צילום - רוחב אגן

צילום - רוחב אגן

אני מעבירה שאלה מאישה שילדה 2 לידות קייסריות. ככל הנראה בגלל אגן צר. ( היא נמוכה ושתי הלידות היו פעילות מאד והראש לא עבר את הספינות) ברצונה לברר רוחב ומבנה אגן, שמעתי וקראתי שניתן לעשות צילום רנטגן (לא בהריון כמובן) ולראות רוחב ומבנה אגן. הגניקולוג שלה טען שדבר כזה אינו קיים. מישהי יודעת? עשתה? קיבלה הפנייה? תודה תודה

פעם עשו צילומים כאלה

התגלו כמאוד לא אמינים ולכן הפסיקו. מציעה לה לפנות למומחה לרנטגן ולאו דווקא לרופא הנשים שלה.

Princes Vespa

New member
תשאלי את טושה

היא סיפרה לי משהו על רופא ספציפי בתה"ש שמתעסק בדיוק בזה

פלוימטריה

היום לא עושים את המדידות הידניות, למרות שלומדים איך בודקים כל קוטר ומאיפה לאיפה. יש רופאים ותיקים (אלה שיודעים גם לילד עכוז..) שיודעים ממש להשתמש בזה. כשיש מבנה צר באופן מובהק, בד"כ מרגישים את זה בלי מדידות מדוייקות. ולהשתמש בזה כאינדיקציה להאם הלידה תצליח או לא, זה לא אמין, בגלל שזה תלוי מאוד גם בתינוק, גודלו וזויות הכניסה שלו. הגישה היום אומרת, כשיש חשד - לאפשר נסיון לידה ובמידה ולא מתקדם - לנתח באמצע. המקרים שבהם ממליצים מראש על ניתוח, זה מקרים שבהם ההצרות ברורה.

בעבר נהגו לעשות Pelvimetry

שזו הערכה ידנית של מימדי האגן כחשדו בעובר גדול ורצו להעריך סביב סוף ההריון אם יש צורך בניתוח קיסרי. אני בטוחה שעושים את זה היום (טושה את כאן?). מדידה של אגן של אישה היא בעייתית בכל כך הרבה היבטים. הנה סרטון המדגים כיצד לחשב את מימדי האגן, ואף את הבעייתיות של המדידה http://www.youtube.com/watch?v=qwOqQjIrI7w אפשר לברר מה קרה בלידות הקודמות, האם היתה תנועתית, ילדה עם אפידורל או לא, האם היתה לה סביבה תומכת, האם היא היתה מאוד מפחודת או מכווצת, האם אמרו לה שהניתוח הוא בגלל שיש CPD חוסר התאמה בין ראש העובר לאגן שלה, האם דיסטוציה כלשהי, א-סינקלטיזם , מה היה מצג העובר (אולי היה למשל מצג מצח ואז קוטר כזה לא התאים לאגן שלה, ובהריון הבא המצג יהיה ורטקס כשהסנטר מכונס פנימה וזה מצג מושלם ללידה) ועוד הרבה דברים שיש לברר. (ועם כל הסינית הזאת היתי הולכת למיילדת בית שתפרש לה את מה שכתוב ואת ההשלכות או לד"ר הלוי שעושה vba2c ויפרוש בפניה את האפשרויות העומדות לרשותה) השאלה הנשאלת היא- מה היא רוצה ולמה היא זקוקה? ואם יש לה רצון בלידה וגינלית, אז עם כל הנתונים שאספה אפשר להתחיל לעבוד לקראת הלידה הבאה. אם זה הכיוון אז הייתי קודם כל הולכת להוציא את גליון שתי הלידות מהארכיון בבי"ח בו ילדה. גם אם תלך שוב ללידה קיסרית, היא יכולה הפעם ללדת אותה ממקום אחר אחרי שתעשה את כל התהליך. יש הרבה אפשרויות גם כשמחליטים על ניתוח.

אם פי 3

New member
לחלוטין בלתי יעיל

אגן צר מדי לא ניתן לאבחון, רק לחשד. האגן מתרחב במהלך הלידה, וכמו כן, ראש התינוק מתאים את עצמו לאגן (מולדינג). כך שלמעשה, גם אם האגן אכן צר (וזה נדיר), עם די סבלנות, ופעילות, יתכן שגם אם לידות קודמות לא צלחו, לידה אחרת כן תצלח. ברוב המקרים של "אגן צר מדי" מדובר על חוסר סבלנות, חוסר פעילות, או מחסום נפשי כלשהו - או בעיה אחרת שמתורגמת לכך שהתינוק לא מצליח לרדת (כמו חבל טבור קצר).

זו לא היתה בדיוק השאלה....

