פרשת הדגמת האונס בבית המשפט

GreenMamba

New member
פרשת הדגמת האונס בבית המשפט

אתמול בערב ישבתי וראיתי את התחקיר של רביב דרוקר על מה שהוא כינה "פרשת הנאנסת המדגימה" זה סיפור שאני עוקבת אחריו כבר לא מעט זמן, מכיוון שהיה נשמע לי, על פניו, חריג מאוד. בקצרה(
)- נערה בת 14.5 ביום הראשון של החופש הגדול הולכת בשעת צהריים ברחוב, 4 נערים ערבים תוקפים אותה, גוררים אותה לואדי סמוך, שם אחד "מתצפת", שניים מרתקים אותה והרביעי אונס אותה. הנערה מגישה תלונה והעניין מגיע לבית המשפט, שם במהלך החקירה הנגדית היא מתבקשת להדגים, בגופה, את תנוחת האונס.

למרות שיצא לי להיות מעורבות, מבחינה ריגשית ומבחינת תמיכה בכמה נשים שעברו מעשי אונס והלכו להתלונן, לא הייתי מעולם בבית משפט בשלב בו נחקרו נאנסות. ההקלטה הזו, שהושמעה בתוכנית זיעזעה אותי עד עמקי נשמתי.
לא דווקא ה"הדגמה" עצמה, שהיתה השיא של מופע הביזוי וההשפלה של הנאנסת, אלא כל החקירה כולה היתה מזעזעת ברמות שפשוט ישבתי מול המרקע ובכיתי את כאבה והשפלתה של הילדה (להזכיר- בת 14.5 בזמן האונס, בת 16 בזמן החקירה).
בנוסף, הובאו לתוכנית שני עורכי דין ששמעו את ההקלטה (אחד היה הסנגור של קצב והשני של גולדבלט), שטענו שאין בה משהו חריג ושהכל נעשה בהתאם למקובל- מה שמעלה את החשד שזו הנורמה, ולא היוצא מן הכלל.

בנוסף, מאחר והפרשה עוררה הרבה רעש בזמנו, התגייסה המערכת המשפטית כולה להגנה על השופטים שלא מנעו את חילול כבודה של הנאנסת, כולל נציב תלונות השופטים, שלא דיבר בכלל עם הנאנסת ובחוצפתו קבע כי העדות לא גרמה לה נזק נפשי (למרות שהביטוח הלאומי, למשל, חשב אחרת ופסק לה אחוזי נכות נוספים בעקבות החקירה- ז"א- היא קיבלה אחוזי נכות מסויימים על האונס עצמו, ואחוזים נוספים על העדות)

עוד דבר מזעזע- במסגרת הטיפול שקיבלה הילדה בעקבות האונס היא הופנתה לפסיכולוג. כמובן שכל תוכן הטיפולים היה אמור להיות תחת חסיון מטפל-מטופל- אך בית המשפט הוציא צו וקיבל לידיו- ואף העביר לסנגוריה את כל תוכן ופרוטוקול הטיפולים. קולטות? יושב האנס עם פרקליטו וזוכה לקבל את כל מה שאמרה עליו הנאנסת בטיפול פסיכולוגי סגור וחסוי. היש ביזוי גדול מזה?

ובכן, מסתבר שיש.
במהלך העדות הסנגור מתייחס לנאנסת בחוצפה וביוהרה, שואל אותה שאלות שאין שום קשר סביר בינן לבין המקרה (מה קשור לשאול אותה על ידיד שלה שנהרג בפיגוע, למעט מנסיון למוטט אותה על דוכן העדים?), שאלות שאין בינן לבין קו ההגנה שלו דבר וחצי דבר (תגידי, היית רטובה?) אמירות מזלזלות ("אז הבנתי שאת רגילה לשקר" או "בטח הלכת לכל מיני נעמת ונגה ואֵמוֹ כאלו") ועוד כהנה וכהנה.

