צום גדליהו

צום גדליהו ../images/Emo20.gif

בשנת תשנ"ו חשבתי, שיכול להיות מוצלח לציין את יום השנה לרצח רבין דווקא בג' תשרי, יום צום גדליהו. אלף, גם זה וגם זה רצח פוליטי של "בוגד" על ידי "עשבים שוטים" מן "המחנה הלאומי" (עם כל ההבדלים וכיו"ב). בית, וזו כבר סיבה פרקטית, זה היה מונע ממוריו וממוקיריו של הרוצח לעלוץ ולשמוח ביום השנה לרצח רבין (בשנת תשנ"ז דווח בתקשורת שזה אכן קרה, אבל כידוע, התקשורת רק מסלפת ומכפישה). בשנת תשס"ד, אני חושב שיש משהו נכון בציון יום השנה לרצח רבין במוצאי שבת הראשון של חודש נובמבר, באותו מקום ובאותה מתכונת של הערב שבו בוצע הרצח, בנפרד מהעמדת הפנים הגדולה של מוסדות השלטון בי"ב חשוון.

גרי רשף

New member
../images/Emo31.gif

1. יש לי תחושה שציינת "עשבים שוטים" מן "המחנה הלאומי" כדי לרמוז "במקרה" ש"הם" אשמים.. כלומר, לא נכתב במפורש שהמחנה הלאומי אשם, ו"רק" צויין "במקרה" ש"העשבים השוטים" הם מ"שם". מי שמתעקש להאשים חצי מדינה ברצח רבין ולהפוך את גינוי הרצח שיש לגביו קונצנזוס להפגנת תמיכה בדרך פוליטית שנויה במחלוקת שלא יתפלא אם ימצא חצי מדינה לא מתאבלת, ועוד כמה מהחצי השני נבוכים מהעובדה שבאו להתאבל ומצאו עצמם בהפגנה פוליטית. 2. לא פרטת מהי אותה "העמדת פנים של מוסדות השלטון", אבל יש לי חשד מסויים שהכוונה היא שלא נלמד הלקח מרצח רבין, ולא הוציאו אל מחוץ לחוק את כל המפלגות הימניות והדתיות, ואיפשרו לראש ממשלה לאומי להיבחר ברוב מוחץ.

loquado

New member
בעיני...

בעיני החלוקה הזאת לימין ושמאל לא רלוונטית בטחון חשוב כלכלה חשוב שיהיה מנהיג חשוב כל השאר חשוב כסטיקרים ונפיחות שפג תוקפן. תתחילו לחשוב אנחנו כי אנחנו יותר אנחנו מאשר חצויים פייט ברי סחרוב בפזמון השיר שאת שמו שכחתי: "רק מלחמה אם תבוא תחזיר אותנו הביתה..." ואני חושב שחבל לחכות לה ובינתיים לריב. שולם ?

גרי רשף

New member
לא כל כך הבנתי../images/Emo4.gif

יצא לי פה ושם להיתקל במודעות משעשעות בכל מיני מקומונים בהם כולם נקראים להפסיק את כל המלחמות והמחלוקות בין חילונים ודתיים או אשכנזים ומזרחיים או ימנים ושמאלנים (שהרי כולנו "יהודים") ולהתלכד תחת הנהגתו של הרבי מלובביץ'.. אז ברוח דומה אין לי אלא להסכים איתך שיש להפסיק עם כל המחלוקות, ולהצביע כאיש אחד בעד המפלגה שאני תומך בה, למנות את העומד בראשה לראש ממשלה, להידבר עם הערבים על סמך הדרך של המפלגה שלי, וכמובן- ליישם את המצע הכלכלי התואם את השקפת עולמי; ורק אל תגיד לי עכשיו שאינך מסכים כי באי הסכמתך אתה זורה פירוד ומחלוקת בעם וחבל, כי הרי בשעת מבחן זו אנו נדרשים לאחדות השורות..

