פריטין (ברזל) נמוך אצל ספורטאים

mmikis6

New member
פריטין (ברזל) נמוך אצל ספורטאים

אשמח לקבל מידע, מניסיון אישי או כל מידע אחר, על תופעה של פריטין נמוך (מאוד) אצל ספורטאים. תודה!

ben margi

New member
זה אמור ליצור בעיה בדופק...

היתה לי בעיה כזו, וזה גרם להאצת הדופק. הברזל לוקח חלק בהעברת החמצן לשריר, וכשחסר ברזל, כמות החמצן המגיעה לשריר בכל פעימה קטנה יותר, ולכן צריך יותר פעימות לאותה כמות חמצן. זה פחות או יותר מה שהרופא הסביר לי, אבל בטח יש פה מומחים גדולים יותר. תיקח כדורי ברזל, או שתאכל בשר (כבד רווי בברזל) ותשתה מיץ תפוזים - זה אמור להעלות את הברזל. אבל שוב, ההשכלה הרפואית שלי לא ממש מוכחת...

יואב85

New member
אנמיה של רצים

פריטין נמוך הוא מדד טוב לרמה נמוכה של מאגרי ברזל בגוף. ישנם עוד מצבים הגורמים לירידה בפריטין, אבל הסיבה הנפוצה היא דלדול מאגרי ברזל. ישנו מצב רפואי מוכר הידוע כRUNNERS ANEMIA. מדובר ברמות המוגלובין נמוכות באופן כרוני המופיעות אצל ספורטאים המבצעים פעילות אירובית ממושכת, ובעיקר רצים. ישנם מספר סיבות לתופעה: 1. המוליזה מיקרו-אנגיופתית. שם מפחיד אשר מתאר כי בכל מכה עם הרגל בקרקע בזמן ריזה ישנו הרס של כמות מסויימת של כדוריות דם אדומות. בהתחלה הגוף יודע לפצות את עצמו על ההרס, אבל הייצור דורש שימוש במאגרי הברזל, ועם הזמן, ואצל אנשים שרצים ריצות ממושכות - נוצר בסוף חסר ברזל. 2. בזמן ריצה אספקת הדם לאיברים הפחות חשובים יורדת. אספקת הדם למכרכת העיכול יורדת, ואצל רצים לטווח ארוך מדובר על מספר שעות ביו בהם הקיבה לא מתפקדת היטב. זה יוצר פגיעה ברירית המצפה ויכול ליצור גם דלקת כרונית של רירית הקיבה (ATROPHIC GASTRITIS) שיכולה גם לדמם וליצור אנמיה, וגם לפגוע בספיגה. 3. אצל הרבה מקהילת האתלטים הלא-מקצועיים (כלומר בלי דיאטן וטבח צמודים) - אין הקפדה על תזונה מאוזנת ועשירה באבות המזון הנדרשים. בבדיקות דם אפשר לראות רמות פריטין נמוכות גם עם רמות המוגלובין נורמליות או נמוכות מעט (12-13 גרם המוגלובין) אבל זה מעיד על רזרוות ברזל מאוד נמוכות בגוף. אני לא יודע מה הגיל שלך, מה הרקע ומה שאר המדדים, אבל הבירור והטיפול מאוד קשורים לגיל ולרקע הרפואי. אצל אנשים מעל גיל 50 או כל אדם עם סיפור משפחתי שווה לעשות לפחות בדיקת צואה לדם סמוי - אם לא קולונוסקופיה. אצל צעירים ובריאים אפשר לנסות תזונה מאוזנת ותוספי ברזל, ורק לעקוב אחרי בדיקות דם.

מקורות לברזל

בניגוד להמלצת קודמי לאכול כבד (שאכן עשיר בברזל אך גם ברעלים רבים) הייתי מציע על מקורות אחרים לברזל. הרבה ירקות ירוקים (תרד, ברוקולי וכו') עשירים בברזל ודלים בקלוריות. לגבי כדורי ברזל - זה לא כבד לרוץ איתם...?

אילון22

New member
אתה מטעה, אדון סנשיין!

אם יש ברזל בצמחים ירוקים הוא אינו זמין (כי הוא קשור בהם לחמרים הקרויים פיטטים). הדוגמה הטובה להטעיית הציבור היתה הפרסומת האמריקאית לתרד- מגדלי התרד ניסו להגביר את צריכתו על ידי הצגת השרירים המתנפחים של המלח המיתולוגי- פופאי שזולל תרד מקופסה... בפועל רק בקטניות (פול, חומוס) ובטחינה יש קצת ברזל זמין. מי שזקוק לברזל יימצא אותו בבשר או בטבליות ברזל (רצוי על פי מרשם רופא ולא הברזל ה"טבעי" מחנויות הטבע). ד.א איפה מצאת שבכבד יש "רעלים רבים"?

elad fa

New member
חבל שאף אחד לא המליץ לך ללכת לתזונאי ספורט...