אני מזועזעת כולי, ואני רוצה להגיד שני דברים-
1. לכל הנאנסות, שבליבי קצת כעסתי עליכן בכך שהשוויתן את החקירה ל"אונס שני"- כי עד כמה שהחקירה תהיה גרועה- היא בטח לא גרועה כמו אונס, נכון?- סליחה ומחילה מכן. אם החקירות שעברתן היו גרועות במחצית מזו- ההגדרה שלכן היתה מדוייקת להפליא, והחקירות הללו הן אונס שני בדיוק כפי שהגדרתן
2. למערכת הפטריארכלית- אותי, בקטע הזה, ניצחת. אם ההמלצה האוטומטית שלי לנאנסת היתה להגיש תלונה במשטרה ולהילחם ככל יכולתה כדי להרחיק את החלאה מהרחובות- לא עוד. אם את חושבת שיש לך את כוחות הנפש העצומים להתמודד- לכי על זה. אם את פגועה ושבירה וחוששת- תוותרי. אין רחמים ואין סימפטיה ואין מי שיגן עלייך שם, באולמות הצדק.

מזמן כבר לא הצליחו לזעזע אותי ככה.

סתו חם

New member
איך זה שלאף ארגון נשים אין השכל לפנות למחוקקות

לדרוש שהחוק בנושא חקירות של קרבנות אונס בבית המשפט ובמשטרה ישונה מיסודו. שיאסור לחלוטין לשאול על פרטי האונס. שמותר יהיה לשאול רק אם היה אונס. ולקבל שהרגשת הקרבן היא הקובעת אם היה אונס. אבל בעקרון יובא לידיעתה שאונס מוגדר ע"י חדירה לאיבר מינה (או לפיה וכד').
לבטל את הצורך להביא ראיות.
להגדיר פשעי אונס כפשעים מיוחדים, שהחוק החל עליהם הוא מיוחד.

aaa123

Member
נראה שמטרת ההודעה היא רק לשים ללעג את הפמיניסטיות

אני לא מאמין שהכותבת אליה הגבת מתכוונת לדבר כזה.
אין כוונה שכל אחת תוכל להגיש תלונה נגד כל גבר על אונס וירשיעו את הגבר בלי חקירה כלשהי שזה למעשה מה שמוצע בהודעה אליה אני מגיב.

Berethor

New member
לדעתי היה עירבוב בין כוונת העורך דין להוציא את הנאשם זכאי

אפילו אם הוא אשם, לבין הצורך לדעת כמה שיותר פרטים על המקרה כדי שיוכלו לשפוט כראוי. עורכי דין של עבריינים בדרך כלל ישתמשו בכל מניפולציה זולה כדי לנסות להפוך את פני הדברים, זה לא דבר חדש, וזה נכון לא רק בעבירות של אונס, זה נכון אפילו בעבירות של רצח, לא במקרה יש הרבה בדיחות על עורכי דין.

"החומה שבין גן עדן לגיהנום נפלה. בגן עדן טענו שהגיהנום צריך לבנות מחדש את החומה. בגיהנום טענו שגן עדן צריך לתקן את החומה. אחרי ויכוחים סוערים החליטו ללכת לדיון אצל הקב"ה בבית דין שלמעלה. אחרי שבוע דיונים פסק הקב"ה: גן עדן יתקנו את החומה. שאלו את המלאכים - איך יכול להיות שגיהנום ניצחו במשפט?! ענו המלאכים: ברור שינצחו. כל עורכי הדין בגיהנום."

http://jokes.eliram.net/

"מהנדס נפטר והגיע לשער גן העדן. המלאך שבשער בדק את התיק שלו, ואמר לו, “אהה… אתה מהנדס, אתה במקום הלא נכון…” המהנדס נשלח לגיהנום, ודי מהר הוא נהיה לא כל כך מרוצה מהתנאים שם. אז לאחר כמה ימים הוא התחיל לתכנן כל מני שיפורים לגיהנום, כמו מיזוג אויר, ביוב זורם ומדרגות נעות, והוא נהיה מאוד פופולרי. יום אחד, אלוהים קרא לשטן ושאל אותו על התנאים בגיהנום. “התנאים שם למטה ממש מעולים”, ענה לו השטן, “יש לנו מיזוג אויר, ביוב זורם ומדרגות נעות, ואין לי מושג מה עוד הולך המהנדס לבנות.” “מה? יש לכם שם מהנדס?”, אלוהים השיב, “זוהי טעות! לא היו צריכים לשלוח אותו למטה. שלח אותו למעלה לגן העדן.” “בחיים לא!”, אמר השטן, “אני אוהב את הרעיון שיש פה מהנדס ואני אשמור אותו.” “שלח אותו בחזרה מיד או שאני אתבע אותך לדין”, צעק עליו אלוהים. השטן צחק בקול ואמר לו, “כן בטח, ואיפה בדיוק תמצא עורך דין???”"

