פרידה קאלו

Y A E LY

New member
פרידה קאלו

כידוע, פרידה קאלו היא אחת מהאמניות האהובות עלי ביותר. נתקלתי במאמר של פורום נשים וקרירה אותו כתבה חנה בית הלחמי בנושא סדרת ספרים, פגישה ראשונה עם גדולי האמנים- מייק ונציה, אותה חנה בית הלחמי מציגה כסדרה שובנסטית לאחר שקראה את הספר על פרידה קאלו ונוכחה לדעת כי פרידה קאלו היא האמנית היחידה בסרה. המאמר של חנה בית הלחמי: ----------------------------------------------------------------------ילדות, היום נלמד על פרידה קאלו... / חנה בית הלחמי 09/06/02 יוזמה נפלאה הייתה להוצאת זמורה ביתן, שהביאה תרגום עברי לסדרת ספרי אומנות לגיל הרך. הסדרה, הכוללת 12 אומנים, מביאה תקציר של קורות חייהם ודרכם האומנותית, מלידה עד מוות. ניתן למצוא בסדרה את פיקאסו, ואן גוך, רמברנט, ליאונרדו דה וינצ´י, מיכלאנג´לו, בוטיצ´לי, דאלי, טולוז לוטרק, שאגאל, מונה, ברוייגל...ואישה אחת ושמה פרידה קאלו. כתב את הסדרה מייק ונציה, שגם אייר אותה בקריקטורות פרי מכחולו, חלקן נגועות בסטריאוטיפים חברתיים שקשה להתעלם מהם. העדפתי למקד את נייר הביקורת הזה דווקא על סיפורה של פרידה קאלו, כפי שמסופר ע"י מייק ונציה, ומולה סיפורם של שני אומנים בני זמנה: פיקאסו ודאלי. כדאי להתחיל אולי מגב הספר – אותו טיזר שאמור לגרום לנו לרכוש את הספרים. כתוב שם, שכשפיקסו היה עצוב הוא צייר רק בכחול, דאלי תיקשר עם יצורים מהחלל החיצון ופרידה קאלו אהבה מאוד לצייר את עצמה.... קאלו הייתה אכן אומנית שהרבתה לצייר את עצמה אולם נעדרים מסיפורו של ונציה אותן ציטטות מדבריה, שיש בהן כדי לשפוך אור של ממש על מניעיה. להלן קישור לדף ציטטות שכזה באינטרנט, אני משוכנעת שקיומו לא נעלם מעיניו של ונציה, אם אכן עשה עבודתו כהלכה. http://members.aol.com/fridanet/quotes.htm בין השאר אומרת קאלו: "אני מציירת פורטרטים עצמיים כי אני כל כך הרבה לבד, ואני האדם (person) שאני מכירה הכי טוב", ו- "הציור שלי נושא עמו מסר של כאב". מעבר לכך - שליש בלבד מעבודותיה הם פורטרטים עצמיים, כך שעדיין ישנו רוב עצום ורב של ציורים שאינם זוכים לאיזכור. הפורטרטים העצמיים של קאלו היו המדיה שהיא השתמשה בה להעביר חוויות אישיות, רגשיות ואנושיות שעברה. קאלו חייתה חיים מלאי ייסורי גוף ונפש, עם בעל בוגדני ומתעמר, עליו היא אומרת "עברתי שתי תאונות קשות בחיי, האחת כשנדרסתי ע"י מכונית והשניה היא דיאגו". בתצלומים (המופיעים בגרסתו של ונציה) נראים אשה יפיפייה וגבר שמן מאוד, זחוח למראה ובעל מבט שניתן לפרשו כמתנשא ומשועמם. בשיחה עם אחד ממעריציה של קאלו בארץ, שקרא את רוב הביוגרפיות שפורסמו אודותיה, למדתי שדייגו רביירה היה איש פשוט, בן מעמד הפועלים, המוני בהתנהגותו ובלתי מתחשב. כ"כ צויין בפני שהדברים ניכרים באומנותו. קאלו התגברה בחייה על מחלת הפוליו בילדותה, על נכות כתוצאה מהמחלה, על תאונה קשה בגיל 18 ועל תחלואים נוספים. היא החלה לצייר בחודשים הארוכים בהם הייתה רתוקה למיטתה לאחר מחלתה. היא גילתה בחייה תעצומות נפש לא קטנות המובעות בעוצמה רבה בציוריה, בצבעים, במבט העיניים בפורטרטים השונים, במסרים ישירים וקשים לעיתים לצפייה. דוגמה לכך היא עבודה הנקראת "לידה" – המתארת את אמה יולדת אותה. בציור באים לידי ביטוי מוטיבים פמיניסטיים כמו האובייקטיביזציה של האשה, התפקיד שלה במרקם האנושי, האביוז, אולי אפילו מידה של ייאוש וחוסר תקווה. על הקיר, מעל האשה היולדת מכוסת הפנים (ללא זהות) - תלוי פורטריט של אשה (קאלו ?) המביטה בה. עברה בי תחושה שהאשה הבוגרת שנולדה ממפשעתה המדממת של האם, נולדה מתה. העברתי את טיוטת המאמר הזה למספר קוראות לפני פרסומו - חלקן רואות במחאה על האובייקטיביזציה של האישה מוטיב חוזר בעבודותיה של קאלו. רוני ספיר, למשל, רואה את הפורטרטים העצמיים כמניפסט פמיניסטי האומר שלאשה מותר לצייר, לתאר, לראות אשה (נשים, כזכור, צויירו, תוארו ואף הולבשו ואופרו תמיד ע"י גברים). אותו אדם שקרא את הביוגרפיות של קאלו, סיפר מתוך אותה קריאה, שמדובר באשה שהכניסה את עצמה שוב ושוב למערכות יחסים בהם היתה היא הקורבן, כולל זו עם בעלה ורומן אהבים שניהלה עם טרוצקי. אם זה נכון - אינני יודעת. יש לי סיבה להאמין לדפוס הנשי הזה ששלט בה כנראה בהקצנה לא קטנה - בדיסוננס קוגניטיבי לתפיסתה את האשה כייצור גאה ושווה (מה שבא לידי ביטוי באומנותה דווקא).

