צונאמי ביפו?

סאקרה

New member
צונאמי ביפו?

בדיוק לפני 3 שנים (ושבוע) היכו גלי הצונאמי בחופי אסיה והרגו 280,000 נפש. הסטוריון ערבי בשם איבן אל עטיר דווח על גלי צונמי ביפו. (1033.וב- 1068) כולל תאור של אנשים שבאו לבזוז את בתי הנמלטים וגל צונמי ענק הטביע אותם. אני מחפשת עוד מקורות ובעיקר את הקשר לחפירה/חפירות ארכאולוגיות שמאששות את הדווחים ההיסטוריים. נאמר לי שנמצאו הוכחות גם בחפירות הארכאולוגיות שהסתיימו לאחרונה בככר השעון. האם למישהו יש עוד מידע?

ליאת 888

New member
זו חפירה של הרשות

תנסי באתר שלהם: www.antiquities.org.il החפירה הייתה לפני כשנתיים - שלוש אז אני לא מאמינה שהדוחות כבר פורסמו.

סאקרה

New member
תודה ליאת. כבר ביקרתי שם

ובנתיים העליתי חרס... ייתכן ויש מידע שנעלם מעיני.

הולמס 30

New member
אני חושב שלומר בפורום הזה "העליתי חרס"

זה לאו דווקא משהו בעל משמעות שלילית

Lakedaimon

New member
נראה לי שנשדל אותך לחפור פעם...

ל"להעלות חרס" יש משמעות שלילית גם אצל ארכיאולוגים. הבכי של זריקת החרסים לבור אשפה לאחר המיון הראשון, אחרי שאתה אוסף אותם ביזיע כפיך.... אתה מתרגל, אבל זה צובט...

shay4442

New member
../images/Emo10.gifהצונאמי תפס אותי על חוף הים בגואה

פתאום גלים משניים מגיעים לחוף ומציפים אותו,קרשים חתכו לידידה שלי את הרגל, לאחר הצונאמי המים הירוקים-כחולים הפכו לצבועים בחום-בוץ שאי אפשר להכנס אליהם.מזל שהייתי בצד המערבי של חופי הודו שפחות נפגע ולא במזרחי שם הלכו לעולמם כ-12,000 אנשים. אני לא שמעתי על המקרה שהזכרת,השאלה עד כמה את מעוניינת לחפור ולהתאמץ בקשר למידע ההיסטורי והארכיאולוגי עליו דיברת??? אני אישית הייתי מתחיל בספריה המרכזית אצלנו באוניברסיטת תל-אביב ומבקש להתחקות אחרי אותו היסטוריון והדיווחים שלו כמו כן נסיונות לבדוק יומנים ומאמרים של אחרים מאותה תקופה ואזור. בקשר לארכיאולוגיה אם גילו ופירסמו חומר בנושא?? אז אולי זה יופיע בכתב עט חדשות ארכיאולוגיות של רשות העתיקות

סאקרה

New member
מוכנה "לחפור" ולהתאמץ. גם עבורי הצונמי

הוא חוויה אישית. נסעתי לעזור לנפגעים והמראות רודפים אותי עד היום. שמעתי ששלמה שבא תעד את המאורע באחד מספריו,למיטב הבנתי בספר הוא מתייחס לממצאים ראשוניים,לא מהחפירות האחרונות. אבל ייתכן ואני טועה, כי טרם זיהיתי באיזה ספר מדובר. פניתי לפורום הנכבד, כי כאן מרוכזים אנשים שמחוברים לשטח. ויפו העכשוית היא עיר שכל יום פותחים או סוגרים בה אתר חפירות. (אתמול נסגרה החפירה ברח' רזיאל,החפירה בנמל נמשכת במרץ,כנ"ל בקישלה. אשמח לדעת מה קורה מעבר לחומות של בית החולים הצרפתי ברח לואי פסטר. על הקיר החיצוני יש שלט המעיד על חפירה)

shay4442

New member
צונאמי וארכיאולוגיה

הבעיה בחקר הצונאמי בראי הארכיאולוגיה זה היותו מחוץ למיינסטרים הארכיאולוגי, לאמיתו של דבר לא זכור לי באף קורס מתודולוגיה(שיטות מחקר) שבהם הוזכר הצונאמי ואיך מזהים וחופרים תופעה כזאת?? אפילו שיטות מחקר של רעידות אדמה שזאת תופעה הרבה יותר נפוצה עם תיעודים היסטורים רבים לא מוזכרים יותר מדי למרות שהעסק הזה נחפר ונחקר לא מעט.מה שאני רוצה לומר זה שבגלל שלא מלמדים את הנושא באופן מסודר ארכיאולוגים יתקשו לזהות את התופעה גם אם יתקלו בה בחפירות ואולי ינתחו את השכבות והממצאים בצורה שגויה. יכול להיות שבחוג: ציליויזציות ימיות באוניברסיטת חיפה יוכלו לעזור לך, רוב הסיכויים שלחוקרים שם יש מידע וידע מועיל בנושא.והייתי גם ממליץ לבדוק אם יש ספרייה לחוג הזה ולחפש פירסומים רלוונטים.......... רוב הסיכויים שאם היה צונאמי בחופי יפו הוא גם הגיע לחופים אחרים בארץ ישראל, ויכול להיות שבחפירות הימיות שמתבצעות באוניברסיטת חיפה יהיה מידע מועיל.