שאלתך אינה של 'מה בכך' - ישנן סיבות שונות לרמה נמוכה של ברזל. (תזונה לקוייה, גנטיקה מחורבנת, רמת התאששות נמוכה ועוד). אתה צריך ללכת להתייעץ עם תזונאי ספורט, ובמקביל שיראה בדיקות מקיפות ברזל ומאגרי ברזל (ברוב המקרים, רופא המשפחה שלך לא יאהב את זה, אז תחשוב על טריקים כיצד לשכנע אותו) זכור - רפואת ספורט - איננה כלולה בסל הבריאות. בנוגע לכדורי ברזל - אינני ממלץ, במרבית המקרים (כולל הג'נטל איירון שכל תזונאי מתחיל ממליץ עליו) במרבית המקרים לטווח הארוך זה לא עושה דברים טובים (כדורים או טיפול ב IV מומלץ אך ורק במקרה של ספורט השגי/מקצועי ובמקרים קיצוניים בהחלט/עומס אימונים קיצוני, או מחסור קיצוני) לאחר שינויי התזונה/הרגלי אימון, עשה בדיקה נוספת לברזל/מאגרי ברזל - ותבדוק האם הדברים ישתנו.(30 יום לפחות) אגב, במידה ויש לך מספיק ניסיון - לפעמים הרגשת 'חיוניות' טובה וטסט מצויין לאחר תקופת העמסה יכול להיות יעיל לא פחות מבדיקת ברזל. בנוגע ל'ערכי הבדיקה' המומלצים ע"פ הספרות המקצועית שאתה צריך לבקש מהרופא - צור קשר במסרים.

udbo

New member
התופעה קיימת כבר מספר שנים

שלום, הבעיה מופיעה גם אצלי. במקרה יש לי 3 בדיקות של מאגרי הברזל וכולם מאוד נמוכים (סביב ה- 14). רמת ההמוגלובין נמוכה מאוד (סביב 13) אך עדין בגדר הנורמה, התוצאות זהות במשך ה-6 שנים האחרונות. חשוב לציין שאני מרגיש טוב ואין לי בעיות במהלך האימונים (רץ ארבע פעמים בשבוע). החלפתי רופאת משפחה והיא הפנתה את תשומת לבי לנושא בבדיקה שגרתית. כרגע אני לוקח כדורי ברזל ועוד שבועיים יבצע בדיקה נוספת (לאחר חודשיים). האם יתכן וזאת הגנטיקה ואין מה לעשות בנושא ? תודה לכולם (כולל מיקי)... יודי

elad fa

New member
אתה קצת מתבלבל כאן בין המוגלובין

לפרטין (ברזל). 13 - זה יחסית נמוך, אבל עדיין בנורמה (שלא מצריכה טיפול עודף בכדורים, לפני טיפול תזונתי בריא והגיוני). כדורי ברזל - לוקחים אנשים חולים...ברוב המקרים זה יעשה לך בסך הכול עצירות. שוב - תתייעץ עם תזונאי ספורט/פיזיולוג ספורט (במקרה ומתעקש) עצה שלי - יותר בריא - לאכול נכון

elad fa

New member
שינוי הרגלי תזונה

+ בדיקצ ערכי ברזל שוב - האם ישתפר/ לפחות 3 חודשים. אגב, מה ההבדל בספורט המקצועני, בטיפול שבין תזונאי לרופא ? .... מהירות הצלחת הטיפול.....הבין מי שהבין וגם "חיים יבין". מהירות לא בהכרח=בריאות. אנחנו עדיין לא מקצוענים

udbo

New member
אני לא מתבלבל

גם הפרטין וגם ההמוגלובין שלי בערך 13. בעוד ההמוגלובין תקין כפי שכתבתי וגם אתה, הפרטין נמצא הרבה מתחת לנורמה (צריך להיות בין 33-220). הבעיה כמו שציינתי הינה הפרטין הנמוך ולא ההמוגלובין. מלבד זאת אני אוכל מאוד בריא אבל כפי שזה נראה בשנים האחרונות זה לא עוזר ולכן אני מתחיל לחשוש שמדובר כאן בגנטיקה.

למעלה