פרמקאלצ'ר, מישהו?

אשכוליה

New member
פרמקאלצ'ר, מישהו?

אני יודעת שמהות הפורום היא הורות, אל תצעק עלי.... :) חפרתי את האינטרנט ובסוף חזרתי לפה. בשבועיים האחרונים יש לי ג'וק שלא יוצא מהראש, למרות שבנזוגי כבר מוכן להנסות להוציא אותו עם קוטל חרקים. אני רוצה לבנות בית אקולוגי (עשוי מחומרים מתכלים לפחות ברובו, עם מערכת לטיהור מים אפורים, פנלים סולריים וכו') וגם לעבור לאורח חיים שמאפשר לי לגדל לפחות חלק ממה שאני אוכלת - ועל הדרך גם לנסות חינוך ביתי. ממה שהבנתי אלו בדיוק ההגדרות של פרמאקלצ'ר ולכן מאוד הייתי רוצה ללמוד את התחום: איך בונים מאדמה, איך מתכננים בית "ירוק", איך מתכננים (ומפעילים) גינה, קומפוסטר ובכלל... כרגע המגבלות הגדולות שלי הן העובדה שאין לי שטח אדמה אלא מרפסת מאוד גדולה (ומחופה) והגבלות תקציב: הווי אומר שאני לא יכולה להוציא אלפי שקלים על סדנאות וקורסים (ובטח לא להצטרף לסדנה בת שבועיים עד 7 שבועות באמצע שום מקום ללימוד פרקטי, עד כמה שהייתי רוצה).
מה עושים? איפה מתחילים? עם מה מתחילים? אדניות לגידול עגבניות בגינה? קומפוסטר? זה בכלל יעיל ללמוד את הדברים הללו באקלים מסוג אחד ובאדניות אם הכוונה היא לעבור למקום אחר ולפצוח בהכל מהתחלה באדמה אחרת?
מנטורים טובי לב ואוהבי אקולוגיה יתקבלו בברכה...

נינושה2

New member
אין לי תובנות

מלבד זאת ששתלתי עגבניות, חסה ותבלינים מפוזרים בכל הגינה בין הצמחים ה"רגילים".
אבל הנה בית בוץ ממש מדליק , עם כיווני האוויר הנכונים, עם ספה שמחוממת על ידי ארובת התנור, וכו' http://www.youtube.com/watch?v=IUji71ZQloQ&feature=youtu.be
בהצלחה בהגשמת חלומיתך
גם אותי זה מאוד מעניין אבל לא אפשרי לי כרגע.

נינושה2

New member
לגבי אדניות

זה בהחלט אפשרי לבנות גן ירק על מרפסת. אני ובעלי מתכננים לבנות כזה על הגג של החניה, כרגע זה בגדר דיבורים אבל אולי זה עוד יקרה.

אשכוליה

New member
זה מה שמציק לי

שבלי "משנה סדורה" ותכנית פעולה, זה עלול להתמסמס ולהישאר בגדר דיבורים - ודווקא מאוד הייתי רוצה להביא לשינוי כזה בחיים שלי. בתי בוץ מקסימים ראיתי בשפע - אם את ממש רוצה להתרשם חפשי את steve areen....לא בטוחה שזה בוץ אבל יצא לו אחלה בית

אשכוליה

New member
אני מאמינה

אבל אני מניחה שהיא עולה כסף שאין לי... בכלל, התחום הזה נראה מאוד יקר יחסית לאנשים שרוצים לגרום לשינוי מהותי בסביבה שלהם - עלות סדנא ממוצעת, ממה שראיתי, היא כ 1000 ש"ח ליום? אני מניחה שהייתי מוכנה לשלם את הכסף הזה תמורת לימוד פרטי ממוקד, אבל יש לא מעט דברים שאני גם ככה יודעת לעשות מתוך הניסיון שלי בטיפול בגינה והעניין שלי בקומפוסט וכאלו, ויש דברים שאני יכולה ללמוד לבד מהאינטרנט - הייתי רוצה סדנא שמיועדת לאוטודדקטים...

את יכולה ליצור איתם קשר

ולבקש הדרכה אישית ממוקדת לצרכים שלך.
אני מאמינה שזה אפשרי.

אבל כן, זה עולה כסף. גם מי שרוצה לעשות שינוי בסביבתו צריך להתפרנס. אני יודעת שלמשל האנשים של עץבעיר עושים המון המון פעולות התנדבותיות, והסדנאות זה פרנסה. גם הם צריכים לאכול...