Y A E LY

New member
המשך

מה כותב מייק ונציה על פרידה קאלו? המובאות הראשונות חוזרות על פרטים ביוגרפיים זהים לאלו שבכל אתרי האינטרנט שמצאתי אודות קאלו (ויש רבים כאלו). הספר אויר ב- 36 תמונות, מתוכן: 2 תצלומים של קאלו 3 תצלומים של קאלו ובעלה 3 קריקטורות דלוחות של ונציה עצמו (גם את בני בן ה-6 הן לא הצליחו להצחיק) 1 תמונה משפחתית אחת מנערותה של קאלו 12 תמונות פרי מכחולם של גברים שונים, מתוכן 5 של בעלה 1 תצלום אחד של מקדש מאיה עתיק 4 ציורים של קאלו שעניינם היא ובעלה, אביה ושונים. בציור בו ציירה אותה ואת בעלה, היא משמינה את עצמה ומרזה ומנמיכה אותו... ציור מדהים אחר בעוצמתו ומסריו הוא זה של ה"נוכחת – נפקדת"´ דימוי נשי ותיק – שמלתה של קאלו נוכחת במרקם העירוני בלעדיה. 9 דיוקנאות עצמיים של קאלו מתוך 25 עבודות מקור, 13 בלבד הם של האומנית והשאר – כמחצית – הם של אלו שכביכול "הושפעה" מהם. כאן המקום למקבילה בספרי ונציה אודות האומנים (הגברים) בני תקופתה של קאלו – 17 ציורים מתוך 18 בספר אודות פיקאסו, הם של האמן עצמו. ונציה לא נזקק לסימון שם האמן ליד כל תצלום שכזה, היות והיה ברור שהספר אודות האמן יכיל בעיקר את עבודותיו ולא את עבודות אלו שהאומן הושפע מהם. 15 עבודות של דאלי מתוך 18 עבודות אומנות מופיעים בספר אודותיו, הן פרי מכחולו. ונציה מתאר ארוכות את מפגשה של קאלו עם דייגו ריבירה, בעלה, את ההשפעה האומנותית העצומה שלו עליה ואף מציין מתחת לציור "השמלה שלי תלויה כאן" (שם, עמ´ 29): "לפעמים, אחרי מריבה קשה, פרידה ודייגו נפרדו לזמן מה. בתקופות האלה ציירה פרידה כמה מהציורים הטובים ביותר שלה". זאת – שני עמודים בלבד לאחר שכתב "...לכל מקום שהגיעו התפעלו מהם. הם נראו נהדר יחד, והיה תענוג להיות בחברתם". את חוסר באיזון בקשר ביניהם אנו קוראות בין השורות, כנראה. אותם הבטים של איזון (למשל - מאהביה שלה) - לא נמצאים שם בכלל. פרידה עצמה מצוטטת באתר ציטוטיה באינטרנט, כאומרת על בעלה ש"להיות אשתו של דייגו זה הדבר הכי נפלא בעולם. אני נותנת לו לשחק בעל ואשה עם נשים אחרות. דייגו הוא לא בעל של אף אחת ולעולם לא יהיה, אבל הוא עמית טוב".