צבעים - מי מבין?

הצבע ארגמן (The Color Purple)

קראתי בעניין את התגובות עד כה, הרושם הוא שצבעים אכן נתפשים אחרת בתרבויות שונות. אפשר להניח ש"אדום" כמכנה משותף תרבותי, הוא פועל יוצא של התפוצה הגלובית של רחוב סומסום או של ספרים\משחקים לגיל הרך (מותנה בצבעים שנבחרו למכונת הדפוס כמובן). אני מאד אשמח לקרוא על מקורם של שמות הצבעים ושל תקופת הגדרתם. לדעתי ד"א, שני (צבע המופק מגופה של תולעת - ככה לימדו אותי בשיעורי תנ"ך) הוא הרבה יותר צבע מ"אדום", גם צהוב-גופרית למשל ובטח שלא אפרסק (שמגיע בכל מיני צבעים). ממעט ההתמצאות שלי באנגלית, דומני ששמות צבעים רבים בה מבוססים על מקורם הפיזי (לצד סט שמות של צבעים פחות מוגדרים המקבילים לאדום, צהוב וכחול של העברית).

neko

New member
מה שאני יכול לחלוק, הוא שבאזורים

מסויימים בעולם, אכן יש הבחנה פחותה בין צבעים. למשל, בשבטים באפריקה, לעיתים קרובות אין הפרדה בין אדום לכתום (זה מבחינתם אותו צבע), או בין בורדו לסגול.

נכון- זה לא אוניברסלי- אבל

ישנם שבטים באפריקה שמתייחסים לצבעים בשני שמות תואר: צבע חם או צבע קר. קיימות גם תרבויות המפרידות בין הצבעים ומעניקות לכל גוון מילה ומשמעות. אבל בהיבט הפיזיקלי- אין הבדל- כולנו רואים שריבוע צרובע ועיגול הוא עגול ואורך הגל הוא גם דוגמא לפיזיקה. מה שכן שונה היא צורת ההתייחסות.

sabbine

New member
כל צבעי הקשת

יש מדדים אוביקטיבים- ויש חוויות אישיות. זה מזכיר לי סיפור שאיני זוכרת היכן שמעתי אותו- נדמה לי שקראתי אותו בספר של פרופ' ליבוביץ בנושא רשות הרבים ורשות הפרט- אסטרונאוט ומנתח מוח נפגשים. אומר הרופא- זו עובדה שאין אלוהים- היית בחלל החיצון ולא ראית אותו. עונה לו האסטרונאוט- עובדה שאין מחשבות-ניתחת עשרות מוחות ולא ראית אותן. ניתן למדוד אורכי גל, ולקבוע תחומים לצבעים.(בהתאם להגדרה שנקבע- אפשר להראות לשני אנשים את אותו צבע) .בדומה, ניתן למדוד יריות של נוירונים.אי אפשר למדוד מחשבות-הכאב שלי הוא רק שלי- וגם לא חוויות מצבעים. (ויש גם להפריד בין הצבע לבין משמעותו בתרבות).

sabbine

New member
רק עוד הבהרה-

שמתי לב שכמה דברים בהודעה הקודמת לא היו ברורים (עדיף מאוחר...) ורציתי להבהיר אז ככה- אם זכרוני אינו מטעני- פרופ' ליבויץ כתב על רשות הרבים ורשות הפרט בהתיחסו לבעית הגוף והנפש. רשות הרבים נגישה עקרונית לכולם, רשות הפרט נגישה רק לאדם עצמו. הוא הביא את הדוגמא של יריות הנוירונים- הם ברשות הרבים, מחשבות ורגשות- ברשות הפרט. (האם יריות הנוירונים והמחשבות הם אותו הדבר?)

למעלה