פרשת כי-תצא

פרשת כי-תצא

פרשת כי תצא בעת שלום ורווחה קל להיות לארג' ומסביר פנים. בעת מלחמה ובמצבים מיוחדים הדברים שונים. " וראית בשביה אשת יפת תואר וחשקת בה.." גם המנצח חייב להתנהג כאדם תרבותי. אנחנו מכירים את החיילים הכובשים המפרקים את פחד הקרב, את סבילות המלחמה ע"י אונס והתעללות. כבר אמרו חז"ל: "איזהו גיבור הכובש את יצרו." לכן יש לכבד את האלמנה המנוצחת , לתת לה זמן להתאבל ו להתאושש, רק אחר כך תוכל לשאת אותה לאישה. אם לא תרצה בה עליך לשחררה. היא איננה רכושך. " ושלחת לנפשה ומכור לא-תמכרנה בכסף. לא תתעמר בה.." " לאיש שתי נשים האחת אהובה והאחת שנואה.." הוא לא יכול להעדיף את האהובה וילדיה ולהוריש להם את הונו. אם בן השנואה הוא הבכור מגיע לו כפליים. " כי-הוא ראשית אנו לו משפט הבכרה.." זה פסוק מאוד פרובלימטי אם אנו זוכרים את הגר וישמעאל. " בן סורר ומורה.. זולל וסובה.." אין לו מקום בקהילה. אדם שתלו אותו. " לא-תלין נבלתו על-עץ כי קבור תקברנו ביום ההוא.." השבת אבידה. עליך לכבד את רכוש הזולת ולא להשאיר אותו הפקר. " לא ילבש גבר שמלת אישה.." עניין הבתולים של הכלה. הייתה או לא הייתה? אמת או עלילה? פרשת האונס. צעקה או לא צעקה? גילוי עריות טוהר המשפחה. " לא יבא עמוני ומואבי בקהל השם.." אדומי כן. " לא תסגיר עבד אל אדוניו.." " לא תביא אתנן זונה ומחיר כלב לבית השם.." " לא תשיך לאחיך נשך.." בכרם רעך "ואכלת ענבים כנפשך, ואל כליך לא תתן.." אישה שהתגרשה מבעלה והייתה לאיש אחר לא תוכל לחזור אל בעלה הראשון. על החתן לשמח את אשתו החדשה, היא לא תעבוד בשנה הראשונה. " לא תעשוק שכיר.." " לא ימותו אבות על בנים..ולא בנים על אבות.. איש בחטאו ימות " "לא תטה משפט גר, יתום ולא תחבל בגד אלמנה.." לנזקקים תשאיר את השכיחה בשדה. " ולא תחסום שור בדישו.." היבום בא להבטיח את המשך המשפחה. לבסוף: זכור את עמלק! הרבה חוקים ומצוות שעל כל אחד יש מקום להרחיב את הדיבור, אך בסיכומו של דבר מדובר על מערכת חיים סוציאליים וחברתיים שהיא תנאי בסיסי לקיום נורמאלי. * עוד לא נגמרה המלחמה, אך חוזרים לשגרה. זה הזמן להעלות שוב את כול הבעיות החברתיות. היחסים בין המעמדות, העוני, זכויות הנשים ועוד.. בהפטרה כתוב: " רני עקרה.." גם זו שכביכול אין בה חפץ, יש לה זכות קיום. החברה חייבת לדאוג לכול הברואים החיים בתוכה. שבת שלום

עמליה3

New member
שבת שלום

תודה ליצחק שמביא לנו בהתמדה את פרשת השבוע.-יש מה ללמוד מהתורה. מביאה לכם מראה שצילמתי הבוקר בצעידה= רמז לסוף הקיץ.

נורית44

New member
שבת שלום לכולם../images/Emo16.gif../images/Emo48.gif../images/Emo16.gif

יצחק
על פרשת השבוע עמליה יופי של תמונה -אהבתי
נורית
אגדה על יין - התקבל במייל בכפר החג נידח האנשים שהם מהיום התיחסו לאנשים כשווים. כל יום שישי בערב לאחר התפילות הם היו ניפגשים בבית אחר לסעודת ערב שבת. כל אחד מן האנשים היה צריך להביא יין וכך יצא שהעשיר היה מביא יין יקר ומשובח והעני שידו אינה מספקת לקנות יין טוב היה מביא יין זול. ראה זאת הרב והחליט שמעתה ןהלאה תוצב חבית בפתח בית הכנסת וכל אחד ישפוך את יינו לתוכה. כך העני לא יתבייש בדלפונו והעשיר לא יתפאר בממונו. עבר שבוע ,הגיע ערב שבת והחבית הוצבה בפתח בית הכנסת כל אדם שפך את יינו לתוכה וכאשר הגיע העת לטעום מן היין שם הרב לב כי צבעו של היין בהיר במיוחד וריחו אינו כריח יין. טעם הוא מן היין וגילה לא יין אלא מים. מה התברר מאוחר יותר שכל אחד מן האנשים הגיע למסקנה שאף אחד לא ישים לב אם הוא ישים בבקבוק מים במקום בקבוק יין וכך היה. כך גם בחברה אם כל אחד מאיתנו ימעיט בתרומתו ובערכו באומרו ''מה עבר אני, האיש הקטן יכול לשנות''? אז אנחנו לא נזכה לשתות יין שבת שלום לכולם

yaely2

New member
מנהל
על פרשת "כי תצא"../images/Emo195.gif../images/Emo195.gif../images/Emo195.gif