הסבה את תשומת ליבי רוני ספיר לכך, שיש מידה עצומה של סרקאזם במשפט הזה. קאלו אינה אומרת למעשה "עמית" אלא "קומרד" - מעין מחאה על השיטה הקומוניסטית שמאפשרת העדר מחוייבות בינאישית בין בני זוג (בניגוד כביכול לשיטה ה"בורגנית") - מה שגורם סבל עז להרבה אנשים, בעיקר נשים. חשוב לציין שגם לפיקאסו, כזכור לכולנו, היו חיים זוגיים עשירים במהלכם התעלל נפשית במספר לא מבוטל של נשים. הן אינן מוזכרות שם, באותו ספר על עבודתו האומנותית (באופן טבעי ומתקבל על הדעת, אגב). זוגתו של דאלי, שהשפיעה רבות על חייו, כן מוזכרת – במגבלות המיקוד הנגזרות מהיות הספר עליו ולא עליה. רק פרידה קאלו, זוכה זכות גדולה תחת עטו של ונציה, לחשיפה מגמתית ומטעה של נהייתה המוחלטת אחר בעלה, פטרונה, האיש שמאחורי יצירתה. פרטים מופלאים המופיעים בביוגרפיות אחרות, כמו ההערצה הרחבה שזכתה לה עוד בחייה ושבאה לידי ביטוי בהלווייתה הדרמטית, נשמטו מתיאוריו של ונציה. הכותב עקבי בהתייחסותו לקאלו לעומת עמיתיה האומנים, עד לדף הסיום של הספר, שם הוא כותב על קאלו שהיא "נהגה להקדיש זמן רב לסידור התסרוקת שלה ולבחירת תלבושות יפות", כשלעומתה נרשם על פיקאסו ש"זה כייף לראות את הציורים האמיתיים של פיקאסו" ועל דאלי "זה כייף להסתכל מקרוב על הציורים האמיתיים של דאלי, הם נראים כמעט כמו תצלומים". המשפט החותם את כל ספרי הסדרה, מעל לרשימת המוזיאונים מהם נלקחו התמונות בספר, הוא: "הציורים המופיעים בספר זה נמצאים במוזיאונים הרשומים למטה. אם יזדמן לכם להיות בארצות שבהם הם נמצאים, כדאי לכם להיכנס ולראות אותם". היוצא מן הכלל הוא הספר של קאלו , בו נרשם: "את הציורים שמופיעים בספר אפשר לראות במקומות הבאים". מפליא אותי, שאף עין ביקורתית בהוצאת זמורה ביתן לא שזפה את הטקסטים בספר על קאלו, לא ביקרה את היותה האומנית היחידה בסדרה ולא בדקה את האיכות והמסרים שבאיורים הבעייתיים של מייק ונצייה עצמו. ובכל זאת - חשוב לרכוש את הסדרה ולהקריא אותה לילדינו, שיכירו את האומנים הגדולים בהיסטוריה ושילמדו, באותה הזדמנות, שיעור חשוב במגמתיות הכתיבה של הטקסטים אותם הם קוראים. חשוב לא פחות, אגב, לבקר גם את הביקורת עצמה, שניזונה לעיתים מאותם מקורות תרבותיים מהם ניזון מייק ונציה. נזכור את פרידה קאלו. מה דעתכם שובניסטיות?!? או לחילופין מקריות- האם כך אתם הייתם מציגים את פרידה קאלו?!? האם אופן ההצגה הספציפי קששור לשובנסטיות לשמה או לחילופין לעובדה שזוהי פרידה קאלו?!?

komandatore

New member
כל הכבוד יעל ../images/Emo45.gif

דבר קטן,לדעתי היית צריכה לתת קישור נוסף מלבד זה שהוא ספר ילדים אולי גלריות באינטרנט וכדומה. בכל מקרה כל הכבוד על ההשקעה .

למעלה