פרשת דרכים

tzof

New member
פרשת דרכים

מהו מקור הביטוי "פרשת דרכים" ומה משמעות המילה "פרשה" בהקשר זה

א77

New member
פרשת דרכים

הפכה לצומת בעברית. אבל פרשת דרכים היא אותו מקום היכן שאברהם אבינו בחר לקבוע אהלו, כדי שמי שיגע מהיכן שיגיע ייתקל באהלו, והוא אברהם יזכה לאורח מכל כיוון. הרי אברהם חיבב את המצוה של הכנסת אורחים. ואהלו היה פתוח לכל כיוון.. ה'מקור' הכי הכי מקורי קשה לי להחליט. התורה מורכבת מחמשה חומשים. שהם חמשה חומשי תורה. כל חומש מחולק ל10 עד 12 חלקים הנקראים פרשיות. כך שכל שבוע במשך השנה יש לנו 'פרשה' אחרת. מה מהות המילה פרשה, אבדוק אוליי לעומק מחר ביני עמודי דבי מדרשא, מתוך הספר. אבל מהמילה פרשה יצאו 'השאלות' למספר אפשרויות.

א77

New member
איך שכחתי מהפרשה ההיא שבמגילה

ויצא התך אל מרדכי אל רחוב העיר אשר לפני שער המלך ויגד לו מרדכי את כל אשר קרהו ואת פרשת הכסף אשר אמר המן לשקול על גנזי המלך ביהודיים לאבדם... כך מהמקורות במגילת אסתר פרק ד' פסוק ו'. והנה שני הפסוקים האחרונים של מגילת אסתר: וכל מעשה תקפו וגבורתו ופרשת גדלת מרדכי אשר גדלו המלך הלוא הם כתובים על ספר דברי הימים למלכי מדי ופרס כי מרדכי היהודי משנה למלך אחשורוש וגדול ליהודים ורצוי לרב אחיו דרש טוב לעמו ודבר שלום לכל זרעו . יום טוב.

tzof

New member
אברהם אבינו

א77 תודה רבה. תוכל אולי להפנות אותי למיקום של הסיפור על אברהם אבינו. תודה

א77

New member
כרגע נכנסתי

איני זוכר כרגע אם המקור הינו תלמודי או ממדרש רבה. בלי נדר אשתדל למצוא.

אלי ו.

New member
תשובה ונסיון להסבר

פרשה יכולה להיות מוסברת פרש - פרשנות (סיכול אותיות פשר) או פרש - להפריש, להבדיל בין דברים שונים. למשל פירוש רש"י - הסבר רש"י פרשת המים - הקו המפריד בין שני גופי מים פרשת דרכים - המקום בו שתי דרכים נפרדות (או מתחברות, תלוי בצורת המחשבה) לעניות דעתי (שלא מצאתי לה סימוכין) יש קשר מובהק בין השניים. כדי להסביר דבר מה, יש צורך להבדיל בין כל הפרטים, ולברור את המוץ מהתבן. לכן, פרשת השבוע היא - ההסבר השבועי, חלק מסדרה שמופרדת לפי נושאים. פרשת דרכים - מקום ההפרדה בין דרכים. הביטוי "פרשת דרכים" כצומת מוזכר בסיפור על ר' יהושע (תינוק היושב על פרשת דרכים..דרך קצרה שהיא ארוכה וכו')

tzof

New member
רבי יהושע

אלי תודה רבה על ההסבר. תוכל אולי להעשיר אותי גם בסיפור על רבי יהושע והיכן הוא מופיע. תודה

אלי ו.

New member
מסכת עירובין פרק ה

דף נג,ב היות ומדובר בסיפור יפה, הבאתי גם את הסיפור שלפניו שהוא קצת פחות מפורסם אבל לא פחות מקסים, ומלמד אותנו לקח מוסרי מאוד חשוב. אמר רבי יהושע בן חנניה מימי לא נצחני אדם חוץ מאשה תינוק ותינוקת... .... תינוקת מאי היא. פעם אחת הייתי מהלך בדרך, והיתה דרך עוברת בשדה. והייתי מהלך בה. אמרה לי תינוקת אחת: רבי, לא! שדה היא זו!! אמרתי לה: לא, דרך כבושה היא! אמרה לי: ליסטים כמותך כבשוה! תינוק מאי היא. פעם אחת הייתי מהלך בדרך, וראיתי תינוק יושב על פרשת דרכים. ואמרתי לו באיזה דרך נלך לעיר? אמר לי: "זו קצרה וארוכה, וזו ארוכה וקצרה" והלכתי בקצרה וארוכה, כיון שהגעתי לעיר מצאתי שמקיפין אותה גנות ופרדיסין. חזרתי לאחורי אמרתי לו, בני הלא אמרת לי קצרה.. אמר לי, ולא אמרתי לך ארוכה?! נשקתיו על ראשו ואמרתי לו אשריכם ישראל שכולכם חכמים גדולים אתם מגדולכם ועד קטנכם.

למעלה