http://www.bdihot.co.il/אלוהים-תובע-את-השטן/

aaa123

Member
אם לתמצת את הדברים של הכותבת

היא מציעה שיהיה חוק שאומר שכל אישה שרוצה יכולה לדאוג להרשיע כל גבר שהיא רוצה באונס.
&nbsp
כשאין צורך להביא ראיות ולא שואלים כלל על פרטי האונס
כל מה שהיא צריכה זה להגיד שהוא אנס אותה,ולאשר בתשובה לשאלה אם היה אונס שאכן היה אונס.
&nbsp
&nbsp
&nbsp

סתו חם

New member
מספיק שהיא תתאר את נסיבות האונס. איך הוא התקרב, איך תקף.

שתשכנע את השופט/ת שהיתה פה כוונת תקיפה. אין צורך לפרט את אופן האונס. זוהי התעללות במאשימה.

aaa123

Member
כלומר את מציעה שיהיה צריך לשכנע שהיתה תקיפה בלבד

,ואחר כך זה תלוי במאשימה אם זה יחשב לאונס או לא(פרט למקרים שיש הוכחות ברורות שהתקיפה לא הסתיימה באונס).
&nbsp
לא מתכוון להתווכח ,ורק רוצה לוודא שאני מבין נכון.

סתו חם

New member
לדעתי לשופטים ובעיקר לשופטות שאינן עושות שמיניות באוויר

כדי להוכיח שאינן משוחדות לטובת בנות מינן די ברורים המצבים, כשאשה מתארת תקיפה למטרת אונס.
לדוגמה: אם מישהו מתנפל עלייך מאחורה וגורר אותך לסמטה חשוכה או לאיזה מבנה נטוש וקורע ממך את הבגדים, מוציא את השמוק ונשכב עלייך, הוא לא עושה זאת כדי לשדוד את כספך, לא?
אם בן זוגך משתמש בכוח כדי לכפות את עצמו עלייך, זה אונס, לא? אין צורך להעביר אותך את דרך הייסורים של חקירות מפורטות.

aaa123

Member
ברור,ולא מפריע לי אם ירשיעו באונס גבר שהוכח

שהוא התנפל על אישה מאחורה וגרר אותה לסמטה חשוכה או שהוכח שהוא השתמש בכוח כדי לכפות את עצמו על אישה גם אם לא הוכח אונס.
&nbsp

סתו חם

New member
יפה. אז גם במקרה של קבוצת הנערים שתקפה את בת ה14.5

הנסיבות ברורות. והחיטוט של הסניגור שלהם היה בפירוש כדי לערער אותה רגשית, והקהות של השופט בלתי נסבלת.

GreenMamba

New member
לא צריך לשאול על פרטי האונס עצמו

מאחר ונסיון לביצוע עבירה הוא, ע"פ החוק, שווה לביצוע העבירה בפועל לכן מספיק שיוכיחו שהיה ניסיון לאונס, והפרטים אם כן-או-לא היה אונס בפועל ממש לא רלוונטיים- ולא צריכים להישאל (אלא אם כן קו ההגנה הוא שהיה נסיון לאונס- אבל האנס," ...מחפץ נפשו בלבד ומתוך חרטה, חדל מהשלמת המעשה")
&nbsp
(סעיף 34ד' לחוק העונשין- "...כל דין החל על הביצוע העיקרי של העבירה המושלמת חל גם על נסיון, שידול, נסיון לשידול או סיוע, לאותה עבירה")

aaa123

Member
לא התייחסתי למקרה הספציפי מאחר שלא ראיתי את התחקיר

בהודעה הראשונה שהגבתי הבנתי את המונח "פרטי האונס עצמו" באופן רחב יותר והבנתי שזה כולל את כל מה שהוביל לאונס,ולא רק את מה שאירע בזמן ביצוע האונס ביחוד על רקע שאר ההודעה שבה נאמר שמותר יהיה רק לשאול אם היה אונס ושיבטלו את הצורך להביא ראיות.

meidadc

New member
מחריד

כתבת בצורה מדוייקת ביותר.
אני יכול לחשוב על אלף דרכים להפוך את ההליך הזה לסביר מבחינת הקורבן ועדיין להליך שיפוטי תקין - אבל הדבר היסודי שחסר הוא הרצון הטוב של המערכת לגרום לזה. מכאן כל טיפ קונקרטי יחטא לפתרון הסוגיה.