ליצחק, תודה לך על הפרשה. כל שבוע אני מתפעלת ממך מחדש מחדש.
הפעם גם אני רוצה להוסיף כמה מילים משלי על הפרשה.פרשת כי תצא היא פרשה המדברת על יציאה לקרב ויחד עם זאת מלאה בכל מיני ציוויים שאם תקראו את הרשימה שהביא לנו יצחק באדיבותו הרבה, תראו שאין קשר ביניהם בכלל. יחד עם זאת אומר יצחק בצדק שאלה ציוויים לניהול חיי חברה תקינים. היציאה למלחמה מוציאה את האדם מחיי הפרט ומכניסה אותו לחלק מהכלל. אם דובר בתחילת הפרשה על "אשת יפת תואר" מהיכן הגיעה האישה היפה הזו למלחמה? יש הטוענים שבזמן מלחמה היו חיילי העמים לוקחים איתם את הנשים שלהם כדי שהן תדרבנה אותם להילחם, איש איש ואשתו הפרטית. ביהדות נהגו הפוך, היו נוהגים לתת גט על תנאי לפני שיצאו למלחמה. את הגט נתנו משתי סיבות. סיבה ראשונה כדי שאם חלילה הוא יפול בקרב ולא ימצאו את גופתו או שהיא תטושטש, האישה לא תישאר עגונה, לאחר זמן תוכל להשתמש בגט ולהיות אישה משוחררת. סיבה שנייה יותר פילוסופית, האדם יוצא לקרב והוא מפסיק להיות אדם פרטי ושייך לכלל הנלחם. לדוגמה. אם בחיי יום יום מישהו נפל לבור, אין חבריו מחויבים (מבחינת חוק) לעזור לו ואי אפשר לדון אותם על כך, בצבא, ברגע שחייל נפל לבור חייבים כל החיילים שבמקום לעזור ומי שאינו עושה זאת נענש. דבר נוסף שיש בפרשה שלנו: דברים פרק כג כ) לֹא תַשִּׁיךְ לְאָחִיךָ נֶשֶׁךְ כֶּסֶף נֶשֶׁךְ אֹכֶל נֶשֶׁךְ כָּל דָּבָר אֲשֶׁר יִשָּׁךְ: אסור לקחת ריבית. בפרוש לא. תאמרו לי והרי יש כאן תעשיה חרדית שלמה
שעובדת ולוקחת ריבית,
איך זה מסתדר? בשבוע שעבר כתבתי איך הצליחו למצוא פיתרון ולא לבטל את החובות בשנת שמיטה למרות שכתוב לעשות כן. (זוכרים את הפרוזבול?) הפעם אני שואלת וכל אדם רשאי לחפש את הפיתרון. כיצד בנק פועלי אגודת ישראל לוקח ריבית? כיצד במאה שערים לוקחים ריבית?. אני לא אשיב, אני חושבת שזה שווה חשיבה. תשובה בשבוע הבא. הערה. בזמן העתיק לא הלוו כסף אלא מוצרים, ולכן אי תשלום ריבית לא היה כל כך אקוטי.

omolsh336

New member
היתר לעשוק בריבית!!!

בכל סניף בנק תלוי ההיתר בכניסה. אני לא זוכר כרגע את הניסוח המלא אבל זה די מזעזע. פעם עמדתי לקרא אותו והתפלאתי כמה קל לרמות את האלוהים. ביום א' אגש לסניף הבנק ממולי (בנק הפועלים ר"ל) ואעתיק אותו או יותר טוב אצלם ואביא אותו כאן. מכל מקום קוראים לו "היתר עיסקה".