תגובה ../images/Emo20.gif

1. א. התחושה שלך אינה מוצדקת. 1. ב. "מחנה לאומי" במרכאות, משום שלדעתי אין דבר כזה, מחנה לאומי. 1. ג. "עשבים שוטים" במרכאות, משום שזה ציטוט. 1. ד. לא האשמתי חצי מדינה ברצח רבין. אגב, הימין אינו חצי, הוא הרבה יותר. 1. ה. גינוי הרצח אינו קונצנזוס, טול קורה מבין עיניך. 1. ו. מי מתפלא? 2. א. החשד שלך מוצדק רק בחלקו. 2. ב. אמנם, הכוונה היא שלא נלמד הלקח מרצח רבין, וגם על זה איני מתפלא. 2. ג. איני תומך בהוצאה אל מחוץ לחוק את כל המפלגות הימניות והדתיות. 2. ד. אני מציית לראש הממשלה שנבחר ברוב מוחץ ולשלוחיו, בלי סייג ותנאי. 2. ה. תמוה בעיניי, שאתה מקבל את המשוואה ימני=לאומי (ע"ע 1.ב.). 2. ו. העמדת פנים של מוסדות השלטון היא ההפיכה השקטה של "יום הזיכרון לרצח רבין" ל"יום הזיכרון לרבין", בו שמים דגש על השגיו הביוגרפיה הצבאית של האיש, ומשתדלים לא לדבר על הרצח. ובזה, אגב, נטל חלק גם הממסד הכלכלי-פוליטי בתקופת ממשלת ברק, וסיבותיו עימו. ועם זאת, תודה על תגובתך.

גרי רשף

New member
תגוביינה

1. ב. + 2. ה.- הפטנט של לכתוב טענות סתומות בלי לנמקן יגרום לכך שדבריך לא יובנו. בניגוד לך אפרש: מדוע ימין אינו לאומי ומדוע אין מחנה לאומי? אולי בגלל שגם השמאל אוהב את מולדתו ולכן כולם "לאומים"? אולי מפני שמבחינה היסטורית קוראים ימין לנציגי הבורגנות ולא לבעלי הבאסטות ממחנה יהודה? לא הסברת לא הבנתי. 1. ה.- "גינוי הרצח אינו קונצנזוס, טול קורה מבין עיניך". אין קונצנזוס לגבי גינוי רצח רבין? הגינוי הוא פועל יוצא של הקונצנזוס ואינו הקונצנזוס עצמו? כיצד זה קשור לסיפא עם הקורה והעיניים המרמזת שאני פוסל במומי? שוב לא הבנתי. 2.ו.- מסכים: יום השנה לרצח רבין הפך ליום פולחן בו עוסקים בו, בהעלאה על נס של דרכו השנויה במחלוקת, ומציינים את "מורשתו" ואת.. הגותו. רבין? הגות? הרבה דברים טובים אפשר לומר עליו, אך הוא בהחלט לא היה איש רוח רחב אופקים. לדעתי, ראש הממשלה הצבר הראשון, היה העילג ודל הלשון מבין כל ראשי הממשלה עד כה. יום השנה צריך לעסוק ברצח.

דווקא הבנת מצוין ../images/Emo20.gif

1. ב. + 2. ה. ש. מדוע ימין אינו לאומי ומדוע אין מחנה לאומי? אולי בגלל שגם השמאל אוהב את מולדתו ולכן כולם "לאומים"? ת. בדיוק כמו שכתבת. אם כי את המונח "שמאל" הייתי שם בין מרכאות, וגם לא הייתי כותב "בגלל ש". 1.ה. ש. אין קונצנזוס לגבי גינוי רצח רבין? ת. שוב, בדיוק כמו שכתבת. ש. כיצד זה קשור לסיפא עם הקורה והעיניים המרמזת שאני פוסל במומי? ת. למיטב ידיעתי, "טול קורה מבין עיניך" משמעותו: פתח את העיניים, התעורר. או כמו שאומרים באמריקאית: Wake up and smell the corn . האם אני טועה? ולסיום, אני רוצה שוב לציין לחיוב את תגובתך העניינית וההוגנת.

גרי רשף

New member
אקנח בהערה לשונית

הפתגם המדוייק הוא "קודם שאתה נוטל קיסם מבין עיני טול קורה מבין עיניך" (או משהו כזה), ומשמעותו דומה לפתגמים כמו "הפוסל במומו פוסל", "קשוט עצמך ואחר כך קשוט אחרים", "ראו מי שמדבר!"..