והדיסקליימר שלך בהתחלה ממש מצחיק

כן, זה פורום של הורות. אבל איפה אנחנו גרים ואיך אנחנו חיים, זה חלק בילט-אין בהורות שלנו. זו שאלה לגמרי רלוונטית לכאן

למה הכוונה ב"מרפסת מחופה"?

האם כולה מוצלת? כי רוב הירקות זקוקים להרבה אור שמש ומים. אפשר בהחלט לגדל באדניות, כל עוד הן גדולות ורחבות ומקבלות את התנאים הדרושים (שוב - שמש ומים). ואין בעיה ללמוד במקום אחד ולעבור למקום אחר. ממילא רוב הלמידה היא מהתנסות בשטח, כי לכל גינה יש מיקרו אקלים משלה.

לגבי קומפוסטר - יש מועצות מקומיות שמחלקות חינם או במחיר סמלי עם או בלי סדנת השתלמות. בדקי במועצה שלכם.

שטח אדמה - יש היום חלקות אדמה להשכרה גם באזורים עירוניים בעלויות סבירות, אפשר גם לחלוק חלקה אחת עם חברים ואז לגדל שם. שווה לבדוק באיזור שלכם.

אני חושבת שהייתי מתחילה מתחקיר רציני באינטרנט בכל התחומים הרלוונטיים (גינון, בנייה, מחזור וכד'). למשל בפורום גינון בתפוז תוכלי למצוא די הרבה חומר על מים אפורים ומשם להגיע לכל מיני מקומות מקוונים אחרים. כמו כן, שווה להיפגש מישהו שמיישם פרמקלצ'ר בעצמו וללמוד ממנו, אולי באמצעות קבוצות פייסבוק רלוונטיות (בטוח יש) או פורומים.

בהצלחה!

אשכוליה

New member
מחופה כלומר מרוצפת

היא לחלוטין לא מקורה...
אני חושבת על דרכים יצירתיות להשיג מיכלים גדולים ואדמה לשתילה בלי להשאיר כמה מאות שקלים במשתלה...

לגבי מעורבות מועצה - אני יכולה לנסות, אחרי שישקע אבק הבחירות, אבל האמון שלי קלוש...לגבי שטחי אדמה אני אנסה לברר.

תחקיר באינטרנט נשמע כמו רעיון טוב, אבל אני מרגישה שאני מתפזרת לכל הכיוונים ולא יודעת ממה להתחיל. כרגע הרעיון הכי פרקטי שיש לי זה לנסות לארגן מיכלים ומצע גידול בעלות מינימלית, לברר מה אפשר לשתול לקראת החורף ואז להתמקד במים אפורים וקומפוסט.

עצות יתקבלו בברכה.

נינושה2

New member
מים אפורים זה לא פשוט

אלא אם את מתכוונת להוציא דליי מים מהאמבטיה ולהשקות, בהנחה שאת לא משתמשת כמעט בסבון.
יש מערכות מחזור מים אפורים אבל הן יקרות ודורשות צינור נפרד לפינוי מים אפורים ונפרד למים שחורים (שחורים זה מהאסלה, כלומר שהמים מהמקלחת לא מתאחדים עם המים מהאסלה כמו ברוב הבתים אלא הולכים למיחזור), מיכל קיבול ולפעמים גם משאבה. יש לנו לקוחות שעשו מערכת כזאת והיא לא זולה. יש אפשרות למחזור מים אפורים גם דרך צמחי מים ובריכות נוי wetland (גם זאת ביצענו) אבל שוב - לא רלוונטי לך.
לגבי קומפוסט - בבית הקודם פשוט חפרתי בור בגינה ושמתי שכבות פסולת אורגנית מהמטבח, דשא, פסולת, דשא וכו' וזה עבד טוב, אבל על מרפסת אי אפשר.

זה כן כזה פשוט

משאבה מחנות לחומרי בניין, צינור וזהו.
אבל כן, אני משתמשת בזה רק למים מהאמבטיות של הילדים, שלא מתרחצים עם סבון רוב הזמן.

נינושה2

New member
איפה המשאבה?

את מחזיקה אותה בארון ומוציאה כל פעם, וצינור ארוך מחובר אליה עד הגינה כשאת רוצה להשקות? או שזה משהו קבוע, באינסטלציה?
בכל מקרה מים אפורים "מסודרים" שלא כרוכים במשאבות וצינורות בכל הבית, ושמתחברים לטפטוף ממוחשב ולא דורש ממך לעמוד עם צינור פעם ביום - זה כן די מסובך. את מתארת אלתור - היתה תקופה שגם אני לא הייתי מרוקנת את האמבטיה אלא משתמשת במים כדי להדיח את האסלה (ממלאה את הניאגרה עם דלי מהאמבטיה עבור כל הדחה) אבל למען האמת התעייפתי.......