yaely2

New member
מנהל
כל הכבוד שלמה ../images/Emo45.gif

כל הכבוד שלמה, אכן קיים דבר ששמו "היתר עסקה" שעל פי הכתוב בו אפשר לבצע פעילות הכרוכה בריבית. אני לא הייתי מרחיקה לכת בכוון השלילי וקוראת לזה בכינוים שליליים. התורה נכתבה לפני אלפי שנים היום החרדים דבקים בכתוב ויחד עם זאת מנסים למצוא דרך לראות בה פתרונות גם לחיים בשנות האלפיים. לדעתי חיפוש ההסבר הזה ומציאתו הוא חצי גאוניות אם לא למעלה מזה. מה כתוב בהיתר העסקה זה המעניין. אל תשכחו שהיום זה עידן שחייבים לקחת ריבית, (גבוהה או נמוכה לא משנה) אחרת הכלכלה לא תתקיים. טיפ קטן שלמה. למה לך לרוץ לבנק לצלם ולשאול? היכנס לגוגל כתוב "היתר עיסקה" ויהיה לך הכול מונח על מגש של כסף.

omolsh336

New member
היתר עיסקא

אכן שמעתי בקול מורתי כי חכמה מאוד וקראתי מאמר מקיף בנושא (הוי גוגל כמה אתה יעיל): הינה קישור לעמוד "היתר עיסקה" והינה ציטוט "הרבנים, שמלמדים את הלווים לקחת הלוואה ב"היתר עסקא", למעשה מלמדים אותם לשקר - לחתום על הסכם שבו הם מתחייבים להשתדל להשתמש בכסף למטרת רווח, כאשר הם יודעים בבירור שהם לא מתכוונים להרוויח. גם לקוחות שמפקידים את הכסף בפקדונות נושאי-ריבית, למעשה נהנים באופן עקיף מהריבית שמשלמים אחיהם העניים, שנמצאים במשיכת-יתר (הם למעשה מלווים בריבית לעניים, בתיווך הבנק)." קראתי בעיון את אשר כתבתי וחוץ מהמילה "עושק" לא מצאתי שום כינויים שליליים והריבית הניגבית בבנקים הם בפירוש עושק ושוד של המעמד הבינוני לאור היום. הרי המילארדים שהם מרוויחים באים ממשקי הבית. אני עוד לא ראיתי בעל הון שפרע את חובו לבנקים כתוצאה מקריסת עסקים. מצטער שאני מגיב כך אבל אני חייב להסביר שאני לא שלילי במסרים שלי ערב טוב ושבוע עוד יותר טוב שלמה

yaely2

New member
מנהל
היתר עסקה לחבריי הפורום ../images/Emo63.gif

שלמה, שלמה
אני עדיין לא הבנתי ממך מה כתוב בהיתר עסקה שמאפשר לאנשים להלוות בריבית ולא לעבור על החוק האוסר בתורה. וזו בעצם הייתה החידה. מה כתוב בהיתר?

omolsh336

New member
היתר עיסקא - המשך

נוסח היתר העסקה: אני החתום מטה מודה שקבלתי מ_______________ סך _________ בתורת עיסקא עד לתאריך ________ והתחייבתי להשקיע את כסף העיסקא בעסק טוב ומובחר שהוא יותר קרוב להרויח בו. ואם ארצה להשתמש בכסף זה לצרכי הפרטיים או לתשלום חובות שיש לי, הריני מקנה ל______________ הנ"ל בקנין המועיל חלק בכלל עסקי המניבים רווחים בשווי הכסף שקבלתי, ויהיה אותו החלק בידי בתורת עיסקא. הרווחים שיהיו מהעיסקא יתחלקו מחצה לי ומחצה ל_______________ הנ"ל, ואם ח"ו יהיו הפסדים ישא הנותן _________ הנ"ל בשני שליש, ואני המקבל בשליש. ואין אני נאמן לומר שהיו הפסדים או שלא היו רווחים, וכן לגבי גובה הרווחים שהיו, אלא בשבועה חמורה בנקיטת ספר תורה. אמנם זאת הוסכם בינינו שאם ארצה לתת לנותן העיסקא סך _________ ואחזיר לו את הקרן, הרי שכל המותר שייך לי לבדי ופטור אני מכל שבועה ובירור על הכסף הנ"ל. ואם ישאר הכסף בידי לאחר הזמן הנ"ל וכל זמן שלא אחזירנו, מוסכם בינינו שימשיך הכסף להיות בידי בתורת עיסקא כפי כל התנאים דלעיל. כל זה נעשה בקאג"ס כתיקון חז"ל ובאופן שאין בו אסמכתא והכל שריר ובריר וקיים. ועל זה באתי על החתום _______. הטריק הוא שהמלווה נהפך לשותף ובאופן תאורטי משתתף ברווחים (הריבית) ובהפסדים שמראש מוותרים לו עליו. אז זה "כאילו" ישראבלוף וכולם מבסוטים ובמיוחד זה שקבע את החוקים.