תודה על התשובות אך שאלתי לא היתה מה הסיבות לקייסרי והשערה לאגן צר.
אני מן הסתם מכירה את הסיבות לאבחון סתמי של אגן צר, ומשמעות התהליך הפיזיולוגי.לעיתים החשד לאגן צר הוא יותר מסביר על אף שהוא נדיר. במקרה הזה לא סתם נראה צורך לבדיקה כזאת-מדובר בבחורה מאד מודעת שעשתה תהליך מדהים לקראת שתי הלידות שלה (אני ליוותי אותה בלידה השניה), היתה מאד פעילה בלידות,הילדים שלה שקלו פחות מ2.5 קילו והיתה בפתיחה של 10 כ8 שעות בלידה הראשונה וכשעתיים בלידה השניה..........בפעילות והקשבה......ורק אז אחרי שהראש לא עבר את הספינות הוחלט על קייסרי כיוון שגובהה הוא מטר וחמישים יש קשר לרוחב ומבנה אגן. למען האמת היא לא בהריון- . והבדיקה היא על מנת לעזור לה לקחת החלטה היפוטתית לעתיד וכחלק חשוב מעיבוד הלידות הקודמות. בכל מקרה תודה על הניסיון

אם פי 3

New member
זה עדיין לחלוטין לא יעיל

אין לי דרך לדעת מה המקרה הספציפי הזה, ואני לא מתיימרת לכך - אבל בכל מקרה אגן צר מדי, גם אם אכן זו הבעיה, לא ניתן לאבחון, ובוודאי שלא מראש, ולא ע"י צילום רנטגן של האגן. לא הייתי מקשרת בין הגובה לבין רוחב האגן (ו-150 הוא גובה סביר לגמרי, ואף מוכר מקרוב
(אני משהו בין 150-154), ולא מהווה בעיה בלידות). כן, יש מצבים נדירים של אגן צר מדי, אבל באין מום חיצוני, עדיף בעיני להניח שלא זה המצב - פשוט כי הוא לא ניתן להוכחה, וכי כאמור, גם אם זו היתה הסיבה בעבר, זה לא בהכרח מעיד על העתיד. בעיני, כל עוד העובר והאם במצב טוב, אין סיבה שלא לנסות (או להמשיך בנסיון) של לידה נרתיקית, אם היא מעוניינת בכך.

חולקת עלייך

דווקא מהסיפור הזה (8 שעות בפתיחה מלאה!!!), נראה שיש סיבה טובה לחשוד שהאגן צר. וכן יש מצבים (אמנם פתולוגיים ונדירים), שבהם אפשר לדעת שהאגן צר מידי. כמובן שלכל אישה שתבקש יאפשרו לעשות נסיון לידה, אבל אני חושבת שלפעמים זה נכון להקשיב להערכה של רופא מנוסה, כחלק מקבלת ההחלטות המושכלת. וזה בטח ובטח נכון לאחר שני קיסריים כמו בסיפור שהובא כאן.

ט ו ש ה

New member
הייתי מסייגת מעט במקומך...

במיוחד עכשיו, כשאני מודעת לעבודתו של ד"ר ינון גלבוע מתה"ש, שמתמחה בפלוימטריה תחת US ועושה עבודה ממש יפה ומרשימה, תוך לקיחה בחשבון התרחבות של האגן במהלך הלידה. הייתה לי הזדמנות להתלוות אליו ליומיים במסגרת לימודי קורס מיילדות, ויצא לי להפנות אליו לא אחת ולא שתיים מחברותיי ההריוניות. כולן, גם אלה שאצלן נראה קושי אפשרי, קיבלו המלצה גורפת להתחיל לידה וגינלית, ולנסות ולראות אם יש הצלחה - ואם לא, לצאת לקיסרי חירום מתוך חדר לידה ולא אלקטיבי.

אם פי 3

New member
אבל זה בדיוק אותו דבר

אם מנסים לידה נרתיקית, אז למה לבוא עם "דעות קדומות" והגדרות? מנסים, ואם לא הולך, אז מוצאים פתרון אחר (למשל, קיסרי), אבל הידיעה המוקדמת לא מועילה, ואפילו מזיקה (היא גורמת למחסום פסיכולוגי, מעבר לקיומו או העדרו של המחסום הפיזי). אני לא טוענת שאין דבר כזה אגן צר מדי, רק שהוא לא ניתן לאבחון מראש, בין השאר כי "צר מדי" זה תלוי גם בראש העובר - שגם הוא מתכוונן, וגם תלוי במנח המדויק.

יש לי קרובת משפחה שאמרו לה שהאגן שלה צר מדי

והיא ילדה 3 לידות רגילות, עם ואקום. איכשהו הצליחו לשכנע אותה שבגלל שהאגן של צר מדי היא יכולה ללדת רק עם ואקום אבל לא יכולה בלי. ממש ממש מופרך- הרי מי שהאגן שלה צר מדי לא תוכל ללדת, עם ואקום או בלעדיו. או במילים אחרות: גם אני מסכימה שצריך לבדוק את הענין לעומק. וזה שהיא חושבת שזה בגלל אגן צר לא בהכרח משקף את הסיבה האמיתית.

למעלה