וכמו הרבה מחלות אחרות אוטואימוניות הן יכולות להתפרץ בכל שלב בחיים. ואחד הדברים המאפיין מחלות אוטואימוניות היא התפרצות בעקבות ארועים נפשיים.

ולכן לשאלתך, בהחלט לא הייתי שוללת אפשרות שמחלת צליאק אצל אדם מסויים לא היתה קיימת בשלבים מסויימים של חייו ושהיא התפרצה בגיל מאוחר בעקבות איזשהו אירוע אחר שיכול להיות סטרס נפשי או סטרס פיזי.
אם כי אין אפשרות שהיום מישהו חווה ארוע מסויים ומחר הוא יאובחן עם צליאק, צריך משך זמן מסויים להתפתח ששונה מאדם לאדם.

כל זה לא שולל את כל המקרים בהם אנשים חולי צליאק מסתובבים בעולם ללא ידיעה שהם חולי צליאק כי אין להם סימפטומים מאפייינם לצליאק או כי את כאבי הבטן (או כל תסמין אחר) שיש להם הן מייחסים לבעיות אחרות.

***חשוב להדגיש - אני לא רופאה, כל שנאמר על ידי מעל זה על סמך ידע כללי שלי והתעניינות בנושא מעצם גידול של שלושה ילדים עם צליאק ומיפגש עם המחלה בהזדמנויות שונות***

למעלה