זה הכי פשוט בעולם, לפחות אצלי

המשאבה מחוברת באופן קבוע לצינור שיורד לחצר. שניהם נמצאים בפינת הכביסה, הקרובה לחדר האמבטיה.
הגדול מתאמבט בגיגית והקטנה בטאמי טאב, וקל מאוד להזיז את שניהם מהמקלחון לחלק שקרוב לפינת הכביסה. משם אני מביאה את המשאבה, שואבת, מחזירה למקום וזהו.
גם השאיבה לא כל כך קשה כי אחרי דקה בערך חוק הכלים השלובים עושה את שלו והשאר מתרוקן לבד.

ani gabriella

New member
יש סדנאות של סופי שבוע בקיבוץ לוטן, ללא כסף

לפחות היו, כשאנחנו בדקנו את הנושא...אתה מגיע לשם לסוף שבוע ובונה או משפץ איתם את בתי הבוץ שלהם, זו התמורה שלך ללינה שם. שווה לבדוק...

regvuv1

New member
סליחה, קצרה מאוד בזמן אבל מנסה...

קודם כל, אני ממליצה למצוא חוות אורגניות למיניהן ולבדוק האם הם מוכנים ללמד אותך - אולי בתמורה לעזרה בעבודה שם. ממליצה לחפש את אורי רגב מהמחלבה הישנה במושב אמץ עמק חפר ולשאול אותו על רעיונות, איש יקר ומדהים.
אדניות זה התחלה מצויינת, לכי לאתר בניה וחפשי בזבל שלהם -מיכלים ישנים של סיד יכולים להיות עציץ עומד, או אם תחתכי אותם לכל האורך - אדנית שוכבת. גם חביות כחולות גדולות. קומפוסטר אנחנו בנינו (כמו אורי רגב...) ממשטחי עץ ישנים, אבל זה לגינה.
יש לנו בתוך הבית מיכל של בוקאשי לקימפוסט בפנים. חפשי bokashi, אפשר לעשות את זה בתוך הבית מאוד בזול אם מכינים לבד את התערובת ויש סרטונים על איך להכין (אני קונה, כי זה מאוד זול לי בארה"ב). זה עובד על תסיסה של חיידקים וככה גם אפשר להפטר משמן משומש, יחד עם כל שאריות המזון (לנו יש בערך ליטר וחצי בשנה, מחנוכה...)
נגמר הזמן, סליחה...

אשכוליה

New member
רגע, תחזרי! :)

השאלה היא ללמד אותי מה? אמץ רחוקים ממני, אני מבשרת ציונית - אבל אני אנסה לתפוס אותו במייל. בסביבה שלי יש את חוביזה בכפר בן נון ו"בת טיפוחיהם" החווה בבית זית שעובדת עם נוער בסיכון. נניח ואני מגיעה לשם בתדירות של פעם בשבוע-שבועיים לכמה שעות, ביום שישי. מה אספיק ללמוד? כדי שזה יהיה אפקטיבי מישהו מאנשי הצוות צריך להקדיש זמן כדי להסביר לי מה הם עושים בזמן שאני שם ולמה (בתוספת הסברים על מה הם עשו כדי לתכנן את זה ומה זה צפוי לעשות בעתיד). זה נראה לי מתכון לימודים ארו, אבל אולי יותר טוב מכלום.
נבדוק את נושא אתרי הבניה. דווקא היום שמתי עין על ערימה של קרשים ומשטח עץ, כנראה מתוך אתר בניה. אולי אפשר להפוך את זה לקומפוסטר גם על מרצפות, אם אמלא מספיק אדמה בפנים?
אגגל "בוקאשי", נשמע מעניין.

מחכה להמשך...

דווקא חוביזה נשמע רעיון נחמד להתחיל ממנו

נסי לדבר איתם, הם אנשים מקסימים (לא מכירה אישית) והחווה בשבילם היא שליחות. יש להם המון ידע ופעם בשבוע זה נהדר.

אצל גננים המצרך הכי חשוב זה סבלנות. מרגע שזורעים ועד הרגע שהירק בסלט צריך המון סבלנות. דווקא נשמע מתאים לפעם בשבוע....

למעלה