צדיק

Bell4Ever

New member
צדיק

אומנם המקרה הזה קרה מזמן אבל זה שב לזיכרוני לא מזמן ואיתו שאלה או יותר נכון קוצר בהבנה:
בזמן טיסה לארץ זרה בחברת תעופה זרה ישב לידי ילד דתי (לא חרדתי אני עד כמה שאני זוכרת) כבן 3-4 לערך ולידו אביו, כאשר האמא ושאר הילדים ישבו מצידו האחר של המעבר.
הגיע האוכל - בשבילי אוכל רגיל של חברת התעופה, שהוא לא כשר (אתאיסטית מבית) וכמובן למשפחה הנחמדה הגיעו חמגשיות מהארץ ובהם אוכל כשר.
הילד החמוד שישב לידי התחיל לשחק באוכל המאוד לא כשר שלי ורצה לטעום, הרחקתי אותו ואמרתי לו "זה לא בשבילך, אתה צדיק" וחייכתי. אביו שמע את זה ואמר לילד "תגיד לה שהיא לא יודעת את זה עדיין, אבל גם היא צדיקה".
אז אני לא באמת יודעת את ההגדרה של צדיק\ה....? אפשר להאיר את עיניי?
תודה

Bell4Ever

New member
יש מצב בו

אדם מפסיק להיות בגדר תינוק שנשבה? חוץ מחזרה בתשובה כמובן. או שלמעשה יש שיני סוגי יהודים - ההולכים לפי הלכות הדת ותינוקות שבויים?
דווקא מעניין :)

חייכת אותי

בנוסף לדברים שהובאו בסמוך על תינוק שנשבה..

לענ"ד הכוונה של אותו אבא בדבריו לבנו באה להסביר שאת לא יודעת את זה עדיין אבל כמו שאת מבינה שלילד הדתי אסור לאכול מאכלים לא כשרים, לנו ידוע שיש לך גם כן את אותה נשמה יהודית טהורה שיש לילד הזה, ומכאן שגם לך אסור לאכול מאכלים לא כשרים באותו האופן שאת מבינה שלו אסור [ולך אסור אף יותר, מאחר והילד בגיל כזה אינו חייב במצוות]

Bell4Ever

New member
אז לא הבנתי איך הצדיקה

נכנס לפה, הרי היה ברור לו שאני לא שומרת מצוות בשום צורה, הוא התכוון לפוטנציאל לצדיקה?

תגובה

הצדיקה נכנס מפני שלא משנה מה תעשי, יש לך נשמה טהורה שעמדה על הר סיני וקיבלה עליה את התורה, ואת צאצא של אבות האומה, אברהם יצחק ויעקב,והקב"ה מחשיב אותך לביתו יחידו ואת בורג חשוב במכונה שנקראת עם ישראל שלא יכולה לעבוד אפילו בלי בורג אחד, וכל זה נותן לך מעלה גדולה ומיוחדת מהיום שנולדת בלי קשר למה שתעשי בהמשך-זה הבסיס ולא ניתן לבטל את זה.

וכמובן כמו I S A A K כתב שבימינו ה"אתאיסטים" הם לרוב תינוקות שנישבו, ולצאת מההגדרה הזאת ולהיות רשע אמיתי, צריך לעבור תהליך של תוכחה, שיבוא מישהו בבחינת משה רבנו של הדור שיודע להוכיח [ולא בטוח בכלל שיש בדור הזה מישהו כזה] ואחרי שהוא ילמד את האתאיסט את התורה מא' ב' , אז אחרי שהאתאיסט יבין מה זה תורה ובכל זאת יבחור לכפור, הוא יחשב לרשע.

Bell4Ever

New member
איפה הקאץ'?

כלומר, אם כך, מהו בעצם ההבדל בין יהודי השומר מצוות ליהודי שבחר במודע לא לשמור מצוות (כי אי אפשר להגיד שחילונים בארץ לא מודעים לאופציה של שמרת מצוות או מהם, כגון כשרות)?

תגובה

אין קאץ'.. כי זה לא "במודע" , מי שלא חונך לשמירת המצוות ולמד במידה מספקת מראשית חייו, אי אפשר לומר שהידע שלו כל כך גדול בשביל להיות בוחר במודע דרך אחרת..
בגרות בתנ"ך , ושכנים דתיים שעושים כל מיני מעשים שהחילוני לא עושה, הם רחוקים מאוד מלהיות מספיק ידע בשביל שהחילוני יהיה מודע למה שהוא עושה\לא עושה.

לדוגמא, אם אני אשאל אותך מה זה כשרות? איפה זה כתוב? למה שומרים כשרות? או גדולה מזו, למה שומרים מצוות בכלל? מי ציוה? איפה? וכו', עוד הרבה שאלות שאין לך מענה עליהן , אז איך אפשר לומר שאת עוברת בידיעה על מה שאין לך הרבה ידע בו..

Bell4Ever

New member
ובכל זאת

אי אפשר להגיד שאני לא מודעת לזה שיהודי אמור להאמין באל ולשמור מצוות, איני חייבת לפחות בהתעניינות מעמיקה?
והרי יש חילונים המכירים היטב את "אל תבשל גדי בחלב אמו" וכן מבינים את קונצפט הפרדת הכלים או המתנה של מספר שעות ובכל זאת בוחרים לאכול חזיר לדוגמא, איפה עובר הגבול בין חוסר ידיעה - להבנה וחוסר ביצוע?
הבהרה לשאלה בתגובה הקודמת שלי: כמעט נשמע כאילו מי שנולד לבית לא שומר מצוות מקבל סוג של פרס (בעיניי, אני מניחה שפחות בעינייך), ולכן חיפשתי את הקאץ', מה ההבדל בין יהודי שמתאמץ לשמור מצוות ליהודי שלא שומר מצוות גם אם שאין לו מודעות לכך? האם יש פה השתלשלות של שכר או עונש? עולם הבא? או שפשוט כל אחד צריך לקבל על עצמו את גורלו של באיזה עולם הוא נולד ובסופו של יום אין הבדל?
מצטערת שאני קצת חופרת, הרעיון שחילוני לא עובר בידיעה על המצוות חדש לי....
תודה

תגובה

שוב, הגבול הוא לא דק כמו שאת חושבת, יש תהום בין שיעורי התנ"ך בבית ספר [שגם כותב שורות אלה היה נוכח בהם] לבין לימוד תורה משנה גמרא הלכה עם רב [להבדיל מהמורה האתאיסטית] לשם שמיים.