והמקור

תלמוד בבלי, מסכת ערכין, דף ט"ז עמוד ב: מניין לרואה בחבירו דבר מגונה שחייב להוכיחו? שנאמר "הוכח תוכיח". הוכיחו ולא קבל, מנין שיחזור ויוכיחנו? תלמוד לומר "תוכיח" - מכך מקום. יכול אפילו משתנים פניו? תלמוד לומר "לא תשא עליו חטא". תניא, אמר רבי טרפון: תמה אני אם יש בדור הזה מי שמקבל תוכחה. אם אמר לו "טול קיסם מבין עיניך", אמר לו "טול קורה מבין עיניך". אמר רבי אלעזר בן עזריה תמיהני אן יש בדור הזה שיודע להוכיח. ואמר רבי יוחנן בן נורי: מעיד אני עלי שמים וארץ שהרבה פעמים לקה עקיבא על ידי שהייתי קובל עליו לפני רבן גמליאל וכל שן שהוספתי בו אהבה, לקיים מה שנאמר "אל תוכח לץ פן ישנאך, הוכח לחכם ויאהבך".

hillelg

New member
טעות קשה, או: הוצא מהקשרו

רצח גדליה בן אחיקם, אף על פי שהיה רצח פוליטי למהדרין (למטרות הנאה אישית אגב, ולא אידיאולוגית), לא נקבע כיום צום בגלל זה. הסיבה היא שרציחות פוליטיות היו מאז ומעולם (אפשר אפילו לסווג את הרצח הראשון, קין-את-הבל, כרצח פוליטי), ולא נקבע יום צום על כל מלך שראשו נערף בדרך זו או אחרת על מנת לפנות מקום למישהו מוצלח יותר, לפחות לדעתו של הרוצח. על כן, ועל אף חומרתו של רצח של מנהיג, ודאי הוא שלא על זה נקבע הצום. על מה כן? לצורך כך צריך להכיר קצת את הרקע ההיסטורי. מדובר בתקופה שאחרי הגליית מלך בבל את רוב העם בבלה, והחרבת בית המקדש. בארץ נותר ציבור קטן ומצומצם, מדלת העם, ובראשם העמיד מלך בבל את גדליהו בן אחיקם. זוהי הייתה תקוותו האחרונה של העם, להשאיר משהו מממלכת יהודה ההרוסה. רצח גדליהו בן אחיקם על ידי ישמעאל בן נתניה, גרם לכל העם הנשאר לרדת מצרימה (על אף מחאותיו של ירמיהו), ולחיתום סופי של הגלות והחורבן. כך מצטרף צום זה אל שרשרת הצומות על החורבן, אחרי עשרה בטבת (תחילת המצור), שבעה עשר בתמוז (הבקעת העיר), ותשעה באב (חורבן בית המקדש). כל קשר לרצח רבין הוא בחזקת 'מדרש מודרני', והוצאה מהקשר, כאמור לעיל. רצח רבין לא גרם בראייה לאחור לחורבן כה גדול, או למלחמת אחים או דברים מעין אלו. עיקר חומרתו בעצם היותו, אך אין כאן קשר לצום גדליה.

ודאי שהוצא מהקשרו ../images/Emo20.gif

וכי מעטים המדרשים, שמבוססים על הוצאה של קטע טכסט מהקשרו? אגב, תמהתני אם באמת ובתמים כל העם הנשאר ירד מצרימה. הרי ידוע לנו, כי לאחר שיבת ציון התקיים בארץ מתח בין השבים מבבל, שהחשיבו את עצמם ל"יהודים הטובים", לבין יתר העם בארץ. אבל אולי גם זו "טעות קשה".

hillelg

New member
איני יודע מנין "ידוע לנו"

לא זכורה לי עובדה זאת מספרי המקרא של תקופת שיבת ציון. המתח (בלשון המעטה) היה בין שבי ציון מגולת בבל לבין השומרונים (הכותים), ואלו אינם "דלת העם" הנזכרת אצלנו, כמובן. ייתכן כמובן שנשארו כמה יהודים, אבל בתור בודדים, ולא בתור ציבור.

"ייתכן כמובן שנשארו כמה יהודים" ../images/Emo20.gif

נו, שוין, אנחנו מתקדמים. מובן שקשה להתווכח על "עובדות" כשמדובר בהיסטוריה כל כך רחוקה, אז אסתפק בכך. ואם כבר, שתי שאלות: א. בספר עזרא נעשה שימוש רב בכינויים "בני הגולה" ו"השבים מן הגולה". במה נבדלים כינויים אלה מן הכינויים "ישראל" או "בני ישראל" או "בני יהודה ובנימין" ? ב. מנין לך האבחנה בין "דלת העם" לבין השומרונים? אולי מדובר בשני כינויים לאותו ציבור הטרוגני, שלא נמצא במעלה הדתית הראויה לדעת "השבים מן הגולה"? חתימה טובה.

למעלה