עכשיו זה כבר לילה טוב../images/Emo140.gif

sukusuku ברוכה הבאה לפורום החביב שלנו. נורית ,ברכות ואיחולים ליום נישואין החמישים של הוריך - יובל ממש. ותודה על המצגת היפהפיה. אדזה, כשכתבת את הודעתך לגבי המפגש, כבר היינו כל אחד בדרכו בחזרה הביתה,ואיך היה במפגש, בודאי קראת בהודעתי הקודמת. מקווה שנראה אותך במפגשים הבאים. עמליה- מחול החרבות - יצירה אהובה עלי במיוחד.אבל הנאתי הית כפולה ומכופלת כשראיתי את הילדים המקסימים האלה מבצעים אותה . תענוג לאזניים והנאה לעיניים אריקה, מצגת ספרד - מהממת. בקשר להונאה הטלפונית,באמת צריכים להיות זהירים,ולבדוק טוב לפני שנענים לכל מיני טלפונים מגורמים לא מוכרים. ציפי , אני שמחה לשמוע שלמרות שהשמש הציקה לך , בכל זאת נהנית מהמפגש כמו כולנו. יצחק, תודה על פרשת השבוע שאתה מביא לנו מדי שבוע, ותודה גם ליעלי שהביאה משלה הפעם. יעלי ברשותך אחכה לפתרון בעיית - "היתר עיסקה", שבהחלט אשמח לשמוע עליה וללמוד משהו מן המוכן, כי הראש שלי כבר לא כל כך עובד בשעות אלו, וכמו שאני מכירה את עצמי , עד מחר בודאי אשכח מזה. בינתיים אני רואה ששלמה הביא את הניסוח ל-"היתר עיסקה" , אז אנסה בכל זאת לקרוא ולהבין מה זה אומר. תודה לשלמה. לילה טוב ושנשמע רק בשורות טובות.

yaely2

New member
מנהל
היתר עיסקה והפיתרון ../images/Emo63.gif ../images/Emo45.gif

בוקר טוב
רוצה לספר לכם משהו אמיתי. לפני כמה עשרות שנים תפס שוטר נהג הנוסע בכביש חד סטרי בניגוד לתנועה. האדם בחר להישפט. בבואו בפני השופט טען הנאשם שהיה תמרור "אין כניסה" והוא נסע עם המכונית לבדוק אם אכן אין כניסה והתברר לו שהייתה. השופט, אדם נאור ופתוח, קרא למומחה ללשון והמומחה טען שהנאשם צודק. לא היה איסור בכניסה למקום, רק ציינו תמרור שקראו לו אין כניסה. האדם הלך הביתה שמח וטוב לב ואילו משרד התחבורה שינה את שם התמרור ל"הכניסה אסורה" והסיר כל ספק. כפי שאמרתי הסיפור אמיתי. הגדולה של היהדות הייתה בדיוק היכן שהייתה הברקתו של אותו גבר עם התמרור. אני לא מעמידה למבחן כרגע את השאלה אם יש עושק או אין, אם מותר או אסור, אני מתפעלת שבמשך אלפיים שנה נאלצו היהודים למצוא דרכים לקיים את מה שכתוב בתורה לבין הבעיות היומיומית. לכל דבר ודבר מצאו פיתרון הגיוני. הכי פשוט היה לזרוק את הכול ולשנות דת אך הם בחרו להתמודד. דוגמה אחת מיני רבות זה הפרוזבול שעליו כתבתי ב 19.8. איך מתבצע "היתר עסקה"? אם אתה רוצה לקנות דירה, מכונית, לפתוח עסק אינך יכול ללא הלוואה, והלוואה זו ריבית. איך פתרו?? אדם דתי נכנס לבנק רוצה הלוואה שואלים אותו לצורך מה? מסביר האדם שהוא רוצה לקנות דירה, מכונית או בית, כותבים היתר עסקה זה מין חוזה שזהמה שמסתתר מאחוריו". אם אתה קונה בית הרי חלק מהבית הוא של הבנק כי הוא גם השתתף בקניה. אתה משלם שכר דירה עבור החלק שלא שלך וזו למעשה הריבית. במילים אחרות. שוב אני אומרת לא הפעולה אלא החשיבה. איך אמר דקארט "אני חושב משמע אני קיים" אתה משלם לבנק דמי השתתפות בעסק שאתה רוצה לפתוח וכן על המכונית שאתה חלק ממנה "שוכר מהבנק" במילים אחרות הבנק לא נותן לך כסף על מנת שתחזיר אותו אלא העיסקה היא כאילו שהבנק קונה איתך והופך שותף לך. היום יש רבנים הטוענים שזה כבר לא כל כך אקטואלי כי אם צריך לכסות אוברדראפט היתר עסקה אינו תופס, או כסף לטיול סביב העולם ועוד ועוד. יש התפלספויות מכל מיני סוגים ולדעתי הם גם לזה ימצאו פיתרון. מקווה שהסברתי את הסוגיה, ולולא רוקסן שטסה, הייתי עומדת בדיבורי (אולי) ומפרסמת את מה כתוב כאן רק ביום שישי.

למעלה