זה שלדוגמא את יודעת פסוק או שתיים "לא תבשל גדי.." לא עושה אותך ל"מכיר ריבונו ומתכוון למרוד בו" כמו שכתבתי לך כמה שאלות בסיסיות בהודע הקודמת שאת בטח לא יודעת לענות לי עליהן ועד שלא תדעי אותם וגדולות מהן , לא תוכלי לומר על אדם כמוך שאת יודעת את התורה והמצוות ומי שציוה עליהן ובכל זאת בוחרת משהו אחר.. הבחירה שלך לא שקולה, את צריכה להבין שיש עולם ומלואו שאת לא מכירה אפס קצהו [ושוב, להכיר פסוק או מנהג זה לא היכרות מעמיקה בעניין הזה..] לשומר מצוות המצוי זה לא נחוץ כי הוא גדל לזה, אבל ל"תינוק שנשבה" וכד' חייב היכרות מעמיקה עם אדם שיודע להוכיח ואפילו אדם כזה יהיה קשה למצוא מרוב שהמלאכה הזו כבדה וקשה.

*שכחתי להתייחס לשאלה הזו, מי שמקיים מקבל שכר, ומי שלא מקיים מקבל עונש, ההגדרה של תינוק שנשבה אם הוא אכן כזה תציל את האדם מעונש כי הרי הוא תינוק שנשבה וחטא מחוסר ידע, אבל היא בהחלט לא תזכה אותו במצוות שהוא לא עשה... לעומת השומר מצוות שעתיד לקבל שכר על כל דבר קטן וגדול שעשה.

Bell4Ever

New member
הצחקת

לא בדקתי בוויקיפדיה לפני שאמרתי את זה, בסך הכל התכוונתי להרחיק את הילד מהאוכל שדיי ברור שהוריו לא רוצים שיאכל (בלי קשר ללדחוף ידיים לאוכל של זר במטוס) - וזה יותר נחמד מלהגיד "זה לא בשבילך, ההורים לך חושבים שזה חטא", אז השתמשתי בצדיק, רק לא צפיתי את תגובת האב

לפני שפרסמתי את השאלה פה בדקתי בוויקיפדיה, דיי ברור שהיא לא עונה על ההגדרה, אין קשר בין מה שכתוב בוויקיפדיה להתנהלות הדברים במטוס.

REALI

New member
שלום צדיקה

נראה לי שהמושג שאת מחפשת זה לא צדיק, אלא "סגולת ישראל".
הדתות המצויות בעולם הם בעצם הנהגות מעשיות שאינן תלויות במוצאו של האדם וכל אדם שירצה יוכל לקבל עליו כל דת שירצה לנהוג בה כרצונו.
לא כן היהדות. היהדות איננה דת במובן זה, ולא כל אחד שירצה יוכל לנהוג בה וזאת מכיוון שהיא איננה דת מעשית ו"הוראות לחיים נכונים יותר", אלא היא דרך חיים ותרבות של עם ישראל בלבד. כלומר לא המצוות מגדירות את היהודי, אלא היהודי מגדיר את המצוות. ולכן לגוי אסור לקיים מצוות, ומאידך יהודי נשאר יהודי גם ללא קיום מצוות.
ויותר מכך - יהודי לא יכול לעולם להשתחרר מהיותו יהודי ואפילו אם יתנצר וכד' אין לזה תוקף מבחינת שייכותו לעם ישראל והוא עדיין ישאר יהודי.
וזו כנראה היתה כוונתו של אותו אדם במטוס, שלא משנה מה מעשייך, את שייכת לעם ישראל ויש לך נשמה קדושה, שגם אם לעת עתה היא לא באה לידי ביטוי במעשים על ידי המעשים המשוייכים לעם ישראל אשר מטרתם להאיר את הנשמה המיוחדת של הישראלי ולהרחיבה, הרי שאת קדושה מעצם מהותך.

עקרון זה נלמד בהרחבה בספר הכוזרי במאמר הראשון.
וכמו כן כדאי לתת את הדעת למושג של המהר"ל מפראג שנקרא "עצם ומקרה" כלומר כדאי להסתכל על כל דבר מצד העצמיות שלו ומה שטבוע בו וקבוע בו, גם אם לעת עתה מצד המקרה והשינויים הזמניים זה לא בא לידי ביטוי.

אורי A

New member
דברים נפלאים !

וביאור נפלא לדברי היהודי במטוס.
(למרות שלא נראה לי שאותו יהודי ירד לכל העומק הזה.)

חגית כץ

New member
אהבתי

את פשוט מקסימה וכן צדיקה.

יש הרבה דברים שעושים בן אדם צדיק.
אבל הנקודה החשובה היא "יראת שמיים"
ואין ספק שיש לך את זה אם דאגת את הילד.

את אכפתית, מכירה שיש אנשים עם דעה אחרת
ולא רוצה להכשיל אותם.

ירבו כמותך

למעלה