ליאת 888

New member
עבודת רגליים...

אם את רצינית בנושא, וזה ממש חשוב לך נראה לי שאת צריכה להתחיל לעבוד ברגליים, את יכולה להגיע לאזור החפירות ביפו, בשעות החפירה ולנסות לדבר עם הארכיאולוג בשטח, לא יודעת מי חופר שם כרגע, אבל אם הוא נחמד, והשעה עדיין מוקדמת והיום קליל אני בטוחה שהוא ישמח לענות לך. מצטרפת להמלצה של שי לפנות לאונ' חיפה, זה הגיוני שבמידה והיה צונאמי הוא היכה בכלל חופי הארץ והם בהחלט הכתובת לארכ' ימית. תנסי גם לחפש בכתבות שפורסמו מיד אחרי הצונאמי, אני חושבת שהיה מי שדיבר על ההסתברות וההיסטוריה של צונאמי בים התיכון בכלל ובאזורנו בפרט, (ראיתי לא מזמן תוכנית טלויזיה, אני חושבת שבערוץ הנשיונאל ג'אוגרפיק על אטלנטיס, שאחת הסברות היא שנעלמה מתחת לצונאמי, אבל זה לא מתאים לתאריך שאת מחפשת....
)

סאקרה

New member
שוב תודה לשי וליאת.

כאמור, החפירה בשטח ככר השעון נסתיימה. שם ככל הנראה נמצאו הממצאים. הייתי בשטח וקיבלתי מידע על הממצאים ברח רזיאל. (כמעט כלום) הנמל הממצאים מעניינים יותר. אבל לא ידעו לספר לי על ממצאי צונמי. כמובן שבמקביל לשאלות בפורום- אגש לנבור בספריות. אשמח לעדכן וללמוד אם יש מי שמכיר עוד פרטים.

לסאקרה

עד כמה שזכור לי,היה פעם תיאור של הגאולוג דובה (דב פריהמן) על גל צונמי גדול בכל מזרח הים התיכון,בעקבות ההתפרצות האדירה בסנטוריני.הוא מקשר את זה (יחד עם עוד הרבה חוקרים) להרס התרבות המינואות בכרתים,לתופעת החושך שבמכות מצריים ודברים נוספים,וכמובן שזה קשור גם לתעלומת אטלנטיס. נידמה לי שגם איחתיאר תיאר את גל הצונמי הזה,שהיכה בעכו (וכמובן גם ביפו).

hagiyo

New member
עקבות צונאמי בנמל קיסריה

באחד הסיורים בנמל קיסריה נדמה לי שזה היה עם יוסי פטריך הוזכר נושא הצונאמי, למיטב זכרוני הזיהוי נעשה כיוון שנמצאו שרידי כונכיות בשכבה אחת. כונכיות אלו שייכות לבעלי חיים הנמצאים בעומק הים ומסקנת החוקרים הייתה, שרק גל גדול כמו בתופעת הצונאמי יכול לגרוף אותן מעומק הים ולעבור את מחסום שובר הגלים. כאמור זה מזכרוני, כמו שנאמר נסי לבדוק את המאמרים של חופרי קיסריה אבנר רבן ויוסי פטריך. אני כמעט בטוח שנכתב על כך מאמר.

הסיפור ששמעתי על זה שהוא בערך באזור המאה

התשיעית או העשירית היתה רעידת אדמה באזור קפריסין. גל הצונאמי התחיל להתגבש בשעות הבוקר והכה בשעות אחר הצהרים בחוף יפו כשהאוכלוסיה המקומית יצאה לחוף הים לקבל את הדייגים שחזרו מהדיג ולאסוף את הדגה. מאחר ולא היו אז התרעות כלשהן הכה הצונאמי בחוף כשהוא שוקק אנשים. אמדן הנספים היה כ-10,000 איש. זה הסיפור ששמעתי באחד מכלי התקשורת (לא זוכר כבר איפה) מיד אחרי הצונאמי של 2004. לא יודע אם הוא נכון או לא, אבל בסך הכל התקופה דומה פחות או יותר למה שאתה מציין.

סאקרה

New member
תודה לכולם. לא התקדמתי הרבה..

אין לי ספק בקשר לעובדה שהיה צונאמי ביפו. מה שחסר לי זה הקשר עם החפירות בשטח. אני ממשיכה לחפש. כשאמצא משהו קונקרט אשמח לשתף אותכם. שבוע טוב.

Lakedaimon

New member
אני לא יודע לגבי כיכר השעון...

אבל לפי התקופות יכולה להיות עדות בשכבות הברונזה של התל (תל יפו), לצונאמי של התפרצות סנטוריני. לגבי צונאמי בתקופה הצלבנית אין לי מידע. אבל לפי טכנולוגיית הבנייה המקובלת בתקופה הצלבנית, יש סיכוי יותר מסביר שתימחק כל עדות לצונאמי שכזה...

למעלה