לכן המסקנה המתבקשת, כמו שאמרץת, היא לוותר על השדה המשפטי ולהלחם בשדה הפוליטי לשינוי ההליכים השיפוטיים לנפגעות אונס

GreenMamba

New member
לא סותר

אפשר להילחם בצורה נקודתית בעוולות שבתוך בית המשפט (למשל- להביא בובות אם נדרשת הדגמה, להוציא את הנאשמים מההאולם בעת מתן עדות, נוכחות פסיכולוג באולם בעת חקירת הנאנסת שיהיה בסמכותו להורות לבית המשפט להפסיק את הדיון אם הנפגעת במצב מצוקה ועוד ועוד)
ובפן הפוליטיי, להילחם בלי קשר.

meidadc

New member
את צודקת

והעזרים האלה נמצאים בשימוש בתחומים אחרים במערכת המשפט.
אני חושש שהסיבה שהרעיונות הפשוטים האלה לא נמצאים בשימוש היא לא בגלל חוסר מעוף, אלא בגלל חוסר איכפתיות וחוסר רגישות.
אני מקווה שזה לא בגלל נבזות

catchet

New member
מזעזע

ממש עברה לי צמרמורת בכל הגוף כשקראתי את זה.

GreenMamba

New member
כן

ולחשוב שבמהלך אחת החקירות הללו היתה הנערה שעות (!!!) על דוכן העדים. כשביקשה הפסקה לצורך התאוששות, לאחר שעה וחצי של התקפה משולחת רסן של הסניגור, אמר לה השופט "נו מה, אי אפשר לעשות הפסקה כל עשר דקות!"
&nbsp
בסופו של דבר, הביאו בפניה עיסקת טיעון.
היא לא רצתה להסכים לעיסקה המקלה, אבל כשאמר לה הקטיגור (שהוא בצד שלה, כזכור) שאם היא לא תסכים היא תיאלץ לעבור עוד חקירות בבית המשפט- נשברה והסכימה מיד.
&nbsp
העונשים שקיבלו 3 מהאנסים נעו בין 15 (לאלו שהחזיקו אותה) ל-24 חודשים (לאנס הרביעי) ו-800 שעות עבודות שירות ל"תצפיתן". הסדר הטיעון לא כלל את האונס אלא כלל רק מעשה מגונה וגרימת חבלה.
&nbsp
ניצחון המערכת, ניצחון האנסים, תבוסת הקורבן.

A לוןA

New member
תוספת

אתמול ראיתי את דרוקר (שאני מאוד מעריך אותו באופן כללי) שאמר שראיין את הנפגעת במקרה הזה ועוד כמה נפגעות מפורסמות- אורלי אינס, אורלי רביבו (א' מבית הנשיא- פרשת קצב) ועוד כמה שמות שאני לא זוכר, בכל המקרים שהוא ציין הנאשמים נענשו - וכל הנשים אמרו בצורה חד משמעית שאם הן היו יודעות מראש מה התהליך הזה יגבה מהן- הן היו שותקות ולא נכנסות לזה בכלל. וזה עוד מנשים שהצליחו להביא את האנס לשלם על פשעיו. לא רוצה בכלל לחשוב מה קורה עם כאלו שבסוף התיק נסגר או שהוא יוצא זכאי.
&nbsp
תעודת עניות מהדהדת למערכת אכיפת הצדק של מדינת ישראל.

Berethor

New member
פתאום אורלי רביבו החליטה להיחשף? נראה שהיא עומדת להפוך לסלב

"במסיבת עיתונאים מתוקשרת שערכה לפני כמה שנים סיפקה רביבו פרטים נוספים על שאירע בין כותלי משכן הנשיא. "משה קצב הוא אנס, משה קצב הוא עבריין מין סדרתי, משה קצב הוא סוטה, משה קצב הוא דמות מעורערת‭,"‬ אמרה רביבו."

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4383731,00.html

"לוואלה! ברנז’ה נודע כי לאחרונה השלימה אורלי רביבו קורס לימודי הגשת טלוויזיה - והיא עושה את הצעדים הראשונים שלה מול מצלמה בסיקור אירועים בתחום התרבות."

[URL]http://b.walla.co.il/item/2792756[/URL]

למעלה