צוואה

neatsun

New member
צוואה

שאלה מתוך עניין וסקרנות: האם אדם יכול לרשום בצוואתו שהוא מבקש שגופתו תישרף? האם לסוג כזה של ציווי יש תוקף? האם יש אפשרות כזו במדינת ישראל? ואם יש תוקף אבל אין אפשרות, מה קורה?

igalgolan

New member
שריפת גופה

על מנת לחדד את השאלה, האם יכול אדם בישראל לצוות שגופתו תוטס לחו"ל ושם תישרף (ההוצאות יהיו כמובן על חשבון העיזבון)? האם הןראה כזו בצוואה מחייבת? האם ניתן להוסיף שכספי העיזבון לא יחולקו עד לאחר מילוי ההוראה למעלה. יגאל גולן

ציפי ג

New member
וכי למה לא? אם לעזבון יש כסף לבזבז

על זה? אדם אולי גם יכול לבקש להטיס את גופתו מסביב לכדור הארץ. ומסכנים יורשיו, הם יצטרכו לבזבז את ירושתם על גחמה מטופשת. אני שמעתי כבר על הורים שציוו שיקברו אותם בטקס דתי, וילדיהם סרבו לבצע את הצוואה. מעניין מה יהיה דינם של ילדים שיסרבו לבצע הוראה כזו של מצווה.

neatsun

New member
אני לא מכירה...

וגם אחת משאלותי נגעה לעניין האפשרות ה"טכנית" בארץ. אבל ברור לי שזה לא שייך להתמחות פורום זה. מצד שני, אולי אתם כן יודעים אם הקמת מתקן כזה היא חוקית בארץ? תודה על תשובותיכם.

ציפי ג

New member
אני לא יודעת על איסור

מצד שני, אני חוששת שתהיה בארץ התנגדות גדולה לשריפת גופות, מסיבות היסטוריות ידועות, על מי נהג לשרוף יהודים, ומאיזו סיבה.

neatsun

New member
כן, אני מבינה את הבעייתיות

רק רציתי לדעת אם יש מגבלה או התייחסות חוקית לנושא, או רק חברתית-רגשית. תודה.

זה לא ייחשב לחלק בעל תוקף מהצוואה..

בלי קשר לשאלת ההיתר או האיסור של שריפת גופות בארץ, לדעתי, אין תוקף "צוואתי" להוראה כזו על מה לעשות בגופה, כי הצוואה מתייחסת לעזבון, שהוא הרכוש שהיה למנוח עם פטירתו. הגופה שלו, איננה חלק מרכושו ולכן איננה חלק מעזבונו. לגבי אפשרות השריפה, לדעתי יש (או לפחות היתה) אפשרות כזו, כי עד כמה שאני זוכר, גופתו של אייכמן נשרפה בישראל.

igalgolan

New member
שאלה של ניסוח

השאלה מה יעשה בגופה אולי אינה שאלה הנוגעת לעיזבון, אך הוראה המכתיבה שבכספי העיזבון יבוצעו פעולות מסוימות (כגון שריפת הגופה) הן הוראות הנוגעות לעיזבון. בדיוק כמו הוראה להקמת מעון לחתולים, או אנדרטה לנפגעי תאונות דרכים. יגאל גולן

neatsun

New member
זאת אומרת..

שכל חלק בצוואה שאינו נוגע לטיפול בעיזבון, אינו חלק ממשי בצוואה והתוקף שלו הוא בעיקר רגשי (או מוסרי)? למשל, אם מוסיפים סעיף של "אני רוצה שינגנו את השיר ההוא בלוויה שלי" זה בעל תוקף של בקשה בלבד? מה לגבי ציווי הגופה למדע? האם יש לזה תוקף חוקי כלשהו? (גופתו של אייכמן אכן נשרפה והאפר פוזר מחוץ למים הטריטוריאליים של המדינה)

igalgolan

New member
בקשות של נפטר

כפי שכתבתי בקשה של נפטר שלכאורה אין לה תוקף כי אינה נוגעת לעיזבון ניתן לנסח כך שיהיה לה תוקף. למשל: בקשה לנגן יצירה של בך היא בקשה לא מחייבת. הוראה שבכספי העיזבון יש לשכור תזמורת שתנגן את בך, ובמידה שתזמורת כזו לא תשכר (בזמן המתאים) כל כספי העיזבון יועברו להקמת מעון לחתולים תהיה הוראה מחייבת. זו הסיבה שמי שרוצה שבצוואתו יופיעו פריטים "חריגים" כדאי שיתיעץ עם בעל מקצוע. צוואה "פשוטה" (למשל זו המורישה את כל הרכוש לבת הזוג) ניתן לכתוב לבד. יגאל גולן

כך גם לדוגמא הוראה מי יטפל

בילדים באם שני ההורים מתים, אינה מחייבת אלא מהווה רק אסמכתא לדעת ההורים.

neatsun

New member
זה באמת מעניין ומעורר מחשבה.

shaio

New member
הגוף כרכוש?

הרעיונות שהועלו כאן הן לצורך השגת התוצאה באמצעי עקיפין. אבל אם הגוף הוא אכן חלק מהעזבון -- ואי אפשר לשלול אפשרות זו, הנמצאת בדיון בין חוקרי המשפט -- ניתן לתת הוראת צוואה ישירה לטיפול בו. לגבי ציווי למדע: להוראה מסוימת זו יש משמעות חוקית לפי הוראת חוק האנטומיה והפתולוגיה. לגבי ביעור הגופה: אני מניח שיידרשו לצורך כך אישורים לפי פקודת בריאות העם, אבל מבלי שבדקתי, נראה לי הגיוני שמשפטית לא תהיה דרך לאסור את זה, משיקולי חירות הפרט ובגלל שלדבר אין השלכה שלילית על הציבור (פרט לרגשותיו, אולי). להזכיר: אריאל שרון קיבל אישור כדין לקבור את אשתו בשטח חוותו הפרטית (בעלות, חכירה או בר-רשות, אגב?).

igalgolan

New member
הגוף כרכוש

בפסק דין ידוע מקליפורניה הוכרה הבעלות האישית על נוזלים שהוצאו מהגוף. אין כל סיבה שלא תוכר בעלות על רקמות. הוראה של נפטר שלא להשתמש בחלקי גופו להשתלות תכובד (אף אם לאחר המוות המשפחה תהיה מעונינת בהשתלה). עבור "נתינת זרע" מתגמלים את הנותן. מכל הדוגמאות ברור לדעתי שהגוף יחשב כרכוש, לצרכים מגוונים, כאשר בית המשפט יצטרך להחליט בנושא (לדעתי בכל מקרה בו ניתן יהיה לסיים הסכסוך ללא החלטה, בית המשפט ינסה לא להחליט בנושא). יגאל גולן

פקודת בריאות העם מדברת רק על קבורה.

ולא עוסקת באפשרויות אחרות של מה לעשות בגופה. לכן אני לא בטוח שלצורך שריפת הגופה יצטרכו אישור לפי אותה פקודה.

צוואה

השאלה אם מותר לאדם לצוות על שריפת גופתו מותנית בראש וראשונה בכך ששריפת הגופה אינה פוגעת בתקנת הציבור. לפי ס´ 83 לדבר המלך במועצה כל האנשים בישראל זכאים לחופש מצפון כל עוד אין בכך כדי לפגוע במוסר. גם חוק הירושה מתנה ביצוע הוראת צוואה בכך שאין בה דבר בלתי מוסרי. קשה מאוד להשיב לשאלה אם שריפת גופה היא מוסרית. זה מקובל בחו"ל. בארץ זה לא מקובל ובמקרה של אייכמן הגופה נשרפה לא מתוך כיבוד רצון המת אלא כדי שקברו לא ישמש מקום עליה לרגל.

shaio

New member
יותר מעניין אותי מהו "מוסרי"

ואימתי נפסלים חוזים/צוואות בשל פגיעה במוסר?

ציפי ג

New member
ס´ 30 לחוק החוזים

חוזה שכריתתו, תכנו או מטרתו הם בלתי חוקים, בלתי מוסרים, או סותרים את תקנת הצבור - בטל.

למעלה